2014. augusztus 29.

38. hét





Mennyi idős: 38 hetes.

Összes súly veszteség/gyarapodás:  +16 kg idáig, jövő kedden újra mér utoljára a védőnő.

A baba: akkora mint egy Takarmánytök :) Megközelítőleg 49,8 cm a teljes hossza, és 3,1 kg a súlya.

Kismama ruhák: Az eddigiek tökéletesek rám, már egy hét sincs hátra addig már csaknem nő még olyan sokat a pocakom.

Striák: Nem merem ugyan még elkiabálni, de talán már nem is lesznek.

Tünetek: Hát és derék fájás és a jósló fájások.

Alvás: Szokásosan rosszak az éjszakák, elaludni ugyan könnyen el tudok, de aztán fél egytől elkezdődik a járkálás és rendszerint fél öt felé már feladom a küzdelmet, inkább felkelek és olvasok.

Mozgás: Az eddigiekhez képest nem is volt olyan aktív Gréta, bezzeg most. Egész nap pörög, egy pillanatnyi nyugtot sem hagy nekem, már nagyon fáj a ficánkolása.

Kívánósság: Semmi.

Undor, finnyásság: A nyers csirkehús szagától felfordul a gyomrom.

Nem előrejelzés:  kislány

Észrevehető, látható terhesség: Szép nagy dinnye, bár már elkezdett előrefelé csücsösödni így már nem annyira kerek a formája :)

Leginkább boldog vagy ingadozó hangulatú: Nagyon várom a végét, hogy nemsokára a kezembe foghassam a pici lányunkat. Az itthoni munkák nagy részével is végeztem már, még telefőzöm Krisztiánnak a hűtőt, meg kimosok minden  szennyesben lévő ruhát és remélhetőleg nem egy "bombarobbanásra" fogok majd hazajönni a kisasszonnyal.

Szeptember 3-án lesz meg a pontos időpontom a császárra, akkor még mindenképpen jelentkezni fogok.

2014. augusztus 26.

A kórházi csomag

Véglegesítenem kellett a kórházi csomagot, mert úgy néz ki jövő héten megszületik a mi kicsi lányunk.
Kaptam egy listát a védőnőtől, hogy miket érdemes vinnem, a neten is elég sok kórházi lista kering, plusz, az ismerősök is elláttak néhány jó tanáccsal. Végül ezeket állítottam össze.

Magamnak ruhanemű:


1 pár sima és 1 pár zuhanyzós papucs
3 db szoptatós (felül két oldalon kigombolható) hálóing
1 db fürdőköntös
2 db szoptatós melltartó
3 pár zokni
6 db "nagyibugyi"

Tisztálkodás, higiénia:


1 db fürőlepepedő
2 db kéztörlő
1 tekercs wc papír
1 csomag nedves toalettpapír (amikor még úgy volt hogy sima szülésem lesz, akkor javasolták, hogy vegyek, mert megváltás inkább ezt használni a gátmetszés környékén)
1 csomag fertőtlenítő törlőkendő (a wc ülőkéhez, mert hasi vágás után nem biztos, hogy jól esne felette kuporogni)
20 db papírzsebkendő
fogkefe
fogkrém
fogselyem
tusfürdő
golyós dezodor
1 csomag inkontinencia betét
1 csomag extra hosszú éjszakai betét
mellbimbó ápolókrém
hajkefe
hajgumi
hajcsat

étkezéshez:


1 db műa. tányér
1 db bögre
evőeszközök (kanál, villa, kés, kiskanál)
hajlítható fejű szívószál (mivel az epidurális érzéstelenítés után ha az ember nem akar egy brutális fejfájást akkor 8 órán keresztül nem emelheti meg a fejét)
szalvéta
konyharuha
1 üveg ásványvíz (kezdésnek)
gyógyszerek (inhaláló, vas tabletta)

A szoptatós teát odaadtam anyunak, hogy frissen lefőzve tudjon behozni nekem. Nasit nem raktam, mert a műtét után úgy is csak szűrt levest adnak enni, meg krumplipürét, később meg frissen tud nekem bármit behozni a család.

a babának:


