2016. február 29.

Amerikai csokis keksz - Chocolate Chip Cookie

A kekszes doboz feltöltési akcióm folytatódik. Eszembe jutott, hogy az amerikai csokis keksznek kifejezetten omlós tésztája van (már pedig ez Krisztiánnak döntő kritérium), így belefogtam a keresésbe egy szimpatikus recept után. Amerikában mindenki ismeri, mindenki készíti, de olyan mint nálunk a beigli, a keksztekercs vagy a zserbó és még sorolhatnám. Mindenkinek megvan a a tuti, bevált, "eredeti" receptje hozzá (éppen ezért nem lehet eredeti receptet találni, maximum szimpatikusat).
Mily meglepő én megint a Pinteresten találtam egy nagyon jónak kinéző "mesteri" csoki cseppes keksz receptet. Ugyan egy kisebb nehézség állt elém, a csokicsepp beszerzésének a formájában, de szerencsére pár napon belül megoldódott (köszönöm Kriszti a hasznos infót), ráadásul még csak egy vagyonba sem került (a bejegyzés alján találjátok az összegyűjtött lelőhelyeket).








Mesteri amerikai csokis keksz

Hozzávalók:
56 dkg liszt
9 g szódabikarbóna
6 g sütőpor
3 g só
30 dkg vaj
27,5 dkg barna nádcukor
50 dkg kristálycukor
1 db nagy tojás
2 tk vanília kivonat
32,5 dkg (süthető) ét csokicsepp

A sütőt bekapcsoltam 180°C-ra alsó felső sütésen. A lisztet, a szódabikarbónát, a sütőport és a sót összekevertem egy tálban. Egy másik tálban a lágy vajat a cukorral kikevertem (nem fog elolvadni a kristályos cukor, ne is várjunk erre), majd hozzáadtam a tojást és ezzel is alaposan kikevertem, hozzáadtam a vaníliakivonatot, a lisztes keveréket és legvégül a csokicseppet.
A tésztából diónyi golyókat formáztam és sütőpapírra raktam őket. Az eredeti recept szerint sütés közben el kellett volna terülni, lapulni a golyóknak, ehelyett inkább szétrepedt pöffetegek lettek nekem belőle. Az utolsó két adagnál már a sütőlemezen ellapítottam a golyókat, így szép lapos kerek kekszek lettek ezekből. Tulajdonképpen ezek csak esztétikai dolgok, ízre és állagra ugyanolyan lett a pöffeteg és lapos keksz is.
17 perc alatt sütöttem őket világos aranybarnára és rácson hagytam kihűlni őket. Ebből a tésztából 65 db keksz lett, ez hatalmas mennyiség, csak 2 nagy fémdobozba tudtam belepréselni, így javaslom, hogy aki kipróbálná csak fél adaggal fogjon neki.
Nagy sikert arattam vele Grétánál és Krisztiánnál is. Apa úgy nyilatkozott, hogy  nagyon-nagyon finom, főleg tejjel.

Fontos ennél a receptél is, hogy úgy lesz igazán jó a végeredmény, ha jó minőségű alapanyagokkal dolgozunk: igazi vaj (nem margarin), igazi vanília kivonat (nem aroma), minőségi étcsoki (nem kakaós bevonómassza). Már írtam a bejegyzés elején,hogy csokicseppet nem volt egyszerű szereznem, de voltatok olyan kedvesek és adtatok néhány tippet, hogy hol érdemes megnéznem. A Tata és Tatabánya környékiek Tatán, a Koltói Anna utca 1. szám alatt a Patkó és Társa Bt.-nél tudják beszerezni nagyon baráti áron. Igaz nem csepp, hanem inkább lencse alakúak, de úgy éreztem ettől a semmiségtől simán eltekintek, ha már több mint egy ezrest spóroltam a beszerzésén.

25 dkg 50% kakaó tartalmú süthető csokicsepp került 470 Ft-ba

 Akik lakhelyéhez nincsen közel egy cukrászkellékes üzlet sem, azoknak összeszedtem néhány webshopot ahonnan rendelni tudnak.

 Sütésálló csokicseppek 30 dkg 1.190 Ft
szállítási ktg. 2 kg-ig 1.090 Ft (20.000 Ft felett ingyenes)

Belga süthető csokoládé cseppek 10 dkg 450 Ft
szállítási ktg. 2 kg-ig 1.250 Ft (40.000 Ft felett ingyenes ez azért magánebereknek kissé durva)

Sütivarázs süthető csokicseppek 20 dkg 735 Ft
szállítási ktg. 1.200 Ft (10.000 Ft felett 600 Ft, 12.000 Ft felett ingyenes)

Süthető apró csokilencse 10 dkg 320 Ft
szállítási ktg. 1.290 Ft (10.000 Ft felett 1.090 Ft, 20.000 Ft felett ingyenes)

Ahogy láthatjátok mindenhol drága a szállítás, ezért érdemes barátnőkkel, ismerősökkel, rokonokkal, szomszédokkal összeállni és együtt rendelni több mindent (vaníliarúd, fondant,marcipán, kakaópor, szórócukor, ételszínezékek, muffin/tortapapírok, stb.) így akár sikerülhet elérni az ingyenes szállítási árküszöböt.

