2017. január 9.

Immunvédelem és vitaminbevitel gyerekeknél a téli hónapokban

A kisgyerekes szülők számára az ősztől tavaszig tartó időszak egy igazi rémálom. Akik első gyerekesek és még nem járnak közösségbe azok ezt a nehézséget hírből vagy hírből sem ismerik. Hiszen otthon zárt és védelmező közegben vannak távol tartva minden veszélyforrástól.
De az idilli állapot nem tart örökké, azok a gyerekek akik odáig még náthásak sem voltak soha bekerülnek a a közösségbe (bölcsőde, óvoda) és egy hét nyugalmas időszak után 1-2-3 hetes betegeskedés és állomány következik, majd újabb pár napos közösségbe járás után kezdődik a betegeskedés és állomány körforgása előről.
Mindenki tisztában van vele, hogy újszülött látogatóba úgy megyünk, hogy nem vagyunk betegek, megérkezéskor alaposan kezet mosunk, és nem fogdossuk, puszilgatjuk össze-vissza a pár napos csecsemőt, mert még nincs kifejlett immunrendszere, bármilyen apró betegséget elkaphat. Az idő telik, de tulajdonképpen az idő múlásával nem változik semmi a csecsemőből lett kisbabának, kisgyereknek egy fikarcnyival sincsen erősebb vagy nagyobb immunvédelme, mint annak a pár napos csecsemőnek. Az immunvédelem akkor kezd kialakulni, amikor a szervezet találkozik a baktériumokkal, kórokozókkal, vírusokkal és dolgozni kezd rajta, hogy legyűrje őket.
Amíg ez az "ismerkedési" folyamat le nem zajlik, a gyerekek szervezete fokozottan ki van téve a betegségeknek. Javulás általában az iskoláskor beköszöntével észlelhető.
Egy dolgot szögezzünk le az elején: nem vagyok orvos, nem folytattam orvosi tanulmányokat, az itt olvasottak, nem ajánlások, csupán az én személyes "kutatásaim" alapján a személyes (józan paraszti ész alapú) véleményem.
Kérek mindenkit mielőtt bármilyen világmegváltó kísérletbe kezdene mindenképpen beszélje ezt meg az orvosával, gyerekorvosával!

Ez nehéz téma hiszen már ott kétfelé  szakadnak a szülők nézetei, hogy "beadassák" e a kötelező védőoltásokat. Már leiratkoztam mindenféle kisgyerekes fórumról, mert agygörcsöt kaptam már a sok városi legendákat terjesztő, szövevényes rémtörténetet szövögető anyukától. Megjegyezném itt, hogy a kötelező védőoltások nem véletlenül kötelezőek. Magyarországon európai viszonylatban a legkisebb az aránya a legrosszabb fertőző betegségek előfordulásának köszönhetően a jó oltási rendszernek. (A környező országokban a fertőző betegségek nagy számban ütik fel a fejüket, sok esetben végzetes kimenetellel a védőoltások hiánya okán.)

Egy biztos, mindannyian csak óvni és védeni szeretnénk a gyermekeinket (igazság szerint mindent megadnánk, hogy nekik semmi bajuk ne legyen). Gyakorlatilag a mindentől óvás nem megoldás (ez persze nem azt jelenti, hogy ha meghalljuk, hogy a szomszéd gyereknek vírusos torokgyulladása van, akkor  rohanjunk át hozzájuk had játszanak egy kicsit együtt a gyerekek. (Egy kis takonyba viszont még egy gyerek sem halt bele, persze kellemetlen, mint minden más betegség, de anélkül nem szerezhetnek immunvédelmet, hogy meg ne ismerkednének a betegségekkel.)

Akkor mégis mit tehetünk? Bármennyire szörnyű is ezt mondani/leírni/olvasni/hallani várni kell. (Amikor Gréta csecsemőkorában durván hasfájós volt ettől kaptam idegbajt, hogy egy csomóan azzal "nyugtatgattak", hogy pár hónap és elmúlik - hát köszönöm, a ma napig életem legrosszabb időszakának tartom hogy reggeltől estig non-stop mást se hallottam csak gyereküvöltést. Ez ráadásul nem oldódik meg 1-2 hónap alatt szóval átérzem mindenki elkeseredett faljajdulását). A kivárás persze nem azt jelenti, hogy eközben nem érdemes tennünk semmit csak karba tett kézzel várnunk a csodát.

