2014. november 23.

Amerikai extra csokitorta

Már sokszor írtam róla, hogy Krisztián kedvence a csokoládé torta. Minden évben próbálom kissé változatossá tenni a szülinapi torta repertoárt (lúdláb, dobos, stb.). Idén is valami újjal akartam előrukkolni ezért már jó előre elkezdtem kutakodni. És meg is találtam a tökéletes, durván csokis receptet néhány héttel a nagy nap előtt.
Az utóbbi egy évben jobban hajlunk az amerikai piskóták felé, mert lehet, hogy nem olyan levegősek, mint a magyar klasszikus piskóta, amibe csak tojás, cukor és liszt kell, de sokkal ízletesebbek. (Egyetlen dolog van csak amit nem nagyon szeretek az amerikai recepteknél, hogy elég körülményes átfordítgatni a mértékegységeket, de hát valamit valamiért.) Nem szárazak és az elkészítésük is egyszerűbb mert nem kell különválasztani a tojás fehérjét-sárgáját. Nem kell azon aggódni, hogy össze ne törjön a nehezen felvert tojásfehérje a keverésnél, mert akkor összeesik a piskóta és még sorolhatnám az előnyöket.
Ezért esett a választásom egy extrán kakaós piskótára, hozzá egy tejszínes csokoládé krémre és mindennek a megkoronázásaként a tetejére csokoládé bevonatra. A végeredmény egy extra magas kakaó, csokoládé tartalmú torta, ami nem túl édes, de nagyon csokis. Függőknek kötelező kipróbálni! ;)




Amerikai extra csokitorta

Hozzávalók (16 cm-es tortához):

Piskótához:
19 dkg liszt
6 dkg kakaópor
1 tk. szódabikarbóna
1/4 tk. sütőpor
2 db tojás (szoba hőmérsékletű)
9 dkg cukor
135 g majonéz
80 ml víz

Krémhez:
20 dkg 60%-os étcsokoládé (Tibi)
4 dl habtejszín (minél magasabb zsírtartalmú)

Bevonathoz:
10 dkg 60%-os étcsokoládé (Tibi)
1 ek olaj

Végigolvasva a hozzávalókat van egy dolog ami biztos, hogy nagyon furcsán hangzik: mit keres egy tortában majonéz?
Tényleg elég furcsán hangzik, de megvan a szerepe, hogy miért kell bele. Teljes egészében meg van oldva vele a tészta zsiradéktartalma és a tojás egy részét is pótolja. Viszont az ízén utólag nem lehet megérezni, hogy majonéz is került bele.

A sütőt alsó-felső sütésen bekapcsoltam 180°C-ra.
A szárazanyagokat (liszt, kakaópor, szódabikarbóna, sütőpor) összekevertem egy tálban.A tojásokat és a cukrot tálas mixerben magas fordulatszámon addig kevertem amíg kifehéredett habos, lágy és könnyű lett. Ekkor levettem alacsonyabbra a fordulatszámot és hozzáöntöttem a majonézt.
A lisztes keveréket és a vizet felváltva, kis adagokban kevertem hozzá a tojásos-majonézes masszához.
Az elkészült piskóta keveréket kivajazott, kakaóporozott kapcsos tortaformába öntöttem (ha a kakaós piskótáknál nem lisztezzük, hanem keserű kakaóporral vonjuk be a forma belsejét akkor a megsült piskóta oldala nem lesz fehér, lisztes, hanem gyönyörű szép barna marad). Az eredeti recept azt írta, hogy fél óra alatt megsül, de ez valahogy soha sem jön be. 45 perc múltán néztem meg, de akkor még mindig folyós volt a közepe ezért átkapcsoltam hőlégkeverésre és még fél órát sütöttem.
Végül a piskóta korongot rácsra tettem hűlni.

A krémhez a csokoládét apróra vágtam, egy tálba tettem, hozzá öntöttem 1 dl tejszínt és mikróban 200 W-on megolvasztottam, percenként megállítottam és átkevertem. Amikor teljesen felolvadt hozzáöntöttem még 1 dl tejszínt és betettem a hűtőbe hogy lehűljön.
Amikor már kicsit sem volt langyos, akkor hozzáöntöttem a maradék 2 dl tejszínt és kemény habbá vertem.
A piskótát széltében ketté vágtam, megtöltöttem a krémmel és vékonyan behúztam a tetejét és az oldalát is.