Ha esetleg tudtok még tuti beszerzőhelyeket osszatok meg velem (beírom a listába), segítsünk egymásnak, ha tudunk.

Mit szóltok a recepthez? Kedvet kaptatok, hogy megkóstoljatok egy falat Amerikát? :)

A Csibekalandok a facebookon is elérhető, így biztosan nem maradtok le semmiről! :)

2016. február 22.

Mumus a wc-ben - hogyan bánjunk el a makacs húgykővel

Sokáig őrlődtem azon, hogy vajon írjak e erről a témáról. Mert nem szívesen mutogatja az ember a wc-jét, főleg hogy nem a makulátlan állapotáról van szó. Szóval annak ellenére, hogy rendesen tisztítjuk, sajnos a vízvonal alatt jelentkező lerakódás-elszíneződés (hivatalos nevén húgykő) olyan durva, hogy hiába a hiper-szuper wc tisztítók, makacsul ragaszkodnak a porcelánhoz. Enyhébb esetben sárgás-barnás árnyalatban "pompázik", de láttam már egy két helyen teljesen fekete színben is. Aztán másoktól is megerősítést kaptam, hogy nem csak engem kísért ez a probléma, ekkor döntöttem el, hogy mégse ciki erről beszélni.
Szóval, higiénia ide, higiénia oda, "szuper" vegyszerek használatával (Domestos, Harpic, Duck, Bref, Floraszept, Well Done, Frosh, Zum, stb.), lehet, hogy enni lehetne a wc-ből olyan tiszta, de az a fránya húgykő fütyül rá, hogy milyen csoda cuccot öntünk, rá, mennyit sikáljuk, ott van és makacsul ragaszkodik.
Bevetettem a sok helyen sztárolt kóla praktikát, de gyakorlatilag semmilyen eredményt nem értem el vele.
Mily' meglepő a megoldást egy igen olcsó és környezetbarát anyag hozta meg. A vízvonal feletti részt egyszerűen ecettel tisztítom (tisztít, vízkőtelenít és fertőtlenít), a vízvonal alatt pedig, egyszerű, "mezei", étkezési citromsavat.
Este egy nagy maréknyit szórok a vízbe (ez kb. 5-6 dkg), reggel pedig a wc kefével kicsit megsikálom és volt-nincs húgykő, ágyő ronda lerakódás és elszíneződés, újra vakító fehéren ragyog a porcelán. (Ha nagyon durva a lerakódás több citromsavra lehet szükség, esetleg egymás után több éjszaka is meg kell ismételni a citromsavas áztatást.)



Remélem hasznos volt az újabb háztartási praktika számotokra.

A Csibekalandok a facebookon is elérhető, így biztosan nem maradtok le semmiről! :)

2016. február 19.

Vaníliás biscotti

Még mindig keresem, kutatom a megfelelő receptet, hogy Krisztiánnak meglegyen a tökéletes mártogatni való keksz (kakaóba, kávéba, tejbe, teába), akár hidegen, akár melegen. Először shortbreadet sütöttem neki (skót vajas keksz), ami egyáltalán nem nyerte el a tetszését, aztán készült neki krémsajtos keksz, ami ízre már bejött neki, de kifogásolta, hogy mártogatni nem igazán tud vele, mert nem szívja magába a folyadékot. Ekkor jutott eszembe, hogy közel 3 éve sütöttem már biscottit, ez az olasz keksz (azaz kétszersült), amit kifejezetten mártogatáshoz való. Kerestem egy egyszerű vaníliás receptet, ami mindenhez illik  és megkíséreltem a lehetetlent, elkészíteni a tökéletes kekszet, ami apának megfelel. 


Recept innen

Vaníliás biscotti

Hozzávalók:

9 dkg vaj
14 dkg cukor
2 g só
2 db tojás
32 dkg liszt
1,5 tk sütőpor
2,5 tk vaníliakivonat

A sütőt előmelegítettem 175°C-ra alsó-felső sütésen. Egy tálba tettem a lágy vajat, a cukrot, a sót, a vanília kivonatot, a sütőport és simára kevertem őket. A vajas keverékhez adtam a tojásokat és ezekkel is jól elkevertem, végül a lisztet öntöttem hozzá és összegyúrtam.
A tésztát sütőpapírral borított sütőlemezre halmoztam és egy 40 cm hosszú 10 cm széles rudat formáztam belőle, és 25 percet sütöttem. 25 perc után kivettem és 20 percet hűtöttem, miközben a sütő hőmérsékletét visszavettem 160°C-ra. Recés élű késsel a kihűlt tésztát 1 cm vastag szeletekre vágtam és a szeleteket lapjukra fektetve visszatettem a sütőbe még fél órára.

