2015. július 19.

10. hónap

Ugyan Gréta pont ma 10,5 hónapos, de csak most volt időm befejezni ezt a frissítést.

Az idény utolsó ringatóján Gréta már nagyon felbátorodott

Súly: múlt pénteken mérte a védőnő 9,3 kg a Gréta jelenlegi súlya.  Nem hiszem el, hogy még mindig hízik...


Evés: 240 ml-t tápszert eszik reggel, este már 270 ml-t evett, de nem lakott jól, éhség miatt többször is ébredt éjszaka, ezért elkezdtem kiegészíteni vacsoráját. Este 7-kor 30 g Sinemil porból kap pépet, aztán lefekvés előtt még megiszik 180-240 ml tápszert.Tízóraira natúr joghurtot (újra kapott és már nem ütötte ki) vagy kenyérkatonákat kap (vajas-sonkás vagy vajas sajtos). Járt nálunk a védőnő és mondta, hogy most már adhatok neki a mi ebédünkből, ha nincs benne olyasmi, amit még nem ehet (pl: tojásfehérje, tej, tejszín, apró magvas gyümölcsök, mogyorófélék, gomba, méz). Mostanra már semmit sem pépesítek neki, mindent darabosan eszik. Üveges bébiételt már csak akkor kap, ha elmegyünk itthonról, vagy ha nem készül el az ebéd mire eljön Gréta ebéd ideje. Uzsonnára gyümölcsöt eszik sárga-, őszibatackot.
Újdonság volt a hónapban csemegekukorica, görögdinnye, vaj, (jó minőségű) sonka és virsli, tojássárgája.
A folyadékbevitele még mindig hatalmas, napi 7,5-1 l vizet megiszik a kiskacsa.


Alvás: Még mindig KATASZTRÓFA! Amikor elkezdtem neki este hétkor a fürdés előtt tápláló vacsit adni azóta már csak egyszer ébredt (ritkán kétszer), viszont egy rémálom a visszaaltatás, legtöbbször több mint egy órán át ringattam miközben vergődött a kezeimben, az igazi próbatétel viszont az ágyba visszatétel. Sokszor csak hét-nyolcadjára sikerült úgy hasra letennem, hogy a nagy oldalra vergődés forgolódásban ne ébresztette volna fel magát. Napközben kétszer alszik: egyszer délelőtt egyszer délután. Ha minden jól alakul akkor kétszer 1,5-2 órát alszik (sajnos sokszor ébred közben, van hogy három-négyszer is vissza kell altatnom egy alvása alatt, de legalább napközben rövidebb a visszaaltatási idő, ilyenkor max. 4-8 perc alatt újra álomba merül). Ha a szüleimnél vagyunk Tatán akkor az elaltatás is nehezebb és fél-háromnegyed óránál nem alszik tovább, és visszaaltatni sem tudom.


Egészség/betegség: Gyanakszom ugyan allergiára (indokolatlanul sokat dörzsöli a szemét és nem igazán vesz az orrán levegőt, csak a száján), de ezen kívül makk egészséges a kisasszony.


Napirend:

5:15-6:30 Az éjszakai ébredések után Gréta ténylegesen felébred és indítja a napot

Megkapja a tápszerét és játszunk, Halász Juditot hallgatunk amikor apa már elment dolgozni.

9 és 10 között bemászik az ölembe (vagy ha apa délutános akkor még az etetőszékben elkezd laposakat pislogni), rám hajtja a buksiját és elalszik.

10-12-ig nyugi van addig én csinálhatom a házimunkámat.

1-kor ebédel utána még egy kicsit játszik és 2-kor leteszem a délutáni alvására. Ebből általában kétszer ébred fel, akkor szorgosan ringatva altatom vissza, hogy 4-ig tudjon aludni. 5 kor uzsonnázik a törpe és esténként minden nap változó hosszúságban apás program (játék) van.

Hétkor kap 30 g Sinemilből pépet ez az elővacsi.

Nyolckor irány a fürdő és jöhet a pancsi, utána megissza az esti tápit és fél 9-re az ágyában durmol a kis csibe.

Egyre többször csinálunk magunknak programot (így anya vagyis én sem zombul be itthon, és a baba is élvezheti a gyerekek társaságát, plusz a kinti friss levegőt). Ugyan ringatóra nem tudunk menni szeptemberig, mert nyári szünet van, de sétálni és játszóterezni eljárunk a barátnőkkel.

