2013. augusztus 30.

Paprikás csirke reformosan

Nálunk minden vasárnap este rituálé szerint történik, Krisztián átkapcsol a híradó után a TV2-re és megnézi a Naplót. Múlt héten leadtak egy riportot arról hogy a magyarok a legelhízottabbak egész Európában: a nők 30%-a, és a férfiak 26%-a (mert bő zsírban/olajban sült ételeket készítünk, a húsok, zöldségek többségét panírozzuk, a leveseket berántjuk, vagy habarjuk és még a közmondásainkban is "zabálásra" késztetjük magunkat). Nem állítom, hogy ez igaz minden egyes magyar emberre, de azért van benne valami, hogy a tipikusan magyar ételek nem éppen tartoznak az egészségesnek mondhatóak közé.
Ha Krisztián nem csak tőlem hallja a "papolást" az egészséges életmódról, hanem más számára hitelesebb forrás is megerősíti a hallottakat, akkor egy picit Ő is elgondolkozik, neki is változtatnia kellene.
A riportban egy svéd származású Magyarországon élő szakács bemutatta hogyan készíthetnénk a paprikás csirkét, hogy megmaradjon a magyaros jellege, de egészségesebb legyen.
Nos gondolom a blogból már mindenkinek kiderült, hogy Krisztián szívéhez a pocakján keresztül vezet az út, a riportot látva (elindult a nyálelválasztása) és kijelentette, hogy márpedig Ő ilyet akar.
Én pedig fellelkesülve a hirtelen kijelentéstől, hogy egészségesebb ételeket akar enni (és egy kicsit lefogyni) elkészítettem neki a reform paprikás csirkét.




Reform paprikás csirke

Hozzávalók:
1 egész csirkemell
1 nagy fej vöröshagyma
1 ek olivaolaj
1 tk őrölt pirospaprika
0,25 tk őrölt bors
0.5 tk tengeri só
2 db paradicsom
2 db paprika
3 dl passzírozott paradicsom (legjobb a passata)
3 dl víz

Nokedlihez:
1 db tojás
10 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
0,5 tk tengeri só
0,25 tk aprított petrezselyemzöld
0,25 dl víz

Salátához:
0,5 fej jégsaláta
1 szál újhagyma
0,5 kígyóuborka
1 db paprika
1 db paradicsom

A csirkemellet lebőröztem, kifiléztem (ezeket eltettem a fagyasztóba jók lesznek majd alaplébe). A hagymát felkockáztam, az olivaolajon üvegesre pároltam, lehúztam a főzőlapról és hozzákevertem az őrölt pirospaprikát. A paradicsomot, paprikát felkockáztam, beletettem a lábosba, felöntöttem a passzírozott paradicsommal, vízzel, fűszereztem az őrölt borssal és belemerítettem a pipimelleket. Kis hőmérsékleten kb. 50 perc alatt megpuhultak a csirkecicik és a zöldség is, ekkor kihalásztam a húst, botmixerrel pürésítettem a zöldségeket. Az összeturmixolt zöldségkrémet megsóztam, és visszatettem bele a húst, amíg rottyant egyet.
Közben elkészítettem a nokedlit: a tojásokat, a lisztet, a sót, és a vizet sűrűre kevertem, nokedliszaggatón lobogó sós vízbe szaggattam.
A salátához a a zöldségeket összeaprítottam (én szívem szerint tettem volna rá egy kevés olivaolajat és balzsamecetet, de hát Krisztián nincs oda érte, így ezek kimaradtak).
Az íze hát nem olyan mint a hagyományos paprikás csirkének, de mindenesetre finom és egészségesebb az eredeti változatnál, és még Krisztiánnak is ízlett.

2013. augusztus 28.

Túrós, lekváros derelye

Eljött a húsmentes nap ideje, új szokásunk szerint. Próbálom minél változatosabbá tenni Krisztiánnak, hogy lehetőleg ne menjen el tőle idő előtt a kedve, és teljesen be tudjon épülni a mindennapjainkba. Most fokhagymakrémleves volt egy kis füstölt sajttal és derelyéből egy jó kupacnyi. Krisztiánnak lekvárost (nemrég főztem be néhány üveg fahéjas szilvalekvárt, ez pont tökéletes volt bele), magamnak pedig túróst készítettem.
És újra meg kell, hogy jegyezzem: jók ezek a retró ebédek, még az én válogatós Szívem csücske is meg van elégedve velük.