Fantasztikus vanília illat lett az egész lakásban tőle. Grétának nagyon ízlett, Krisztián kedvére tenni viszont szerintem egyenlő egy lehetetlen küldetéssel, mert ugyan ez a keksz finom, és jól lehet vele mártogatni, de nem omlik szét rögtön, amint folyadékba ér.
ÁÁÁÁ!!!
Megőrülök, hogy soha nem jó egyik keksz sem, úgyhogy miután kifújtam magam újabb recept után kutatok, ami már talán meg fog felelni apa elvárásainak.


A Csibekalandok a facebookon is elérhető, így biztosan nem maradtok le semmiről! :)

2016. február 18.

Diétás sajttorta

Már volt szó róla a diétás túrófánknál, hogy a ch diétába beleférnek a nassolások is (persze, ha azok kompromisszumosan, diétásan vannak elkészítve). Nem kell lemondani a finom falatokról, sem az édességről. Keresem, kutatom az új recepteket így bukkantam két alacsony szénhidráttartalmú sajttorta receptre, amiket ötvözve megalkottam a saját ínyemre valót. És mi benne a nagy szám? Hát az, hogy az egész torta összesen 19 g ch-t tartalmaz!

Az eredeti receptek: innen és innen

Bocsi nem bírtam kivárni a fotózást kóstolás nélkül
Diétás sajttorta

Hozzávalók:

14 dkg mandulaliszt (helyett találtam még darált mandulát a kamrában 100 g/7 g ch)
4,5 dkg lágy vaj (100 g/ 1 g ch)
3,7 dkg eritrit (100 g/ 0 g ch!)
46 dkg krémsajt (saját tapasztalat, nem kell Philadelphiát venni, a Hajdúsági tejszínes krémsajt ugyanannyiért pénzért dupla akkora méretben kapható 100 g/2 g ch)
3 db nagyobb tojás (100 g/ 1 g ch)
1,5 ek citromlé (100 ml/1 g ch)
7 dkg eritrit (100 g/0 g ch!)
1 tk vanília kivonat

A sütőt bekapcsoltam 160°C-ra alsó-felső sütésen. A darált mandulát összekevertem a lágy vajjal és a 3,7 dkg eritrittel, aztán a morzsalékot a 16 cm-es kapcsos tortaformám aljába nyomkodtam egyenletes rétegben.
A krémsajtot a tojással, az eritrittel, a citromlével és a vaníliakivonattal simára kevertem és a mandularétegre öntöttem. Másfél órán át sütöttem, majd hagytam teljesen kihűlni, csak akkor vettem ki a formából.
Készítettem hozzá frissen málna öntetet, 5 dkg fagyasztott málnát összefőztem 1 ek eritrittel. Szépséghibája, hogy nem passzíroztam át, hogy a magoktól megszabaduljak, de nekem így is ízlett.
8 szelet lett a tortából, szeletenként 2,5 g ch-t, 1 ek málnaöntettel pedig 1 szelet sajttorta mindösszesen 3 g ch-t tartalmaz.

Kedvet kaptatok hozzá?

A Csibekalandok a facebookon is elérhető, így biztosan nem maradtok le semmiről! :)

2016. február 14.

Házi kókusztej és kókuszliszt

Nem célom belemenni semmilyen összeesküvés elméletbe (ez nem egy vitaindító poszt), csupán leírom a nézeteimet.
Szóval két külön vélemény van a tehéntej fogyasztásának jótékony illetve kevésbé jótékony (káros) hatásairól.

  • Van aki azt, mondja, hogy nélkülözhetetlen, minimum napi 1 pohárral meg kellene inni belőle, fontos fehérje kalcium és D vitamin forrás. 
  • A másik csoport pedig azt állítja, hogy az emberi szervezet számára emészthetetlen anyagról beszélünk, a vitaminok pedig nem tudnak hasznosulni belőle.

Az igazság az, hogy én ide tartozom (és ezt úgy mondom, hogy közben imádom a tejet és nehezen tudok lemondani róla). Nálam tejfogyasztás bőrproblémákat okoz, Krisztiánnak emésztési gondokat, a szüleimnek szintúgy.
A tejben található hatalmas mennyiségű kazeint (a tehéntej kazein tartalma 80%, míg az emberi anyatejé csupán 20-45%) a szervezet nem tudja feldolgozni ezért a legtöbb embernél puffadást, görcsöket és hasmenést idéz elő.
Egy szó  mint száz tényleg nem akarok kampányolni a tej ellen, döntse el mindenki maga, hogy miben hisz, fogyasztja ill. nem fogyasztja. Az viszont tény, hogy a tej hiába alacsony GI értékű, az inzulinválasza mégis gyors, így csínján kell  vele bánni a cukorbetegeknek, az IR-rel (inzulinrezisztencia) küzdőknek és a ch diétázóknak is.

Gyenge vagyok teljesen nem tudok lemondani a tehéntejről, mégis egy részben szeretném kiváltani ezért jöttek szóba a gabona tejek, de látva az árukat (1 liter ára 500 és 900 Ft között mozog) biztos voltam benne, hogy ezt a havi budget nem bírná ki. Viszont remek házilag is elkészíthető magtej recepteket találtam, amiket olcsón és egyszerűen el lehet készíteni.

