2014. április 27.

20. hét





idős: 20 hetes. FÉLIDŐ :)

Összes súly veszteség/gyarapodás: 7 kiló, nagyon nem tett jót nekem a húsvét...

A baba: akkora mint egy banán :) Megközelítőleg 25,6 cm az , és 29 dkg a súlya.

Kismama ruhák: Szuper az új kismama nadrág, de csak ritkán hordom, ha el kell menni a vizsgálatokra, vagy hétvégén a szüleimet látogatom meg. Itthon a legkényelmesebb a jóganadrág.

Striák: Szerencsére eddig semmi.

Tünetek: Ugyan volt néhány rossz napom, amikor görcsöltem, de a pihenés és a magnézium megoldotta.

Alvás: Egész jól alakul, egyszer ébredek. Viszont ennyi bődületes hülyeséget régen álmodtam egymás után zsinórban.

Mozgás: Főként a késő esti órákban, de most már napközben is egyre  aktív a gyerkőc :)

Kívánósság: Bárcsak megehetnék néhány sajtburgert...de nem, erős vagyok és legyűröm a vágyat.

Undor, finnyásság: most kifejezetten semmitől sem undorodom.

Nem előrejelzés: Fiúnak gondoljuk, de mivel ennyire rejtegeti magát a doki nem kecsegtet a kukacosodással, ezért már említettem Krisztiánnak, hogy nem ártana lány nevet is keresnünk.

Észrevehető, látható terhesség: Ez már bizony pocak :)

Leginkább boldog vagy ingadozó hangulatú: Néha ugyan aggódom, hogy minden rendben van e, de igyekszem pozitív irányba terelni a gondolataimat, mert azzal tehetek legtöbbet a mi kicsikénkért.

Hétfőn megyünk az orvoshoz, akkor talán lesznek majd újabb híreim, és ha nem lesz szégyenlős hangulatában a kisember akkor Krisztián talán még képet is tud készíteni az ultrahangról.


Update 2014.04.28.
Megjöttünk az orvostól, Prücsök jól van, a genetikai ultrahang óta 4 mm-t nőtt a fej átmérője, most már 52 mm. Éppen aludt a kis drága, de alaposan el is fáradhatott, mert napközben elég sokat rugdosott. Szóval nyugodtan feküdt, de összezárta a lábait megintcsak, hiába próbáltuk megvesztegetni satburgerrel, nem hatotta meg. Makacs, mint a szülei. Így már csak abban reménykedhetünk, hogy a 4D-s ultrahangon majd óvatlanul szétteszi a lábát és megtudjuk, hogy kisfiú vagy kislány lesz a mi kis titkolózónk.

És egy újabb sztárfotó, amit apa készített :)


2014. április 20.

Répatorta

Amikor gyerekek voltunk, a húgom kedvenc vicce a nyuszikáról és a répatortáról szólt, amit vagy napjában százszor elmondatott a nagymamánkkal és hatalmasakat kacagott a vicc csattanóján: "Fújj, de utálom!".
Akkor még azt sem tudtuk milyen az a répatorta, de egy ideje felkeltette az érdeklődésemet és keresgélni kezdtem, hogy végre megtudjuk milyen is az torta, amit nyuszika annyira utál.
Már karácsonykor is elkészítettem ezt a tortát, akkor sajnos nem valami nagy sikerrel, mert valami  oknál fogva a torta közepe nem akart megsülni, még akkor sem, amikor a széle már égett. Szóval most eljött az alkalom, hogy újra nekifussak, hátha így húsvét táján nagyobb lesz a sikerem és végre az asztalra kerülhet ez a nem túl édes, szénhidrát csökkentett, egészséges tortácska. Idén nem vittem túlzásba az ünnepi sütögetést, így ezen kívül csak gyümölcsös kosárkákat készítettem, azt is diétásan, így talán még én is ehetek belőle egy két darabot.