Mérföldkövek: Az a helyzet, hogy Gréta hiába lenne képes megállni már kapaszkodás nélkül (már többször megfigyeltük, hogy amikor nem veszi észre, hogy nem kapaszkodik, akkor stabilan áll, de ha eszébe jut, hogy hoppá nem kapaszkodik, akkor rögtön lecsücsül), de annyira óvatos, hogy inkább minden lehetőséget megragad a kapaszkodásra, ha nincs számára stabil kapaszkodó, akkor inkább óvatos duhaj és nem rizikózik. Már megmutatta azt is hogy felállni is tud kapaszkodás nélkül, simán combból feltolva magát. Szókincse (vagyis amiket már gagyog): dedede, dádádá, bababa, tetete, tatata, vavava, düdü ezt sokszor düddőnek lehet hallani :P
Ha kérjük most már mindenkinek int pápát és tapsol is. Mindenre rámutat a mutatóujjával. Hüvelyk és mutatóujjait összecsippentve, azaz két ujjal felvesz bármi apróságot.
Megkapta élete első (baba) karika fülbevalóját a névnapjára, nagyon kis csinos lett :D
És aznap (június 10-én) áttört a felső jobb középső metszőfoga is azaz már a 4.


Ruhák: Már 77 cm a kisasszony, 80-as (9-12 hós) méretet hord, nadrágokból már alig van  a 74-es, ami is jó rá, pólókból, pulcsikból viszont még van teljesen jók a 74-esek is. Megkapta élete első igazi kis cipőcskéjét, egy puha talpú Freycoo-t a járástanuláshoz S-es méretben (még egy picit nagy rá, apró kis lábai vannak, de nagyon ügyesen lépeget már benne, ere majd egy külön bejegyzést szánok).


Pelenka: Egy hónapos kora óta mosható pelust használunk Grétánál. (Erről itt írtam bővebben.) A patentokat teljesen kiengedve, a leghosszabb méreten használjuk őket. Sajnos az utóbbi 3 hónapban elég sok problémánk volt a pelenkákkal, ezért éjszakára és ha elmegyünk itthonról eldobhatót kell használnunk (4-es méretet, Babylove, Babyderam és Toujours). Ha lesz időm írok egy pelenkás posztot is, sajnos nem tudom, hogy mikor, mert borzasztó kevés az időm.


Sírás: Nem igazán sír, inkább visít, ordít, mintha nyúznák legalábbis éjszaka ha felébred. Napközben krónikus anyamániában szenved, ha csak a szobánktól 2 lépésnyire lévő konyháig lépek ki, már rögtön vigasztalhatatlanul sír pedig beszélek hozzá, hogy tudja nem hagytam el és egy pillanat múlva ott vagyok mellette.


A baba kedvencei: Nagyon szereti Halász Judit dalait, ringatja magát a zenére, majd kiugrik a bőréből. Most a könyvek a nagy kedvencek és már nem csak rágja őket, hanem beül a szekrény elé, egymás után veszi elő, lapozza fel, nézegeti a leporellókat. Még mindig imád dobálózni: ha az etetőszékben ül a keze ügyébe kerülő bármit (cumisüveg, cumi, kanál, előke, kifli, stb.) angyalian ártatlan képpel dobja ki, majd kérdőn néz le, hogy vajon hogyan kerülhetett le a járólapra. Nagyon szeret hintázni és csúszdázni is.  A formabedobóból imádja kiborítani a különböző formákat, ha a formákból tornyot építünk neki azt rögtön lerombolja és csak akkor boldog, ha a gyűrűpiramisról leveheti a gyűrűket. A búgócsiga is nagy kedvenc nagyon örül magának, ha úgy kapja el , hogy a kezében még pörög tovább. A gurulós játéktároló dobozt járássegítőnek használja, belekapaszkodik a tetejébe és ahogyan gurul a tároló ő lépked utána. Kijön a konyhába és kihúzogatja a fiókokat, a székeket szintén járássegítőnek használva közlekedik. Mostanában a legújabb móka az előszobaszekrényből való kipakolás, ha ide desszantol tuti, hogy szanaszét repülnek a textil bevásárlószatyraim :D Somodi mamáéktól kapott egy Fisher Price csészepiramist, amiknek a csészéit össze lehet labdává illeszteni, a legkisebb két csészét ha összepasszintjuk neki, nagyon ügyesen szétszedi (Krisztián tanította neki, motiválva azzal, hogy a labda közepébe valami kis meglepetést rejtett), ilyenkor nagyon büszke magára.


Anya kedvenc pillanata(i): Ahogyan incselkedik az emberekkel: rájuk mosolyog, aztán elfordul és hozzám bújik. Ahogyan átöleli a nyakam és a vállamba fúrja az arcocskáját. Ahogyan reggel pápát int apának az ajtóból. Amikor huncutul visszamosolyog rám amikor rászólok, hogy meg se próbálja bántani a virágaimat.


Anya legkevésbé kedvenc pillanata(i): A hajtépésről, rágásról még mindig nem szokott le. Sajnos a legújabb dilik egyik a harapás, odabújik hozzám, majd egy óvatlan pillanatban beleharap a kulcscsontomba (mostanra tele vagyok fognyomokkal), amikor az éjszakai ébredések és több órás altatási procedúrák alatt miközben én csöndesen ringatom a vállamon ő közben a fülembe visít (félek belegondolni, de egyszer még ránk hívják a gyámügyeseket, vagy a gyerek jólétiseket, hogy bántalmazzuk a gyereket), nem használ a simogatás, puszi, semmi, ő csak őrjöng és tombol.


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...