A kókusztejre esett a választásom több okból is:
- fokozza az anyagcserét
- kontrollálja a vércukorszintet
- baktérium, gomba és vírusölő hatású, így fokozza az immunrendszer működését
- magas a réz tartalma, ami segít megőrizni az erek rugalmasságát
- magas foszfor tartalmával erősíti a csontokat
- segít megelőzni a vérszegénységet (egy csészényi kókusztej fedezi egy felnőtt napi igényének a negyedét)
- magnéziumban gazdag, segít ellazítani az izmokat és az idegeket
- zsírsavainak nagy része laurinsav, ami jótékonyan hat a szervezetre (csökkenti a koleszterinszintet, jótékonyan hat a szív és érrendszerre)
- szeléntartalma csökkenti az ízületi gyulladás kockázatát
- gazdag káliumban, segít a magas vérnyomás leküzdésében.
A kókusztej fehérje tartalma fele a tehéntejének, zsírtartalma viszont megközelíti a 20%-ot is.

Forrás


Essen néhány só a kókuszlisztről is: gluténmentes,  alacsony szénhidrát (100 g/21 g ch), de magas rost, és a protein tartalma is (100 g/19,3 g fehérjét tartalmaz). Tökéletesen beilleszthető szénhidrát-, gluténmentes-, paleo-, és ketogén diétába is.

A kókusztej otthon elkészítésének 2 módja lehetséges:

  • forralással
  • áztatással
Ha forraljuk, magasabb lesz a zsírtartalma az elkészült tejnek, viszont a forralással elvesznek az értékes vitaminok és ásványi anyagok.
Áztatással kisebb lesz a zsírtartalom, viszont a vitaminok megmaradnak. Áztatni lehet forró vízben és hideg vízben is (forró vízben áztatásnál erősebb kókusz aromájú lesz a tej, hideg vízben áztatásnál gyengébb lesz az aroma). Az áztatásos módszert fogom most bemutatni nektek.




Az átturmixolt kókusz
Átszűrés alatt

Az utolsó csepp is kisajtolva

A visszamaradt kókusz


Az alaposan kipréselt kókuszdarálékot sütőlemezre öntöttem, és elegyengettem

Szárítás után a kész kókuszliszt

Házi kókusztej, kókuszliszt

Hozzávalók:
10 dkg kókuszreszelék
8 dl víz

A kókuszreszeléket tálba öntöttem, vízforralóban felforraltam 4 dl vizet és leöntöttem vele a kókuszt, majd amikor kihűlt a hűtőbe tettem egy éjszakára. Másnap magas falú pohárban próbáltam botmixerrel leturmixolni, de ehhez az én 300 W-os botmixerem kevés volt, így átöntöttem turmixgépbe az egészet, magas fordulatszámon kb. 5 percig turmixoltam. Egy lábosra egy nagyobb szűrőt tettem, amit kibéleltem duplán összehajtott (tetra) textil pelenkával, ide öntöttem az kókuszos vizet. 4 dl vizet csípősre melegítettem és kiöblítettem vele a turmixgépet (a kókuszzsír 24°C-on olvad, így a gép falára kiült zsírt is le tudtam öblíteni), majd ezt is a kókuszra öntöttem. A pelenkának összefogtam a sarkait és elkezdtem kicsavarni a belőle a kókusztejet. Ha van segítség (egy erős férfikéz) akkor könnyebb ez a munka és annál több tejet tudunk kipréselni. Ebből a mennyiségből kb. 7,5 dl kókusztej sajtolható ki. Üvegbe töltve hűtőben egy hétig tartható el (a kókuszzsír megkeményedik, de melegítésre vissza lehet olvasztani a tejbe).
A visszamaradt kicsavart kókusz zúzalékot sütőpapíros sütőlemezre borítottam és nyitott sütőajtónál 40-50°C-on kiszárítottam. Igaz nem lett így annyira porszerű, mint a boltban kapható kókuszliszt, de akinek van kávédarálója ezt meg tudja oldani és ugye mondanom sem kell, hogy töredékáron ahhoz képest, hogy mennyiért szerezhetjük be boltból, webshopból.

Akkor most számoljunk: 1 csomag (20 dkg-os Spar S-Budget) kókuszreszelék 220 Ft-volt, 0,8 l csapvíz 3,5 Ft (nálunk most bruttó 430 Ft 1 m3), az áram 6 Ft (Eon díjszabás alapján bruttó 44 Ft/ kWh), 10 dkg kókuszból 7,5 dl kókusztej készíthető, tehát 1 l kókusztej otthoni készítésének teljes költsége 160 Ft (Sparos 1,5%-os Mizo tejet szoktunk venni, aminek az ára átlag 179 Ft, tehát, a kókusztej minden elkészítési költségével együtt is olcsóbb, mint bemenni a boltba és megvenni 1 liter olcsó (nem UHT) tejet.
Vagyis 120  Ft-ból lett 7,5 dl kókusztejem és 5 dkg kókuszlisztem, minimális idő és energia ráfordítással (boltban a kókusztej 860 Ft/ l áron szerezhető be, a kókuszliszt legolcsóbban 1.000 Ft/kg-os áron).