Recept innen


Répatorta mascarponés kalappal

Hozzávalók:
10 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
10 dkg barna nádcukor (legközelebb időben gondolkozok, hogy a sütésre ne fogyjak ki a xillitből)
5 dkg finomliszt
1 púpos tk sütőpor
2 kk őrölt fahéj
1 késhegynyi őrölt gyömbér
1 késhegynyi őrölt szegfűszeg
22,5 dkg kislyukú  reszelőn lereszelt sárgarépa
12,5 dkg durvára darált dió
1,3 dl olaj
2 db tojás
1 db narancs reszelt héja

Mascarpone kalaphoz:
25 dkg mascarpone sajt
10 dkg porcukor (ez már így is csak fele mennyiség az eredeti recepthez képest, de szerintem még  lehetne csökkenteni, hogy kevésbé legyen édes)
1 db narancs reszelt héja

A sütőt bekapcsoltam alsó-felső sütésen 180°C-ra. Egy 26 cm-es tortaforma alját kibéleltem sütőpapírral, az oldalát pedig kivajaztam.
A tojásokat tálas mixerbe ütöttem és a habverővel szinte fehéredésig (habosra) kevertettem a géppel. Közben egy tálba kimértem a liszteket, a sütőport, a fűszereket és hozzájuk reszeltem a megmosott (alaposan megsikált) narancs héját. Krisztián lereszelte nekem a répákat, amihez hozzákevertem a durvára darált diót és ezeket is a lisztes keverékbe forgattam. A közben felhabosodott tojáshoz hozzáöntöttem az olajat és a cukrot, majd még addig kevertettem, amíg a cukor teljesen felolvadt benne.
Végül a tojásos habot spatulával óvatosan  a lisztes keverékbe forgattam, a tésztát belesimítottam az előkészített formába és betettem a sütőbe 35-40 percre, hogy biztosan átsüljön a közepe is.
Amikor kisült kivettem a tortát a formából és rácson hagytam kihűlni.

A tetejére a mascarponét néhány laza mozdulattal kikevertem a porcukorral és a lereszelt narancshéjjal és már rá is simítottam a torta tetejére.

Mivel Krisztián tündéri volt és besegített a kosárkák készítésénél (kenegetett, töltögetett és díszített is), ezért még arra is volt időm, hogy marcipán répákat készítsek a torta szélére, pontosan 16-ot, hogy minden szeletre jusson.
És ami a legfontosabb volt azon kívül, hogy finom legyen: végre átsült a közepe is. :)

19. hét





Mennyi idős: 19 hetes.

Összes súly veszteség/gyarapodás: 5 kiló, 160 grammos szénhidrát diétával lelassult a gyarapodás.

A baba: akkora mint egy mangó :) Megközelítőleg 15 cm az ülőmagassága, és 24 dkg a súlya.

Kismama ruhák: Szuper az új kismama nadrág, de csak ritkán hordom, ha el kell menni a vizsgálatokra, vagy hétvégén a szüleimet látogatom meg. Itthon a legkényelmesebb a jóganadrág.

Striák: Nem. Sheavajjal kenem a hasamat. Bár nagyrészt genetikai alapokon nyugszik, hogy kinél alakul ki, azért igyekszem a legtöbbet tenni azért, hogy véletlenül se fordulhassanak elő rajtam a striák.

Tünetek: A tüdőgyógyász megemelte a gyógyszeradagomat, így a légszomj már szűnik. Egyébként pedig jól vagyok.

Alvás: Egész jól alakul, egyszer ébredek csak, viszont 6-kor ébresztő, és indul a nap.

Mozgás: Egyre többször és egyre erőteljesen rugdos, igazi örökmozgó :)

Kívánósság: Bárcsak megehetnék néhány sajtburgert...

Undor, finnyásság: most kifejezetten semmitől sem undorodom.

Nem előrejelzés: Fiúnak gondoljuk, de mivel ennyire rejtegeti magát a doki azt mondta, hogy kezdjünk hozzászokni a gondolathoz, hogy valószínű kislány lesz. Legkésőbb majd a 4D-s ultrahangon kiderítjük, hogy fiunk vagy lányunk lesz, de addig még hátravan két hónap.

Észrevehető, látható terhesség: Ez már kismama pocak, még ha nem is olyan kerek, mint másnak. A növekedése most megállt, mintha stagnálna.

Leginkább boldog vagy ingadozó hangulatú: Hihetetlenül boldog vagyok,hogy végre érzem mozogni a mi picikénket. Egyre sűrűbben és egyre erősebben adja a tudtomra, hogy ébren van és tornázik.

2014. április 15.