A bevonathoz a csokoládét összetördeltem, ráöntöttem az olajat és a mikróban szintén 200 W-on gyakori kevergetéssel megolvasztottam és a torta tetejére öntöttem. Spatulával körkörösen eloszlattam, és az oldalán lecsorgó csokipatakokkal körbekentem.

Krisztián nagyon örült és nem mellesleg ízlett is neki :)

Recept innen

2014. november 21.

Már megint vörös bársony torta - a klasszikus

Nagyon elcsúsztam a posztokkal, sajnos késő este, amikor végre csend és nyugalom van, Gréta végre alszik, elpakoltam, előkészítettem mindet a reggeli ébredéshez, etetéshez már nincs túl sok erőm és kedvem leülni írni. De most összeszedtem magam és amíg alszik igyekszem bepótolni a lemaradást.
Tavaly sütöttem először vörös bársony torát, akkor nem a klasszikus változat készült, hanem sajttorta volt a töltelék. Idén úgy gondoltam, hogy kipróbálom a klasszikus krémsajtos töltelékkel amihez a receptet a Pinteresten találtam meg.








Klasszikus vörös bársony torta

Hozzávalók (16 cm-es tortához):

Piskótához:
24 dkg liszt
4 dkg kakaópor
1 tk sütőpor
1 tk szódabikarbóna
1/2 tk por állagú piros ételfesték
1/4 tk só
16 dkg vaj (lágy, felkockázott)
32 dkg barna nádcukor
2 db tojás (szoba hőmérsékletű)
288 ml tej
7 ml citromlé

Krémhez:
40 dkg krémsajt
20 dkg vaj (lágy)
20 dkg cukor (az eredeti recept szerint 63 dkg, de úgy ehetetlenül édes lenne)

Az eredeti recept szerit ebbe a sütibe is író kellene, de ez (legalább is itt nálunk) beszerezhetetlen, így egy szintén amerikai recept szerint házilag szoktam előállítani. A tejhez hozzákevertem a citromlét és pihenni hagytam 10 percet.
A sütőt előmelegítettem 180 °C-ra alsó felső sütésen. Közben a szárazanyagokat: a lisztet, kakaót, sütőport, szódabikarbónát, ételfestéket és sót átszitáltam és alaposan összekevertem.
Tálas mixerbe tettem a vajat és a barnacukrot és addig kevertettem amíg habos, lágy és könnyű lett. Csökkentettem a sebességet és hozzáadtam darabonként a tojásokat. Kis részletekben hozzáadagoltam a száraz hozzávalókat és felváltva az írót.
A tésztát két részletben sütöttem ki (eredeti recept szerint fél óra alatt meg kellett volna sülnie, de a valóságban nem így történt akkor még folyós volt a belseje, így átkapcsoltam hőlégkeverésre és még 20 percet sütöttem) így lett tökéletes állagú a tészta.
A két piskóta korongot rácson kihűtöttem.

A krémet eredetileg brutálisan sok cukorral kellene készíteni, de ez általában jellemző az amerikai süteményekre, hogy túlságosan is édesek és rettentően sok bennük a cukor. Ezért bőven elégséges (sőt...), ha csak harmadannyi cukorral készül, mint az eredeti recept írja. Valamint amit még érdemes változtatni az az, hogy az eredeti receptben a krémsajtot és a vajat kellene 10 perc alatt habosra, levegősre keverni, de ilyen hosszantartó keveréstől a krémsajt teljesen szétesne, így érdemes a vajat a cukorral habosra keverni és csak a végén hozzáadni a krémsajtot, hogy éppencsak elkeveredjen.

A kihűlt piskótakorongokat széltében ketté vágtam így összesen 4 korongom lett. Betöltöttem őket a krémmel, behúztam a torta tetejét és oldalát, végül a maradék krémet habzsákba töltöttem és a torta tetejét és alját díszítettem vele.
A piskótalapok szétvágásából maradt morzsákat összegyűjtöttem és a torta oldalát "tapasztottam" be vele.

Ismét imádtuk, nem csoda, hogy ez az egyik kedvenc amerikai torta receptünk.

Recept innen .

2014. november 7.

2. hónap


Nem győzöm kapkodni a fejem, már megint eltelt egy hónap?!

Súly: Ma délelőtt mérte a védőnő, 5120 g a kisasszony jelenlegi súlya.