Túrós és lekváros derelye

Hozzávalók:
50 dkg krumpli
20 dkg liszt (egészségesebben tönkölyliszttel)
1 db tojás
csipet só
1 ek zsír (egészégesebben kókuszzsírral)
fahéjas szilvalekvár
12 dkg túró
1 db kisebb tojás
2 gr stevia
1 ek zsír (egészségesebben kókuszzsírral)
8 ek zsemlemorzsa (egészségesebben zabkorpával)

A krumplit alaposan megmostam és héjában, enyhén sós vízben megfőztem. Még melegen lehúztam a héját és krumlinyomón átnyomtam (a végére még a mama régi krumplinyomója is eltörött a nagy erőlködésben). Amikor már csak langyos volt a krumpli hozzágyúrtam a lisztet, a tojást, a zsírt és egy jó csipetnyi sót. A túrós töltelékhez a túróhoz kevertem a tojást és a steviát. Serpenyőben felmelegítettem a zsírt, rászórtam a zsemlemorzsát és aranybarnára pirítottam.
Alaposan meglisztezett nyújtólapon 3-4 mm vastagra nyújtottam a tésztát és 4-5 cm széles csíkokra, azokat pedig 9 cm hosszú téglalapokká vágtam derelyevágóval. A csíkokra kb. 6 cm-ként 1 tk lekvárt ill. 1 tk túrós tölteléket tettem, majd az üres tésztarészt ráhajtottam és a széleket alaposan összenyomkodtam. Lobogó enyhén sós vízben addig főztem őket, amíg feljöttek a víz tetejére (egyszerre max. 10 db-ot). Pirított zsemlemorzsában megforgattam, és máris tálalás készek lettek egy kis porcukorral a tetejükön (a végén még Krisztián tetszését is megnyertem vele).

2013. augusztus 27.

Új családtag érkezett

Sajnos még nem számolhatok be arról, hogy gyereksírástól/gügyögéstől lenne hangos a lakás (pedig már nagyon jó lenne, ha ilyen hírekről is írhatnék), viszont kicsiny családunk tényleg kibővült egy újabb taggal. Ő Indiana Jones az afrikai fehérhasú törpesüni fiúcska, azaz Indi (esetleg Fiatal úr, hogy mindenképpen a filmnél maradjunk).


Még nem igazán fotogén a szentem



Idén januárban ugyanis könnyes búcsút vettünk az utolsó törpehörcsögünktől, szerettük őket, de élettartamuk olyan rövid, hogy mióta Krisztiánnal együtt vagyunk (húúú ez is már több, mint 7 év) azóta 4 pár is jobblétre szenderült már nálunk.
Ezek után is szerettünk volna állatot tartani, de már olyan kisállatra vágytunk, aki 2 évnél is tovább maradhat velünk. Ötleteltünk, nagyjából elég sok állattal meg tudnánk barátkozni, de bizonyos kritériumoknak azért meg kell, hogy feleljenek.
Mindketten szeretjük a kutyákat, de kínzás lenne egy 49 nm-es lakásba bezárni egy kutyust (erről lemondunk egészen a lottó 5-ösig, amikor is veszünk egy kertes házat és jöhet egy Labrador vagy agy Golden retriver, de ugye pont most lógott bele a kezem a bilibe...).
Szeretjük a cicákat is, de nem lakásba való, mert a szőre hullik, befekszik, bemászik mindenhova, inkább őket is kint tartanánk.
Volt még szó papagájról, díszhalakról, madárpókról (brrr... még a gondolattól is kiráz a hideg) és törpenyúlról, de végül rájöttünk ezek halva született ötletek.
Ekkor láttunk meg egy afrikai fehérhasú törpesünit. Elvarázsolt mindkettőnket, és tudtuk, hogy megvan amit kerestünk. Egy átlagos süni 4-10 évig is élhet így jó hosszú ideig lehet családunk tagja.
Felkészültünk rá, hogy kereskedésből nem szabad beszerezni, ezért szétnéztünk a tenyésztők között.
1 nap múlva már meg is volt az a (lehetőleg nem az ország másik felében élő) megbízható és nagyon készséges tenyésztő. Felvettem a kapcsolatot vele, 1 hónapon belül 3 alom süni is született akikből kiválasztottuk a mi kis szemünk fényét. Addig is belefogtunk az egyik szekrény átalakításába, amíg a babát el lehetett választani az anyukájától, merthogy egyedi lakhelyet szerettünk volna a mi süninknek.
A virágtartó polcomat alakíttattuk/alakítottuk át. Az asztalos hátulról és két oldalról bútorlappal burkolta be, és feltett 2-2 nútos tölgyfa lécet a tolóajtóknak.
A többi meló Krisztiáné lett, kivágta a szellőzők helyét, a két szint közötti átjáró helyét, és elkészítette a létrát, hogy ne csak csúszdának használhassa a sünikénk a csövet.
Én pedig lejártam a lábam, mire le tudtam vágatni a plexi lapokat, vagyis a tolóajtókat.

A sünpalota


Megrendeltük, megvettük a berendezéseket, és elindultunk Mogyoródra, hogy több hónapnyi egyeztetés, levelezés után hazahozzuk családunk legkisebb és legszúrósabb tagját. Elég horror volt az odautunk, a GPS olyan meredek (föld) úton akart eljuttatni minket Mogyoród Kakukhegyre, ahol maximum egy hátsó kerék meghajtású terepjáró juthatott volna fel. Hazafelé pedig kiderült, hogy a mi kicsi "fiunk" nem szeret autókázni, főleg a kanyarokat utálta a Pilisen keresztül, ezért ilyenkor rendületlenül kaparta a szállítóbox alját. Itthon aztán gyorsan betettük kétszintes otthonába, ahol, miután körbeszaglászta a felső majd az alsó részt bekucorodot a sarokba és elvackolta magát estig. Este aztán szerencsére felismerte, az almos tálcát (nem igazán szerettem volna máshonnan takarítani), ügyesen rákapott a lépcsőzésre, és az ismerkedés végére már majdnem Krisztián kezéből is elvette a kaját. Esténként folytatjuk az ismerkedést, hogy lehetőleg pár hét múlva már ne legyen ilyen kis puffancs.