1 db fürdőlepedő
2 db textilpelenka
1 csomag popsitörlő
1 tégely sheavaj (popsikrémnek)
1 csomag melltartóbetét (nem is tudom, hogy miért a gyerekholmik közé raktam)
mellszívó
lázmérő
pelenkák (napi 4 db-ot ad a kórház, én még plusz 12 db-ot tettem be)

Ruhákat nem kell vinni, kapunk kórháziakat, az ott töltött idő alatt.

pihenés, "szórakozáshoz":


könyv
telefon
telefontöltő

Mivel császáros leszek ezért nem mehetek (az első 1-2 napban biztosan) baba-mamás szobába, így 3 óránként hozzák majd csak szoptatásra a babát. Ezért talán nem árt ha van nálam egy kis olvasnivaló.

a szüléshez:


papacsomag (köpeny, cipővédő, szájmaszk, sapka), hogy apa megfoghassa az újszülött lányát miután megszületik
iratok (saját iratok, leletek, kiskönyv, apasági nyilatkozat, apa iratainak a fénymásolata)
fényképezőgép (hogy az első közös pillanatok is meg legyenek örökítve)

Gréta babának a hazahozós ruhát nem visszük rögtön be, azokat csak itthon készítettem össze Krisztiánnak, hogy ha jövünk haza hozza be nekünk.


A babahordozóra mindenképpen szükség lesz, készítettem oda egy textil pelust a feje alá, egy rendes papír pelenkát és két takarót attól függően, hogy hidegebb vagy melegebb lesz az idő.


Mivel idáig minden orvos azt mondta, hogy nagy babára készüljünk ezért két ruhacsomagot is összekészítettem egy 56-os és egy 62-est. Biztos ami biztos fel is címkéztem Krisztiánnak, hogy a megfelelőt hozza majd be :)

Az 56-os babaruhák

és a 62-es rucik.
Remélem nem felejti otthon őket.


Update:
Mivel Grétánk császármetszéssel született, így nem kerültem vele baba-mamás rooming in-es szobába. Így nem volt szükség a baba törölközőre, az eldobható pelenkákra, a lázmérőre és a sheavajra.
A textil pelenkák viszont jól jöttek a szoptatásnál és a büfiztetésnél. A popsitörlőkkel pedig a császármetszés során vastagon rámkent narancssárga fertőtlenítőt tudtam ledörgölni, mert a varratszedésig nem érhette víz a hasi sebet, így csípőtől lefelé tudtam csak zuhanyozni, felette pedig óvatosan mosakodtam, hogy ne csorogjon a sebre víz. A fertőtlenítő viszont lapockától egészen combközépig fedte a testemet rendkívül ragaszkodóan és minden hálóinget, nagyibugyit megfogott. (Ezt a narancssárga vackot még a hipó sem vette ki a ruhákból, viszont forró vizes, folttisztító sós avagy nátrium perkarbonátos éjszakai áztatás tökéletesen eltávolította.)
A bimbóápoló krém (100%-os lanolin) nagyon jól jött, mert Gréta olyan erősen szívott, hogy 2 nap alatt véresre repedtem.
Én csak inkontinencia betétet használtam a kórházban, abból sem fogyott el az összes, de csak azért mert én a műtét után már nem nagyon véreztem, viszont volt akinek egyszerre kettőt is kellett használnia, így nem is volt nekik elég egy csomag betét a kórházi időszakra. Az viszont jó döntés volt, hogy nem Tenát vettem, csak Rossmann saját márkás inkontinencia betétet. Sokkal olcsóbb volt, és a haszálatban is remekül vizsgázott.
A szívószálra végül nem volt szükség, az utolsó pillanatban vettem egy fél literes sportkupakos ásványvizet, mert így lehetett csak fejemelgetés nélkül inni a műtét utáni 8 órában, amikor nem kelhettem fel. Először a szülésznő töltötte nekem újra, aztán rájöttem, hogy én magam, hogyan tudom utántölteni fekve.
Vízből, teából viszont rengeteg fogyott: naponta 2-3 palackkal hozott be nekem a család.

2014. augusztus 25.

37. hét





Mennyi idős: 37 hetes.