Evés: 4 óránként evett eddig 90 ml tápszert, ma megemelte ezt az adagot is a védőnő, már kaphat 120-at. Plusz az az egy-két korty anyatej, amit még szopizni tud.

Alvás: Eddig éjszaka egyszer kelt fel fél 4 környékén, aztán az óraátállítás kicsit összekuszálta a dolgokat, volt hogy fél 2, fél 3, fél 5, fél 6-kor, az utóbbi napokban pedig már teljesen átalussz az éjszakát (este 9-tól reggel 7-ig). 

Egészség/betegség: Lekopogom, de úgy néz ki, hogy túl van a hasfájáson. A gyerekorvos Lactase Comfort cseppeket írt fel neki (etetés előtt min. fél órával a tápszerbe keverve lebontja a tejcukrot), onnantól kezdve, hogy elkezdtük használni, már nincsen fájdalmas tekergőzés, ordítás. Szóval repes a szívünk a boldogságtól. 
Gréta most egy picit náthás, de tengervizes baba orrsprayt használunk és este orrszi-porszit. Egész jó tűri a dolgokat, bár a végén nagyon megszeppent az arcocskája :)

Napirend: Az ébredéstől függ. A tisztába tételek, etetések után fent van 2 órát, majd alszik a következő etetésig. Délutánonként sétálunk, délután/este amikor Krisztián hazajön a munkából apás program van. Este 8-kor van fürdetés, fél 9-kor vacsora tápszer, 9-re pedig teljesen beájul a csajszi.

Mérföldkövek: 7 hetesen nyomta ki magát az alkarjára támaszkodva először úgy, hogy percekig megtartotta magát és nézelődött. Azóta már megfordult hasról hátra (hasra tettem le ebéd után aludni, és hanyatt feküdt a kiságy szélén amikor délután bementem érte), de valószínű, hogy csak véletlen lehetett, mert azóta sem történ ilyen.
Ha valami tetszik neki hatalmasakat kurjongat. Elkezdett gügyögni, próbálgatja a hangokat, az e után már próbálhatja a h, ü, j, g, r hangzókat is.

Ruhák: Ma délelőtt mérte meg a védőnő Grétát: 61 cm. Miután betöltötte az 1 hónapot áttértünk a mosható pelusokra és ezzel eggyel nagyobb ruhaméretre kellett váltanunk (62), mert a hatalmas puttony miatt a fenekén mindig egy mérettel nagyobb ruhát kell ráadni. Mostanra belenőtt a 62-es ruhák kéz, ill. lábhosszába (ha eldobható pelust használnánk még egy ideig jó lenne ez a méret), de tegnap váltanunk kellett 68-as méretre, mert a bodyknak már nőies dekoltázsuk volt, szinte kint volt az egész mellkasa. Most tökéletes a váll-ülep közötti hosszúság, de a kezeire lábaira még nagyok a ruhák.

Pelenka: Végre mosható pelust használunk. (Erről itt írtam bővebben.) Jelenleg a legkisebb méretűre vannak patentolva a pelusok, de mivel Grétának hurkás combijai vannak ezért a comb részt nem a legkisebbre szoktam állítani, mert akkor nagyon belevágna a husijába. (Hamarosan töltök fel videót a pelusokról, a használatukról és a tisztításukról.)

Sírás: Miután elmúlt a hasfájós sírás, ordítás kezdődött a hiszti. Igen hiszti, akár hiszitek akár nem, a leányzó kézben egészen pontosan vállon akar lenni. Amint letesszük vízszintesbe belekezd a hisztis sírásba (nem éhes, nem szomjas, nem fázik, nincs melege, nem fáradt, de még a testi kontaktus az összebújás sem hiányzik neki), egyszerűen csak a magasból sokkal érdekesebb a világ, többet lehet nézelődni.

Anya kedvenc pillanata(i): Nagyon szeretem a fürdetés előtt perceket. Befűtök a szobába levetkőztetem a csajszit, kibontom a pelenkából és össze-vissza puszilgatom, masszírozom, tornáztatom, miközben ő össze-vissza ficereg, hatalmasakat kurjongat (imád nudizni a gyerek).
Valamint amikor megállok vele a tükör előtt és észrevesz a tükörben akkor nagyon megörül és majd kiugrik a bőréből (szinte szó szerint).

Anya legkevésbé kedvenc pillanata(i): A hiszti nem tartozik a kedvenc tevékenységek közé.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...