2013. augusztus 26.

Tavaszi tekercs, ahogyan mi szeretjük

Nem sok kínai étel van, amit Krisztián hajlandó megenni. A már korábban említett Szecsuáni csirke abszolút kedvenc, ezen kívül szereti még a Csípős-savanyú levest, az Illatos-omlós csirkemellet és ami még felkerülhet a menüre az a Tavaszi tekercs.
Ugyan nem olyan autentikusan apró tekercsek készülnek itt a konyhámban, továbbá keleti bolt híján nem rizslapba, hanem réteslapba tekerem őket, de a mi ízlésünknek tökéletesen megfelelnek.



recept innen


Tavaszi tekercs

Hozzávalók:
1 fej vöröshagyma
50 dkg darált sertés/marhahús
20 dkg fejeskáposzta
15 dkg sárgarépa
5 ek szójaszósz
őrölt bors
2 ek kókuszolaj
1 csomag réteslap

A hagymát felkockáztam, a káposztát és a répát gyufaszálra vágtam (ezért nem készül sűrűbben nálunk, mert nem szeretek a Julienre vágással bíbelődni). Kerámia serpenyőbe tettem a 1 ek kókuszolajat, üvegesre pároltam benne a felkockázott hagymát, majd beletettem a darált húst, megborsoztam és zsírjára sütöttem.
Hozzáadtam a káposztát és a répát beleöntöttem a szójaszószt, mindösszesen 2 perc alatt átsütöttem, így még megmaradt a tartásuk és nem sültek túl. A réteslapokból 2 lapot tettem egymásra, hogy könnyebben kezelhető legyen a feltekerésnél és hosszában, keresztben ketté vágtam (tehát a lapot 4 felé). Az így keletkezett réteskockákba 2 evőkanálnyi tölteléket tettem, két oldalról behajtottam a  lapokat, majd a szabadon maradt rész felől feltekertem, sütőpapíros sütőlemezre tettem és vékonyan ecsettel megkentem a maradék kókuszolajjal.
180°C-ra előmelegített sütőben alsó-felső sütésen kb. 15 perc alatt aranybarnára sütöttem őket.
Nem történt sem tévedés, sem elírás, nem kell bele só, ugyanis a szójaszósztól kellőképpen sós lesz.
Szójaszósszal akármilyen hihetetlen rendkívül laktató.

2013. augusztus 25.

Levendulás keksz

Nagyon benne voltam a keksz sütésben, ezért, az omlós-fahéjas zabkeksz és a biscottik mellett mást is ki szerettem volna próbálni. Mivel júniusban kaptam egy hatalmas csokor levendulát az egyik munkatársamtól, ezért úgy gondoltam ezt most juszt se molylepke kergetésre fogjuk elhasználni. Lemorzsoltam a virágokat és egy kisebb 2,5 dl-es befőttes üvegbe tettem őket, hogy később élvezettel áldozhassunk a gasztronómia oltárán belőle. Most pedig Limara receptje alapján levendulás kekszek készültek egy részéből.




Levendulás keksz

Hozzávalók:

10 dkg zabpehelyliszt
10 dkg finomliszt
10 dkg blansírozott, őrölt mandula (mandulaliszt helyett)
7 dkg cukor
20 dkg hideg vaj
0,5 citrom reszelt héja
1 tojás sárgája
2 tk levendula virág
csipet só

A tojások kivételével mindent a robotgépbe tettem (így nem tud az omlós tészta a kezem melegétől túlmelegedni), és morzsásra összedolgoztattam, majd hozzáadtam a tojást és készre kevertettem. Az összedolgozott tésztát fóliába csomagoltam és 2-3 órára hűtőbe tettem pihenni.
Miután kellőképpen visszahűlt, és keményedett a tészta lisztezett nyújtólapon 2-3 mm vastagra nyújtottam és derelyevágóval téglalapokra vágtam (sajnos nekem nincs olyan gyönyörű mintás kvircedli mintázóm, mint Limarának) de, hogy minta az enyémben is legyen kis szivecskét nyomtam mindegyikbe az ikeás műanyag tésztakés végével.
Sütőpapírral bélelt sütőlapra rendeztem a kiszaggatott kekszeket és 180°C-os sütőben kb. 8 perc alatt világosra sütöttem, közben az egész lakást belebegte az édes levendula és citrom illata.
Diéta ide vagy oda, lehet, hogy egy-két darabot én is elcsenek/megkóstolok belőle, mert ennek az illatnak nem lehet ellenállni (sajnos Krisztiánnak nem nyerte el a tetszését, azt mondja szerinte nincs semmilyen íze - szerintem viszont elég intenzívek).