Összes súly veszteség/gyarapodás:  +16 kg idáig, jövő kedden újra mér a védőnő.

A baba: akkora mint egy Viasztök :) Megközelítőleg 48,6 cm a teljes hossza, és 2,86 kg a súlya.

Kismama ruhák: Az eddigiek tökéletesek rám, erre a pár hétre már minden ki fog tartani.

Striák: Még mindig semmi.

Tünetek: Hát és derék fájás.

Alvás: Igazi áldás az új ágy és matrac, de sajnos ettől függetlenül még mindig keveset alszom és azt is nagyon felszínesen csak, mert Gréta utálja, ha oldalra fordulok, hanyatt viszont képtelen vagyok, hasra pedig meg már lassan 2 hónapja nem tudok fordulni.

Mozgás: A gyerkőc szinte már egész nap fent van, erősen befeszíti, kinyomja magát sokszor kivehetően lehet a hasamon keresztül érezni a pici kezeit, lábait.

Kívánósság: Igazán semmi, a kezdeti hús, aztán gyümölcs kívánósság után már nincs semmi.

Undor, finnyásság: A nyers csirkehús szagától felfordul a gyomrom.

Nem előrejelzés:  kislány

Észrevehető, látható terhesség: Szép kerek dinnye :)

Leginkább boldog vagy ingadozó hangulatú: Teljes nyugiban vagyok. A gyerekszoba készen van, a kórházi csomagot összekészítettem. Már csak néhány vizsgálat van hátra és megszülethet mi pici lányunk.

Hétfőn voltunk orvosnál, a kisasszony még mindig keresztben fekszik (a nyakára van tekeredve a köldökzsinór), úgyhogy már 100%, hogy nem fordul be, mindenképpen császárral fog megszületni. A méhlepény 3. fokban érett, de a doki szerint ez ilyenkor már teljesen normális.
Szeptember 3-án megyek be a kórházba a vizsgálati eredményekkel, hogy megbeszéljük a császár pontos idejét.

2014. augusztus 19.

Gréta babaszobája

Nagyon vártam ezt a pillanatot, hogy elkészüljön ez a mesebeli birodalom a mi pici lányunknak. Minden igyekezetemmel, szívvel-lélekkel azon munkálkodtam, hogy olyan meghitt, varázsbirodalom készülhessen, amilyen egyikünknek sem volt annak idején. Nagyon fontos, hogy Gréta szeresse is az elkészült babaszobát, mert távol áll tőlünk, hogy beengedjük őt közénk a mi ágyunkba, meg kell szoknia, szeretnie az ő kis kuckóját.
A szoba nem túl nagy, de lehetőségeinkhez képest megpróbáltuk a legtöbbet kihozni az adott térből.

A bútorokról beszerzéséről már korábban írtam, a többit meg igyekeztem én magam elkészíteni, hogy az én kezem munkája és a szívem minden szeretete tükröződjön a szobában. A fa is már régen felkerült a falra, most pedig kiegészült a mi kislányunk nevével is.
Először a heverőre ágytakarót és új párnahuzatokat, aztán ágyszoknyát varrtam a rácsos ágyra, képeket készítettem a falra.
Ami nem az én érdemem az az ajtókeret és ajtólap újracsiszolása és festése. Ezt apukámnak köszönhetjük. Bár felajánlkoztam a csiszoláshoz, de elhessegettek, hogy ilyen fizikai munka már nem nekem való.

Most pedig megmutatom a mi büszkeségünket, Grétánk leendő gyerekszobáját.








2014. augusztus 16.

36. hét





Mennyi idős: 36 hetes.

Összes súly veszteség/gyarapodás:  +15 kg idáig, jövő kedden újra mér a védőnő.

A baba: akkora mint egy Mézdinnye :) Megközelítőleg 47,4 cm a teljes hossza, és 2,62 kg a súlya.

Kismama ruhák: M-es kismamaruhákat hordok, és néhány sztreccses anyagú ruhát még a terhesség előttről. Ugyanis csak a pocakom és a melleim nőttek meg, ha valami elég hosszú, hogy betakarja rendesen a hasamat akkor azt még mindig fel tudom venni.