Gluténmentes piskótatekercs lemon curddal

Hugi barátnőjétől Vicustól kaptam kölcsön két kismama nadrágot, amikor még szigorúan ágyhoz voltam kötve és nem jöhetett szóba az, hogy felkerekedjünk és elinduljunk vásárolni. Csípőben elég hamar kikerekedtem, így a régi nadrágjaim nem voltak már kényelmesek, nagyon szorították a hasam, a kötelező vizsgálatokra viszont el kellett járnom, így életmentő volt a kölcsönkapott kismamafarmer.
Mikor már fent lehettem és jól bírtam a "strapát", felmentünk a családdal Budaörsre, hogy vegyünk nekem egy saját nadrágot, ami tökéletesen passzol rám.
Így kimostam a kölcsönkapott nacit és visszavittem Vicusnak. De semmiképpen sem szerettem volna üres kézzel érkezni, hogy valamivel meghálálhassam a kedvességet sütöttem egy tálca sütit teljesen gluténmentesen, hogy a család minden tagja tudjon enni belőle.
A gluténmentes piskóta receptjét Limarától vettem, a töltelék és az áthúzó krém pedig lemon curd volt, amit megspékeltem még negyed tábla gluténmentes olvasztott tejcsokival (sajnos gluténmentes étcsokit nem találtam sehol, pedig ízben az jobban illett volna hozzá).

Szelet kép nem készült, mert nem akartam úgy átadni, hogy én már fel van vágva


Gluténmentes piskótatekercs lemon curddal

Hozzávalók:

Piskótához
6 db tojás
6 púpozott ek cukor
fél kezeletlen citrom reszelt héja
6 púpozott ek rizsliszt
1 ek burgonya keményítő

Krémhez
2 db meyer citrom reszelt héja
9 dkg cukor
2 db tojás
1,1 dl citromlé (a lereszelt héjú citromokból)
12 dkg vaj

gluténmentes tejcsokoládé

A sütőt előmelegítettem 175°C-ra. A piskótához a tojásokat szétválasztottam, a sárgájukat a lereszelt citromhéjjal és a cukorral habosra kevertem. A tojások fehérjét kemény habbá vertem és két evőkanálnyit a cukros tojássárgájához kevertem, lazítva ezzel az állagát, majd hozzáadtam a lisztet, a keményítőt és ezekkel is simára kevertem. Végül a tojásfehérje habot forgattam bele óvatosan, majd sütőpapírral kibélelt sütőlemezre simítottam és kb 15 perc alatt megsütöttem.
Amikor kisült sütőpapírostól áthúztam egy konyharuhára és a hosszabbik oldala felől sorosan feltekertem. Rácsra tettem hűlni, közben pedig elkészítettem a krémet.
A tojásokat hőálló tálba ütöttem, hozzáadtam a cukrot, a citromok lereszelt héját, kifacsart levét és a keveréket gőzfürdő felett folyamatosan kevergetve addig melegítettem, amíg puding sűrűségű nem lett. Ekkor levettem a gőzről és néha megkeverve (hogy ne bőrösödjön be) kihűtöttem, amikor már csak langyos volt a citromos, tojásos krém belekockáztam a vajat és tökéletesen elkevertem benne. Ekkor már csak a hűtés volt hátra (addig nem igazán tölthető a krémmel a piskótatekercs, amíg a vaj vissza nem szilárdul, mert egyszerűen kifolyik a végeken).
A kihűlt piskótát kigöngyöltem a konyharuhából, óvatosan lehúztam róla a sütőpapírt és a krém kétharmadával megtöltöttem. Újra feltekertem, a külsejét is áthúztam a maradék krémmel.
A csokit tálkába tördeltem és mikróban kiolvasztási funkción másfél perc alatt megolvasztottam. A folyós tejcsokit kiskanállal a tekercs tetejére csorgattam, ezzel pedig el is készült a minden porcikájában gluténmentes citromkrémes piskótatekercs.
Vicus visszajelzéséből azt tudtam meg, hogy ízlett nekik :)

2014. április 12.

18. hét





Mennyi idős: 18 hetes.

Összes súly veszteség/gyarapodás: 5 kiló, 160 grammos szénhidrát diétával lelassult a gyarapodás.

A baba: akkora mint egy édesburgonya :) Megközelítőleg 14 cm és 19 dkg.

Kismama ruhák: Szuper az új kismama nadrág, de csak ritkán hordom, ha el kell menni a vizsgálatokra, vagy hétvégén a szüleimet látogatom meg. Itthon a legkényelmesebb a jóganadrág.

Striák: Nem. Kiszelektáltam az  Alverde Mamaglück olajat, most már csak sima sheavajjal kenem a hasamat.

Tünetek: Sajnos elérkezett az az idő, amikor már nem elegendő az oxigén nekem meg a babának, elég durván fulladok és bevallom ez iszonyú félelmetes. Már hatástalan az asthmára kapott gyógyszerem ezért kértünk időpontot a tüdőgyógyászhoz.