A tapasztalatom a következő: bármennyire is szerettem volna egy picit egészségesebbé tenni, ezt a kekszet a zabpehelyliszttel, nem volt túl jó ötlet. Amúgy is egy igazán omlós tésztáról beszélünk, a gluténmentes zabpehelyliszttől még inkább azzá (jobban mondva széttöredezővé) váltak a kekszek. Ha rám tör legközelebb az újíthatnék, akkor inkább teljes kiőrlésű tönkölybúzalisztet teszek bele.

2013. augusztus 24.

Mandulás-kardamomos és diós-fahéjas biscotti, avagy nekünk aztán van mit a tejbe aprítanunk

Még haza sem értünk soproni nyaralásunkból, de abban már meg is egyeztünk Krisztiánnal, hogy hanyagolni fogjuk innentől a sütiket. Jobban mondva az alkalmakra ezek után is készíteni fogok (születésnapok, névnapok), de nem lesz minden hetes mutatvány, hogy valami kis édességet csempésszek az életünkbe.
Természetesen vannak kivételek, ide tartozik például a múlt hétvégi BB torta  és a sütis doboz feltöltése, mert az jelentem kongott idáig az ürességtől. A kekszek Krisztiánnál ugyanis nem számítanak igazi süteménynek, ezért onnan lehet garázdálkodnia esténként. Amikor látom, hogy nyílik a kamra ajtó, Ő pedig teletömött szájjal (akárcsak régen a hörcsögeink) settenkedik vissza mellém a kanapéra, reménykedve abban, hogy nem vettem észre a nassolását, akkor úgy gondolom, hogy inkább tényleg kekszet egyen, ne pedig csokit.
Elsőnek a biscottira esett a választásom, mert Krisztián imádja a kekszeket tejbe, kakaóba mártogatni. Ezt az olasz kekszet (kétszersültet) pont erre találták ki, folyadék híján beletörhet a próbálkozó delikvens foga. De desszertborba (az olaszok így szokták), kakaóba, tejbe, kávéba vagy teába mártogatva igazi ínyenc csemege.
Jó sok receptet végigolvastam, nagyjából két csoportra tudnám osztani ezeket: vajasok és vaj nélküliek.
Én most Varga Gábor receptjére támaszkodtam, ugyan egyenlőre nem sok mindent változtattam meg rajta, de szerintem még lehetne alakítani, mindenesetre kiindulási pontnak tökéletes volt.


Felül a mandulás, alul a diós biscotti


Mandulás-kardamomos és diós-fahéjas biscotti

Hozzávalók:
40 dkg cukor
4 db tojás
60 dkg liszt
2 db citrom reszelt héja
2 tk sütőpor
2 tk vanília kivonat
15 dkg mandula
15 dkg dió
csipetnyi  őrölt fahéj
csipetnyi őrölt kardamom

A tojásokat és a cukrot tálas mixerbe tettem és magas fokozaton 15 percig habosítottam. Közben diót és a mandulát (természetesen külön-külön) száraz serpenyőben megpirítottam, hogy intenzívebb legyen az ízük.
Amikor elkészült a tojáshabot kétfelé öntöttem, az egyikbe pörkölt dió, a másikba a pörkölt mandula került. Mindegyikbe belereszeltem 1-1 citrom héját, belekerült még 1-1 tk vanília kivonat, 30-30 dkg liszt és 1-1 tk sütőpor. Ezenkívül a manduláshoz egy csipetnyi őrölt kardamomot, a dióshoz pedig egy csipet fahéjat adtam. A tésztákat egyneműre kevertem és sütőpapíros sütőlemezre halmoztam őket. Egyenként 35 cm hosszú, 10 cm széles és 3 cm hosszú csíkokká igazgattam őket (nem volt könnyű, iszonyúan ragaszkodott a tészta a tenyeremhez és az ujjaimhoz). 170°C-ra előmelegített sütőbe tettem és 30 perc alatt világosra sütöttem. Félóra után kivettem és pihentettem 10  percet, majd recés (kenyérvágó) késsel 1 cm vastag szeletekre vágtam. A szeleteket lefektettem egymás mellé vissza a sütőlemezre és 150°C-on még 25 percig szárítottam.
Most már dobozba rendezgetve várják, hogy Krisztián lassacskán rájárjon.

2013. augusztus 18.

Az egészséges életmód

Kicsit furán érzem magam, mert a héten amikor átmentünk Tatára aput megköszönteni véletlenül meghallottam egy beszélgetést a család nőtagjai és Krisztián között. Kiderült hogy nem kicsit néznek hülyének (inkább nagyon), mert szerintük átestem a ló túlsó oldalára és már nem tudok józanul , objektíven ítélkezni gondolkozni. Ecsetelték, hogy biztosan félek valamitől, azért ügyelek ennyire kínosan arra, hogy egészségesen éljek.

Nos ezen elgondolkoztam egy kicsit. Mi számít fanatikusnak?
Az hogy nem eszem zacskós kaját, készételeket, nem kenek magamra kétes eredetű és összetételű kencéket, nem vegyszerezem agyon a lakást?