Striák: Még mindig semmi.

Tünetek: A görcsöket már nem is említem, olyan mindennaposak. A vádligörcsök hajnalban szoktak ébreszteni és most már magnéziumot sem szedhetek rá :( A jobb oldali forgó fájdalmam ugyan a múlt hetihez képest enyhült, de még így is eszméletlenül fáj. Ami újdonság az az orrvérzés (gyerekkorom óta nem vérzett az orrom, ezért most nagyon meglepett).

Alvás: Igazi áldás az új ágy és matrac, de sajnos ettől függetlenül még mindig keveset alszom és azt is nagyon felszínesen csak.

Mozgás: A gyerkőc szinte már egész nap fent van, erősen befeszíti, kinyomja magát, már sehogyan sem kényelmes neki. Ezzel engem sem hagy valami sokat pihenni, mert már kifejezetten fájdalmas a mozgolódása.

Kívánósság: Igazán semmi, a kezdeti hús, aztán gyümölcs kívánósság után már nincs semmi.

Undor, finnyásság: Semmi undor.

Nem előrejelzés:  kislány

Észrevehető, látható terhesség: Szép kerek dinnye :)

Leginkább boldog vagy ingadozó hangulatú: Erre a hétre sikerült kicsit lehiggadnom, újra összeszedtem magam. Nekiálltam újra a takarításnak, a gyerekholmik mosásának. Már csak a vasalás van hátra, plusz még a kiságy szoknya varrásával kell végeznem. Összeraktam a kórházi csomagot, Grétánknak a hazajövős ruhát, amit Krisztiánnak kell majd behoznia. Főztem, fagyasztottam le ebédnek valót Krisztiánnak arra az időre amíg mi kórházban leszünk.


2014. augusztus 11.

35. hét





Mennyi idős: 35 hetes.

Összes súly veszteség/gyarapodás:  +14 kg idáig, kedden megyek újra a védőnőhöz akkor mérlegel legközelebb.

A baba: akkora mint egy Kókuszdió :) Megközelítőleg 46,2 cm a teljes hossza, és 2,38 kg a súlya.

Kismama ruhák: M-es kismamaruhákat hordok, és néhány sztreccses anyagú ruhát még a terhesség előttről. Ugyanis csak a pocakom és a melleim nőttek meg, ha valami elég hosszú, hogy betakarja rendesen a hasamat akkor azt még mindig fel tudom venni.

Striák: Még mindig semmi.

Tünetek: Erős has és vádligörcsök. De ami a legpokolibb az az ideg becsípődésem a jobb forgómnál. Ugyan már két hónapja "pisszegek, sziszegek" miatta, de az utóbbi héten az elviselhetetlenségig fokozódott a fájdalmam. Már moccanni is alig bírok. (Bár anyu szerint lehet, hogy nem is becsípődés, hanem egyszerűen a baba nyomja, az ideget ahogyan fekszik, lehet hogy ez lenne a jobbik verzió, mert akkor a szülés után teljesen elmúlna a kínom.)

Alvás: Eladtuk a sarokkanapénkat, a földön-matracon való alvást pedig igencsak megsínylettem, de lesz ez még jobb is (remélem), megvettük az új ágyunkat szóval itt az ideje a pihentető alvásnak.

Mozgás: Változatlanul örökmozgó a gyerkőc, "tiszta anyja" (már amikor még mozogni tudtam) :)

Kívánósság: Igazán semmi, a kezdeti hús, aztán gyümölcs kívánósság után már nincs semmi.

Undor, finnyásság: Semmi undor.

Nem előrejelzés:  kislány.

Észrevehető, látható terhesség: A család szerint most nőtt egy kicsit a pocakom, de Krisztián már nem is vesz észre rajtam semmilyen változást.


Leginkább boldog vagy ingadozó hangulatú: Ezen a héten teljesen kiakadtam. A lakás szó szerint úszik a porban az ajtókeret csiszolás miatt (jelenleg csak a kamrán és a fürdőszobán van ajtó, egyébként az egész alkás egy légtér), minden négyzetcentimétert vastagon beborít, beszivárgott a szekrényekbe, szóval mindenhova. Kezdhetek minden takarítást előről, pedig már minden egyre nehezebben megy, most ez már nem hiányzott. Pláne hogy minden kimosott, kivasalt gyerekruhát újra moshatok, vasalhatok :(

2014. augusztus 4.