Mivel és hogyan segíthetünk?

Fontos a rendszeres étkezés, minőségi ételek fogyasztása (nem csak gyerekeknek, ez ránk felnőttekre is igaz), minél kevesebb készétel, minél kevesebb finomított, tartósított, színezett, módosított, alapanyag kerüljön a tányérunkra. Lehet, hogy sokkal kényelmesebb valami zacskósat felönteni vízzel, rottyantani egyet rajta és pár percen belül kész a meleg vacsora. Tudom, hogy sokan iszonyú időhiányban szenvednek, de inkább javasolnám a nagyobb mennyiségű ételek főzését, porciónként fagyasztását, mint hogy helyette instant műanyag kerülhessen a tányérunkra.
Nem egyszerű feladat, de át szoktam nézni vásárlásnál az összetevőlistát (amiben túl sok élelmiszeripari "szemetet" látok az már bele sem kerülhet a kosaramba).
A megfelelő étkezésnél meg kell említenem a zöldség és gyümölcs fogyasztást. Sokan gondolják azt, hogy ha "elegendő" zöldséget gyümölcsöt fogyasztanak, akkor a vitamin és ásványi anyag bevitelük ezzel meg is van oldva. Sajnos mindenkit el kell, hogy keserítsek aki ezt gondolta!
A termőföldek kizsigerelésével a benne termelt zöldségek és gyümölcsök ásványi anyag és vitamin tartalma drasztikusan csökkent az utóbbi 50 évben. Régen az okos-bölcs paraszt emberek vetésforgót alkalmaztak (meghatározott sorrendben termesztettek az adott földeken mert egyes termények kizsarolták a földet, más növények javítottak a föld állagán és összetételén).


Csak néhány példa erre

Jelenleg minden gazda aki földműveléssel foglakozik 1- 2 növény termesztésére szakosodott, a nagyobb hozam eléréséhez N-P-K műtrágyát alkalmaznak (ami elősegíti a zöld növény és termés fejlődést), de emellett semmilyen ásványi anyagot nem pótolnak vissza, hogyan várjuk ezután, hogy vitaminban dús zöldségekhez, gyümölcsökhöz jussunk?
(Mondhatjátok hogy majd a piacon áruló idős néniktől, bácsiktól vásároltok, mert náluk még biztosan normális zöldárura bukkantok - de sajnos tapasztalat hogy az idősek tisztelet a kivételnek vásárolják a legnagyobb mennyiségű vegyszert/mérget, permeteznek mindent ész nélkül teljes mértékben figyelmen kívül hagyva az élelmezésügyi várakozási határidőt - a szüleimnek gazdaboltja van így közvetlen a kapcsolat a témában - az nem várható el, hogy bevallják, hogy annyira túladagolták a vegyszereket, hogy sok esetben saját maguk is egészségkárosodást szenvedtek el emiatt - pl. csecsemőfej méretűre duzzadt herék!).

Dr. Joel D. Wallach lefordított előadását először Csiperkénél olvastam (sajnos a szakirányú konyhai angolon kívül csapnivaló a nyelvtudásom, így vagy fordított tartalmakat keresek, vagy szótár programozok). Dr Wallach előadása - könyv formájában is elérhető - mélységesen elgondolkodtatott és ez most nem az összeesküvés elméletek szövögetéséről szól csupán a józan paraszti eszem használatáról. További tartalmakat Dr. Wallachtól saját weblapján olvashattok. 
Halkan megjegyzem, hogy a mielőtt terhes lettem Grétával (amit nagyon-nagyon-nagyon hosszú ideig vártunk már) kolloid ásványokat szedtem minden nap - nem állítom, hogy az volt a siker kulcsa, de a végeredmény épp itt játszik velünk, szóval én látom, hogy volt benne jócskán szerepe.
A vitaminok és ásványi anyagok pótlásának legideálisabb módja még mindig a természetes bevitel, de az a lehetetlen kategória, hogy ebből  teljes mértékben fedezni a tudjuk a szükségleteinket.
A multivitaminok értéktáblázatát böngészve nem igazán tartom megfelelőnek a vitaminok és ásványi anyagok mennyiségét ezekben a komplexnek kikiáltott készítményekben. Így marad számunkra a különálló bevitel. A vízben oldódó vitaminokat bátran adagolom - pl. Gréta C vitaminból naponta 1000 mg-ot kap, mi 2000 mg-ot , de a zsírban oldódó vitaminokat sem hanyagolom el (nálunk még nyáron sem szűnik meg a D vitamin utánpótlás).