Nagyon könnyű naívnak lenni. Mi már a média által teljesen befolyásolt világban nőttünk fel. Mire elértük az iskolás kort megtörtént a rendszerváltás, hirtelen minden elérhetővé vált, amiért addig maximum csak sóvárogtunk (bár gyerek fejjel, nem éreztem úgy, hogy bármi hiányzik az életemből) abban az életkorban, -helyzetben nem vágytam többre mint amink úgy is megvolt, hozzáteszem ez nem volt valami sok. De mindig volt a nagyszülők kertjében megtermelt zöldség, gyümölcs, friss hús került az asztalra. A nagyszülők csirkéket, nyulakat, kacsát, galambokat és olykor még disznót is tartottak. Minden állat házi takarmányon nőtt, és a vágás is családi rituálé volt. Belőlem nem lenne jó vegetáriánus, én azt tanultam gyerekkoromban, hogy ezeket az állatokat azért tartják, hogy aztán megegyük őket, nem kell sajnálni, amikor levágják (az már egy másik kérdés, hogy én személy szerint egyiket sem tudnám megölni). Viszont azóta se riadnék vissza, ha csirkét kellene kopasztani, belezni, darabolni, vagy sertést, felvágni, darabolni (a hentes teljesen el is képedt, mikor mondtam neki, hogy nem kell kicsontznia a tarját, én majd otthon megcsinálom). Ezzel most egy picit el is kanyarodtam szóval visszatérek az eredeti gondolatmenetemhez.
Aztán a megszokott szocreálos évek után "betört" a nyugat egyik napról a másikra, elárasztottak minket a csilli-villi reklámokkal és elhitették velünk, hogy nekünk mindenre szükségünk van, amit csak meglátunk.
Ez talán még nem is lett volna olyan nagy baj, ha nem az olcsón előállított, (legtöbbször) veszélyes adalékanyagokkal telepumpált, nulla tápértékkel rendelkező élelmiszereket akarták volna ránk sózni, a kőolaj kitermelés olcsó melléktermékeit szintetikus illatanyagokkal megbolondítva kenik ránk, hogy aztán még többet fogyasszunk.
Tudjuk mi valójában azt, hogy mit fogyasztunk? Mit eszünk meg, mit kenünk, magunkra, mivel spricceljük be az otthonunkat, és mit pacsmagolunk szegény kis csecsemők gyerekek testére?
Vagy megelégszünk azzal, hogy szép a csomagolása, tetszetős, jó az illata, kiváló eredményeket ígér a reklámja?
Eszünkbe jutott-e egyetlen egyszer is hogy elolvassuk (és persze fel is fogjuk!) mi szerepel az összetevők listájában?

Én sem éltem mindig úgy ahogyan most, aztán valami megváltozott, és azóta is változik bennem. Nem akarom, hogy reklám szakemberek mondják meg nekem, hogy mit kell vennem a nagy bevásárlások alkalmával.
Én akarok dönteni a saját életemben. Hiszek a változásban.
Amíg én mindent megteszek, tudom azt hogy apró lépésekkel a környezetemet is változtathatom, kizárólagosan példaként, és nem erőszakosan tukmálva.

Ugyan nem lehet mindent megváltoztatni, tömblakásban élünk, így biztosan nem fogunk bio zöldségeket, -gyümölcsöket termeszteni, nem fogunk állatokat tartani (itt sajnos bio piac sincsen). Viszont tejet a tejesautóról veszünk (igazi etyekit, tojást Szákszendről, zöldséget, gyümölcsöt termelőtől, vagy zöldségestől, húst pedig csakis a hentestől, a múltkori affér után, a Sparban már nem is próbálkozunk vele).

És hogy egy pár sor erjéig kitérjek konkrétabban a kemikáliákra is, leírok néhány példát saját tapasztalataimból. Gyerekkorom óta súlyos asztmám van, amit a tisztítószerek csak erősítettek (a legtöbb hétvégi nagytakarítás után órákig tartó fulladási, illetve köhögési rohamaim voltam, amit semmilyen gyógyszer nem tudott enyhíteni). Aztán úgy döntöttem változtatnom kell ezen is, mert ideje korán még a végén "belehalok" a takarításba akármilyen mókásan is hangzik ez. Így került a vízkőoldó helyére ecet, a wc-be citromsav, és teafaolaj a fertőtlenítéshez. Tisztításhoz, felmosáshoz narancsos-enzimes tisztítószer, mosáshoz pedig öko mosószer, ezen kívül a rég elfeledett, ámde igen hatásos tisztítószerek, mint pl. a mosószóda, a bórax, és a trisó.
Ami a kozmetikumokat illeti, áttértem a tusfürdőről a natúr szappanra, a krémekről, testápolókról a sehavajra (csodákat tett az évek óta helyrehozhatatlanul pikkelyesre száradt bőrömet "babapopsi" puhaságúvá tette, úgy hogy nem tette függővé a bőrömet és nem kell minden áldott nap kenegetnem magam), fluoridos fogkrém helyett teafa kivonatosat vettünk, és folyamatban van a leszokás a hagyományos golyós dezodorról (a mi családunkban fokozottan nagy a mellrák előfordulása).