Van kedvetek kipróbálni? Ti mit készítenétek belőle?

Update:
Miután leöntöm forró vízzel, rögtön leöntöm hideg vízzel is a kókuszt, így teszem a hűtőbe. Így sokkal egyszerűbb a turmixolás, és nemcsak kókuszzsír keletkezik, de kókuszkrém is kicsapódik a turmix oldalára, amit tejszín helyett lehet remekül használni.

A Csibekalandok a facebookon is elérhető, így biztosan nem maradtok le semmiről! :)

2016. február 11.

Szénhidrát mentes tészta

A szénhidrát diétában bizony kényes dolog a tészta. Nagyon magas a ch értéke és gyorsan felszívódik. Ha összehasonlítunk egy normál (4, 6, 8 tojásos tésztát) egy durum tésztával (teljes kiőrlésű, alacsony GI értékű) akkor a normál száraztészták 100 grammjában átlag 75-80 g ch található, a durum tésztáknak pedig átlagosan 100 grammjukban 66-73 g ch van, szinte jelentéktelen a különbség. A DW (Dia Wellness) tésztákban 100 grammjában csak 34 g ch van, viszont vidéken szinte beszerezhetetlen, webshopból lehet csak hozzájutni. Akkor akinek igenis hiányzik a tészta, a tésztás ételek a ch diéta alatt mit tehetnek, ehetnek? Elárulom, hogy oldódhat meg hihetetlenül egyszerűen ez a probléma.




Szénhidrát mentes tészta

Hozzávalók:
120 g kókusztej (receptet a készítéséről, valamint tulajdonságairól és előnyeiről hamarosan olvashattok itt a csibekalandokon)
1 db L-es méretű tojás
3 g só
25 g utifűmaghéj (natura, bioboltokban, Rossmannban, DM-ben vidéken is beszerezhető). Itt találtok róla egy rövid áttekintést.

A sütőt előmelegítettem 160°C-ra, egy sütőlemezre szilikonos sütőpapírt vágtam. A tejet a tojást és a sót villával összehabartam, majd az utifűmaghéjat gyors mozdulatokkal belekevertem és rögtön kiöntöttem a sütőpapíros sütőlemezre. Mielőtt nekiálltam féltem, hogy le fog folyni a sütőpapírról, de a gyakorlatban nem volt okom a parára, ugyanis az utifűmaghéj, rögtön elkezdte megkötni a nedvességet. A villával szépen elegyengettem, annyira vékonyan amennyire csak tudtam. A tésztát 10 percig sütöttem, majd kivettem, lehúztam a hátuljáról a sütőpapírt, feltekertem, mint egy palacsintát és felkarikáztam, így kaptam a tészta csíkokat (ez az adag nekem 2 napra volt elég). A tészta tetszőlegesen felhasználható, én bolognai ragut készítettem hozzá.
Hazudnék, ha azt mondanám, hogy tökéletesen olyan íze van, mint a megszokott kifőzött száraztésztának, de az állag nagyon is hasonló és büntetlenül fogyasztható a szénhidrát diéta ideje alatt is.


A Csibekalandok a facebookon is elérhető, így biztosan nem maradtok le semmiről! :)

2016. február 8.

17. hónap


Nem csak a kicsi, de a nagyobb gyerekeket is szereti, így külön élmény neki, ha az iskola mellé érünk


Most már nem csak anyával, de apával is matricát játszik


Kor: 
17 hónap

Súly: 
10,9 kg (nem hízott most semmit, bár érzésre ez hihetetlen)

Fogak: 
10 db (útban vannak az alsó első őrlők, és az alsó-felső szemfogak, de még nem bújtak ki)

Egészség/betegség: 
Az új év jól indult, aztán január végén sikerült összeszedni egy megfázást, abból már kigyógyult van a kisasszony. Van még ugyan egy kis hurutos köhögése, de valószínű pár nap alatt Stodallal kilábal belőle.


Magasság: 
85 cm 

Ruha, pelenka: 
Ruhákból átlagosan 86-os méretet hord, bár van még 80-as H&M-es body, ami teljesen jó rá, Scamp bodyból már jó a 92-es is tökéletes, de van 74-es Next leggingje, ami még mindig jól passzol rá, szóval változatos a paletta. Pelenkákból újra 4-es méretet hord.