34. hét





Mennyi idős: 34 hetes.

Összes súly veszteség/gyarapodás:  +14 kg idáig, 11-én megyek újra a védőnőhöz akkor mérlegel legközelebb.

A baba: akkora mint egy Cantalupe sárgadinnye :) Megközelítőleg 45 cm a teljes hossza, és 2,15 kg a súlya.

Kismama ruhák: M-es kismamaruhákat hordok, és néhány sztreccses anyagú ruhát még a terhesség előttről. Ugyanis csak a pocakom és a melleim nőttek meg, ha valami elég hosszú, hogy betakarja rendesen a hasamat akkor azt még mindig fel tudom venni.

Striák: Még mindig semmi.

Tünetek: Erős has és vádligörcsök.

Alvás: Soha életemben nem voltam még ilyen fáradt, mint ez alatt a terhesség alatt, és mi lesz még ha megszületik a pici?

Mozgás: Változatlanul örökmozgó a gyerkőc, "tiszta anyja" :)

Kívánósság: Igazán semmi, bár már az is jó ha enni tudok, mert a mi kicsiként folyton a gyomromat rugdossa, feszíti, nyomja.

Undor, finnyásság: Semmi undor.

Nem előrejelzés:  kislány.

Észrevehető, látható terhesség: Még mindig vannak olyanok akik csupa kedvességből megkérdezik, hogy biztosan egy babát várunk e. De az egyik munkatársam szerint csak azért van mindenki ennyire elhűlve, mert nagyon vékony voltam a terhesség előtt és most nagyon nagy a kontraszt, pedig teljességgel normális méretű a pocakom.


Leginkább boldog vagy ingadozó hangulatú: Kicsit nyugodtabb vagyok, apu sokat segít az ajtó problémánkon lecsiszolta, leglettelte, lefestette a gyerekszoba ajtókeretét, és már hozzálátott a az ajtónak is.
Most már nyugodtabb vagyok, hiszen egy-két hét múlva minden teljesen készen lesz a kicsi lányunk érkezéséhez.

2014. augusztus 3.

Miből mennyit? - avagy a gyerekruha kérdés

Erre nagyon nehéz megfelelő választ találni, mert minden segítőkész "tanácsadó" mást mond.
Anyukám szerint mindenből maximum 2 db-ot kellett volna beszereznem, több ruha minek, mert úgy is kinövi.
Krisztián munkatársnője azt javasolta, hogy mindenből bőven vásároljak, mert lesz olyan nap amikor akár tízszer is át kell majd öltöztetnünk a gyereket, ha lebukja a rugiját, kifolyik a pisi a pelusból vagy éppen hátközépig fossa magát.
Húgom barátnője azt tanácsolta, hogy mindenből keveset vegyek, mert úgy is egy csomó mindent kapunk majd ajándékba.
Most akkor mi legyen? Miből mennyit vegyünk? És milyen babaholmikat? Hidegebb időre való melegebb plüssös anyagúakat, vagy melegebb időre való pamutosakat?
Krisztián véleménye csak az volt hogy ne essek túlzásokba, de rám bízza ezt az egész ruházkodási kérdést.


Anyukám ötletét, hogy mindenből méretenként maximum csak 2 db-ot vegyek eleve elvetettem, mert nem vagyok én Mosó Masa, nem fogok minden áldott nap kézzel mosogatni, amikor a mosható pelusok miatt úgy is 3 naponta be kell indítanom a mosógépet és azt sem hiszem, hogy feltétlenül megszárad a kimosott kisruha másnapra, na és akkor mi van ha aznap mondjuk kétszer kellene átöltöztetni a leányzót, a második átöltöztetésnél mi fogok ráadni?