Szóval amiben lehetséges változtatok, tartom magam a nézeteimhez, de nem vagyok elvakult (olykor még előfordul, hogy iszom egy kólát, eszünk valami gyorskaját bár ez kb évente max. kétszer ha előfordul).
Hosszú, egészséges és teljes életet szeretnék, élni és nem akarok azon sopánkodni 10-15 év múlva, bárcsak korábban tettem volna valamit, hogy jobb legyen az életminőségem.
Ésszerű, vegyes, kiegyensúlyozott táplálkozással, a mérgek elkerülésével és rendszeres testmozgással olyan élhető egészséges életet alakíthatunk ki, ami biztosíthatja az egészséges, hosszú életet.

Ti mit gondoltok erről? Mit tesztek a saját egészségetekért? Érdemes átgondolni az eddigi megszokott rutint?

2013. augusztus 17.

Görög gyümölcsleves

Most, hogy eljött az augusztus 20-i hosszú hétvége (és vele együtt újra a forróság), megbeszéltük Krisztiánnal, hogy olyat főzök, amit mindketten megeszünk, most kivételesen nem kell ebben a 4 napban kétfelé főzőcskéznem. Gyorsan megegyeztünk, hogy készítek egy jó nagy adag gyrost házi pitával (teljes kiőrlésű búza- és zabpehelyliszttel), házi görög joghurtból készült tzatzikivel, sok-sok friss zöldséggel és finom gyros husival. Viszont a nagy melegre való tekintettel jó lenne egy kis hűsítő, amivel nem kell túl sokat bíbelődni, hamar elkészül és nem mellesleg finom. Legyen gyümölcsleves, de nem a hagyományos főzős, habarásos fajta, hanem görög. Nem kell főzni, nincs vele túl sok meló és jól behűtve igazi finomságnak számít a tikkasztó nyári napokon.




Görög gyümölcsleves

Hozzávalók:
görögdinnye
sárgadinnye (most mézdinnye volt itthon)
sárgabarack
őszibarack
szőlő
(tulajdonképpen szinte bármilyen idény gyümölcs, de télen akár a konzerv vagy a fagyasztott is megteszi)
100%-os narancslé (vagy frissen facsart)
10%-os főzőtejszín
őrölt fahéj

A dinnyéket karalábévájóval kigombócoltam, a barackokat felkockáztam, a szőlőt leszemeztem. A gyümölcsöket egy nagy levesestálba tettem, felöntöttem annyi narancslével, amennyi jól ellepte. Tejszínt öntöttem rá, megbolondítottam egy jó csipetnyi őrölt fahéjjal és már be is tettem a hűtőbe.
Nem írtam mennyiségeket, mert minden attól függ, hogy ki mennyi és milyen gyümölcsöt tesz bele, így ízlésünk szerint alakítható.

2013. augusztus 14.

Apu nagy kedvence - gyümölcsös túrótorta

Néhány éve apunál az egyik vérvételen magas cukor szintet állapítottak meg. Nem veszélyes még az eltérés, de azért jóval a határérték felett teljesített. Akkor kicsit megijedt, és hogy ne forduljon komolyabbra a helyzet elkezdett diétázni. Az én régebben olyan nagyon édességmániás apukám egyik napról a másikra elhagyta a fehér kenyeret, péksüteményeket, a cukrot, sütiket, csokikat és mindenféle egyéb nasit.
Egy dolgot viszont azóta is nagyon szeret és szinte büntetlenül megeszik (főleg, hogy olyan sűrűn nem is készítem): az én gyümölcsös túrótortámat . Leredukáltam benne a szénhidrát mennyiséget a lehető legkevesebbre, ráadásul a cukrot steviára cseréltem, most pedig megpróbálkozom a zabpehelyliszttel is. Ebből lett most apu 55. szülinapi tortája. Isten éltesse! :)




Gyümölcsös túrótorta

Hozzávalók:

Piskótához:
4 db tojás (354 kcal)
4 ek hideg víz
1 csapott kk stevia por (0 kcal!)
20 dkg zabpehelyliszt (788 kcal)
1 tk sütőpor (12 kcal)

Krémhez:
50 dkg  zsírszegény túró (390 kcal)
1 csapott kk stevia por (0 kcal!)
1 db kezeletlen citrom reszelt héja
5 dl habtejszín (1510 kcal)
1 dkg étkezési zselatin (32 kcal)
1 dl víz

Díszítéshez:
30 dkg tetszőleges gyümölcs (jelen esetben ribizli 102 kcal)
1 csomag piros tortazselé (40 kcal)
2 dl víz


Összesen 3228 kcal, ennél a 16 szeletes tortánál pedig szeletenként 202 kcal, ami nem valami kevés, de ennek a sütinek a normál változatához képest nagyon is diétás.

A tojásokat megmostam, szétválasztottam őket, a tojások fehérjét a hideg vízzel és a steviával kemény habbá vertem.
Hozzákevertem a tojások sárgáját, végül a sütőporral elkevert zabpehelylisztet forgattam bele.
Sütőpapírral kibélelt 22 cm-es kapcsos tortaformába simítottam a tésztát és előmelegített 180°C-os sütőben, alsó felső sütésen tűpróbáig sütöttem.