Kedvenc ételek: 
Az evés, hogy is mondjam nem az igazi. Rosszul és keveset eszik. Nem csúsznak a zöldségek sem a gyümölcsök ( se paradicsom, se uborka, se paprika, semmit nem hajlandó megenni). Mivel a gyümölcsöket is teljes mértékben elutasítja, ezért kénytelen-kelletlen 100%-os gyümölcslevet adok neki hígítva napi egyszer.Tudom ez nem olyan, mint az igazi gyümölcs, de jobb ötletem egyelőre nincsen. Elég keveset eszik, néha már-már úgy néz ki, mintha fényevő lenne (bár jó súlyban van, úgyhogy gond biztosan nincsen). Előszeretettel kunyerál a tányéromból, inkább azt eszi, mint a neki elkészített ételt. Így kiderült, hogy ízlik neki a kuszkusz, a bulgur, a sült zeller, a karfiolrizs, a karfiolfasírt. Újrapróbálkozás után nagy előszeretettel ette a túrógombócot is. Új dili, hogy nem hagyja etetni magát, egyedül akar enni. Amivel nem is lenne gond, DE a kanalat, mint olyat arra használja csak, hogy doboljon vele az etetőszék tálcáján. Mindent kézzel, széttrancsírozva eszik, és ami a legrosszabb ha végez a mancsos kezecskéit a hajába törli... Utána persze őrült ordítás van amikor le kell zuhanyozni és hajat kell mosni.
Hónap közepén sztrájkba kezdett és elutasította a már megszokott tápszert (ha jól emlékszem 4 hónapos kora óta kapta a Humana BabyFitet), így azóta átálltunk Babydream 3-as  tápszerre. Ezt, szívesen megissza, nem tiltakozik ellene: reggel 230 ml-t, este 260 ml-t iszik.
A folyadékfogyasztása visszaállt 1,5 literre.

Beszéd: 
Mintha visszafelé fejlődnénk. Indin kívül az ott az egyetlen olyan értelmes szó amit tudatosan használ. Ezen kívül mama, baba, néhányszor mondott már papát is, de ezeket csak úgy be-beszúrja a halandzsázás közé. Ha mutatom neki, hol a baba csak röhög, de mondani nem mondja, anyukámnak se mondja a mamát. Egyszerűen csak halandzsázik egész nap.

Kedvenc játékok: 
Minden játék, ami nem játék, valószínű ez más gyerekeknél is előfordul, nem vagyunk kivételes esetek. Kutyushugit nagyon szereti, addig nyomkodja, amíg a kedvenc dalait kezdi énekelni, a "fej, vállak, térd és láb" szövegű dalocskára, együtt mutatjuk meg, hogy melyik testrészünk hol van. Mostanában kevesebbet telefonál és telefonáltat bennünket a babatelefonjain (de azért apa még egy párszor kifogja a kötelező telefonálást). Az egyik szomszéd nénitől kapott egy kistáskát, azt a nyakába akasztja és jön megy vele. Kezd olyan érzésem lenni, hogy elkezdődött nála a szerepjátékos időszak. Nagyon szereti tologatni a két kis műanyag autóját (rém egyszerű és olcsó darabok, ebből is látszik, hogy nem számít a gyerekeknek, hogy egy játék mennyire drága). Néha csak melléfekszik a parkettára, a tetejére teszi a mutatóujját és előre hátra tologatja. Továbbra is imádja a könyveket, bár nem valami finoman és nőiesen bánik velük (ezért hetente egyszer magam elé veszem a nagy kupac megtépázott, széttépett leporellók, lapozók maradványait és bőszen ragasztgatok).

Kedvenc elfoglaltságok: 
Dínókaland, Aranyhaj és Jégvarázs imádás van (nekünk pedig már az agyunkra megy), táncol, rázza a fenekét, sikongat és tapsol a zenékre, énekere. Egész nap jön meg, van amikor kifejezetten fel-le rohangál eszeveszetten sikongatva az egész lakáson keresztül. No meg persze a pakolás véget nem érő folyamata is tőle származik (ha rendet teszek a szobánkban mire végzek totális a káosz a konyhában, az előszobában és a szobájában). Igazi kis káosz királynő! Igazi nő. Öltözik. Szinte azonnal amint meglát bármilyen ruhadarabot, ez lehet akár pulcsi, nadrág, sapka, sál, stb. rögtön magár veszi, nagyon örül magának.

Amit nagyon nem szeret: 
Ha nincs mese, ha reggel nem megyünk ki a szobájából, amíg apa fel nem ébred, ha nem veszem fel azonnal amikor ő kitalálja. Egy szó, mint száz maga a NEM szó váltja ki a nemtetszést (no meg a toporzékolást és a hisztit).