Alvás: Sikerült magamra találnom az óraátállítás utáni zavarból. Újra csak egyszer ébredek fel, elintézem a dolgom a fürdőben, rögtön visszaalszom és reggel Krisztián ébresztőjére kelek fél hétkor. Kb a 12. héttől nem alszom már hason, de éjszaka álmomban még el szoktam felejteni, hogy ne a hasamon keresztül forduljak át az egyik oldalamról a másikra, ilyenkor felébredek rá, hogy valami  nem stimmel nagyon nyomódik a pocakom.

Mozgás: Hétfőn este éreztem először a mozgást (nem kaparászást, simogatást, buborék pukkanást, hanem jól felismerhető rúgást/bokszolást), és azóta is általában a reggeli órákban és késő este adja a tudtomra, hogy neki most forgolódhatnékja van.

Kívánósság: Salátát, és húst eszek, de szívem szerint inkább hamburgert, sült krumplit, pizzát és gyrost falnék, csak ugye ezeket nem lehet.

Undor, finnyásság: most kifejezetten semmitől sem undorodom.

Nem előrejelzés: Fiúnak gondoljuk, de ki tudja, olyan kis szemérmes, hogy még az is előfordulhat hogy kislány lesz. Csütörtökön megyek genetikai ultrahangra, talán ott majd nem lesz ennyire szűzies.

Észrevehető, látható terhesség: Ez már kismama pocak, még ha nem is olyan kerek, mint másnak.

Leginkább boldog vagy ingadozó hangulatú: Hihetetlenül boldog vagyok,hogy végre érzem mozogni a mi picikénket, ez most nagyon megnyugtat.

Csütörtök délután frissítek, ha meglesznek az eredmények a genetikai ultrahangról.

2014. április 6.

17. hét





Mennyi idős: 17 hetes.

Összes súly veszteség/gyarapodás: 4 kiló... 160 grammos szénhidrát diétával szerencsére ez most nem mozdul szerencsére, sőt a diéta óta a vércukor eredményem is sokat javult.

A baba: akkora mint egy nagy fej vöröshagyma :) Megközelítőleg 13 cm és 17 dkg.

Kismama ruhák: Szuper az új kismama nadrág, de csak ritkán hordom, ha el kell menni a vizsgálatokra, vagy hétvégén a szüleimet látogatom meg. Itthon a legkényelmesebb a jóganadrág.

Striák: Nem. A DM-es  Alverde Mamaglück olajat, azt használom zuhanyzás után. Bár lehet, hogy áttérek a sima sheavajra, mert kezd irritálni az olaj illata.

Tünetek: Már csak néha szúrkál a hasam, viszont estére elfogy a levegőm ezért az inhalálás mennyiségét meg kellett növelnem.

Alvás: Az óra átállítással visszaállt az előző állapot, ismét két óránként rohanok ki pisilni.

Mozgás: Még mindig semmi.

Kívánósság: Saláta, bármilyen mennyiségben és hús.

Undor, finnyásság: most kifejezetten semmitől sem undorodom.

Nem előrejelzés: Még mindig kifejezetten fiúnak gondolom.Beszéltem hozzá, hogy a hétfői ultrahangon ne legyen szégyenlős, nyugodtan mutassa meg, hogy mi van a lábai között :)

Észrevehető, látható terhesség: Most már pocak, látható, felismerhető.

Leginkább boldog vagy ingadozó hangulatú: Nyugodt és boldog vagyok főleg hogy az AFP eredmény is jó lett.

Hétfőn este frissítek, akkor már lesznek újabb híreink az orvostól és talán egy jó képet is tudunk majd a csöppségről készíteni.

Update 2014.04.07.
Megjöttünk az orvostól, megkuksiztuk a picikét. Hát mit is mondjak, nem túlságosan fotogén ez a gyerek. A buksiját befúrta bal oldalra, fejjel lefelé ficánkol, de csakis összetett lábakkal. A doki szerint "olyan szűzies, mint az apja". De az a lényeg, hogy jól van csak így kicsit nehezebb lesz a babakocsi vásárlás. Jövő héten talán majd többet mutat magából a genetikai ultrahangon.