A krémhez a túrót sűrű szűrőn áttörtem, összekevertem a steviával, hozzá reszeltem a citrom héját. A tejszínt kemény habbá vertem, majd beleforgattam a túróba. A zselatint a vízzel kis tálkába tettem és mikróban 1 pert alatt összemelegítettem (nem kell forralni, csak fel kell oldódni a szemcséknek), ezt a folyadékot kevertem végül bele a túrókrémbe és betettem a hűtőbe, hogy picit dermedjen a töltés előtt.

A piskótát vízszintesen három karikára vágtam, egyet rögtön tortakartonra tettem és ráhalmoztam a krém negyedét. Szépen elegyengettem, majd következett a második réteg piskóta, még egy adag krém, zárásnak pedig az utolsó tésztakarika. A betöltött tortát kívülről bevontam a maradék egynegyednyi krémmel és  hűtőbe tettem.

A torta tetejére halmoztam a fagyasztott gyümölcsöket (nekem bevált ez a módszer, mert a fagyos gyümölcsöktől azonnal megköt a tetejükön a tortazselé). A zselatint elkevertem 1 csipet steviával és 2 dl vízzel, mikróban 1 perc alatt összemelegítettem, majd ecsettel felkentem a zselét a gyümölcsök tetejére.
A végére csak a díszítés maradt, a megmaradt krém felével a torta oldalát spatulával szép simára simítottam, a másik felét habzsákba töltöttem és kidekoráltam vele a körben a torta tetejét.

Nagy meglepetés volt, mert apu arra sem számított, hogy átmegyünk és megköszöntjük, nemhogy a tortát remélt volna, ami idén extra diétás fehérliszt és cukor nélkül, nem túl édesen viszont extra gyümölcsösen úgy ahogyan Ő szereti.

2013. augusztus 11.

Lekváros bukta - még mindig a retró jegyében

Krisztián még mindig tartja magát a heti két húsmentes naphoz, viszont hogy ne menjen el a kedve tőle változatossá kell tennem ezeket az ebédeket. Most a régi idők jegyében a káposzta leves mellé lekváros bukta lesz a soros házi baracklekvárral. Ami pedig megmarad, az jó lesz neki uzsonnára.




Lekváros bukta

Hozzávalók:
55 dkg liszt
2,5 dl tej
2,5 dkg élesztő
1 ek méz
5 ek cukor
1 db tojás
9 dkg vaj
kb. 6 ek házi baracklekvár
csipet só

A langyos tejhez hozzákevertem 1 tk cukrot és felfuttattam benne az élesztőt. A lisztet a cukorral, a mézzel, a tojással, 7 dkg olvasztott vajjal és a felfuttatott élesztővel összedagasztottam. Letakarva 1 óra alatt a duplájára kelesztettem. Lisztezett nyújtólapon 1 cm vastagra nyújtottam a tésztát és 12 kb. egyenlő részre vágtam és egy csíkban megtöltöttem lekvárral. A lekvárral alaposan betöltött tésztacsíkokat összetekertem, megkentem olvasztott vajjal és az illesztésekkel lefelé tepsibe rakosgattam. A tepsit hideg sütőbe tettem 180°C-ra állítottam a sütőt alsó-felső sütésen. Amíg a sütő felmelegedett a bukták megkeltek. Kb. 40 perc alatt aranybarnára sütöttem őket.
Kicsit a mama konyháját varázsolta ez az étel a mi kis 2. emeleti lakásunkba. Azokat a napfényes szünidei délelőttöket, amikor kötényt kötöttünk és együtt sürögtünk-forogtunk, hogy délre friss ebéd lehessen az asztalon.
(Krisztián elmondása szerint gyerekkorában még ő is segített a konyhában a mamájának. Aztán kiderült, hogy rájár a sütőrumra... és nem kellett többet segítenie.)

2013. augusztus 4.

Szilvás gombóc

Idén nyáron hihetetlenül olcsón lehet friss gyümölcsökhöz jutni, na persze nem a boltokban, hanem a zöldségesnél vagy a piacon. A sárga és őszibarackot már lemeóztuk, és nagyon elégedettek voltunk mindketten, aztán a múlt héten vettem egy szép nagy adag zamatos, puha és édes szilvát (anyuéknak már főztem is belőle némi fahéjas szilvalekvárt).
Krisztián mióta hazajöttünk a nyaralásból kitalálta, hogy hetente egyszer húsmentes ebédet kér (ez nálunk szinte csoda számba megy, mert eddig ha rajta múlt az év 365 napján húst hússal akart enni), ezért ajánlottam fel neki, hogy zöldségleves mellé készíthetnék neki szilvás gombócot. Először próbált rábeszélni, hogy inkább lekváros gombóc legyen, mert azt jobban szereti és olyat csak a mama készített neki. Végül sikerült lebeszélnem, így megmaradtunk a szilvás gombócnál.