Összefoglaló:
Ahogy telnek a napok egyre látványosabban fejlődik és nyílik ki a világ felé Gréta értelme. Már nem csak azért érdekli a környezete, mert mindent meg akar rágni. Rámutat dolgokra, hogy mondjuk meg mi micsoda, mutassuk meg, hogy hogyan működik. Mindent (tényleg szó szerint mindent) ért, amit mondunk neki. A fényképeken megmutatja hol van apa, anya, mama, papa, Lujzi (ő a húgom) és a baba). Ismeri a testrészeket megmutatja magán és rajtunk is, hogy hol van (a pocak, szem, nózi, fül, száj, kéz, láb, cici). Karácsony után tettünk a szüleim jóvoltából egy bevásárló utat az ikeába, mert újra alakítottuk a lakást (egyszer majd talán erről is írok, hogy mióta beköltöztünk mennyi mindent, újítottunk, alakítottunk át), a tv felkerült a falra, így már nem tud ott állni előtte 10 centire, fogdosni, lökdösni sem tudja. Tehát jól jártunk Gréta szeme épségét is óvjuk, másodsorban pedig megkíméljük magunkat egy új tv vásárlásától. Valamint vettünk egy leesésgátlót Grétának. Korábban írtam arról, hogy direkt olyan rácsos ágyat választottam, aminek az egyik teljes oldala levehető, így normál kiságynak még egy jó ideig használható. Két hete szedtem le a rácsot, átalakítottam kisággyá és feltettem a leesésgátlót. Grétának nagyon tetszett a végeredmény. Szívesen mászik be az ágyikójába, így hogy nincsen bezártság érzése végre megszerette az ágyát. Néhány ébredős éjszakánk ugyan volt (amíg rá nem jöttem, hogy fél 3-kor azért kukorékolt ébresztőt, mert a bekészített cumisüveg kicsúszott a a rácsvédő és az ágy közötti alig 8 cm-es résen), de megoldottam egy színes csomagolópapírral bevont kartonnal, így azóta Gréta ha megébred kiszolgálja magát újra egyedül, iszik és alszik reggelig. Ha ezt tudtam volna, hogy egy ilyen kis semmiséggel javíthatnánk az alvásán (alvásunkon) már sokkal hamarabb kapott volna rácsvédőt. Következő akcióm majd az lesz, hogy a délutáni alvásnál leszoktatom, arról, hogy rajtam aludjon el. Mert míg este csak mellé kell feküdnöm (van mikor még erre sincs szükség), addig nappal ha elfárad, csak úgy hajlandó elaludni, ha rám mászik, rám dől.
Megtanult felmászni az ágyunkra is (elég széles, 10 cm-es fa szegélye van körben még a matrac előtt, így eddig ezért nem sikerült), felmászik hozzánk közöttünk héderel, hempereg, vagy csak hátradől a párnánkra). Csúszik mászik, rajtam keresztül, élvezi, ha rám mászhat rám feküdhet. Ha lefekszem a szőnyegre rámászik a hátamra és pacigol, hatalmasakat ugrálva közben. Hozza a mesekönyveket mutogatja, hogy melyik állatnak mondjuk a nevét és utánozzuk, hogy milyen hangot ad ki.
Sajnos az utóbbi időben eléggé eldurvult és nem tudom, hogy mit kezdjek vele: harap csíp, karmol, üt, tép. Általában én vagyok a kiszemelt célpontja, apának csak a nagylábujját akarja folyton leharapni. Ami rettentő kellemetlen, hogy ringatón ha valamelyik gyereknél meglát valamit, ami tetszik neki és nem kapja meg, akkor üt, belecsimpaszkodik a hajába és megtépi. Magyarázom neki, hogy az fáj, és rossz, nem szabad bántani másokat, mi/ők sem bántjuk/bántják őt. Finoman kell bánni a babákkal. Mutatom neki, hogy kell puszit adni, hogy hogyan simogasson finoman, de mint a falra hányt borsó: egyik fülén be, a másikon ki. Puszit adni nem akar megtanulni, a finom simogatás tanulás is gyorsan átvált csapkodásba. Alapvetően nagyon szereti a gyerekeket, mindenkit meg szeretne ölelni, akár az utcán látja az ismeretlen gyerekeket, akár zárt közösségben. Közösségben a probléma az enyém-tiéd, birtoklási dolgok megértése, hogy nem minden az övé, nem kaphat meg mindent azonnal. Félek még sokszor fogunk a szőnyeg szélén állni a bölcsődében, óvodában, iskolában apával, hogy már megint mit művelt a Kulcsár Gréta...
Elkezdtem vele babakocsi nélkül sétálgatni, ha nem kell sok mindet vásárolni akkor gyalog sétálunk át Sárbelekbe, vagy megyünk le a Kodály térre. Kezdetben csak a ringatóról sétáltunk haza, hogy ne aludjon el, amíg hazaérünk. De láttam rajta, hogy élvezi és jól bírja, így több alkalommal voltunk babakocsi nélkül. Van amikor engedem, hogy előre menjen, tömbök között, a téren, ahol nem történhet semmi baj, de ha az út mellet megyünk akkor szigorúan fogom a kezét. Így ugyan egy 20 perces bevásárlásból van hogy egy óra lesz, de lényegtelen. Lehet ösztökélni az előre haladásra, ha van előttünk sétáló kutyus vagy gyerekek, de mindez csak addig válik be, amíg oda nem érünk, mert a kutyusok és a gyerekek mellett is lecövekel és nem akar mozdulni. Útban Sárberek felé két általános iskola is útba esik, ha kint vannak a gyerekek az udvaron meg kell állni a kerítésnél mert magaráz és sikongat nekik.
Januárban 2x is ott aludt a szüleimnél (egyszer velem együtt, amikor apák késő estig szereltek, és fúrtak, egyszer pedig nélkülem), minden nagyon simán ment, a mama és a papa nagyon örültek neki.
Hát röviden ennyi minden történ velünk, vele az elmúlt egy hónapban.