Az az ötlet, hogy mindenből vegyek legalább 15-öt, Krisztiánnak nem igazán tetszett és abban igaza is van, hogy nem lehet tudni, hogy egy csecsemő milyen ütemben fog nőni lehet, hogy egy méretet 2 hét alatt kinő, akkor pedig nem kis pazarlás az a 15 kis body, rugi, ami maximum egyszer vagy kétszer volt rajta (vagy egyszer sem).

Húgi barátnője Vicus nagy segítség volt, mert kaptunk tőle olyan bodykat, rugikat, amiket a kisfia Máté már kinőtt és uniszex kinézetűek. Így lett jópár 56-os bodynk, néhány 62-68-as, egy 56-os rugink, két kis sapink és egy újszülött zoknink. Anyukám az elmúlt évek alatt beszerzett a leendő unokájának (elég merészen) néhány csajos holmit minden méretben 50-es mérettől egészen a 98-asig, de tulajdonképpen több helyről már nem számíthattunk arra, hogy gyerekruhát kapjunk. Így ez az ötlet is kicsit megfeneklett ezen a szinten.

Ott tartottunk ezek után hogy 62-es méretből alig volt valamink, és 56-osból se volt csak 1 rugi, muszáj volt bevetnünk magunkat annak érdekében, hogy a gyerekre ne csak pelenkát tudjunk adni.
Nos én az a fajta ember vagyok aki nem irtózik a használt ruháktól (tudom vannak akik rá sem bírnak nézni az olyan holmikra amiket már hordtak előttük és nem először ők maguk hordják a boltból hazavitt holmikat), de szerintem egy rendes mosás után egyszerűen semmi baj nincsen velük, ráadásul töredék áron lehet hozzájuk jutni. Mert igen, először mi is bementünk a boltba, hogy új ruhácskákat vegyünk a mi kis Grétánknak, de amikor Krisztián szeme kikerekedett, az arca elfehéredett, és a térdei elkezdtek remegni egyetlen kisruha ára láttán kijöttünk és más megoldás után kellett, hogy nézzünk.
De mivel a mi picikénkről csak a 25. héten derült ki, hogy egy szégyenlős kislány, ezért nem tudtam addig elkezdeni vásárolni neki. Amikor pedig kiderült  a neme az összes turkáló átállt a nyári árukészletre és kizárólagosan napozókból és ujjatlan nyári kisruhákból táraztak be. Sehol egyetlen body vagy rugdalózó, overálról nem is beszélve.
Így kutakodni kezdtem és találtam is néhány nagyon jó kis helyet a neten ahol, olcsó használt babaholmikat lehet kapni:


Persze nem olyan olcsón, mintha a turkálóban én szedegettem volna össze őket, de így is az újakhoz képest töredék áron jutottam hozzájuk és legalább nem csak a nyári ruhadarabok közül válogathattam.
Overált a vaterán vettem szintén potom áron.

Most a jelenlegi állás babaruha fronton:

  • 1 db hosszú ujjú plüss rugi 50-es (nagy valószínűség szerint nem lesz szükség ilyen kis méretre, de anyu gyűjteményében már megvolt)
  • 1 db hosszú ujjú pamut rugi 50-es
  • 14 db hosszú ujjú body 56-os (véletlenül jött össze ennyi 2 db kivételével, amit anyu vett az összes többit Vicustól kaptuk kölcsön)
  • 2 db talpas nadrág 56-os
  • 1 db hosszú ujjú póló 56-os
  • 1 db ujjatlan plüss rugi 56-os
  • 3 db hosszú ujjú plüss rugi 56-os
  • 2 db hosszú ujjú pamut rugi 56-os
  • 1 db plüss nadrág 56-os
  • 1 db kocsikabát 56-os
  • 1 db ujjatlan kisruha 56-os
  • 1 db ujjatlan tunika 56-os
  • 3 pár újszülött babazokni
  • 1 db harisnya 50/56
  • 6 db pamutsapka (anyu kicsit besokallt belőlük, mert "olyan cukik voltak, hogy nem lehetett otthagyni őket")
  • 1 db kötött sapka
  • 2 db plüss sapka
  • 1 db polár sapka
  • 2 db rövid ujjú body 62-es
  • 3 db hosszú ujjú body 62-es
  • 1 db hosszú ujjú póló 62-es
  • 1 db talpas nadrág 62-es
  • 3 db hosszú ujjú pamut rugi 62-es
  • 3 db hosszú ujjú plüss rugi 62-es
  • 2 db kocsikabát 62-es
  • 1 db kordbársony kertésznadrág 62-es
  • 2 db harisnya 62/68
  • 1 db hosszú ujjú body 68-as
  • 1 db rövid ujjú body 68-as
  • 2 db ujjatlan body 68-as
  • 2 db pamut nadrág 68-as
  • 2 db hosszú ujjú pamut rugi 68-as
  • 3 db hosszú ujjú plüss rugi 68-as
  • 1 db bársony ujjatlan kisruha 68-as
  • 1 db farmer ujjatlan kisruha 68-as
  • 1 db overál 68-as
  • 3 pár babazokni 6-9 hó
  • 1 pár babatutyi
  • 1 db előke