Újabb frissítés: este éreztem először rúgni a babát! :)
Már mindenki azt kérdezte, hogyhogy nem érzem még. Elláttak jótanácsokkal, hogy milyen érzés lesz amikor előszőr megérzem:
- mintha pillangó bontogatná a szárnyait a hasamban,
- vagy mintha buborékok pukkannának a hasamban,
- vagy mintha belülről óvatosan kaparásznák/simogatnák a hasam.
Az a helyzet hogy egyik sem vált be, jól érezhetően rúgott vagy bokszolt a picike. És rögrön ki is derült, hogy egyenlőre nem egyezik az életritmusunk, amikor én már elszenderednék akkor kezdte a mozgolódást.

2014. április 1.

Töpörtyűsből káposztás pogácsa

A 8. évfordulónkon a Vadvirág vendéglőbe mentünk el ebédelni, ahol az a szokás, egy kis étvágygerjesztő gyanánt a saját kemencéjükben sült pogácsával kedveskednek a vendégeknek.
Akkor jutott Krisztián eszébe, hogy milyen régen evett töpörtyűs pogácsát, igazán itt lenne az ideje, hogy süssek 1-2 tepsivel. Így amikor a hentesnél jártunk  vettünk egy szép nagy zacskó töpörtyűt, és már készültünk rá, hogy vasárnap milyen jó kis pogácsa lesz belőle.
Vasárnap délután nekikészültem a sütéshez, begyúrtam a tésztát Limara receptje alapján, és betettem a töpörtyűt a robotgépbe. Fülsiketítő hangok jöttek a gépszörnyből, de a töpörtyű csak nem akart szétaprítódni, ellenben a motor egyre jobban melegedett, így inkább kikapcsoltam, nehogy a végén leégjen. Elővettem a kamrából az öntöttvas húsdarálót, hogy majd az megoldja minden problémánkat. Ám néhány tekerés után kénytelen voltam átadni Krisztiánnak a stafétát, mert egyszerűen nem tudtam tovább forgatni a kart. Krisztián jött felmérte a helyzetet, nézegette, majd ő is nekigyürkőzött. Nos alig 1 perc próbálkozás után le kellett állítanom, mert majdnem a munkalap szakadt fel és tört ketté. Így kénytelenek voltunk belátni, hogy ebből nem lesz töpörtyűs pogácsa, még jó hogy vettünk egy fej káposztát, ami a kamrában várta, hogy pirított tészta legyen belőle. Végül a peches aprítási, darálási kísérlet után káposztás pogácsa készült a gulyásleves mellé.




Hajtogatott káposztás pogácsa

Hozzávalók:
60 dkg liszt
1 dl tej
2 dl tejföl
2 tk só
1 tk cukor
12 dkg zsír (nem volt itthon elég vaj, margarint pedig nem használok)
4 ek fügebor
1 db tojás
3,5 dkg élesztő

1 közepes fejeskáposzta 2/3-a
1 ek só
1 ek cukor
3 ek olaj
őrölt bors

1 tojás

A tészta hozzávalóit összegyúrtam , folpackba csomagoltam és betettem a hűtőbe, hogy lassan megkelhessen. Közben a káposztát lereszeltem és besóztam, 25 percet hagytam pihenni. Egy kisebb lábasban az olajban megkaramellizáltam a cukrot, majd amikor már arany színű lett, hozzáadtam a kicsavart káposztát. Megszórtam borssal és addig pirítottam közepes hőmérsékleten gyakori kevergetéssel amíg aranybarna nem lett. Az elkészült pirított káposztát félretettem és teljesen kihűtöttem.

Az időközben kétszeresére kelt tésztát lisztezett lapon kinyújtottam és megkentem a kihűlt káposzta felével. A kinyújtott tésztát háromba hajtottam , majd elforgattam és újra háromba hajtottam. Visszacsomagoltam a folpackba és fél órára visszatettem a hűtőbe.
Amikor "kipihente" magát a tészta újra kinyújtottam, megkentem a maradék káposztával és újra hajtogattam, mint az első alkalommal. Megint fél óra pihentetés következett a hűtőben, közben bekapcsoltam a sütőt alsó-felső sütésen 190°C-ra.
A pihenés után a tésztát ujjnyi vastagra kinyújtottam, éles késsel keresztben bevagdostam és 5 cm-es  pogácsaszaggatóval kiszaggattam, sütőpapíros sütőlemezre tettem a pogikat és hagytam őket még 15 percet pihenni. Krisztián megkente a tetejüket felvert tojással és már mentek is a sütőbe, hogy szép aranybarnára süljenek.

Így lett a töpörtyűsből káposztás  pogi, már csak a kemény, szálas töpörtyűvel kellene valamit kezdenem, mert nem lenne szívem kidobni.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...