A Csibekalandok a facebookon is elérhető, így biztosan nem maradtok le semmiről! :)

2016. február 6.

Krémsajtos keksz

Már régóta halogatom a kekszes doboz feltöltését, de most végre nekifogtam. Apa kívánsága az volt, hogy olyan kekszeket szeretne, amiket teába, tejbe, kakaóba tud mártogatni,  jól megszívják magukat, és omlósak legyenek.
Kicsit nosztalgikus élményként választottam receptet, mert gyerekkoromban anyukám is sokszor sütött ilyet. Mármint sütikinyomós kekszet. A fém sütikinyomó gépet még a volt Cseszkóból hoztuk annakidején, és rengeteg kakaós és vaníliás kekszet készített vele Anyu, néha még színes szórócukor is került a tetejükre.
Tavaly Brigi barátnőm segített nekem cserélni és elhozni Felsőgalláról egy sütinyomó gépet (mindössze egy nagy tábla Milkát kértek érte). Igaz ez már nem az a masszív fém szerkezet, de nem érdekes, mert szentimentális értéke van.
Jó barátom a Pinterest (rettenetesen rá vagyok kattanva), rengeteg jónak kinéző ínycsiklandozó receptet (is) rejt így volt miből csemegézni. Elsőként egy krémsajtos receptre esett a választásom, egészen jó lett apa szerint a végeredmény.



Krémsajtos keksz

Hozzávalók:
25 dkg vaj
8,5 dkg krémsajt
20 dkg porcukor
50 dkg liszt (az eredeti receptben 40 dkg szerepelt, de úgy egy igaz ragacs volt, és nem lehetett kinyomni a gépből, így plusz 10 dkg-ot adtam még hozzá, amivel már jól működött)
1 tojássárgája
1 tk mandulaaroma
1 késhegynyi piros por állagú ételfesték

Összekevertem a lágy vajat a krémsajttal és a porcukorral, majd a tojássárgájával és a mandulaaromával. Végül fokozatosan belekevertem a lisztet és az ételfestéket. Az egészet homogén masszává gyúrtam, a sütikinyomógépbe töltöttem (több adagban) és sütőlemezre nyomtam a sütiket (nem kell vajazni, lisztezni a sütőlapot és sütőpapír sem kell alájuk, mert olyan magas a zsírtartalma, hogy játszi könnyedséggel leugrik a sütés végén a sütőlemezről). 180°C-ra előmelegített sütőben sütöttem őket 15 percig.

Nagyon omlós, nem túl édes, lehelletnyi mandula ízzel, tökéletes teasütemény.


A Csibekalandok a facebookon is elérhető, így biztosan nem maradtok le semmiről! :)

2016. február 5.

Cukkini tortilla

Korábban már írtam nektek róla, hogy a ch diétában nagyon szuper alapanyag a cukkini. Alacsony a ch tartalma, lassan szívódik fel és semleges az íze. Csináltam már belőle rakott cukkinit (rakott krumpli helyett), most pedig egy tortilla receptet próbáltam ki, hogy a hétvégén én is ehessek az elkészült gyrosból. Tökéletes volt a pita helyett, de nem csak gyroshoz használható, jól meg lehet pakolni mindenféle husival, zöldségekkel, egy kevés joghurtos, vagy paradicsomos öntettel. Az eredeti recept gluténmentes hozzávalókat ír, és tortillák helyett apró taco kagylókat készít belőle, szóval tényleg sokoldalúan fel lehet használni.


Csirkehusival, sok zöldséggel és joghurtos öntettel


Bal oldalon az én gyrosom, jobb oldalon apa apa hagyományos pitás gyrosa




Cukkini tortilla

Hozzávalók:
4 db kisebb saláta cukkini
1 db tojás
6 dkg teljes kiőrlésű liszt
(az eredeti receptben 6 ek nyílgyökérliszt, és 2 ek kókuszliszt)

bors
oregano


A sütőt bekapcsoltam 180°C-ra, két tepsit szilikonos sütőpapírral kibéleltem. A cukkiniket megmostam és apró lyukú reszelőn lereszeltem, és a kapott reszelékből jó laposan kinyomkodtam a vizet (pontosan 24 dkg lett). A már szinte száraz reszelékhez hozzákevertem a tojást, a lisztet és a fűszereket. A masszát kétfelé osztottam a sütőpapírokra és kézzel vékony kör alakúra simogattam őket.
180°C-on fél óra alatt megsütöttem őket, majd pár perc pihentetés után lehúztam az aljukról a sütőpapírt.
Az eredeti recept szerint készítve gluténmentes, ha pedig csak kókusz liszttel készül akkor ketogén diétába is beilleszthető.
Teljes kiőrlésű liszttel 1 db tortilla 22g ch-t tartalmaz.
Az eredeti recept szerint (nyílgyökérliszttel és kókuszliszttel) 1 db tortilla 31 g ch-t tartalmaz.
Kókuszliszttel 1 db tortilla 13 g ch-t tartalmaz.

Recept innen.


A Csibekalandok a facebookon is elérhető, így biztosan nem maradtok le semmiről! :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...