Szilvás gombóc

Hozzávalók:
25 dkg krumpli
20 dkg liszt (lehet, hogy egy kicsit több, mert gyúrás közben még kellett hozzáadni)
1 kisebb tojás
1 ek búzadara
2 ek zsír
csipet só
10 db kimagozott szilva
5 dkg kristálycukor
1 tk őrölt fahéj
7-8 ek zsemlemorzsa

A meghámozott kockára vágott krumplikat sós vízben megfőztem és még forrón krumplinyomóval áttörtem.
A meleg átnyomott krumplihoz hozzáadtam a lisztet, a tojást, a búzadarát, és zsírt és közepes keménységűre gyúrtam. Lisztezett nyújtólapon fél centi vastagra nyújtottam és 10 kb. egyenlő részre vágtam (nem baj, hogy nem lett mindegyik szabályos négyszög, úgy is gombócot, kell majd belőle gömbölygetni).
Egy kisebb tálkában összekevertem a kristálycukrot az őrölt fahéjjal és egy kiskanál segítségével a szilvákba, a mag helyére kanalaztam.
Minden egyes szilvát egy tésztalapocskára tettem a sarkakat összenyomtam és gombóccá gömbölygettem a tenyeremben (figyelve arra, hogy sehol ne kandikáljon ki a szilva a tésztából).
Sós, lobogó vízbe tettem a gombócokat (egyszerre csak hármat), amikor feljöttek a víz felszínére megvártam míg újra felforrt a víz, csak ekkor halásztam ki őket.
Egy teflon serpenyőben zsírt forrósítottam és megpirítottam a zsemlemorzsát, ebbe forgattam a kifőtt gombócokat. Porcukorral megszórva már Krisztián sem ellenkezett a beflamózása ellen.


2013. augusztus 3.

Kecskeméti barackos kölestorta

Nálunk minden csaj Judit a családban, még én is bár nekem csak a második nevem az. Most Judit nap alkalmából készült egy kis jó nyári torta (a 2011-es év ország tortája), vagyis a Kecskeméti barackos kölestorta, ha már úgy is barackszezon van. Zila tortaforma híján sima 22 cm-es kapcsos tortaformában, mert ez az apró kis hiány nem szabad, hogy elvegye a kedvem a sütéstől.




Kecskeméti barackos kölestorta

Hozzávalók:

Köles alapfőzet:
29 dkg hántolt köles
1,1 l tej
26 dkg cukor
1 rúd vanília kikapart belseje
5 g só
6 dkg vaj
1 kezeletlen citrom reszelt héja

Torta tészta:
96 dkg lefőzött köles alap
3 db tojás
3 dkg mandulaliszt
7 dkg őrölt lenmag
6 dkg sűrű szűrőn áttört túró

Krémhez:
50 dkg langyosra kihűtött köles alap
10 dkg darabolt sárgabarack
15 dkg sárgabarack öntet (ami nem más, mint sima sárgabarack lekvár)
15 dkg felvert tejszínhab
2,5 ek zselatin
15 ek víz

Először az alap kölesfőzetet készítettem el, a kölest meleg vízzel átmostam,és a tejjel, sóval, vaníliával folyamatos kevergetés mellett puhára főztem. Amikor megpuhult lehúztam a tűzhelyről és belekevertem a cukrot, a vajat és a citromhéjat. Rögtön kimertem belőle fél kilónyit és letakarva félretettem a krémhez.

A maradék már nem forró kölesalaphoz (96 dkg) hozzákevertem a túrót, a mandulalisztet, az őrölt lenmagot és végül a tojásokat. Alaposan  kikevertem és egy 22 cm-es kapcsos sütőpapírral kibélelt tortaformába öntöttem. 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 50 perc alatt megsütöttem, majd rácsra borítva hagytam kihűlni.

A krémhez a langyosra kihűtött  kölesalaphoz hozzákevertem az aprított sárgabarackot, 5 dkg sárgabarack lekvárt, lazán belekevertem a felvert tejszínhabot. A zselatin a vízzel összemelegítettem és még  melegen a krémhez kevertem, végül az egészet folpackkal kibélelt tortaformába öntöttem. Ráhelyeztem a kölespiskótát és egy éjszakára a fagyasztóba tettem, (elvileg két órára kellett volna csak) mivel szombat délelőtt busszal kellett átutaztatnunk Tatára, ezért úgy gondoltam, hogy csak jó teszek vele, ha ebben a hőségben "eléggé behűtött" a torta.

Másnap reggel kiborítottam a tortaformából tortakartonra és egy éles késsel bekarcoltam rajta a 12 szelet, a 12 szelt közepébe egyenként háromszögeket karcoltam amikből teáskanállal kivájtam egy kis mélyedést. Ezekbe a mélyedésekbe töltöttem a baracklekvárt. A tortát szeletenként egy darab csokoládéval és fél szem sárgabarackkal díszítettem.

Olvasva lehet, hogy bonyolultnak hangzik, de ritka az ilyen könnyen elkészíthető torta. Nem egy nagy ördöngösség, kezdő háziasszonyok is bátran nekifoghatnak.

Ezennel kívánok minden Juditnak utólag is nagyon boldog névnapot!



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...