A nagyobb méreteket nem sorolom, mert ez a "kezdő csomag", a többi között meg vannak olyanok, amik csak 1,5-2 éves korában lesznek jók a kisasszonyra.

Amik majd csak később lesznek jók a leányzóra...



Nem mondom, hogy nagyon sok mindent összevásároltam, de talán ez már a se  túl sok, se túl kevés kategóriába nem tartozik.
Aztán ha még szükségünk lesz valamire Grétával kelünk útnak és szerezzük be a hiányzó darabokat.

2014. augusztus 1.

Svéd uborka

Krisztiánom nem túl nagy savanyúság fan, de vannak kihagyhatatlan dolgok az ő életében is. Ilyenek pl a Mamma vegyes vágott savanyúsága (aminek még a mai napig nem kérte el a receptjét), nyáron a jól behűtött kovászos uborka, az ecetes csilipaprika és anyukám svéd uborkája.
Tulajdonképpen nem is anyu receptje, egy bácsi hozta neki a gazdaboltba és azóta nagy a szerelem ezzel a savanyúsággal.
Tavaly ecetes (TV) paprikát raktam el, de ez nem nyerte el Krisztián tetszését., Az idei nagy melegben pedig úgy döntöttem, hogy nem fogok lekvárt befőzni, mert így is "banyakóros" vagyok, nem hiányzik, hogy órákon át állhassak a tűzhely mellett és kavargathassam a rotyogó, forró lekvárt.
Elkészítettem hát Krisztián kedvencét a svéd uborkát, hogy idén egy szava sem lehessen a savanyúság felhozatalra.




Svéd uborka

Hozzávalók:

4 kg nagyobb méretű kovászolni való uborka
1 kg vöröshagyma
2 csomó kapor
2 db babérlevél
1 dl só (14 dkg)
4 dl cukor (35 dkg)
4 dl víz
4 dl 10%-os ecet
1 kk nátrium-benzonát (az eredeti receptben szalicil)
1 kk kénpor

Az uborkát jó alaposan megmostam, megsikáltam, hogy minden kosz, homok eltűnjön róla és héjastól vékony karikákra gyalultam a megpucolt vöröshagymákkal együtt. Alaposan összekevertem őket.
Egy kis lábasba kimértem a sót, cukrot, vizet, ecetet, nátrium-benzonátot, kénport, és apróra tördeltem bele a babérleveleket. A tűzhelyen összemelegítettem a savanyúság levet, épp csak annyira, hogy minden por állagú összetevő feloldódjon benne. A kaprot nagyon apróra vágtam, a hagymás uborkához adtam, végül az egészet nyakon öntöttem a savanyúságlével. Az egészet jó átkevertem, megvártam míg lehűl, letakartam és egy napra félretettem a kamrába a járólapra, hogy hűvösben lehessen. Az egy nap alatt többször átkevertem, végül pedig üvegekbe töltöttem és felsorakoztattam őket a kamra polcán.
Tulajdonképpen már másnap lehett volna enni belőle, de jól jön majd ez a kis mennyiség, ha már nem lesz a hűtőben friss kovászos uborka.
Ebből a mennyiségből 8 db 750 ml-es befőttes üveg lesz tele.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...