Nem mondok kifejezett márkákat, sem készítményeket, csak figyelmeztetnék mindenkit, hogy körültekintő gondossággal válogasson, a legjobb (általában) nem a legismertebbet és drágábbat jelenti. De kerestem nektek egy tápanyag szükségleti táblázatot (felnőttek részére - gyerekek részére sehol nem adnak meg pontos mennyiségeket), hogy lássátok miből mekkora mennyiségre van szüksége a szervezetnek.

Javasolt kiegyensúlyozott alapkészítmény
A-vitamin 5000-10000 NE
D-vitamin min. 400 NE 
  (a legújabb kutatáskok szerint már 2000 NE javasolnak)
E-vitamin 400-800 NE
C-vitamin  1000 mg
B1-vitamin 300-500 mg
B2-vitamin  50 mg
B3-vitamin  50 mg
B5-vitamin  50 mg
B6-vitamin 50 mg
Kolin 50 mg
Inozitol  50 mg
PABA 50 mg
B12-vitamin  50 µg
Biotin 50 µg
Folsav  100 µg
Kalcium 500 mg
Magnézium  250 mg
Vas  18 mg
Cink 15 mg
Mangán 4 mg
Réz  2 mg
Jód  225 µg
+ nyomelemek  
1993. májusában a New England Journal of Medicine 130 ezer 
emberen végzet vizsgálata alapján.
Forrás: Dr. Lenkei Gábor - Cenzúrázott egészség

Ezenkívül mit tehetünk még?

Megoszlóak a vélemények, van aki a természetes gyógymódokban, gyógyfüvekben (balzsamokban, tinktúrákban, teákban) hisz, van aki a homeopátiában, és van aki az orvosi kutatások alapján igazolt és alátámasztott termékekben.
Senkit nem szeretnék meggyőzni semmiről mindenki maga döntse el, hogy miben hisz/akar hinni, mert a hitnek majdem ugyanolyan gyógyító hatása tud lenni mint magának a választott készítménynek.

A gyógyfüvek használatnál talán legismertebb a bükki füvesember Szabó Gyuri bácsi, aki az évszázadok alatt, népi megfigyelésen alapuló tapasztalatokat gyűjtötte össze, ezek alapján tud a legtöbb betegségre győgyfű, tea keveréket ajánlani.
Személyes véleményem szerint tényleg sok mindent lehet gyógyítani gyógyfüvekkel és alapjáraton én is jobban szeretem természetesen megoldani a bajokat, de közel sem mindent, így ha eldurvul a helyzet, én lemondok a természetes gyógyászatról, nálam van olyan pont, hogy mindegy mi de hasson végre (mióta Gréta megszületett).
Gyerekkoromban a szüleim és a nagyszüleim Maria Treben könyve alapján készítettek igazi boszorkánykonyhát, és sok esetben tényleg hatásos volt.

Mire mi jó?
 • Arcüreggyulladásra - diófa, csipkebogyó, cickafark, kamilla, fürtös menta
 • Asztma - lándzsás utifű
 • Atópiás dermatisz (ekcéma) - lándzsás utifű
 • Bronchitisre (hörghurutra) - lándzsás utifű
 • Csalánkiütés - mezei kakukkfű, csalán, lándzsás utifű
 • Felső légúti megbetegedések - mezei kakukkfű, fekete bodza, lándzsás utifű
 • Gyerekek immunerősítésére - mezei kakukkfű, csipkebogyó
 • Gyulladásra - diófa, cickafark, kamilla
 • Hasmenésre - erdei szeder, diófa, apróbojtorján, erdei málna
 • Influenzára - csipkebogyó, fürtös menta, szurokfű, fekete bodza, mezei kakukkfű, csalán, orbáncfű, levendula, kamilla
 • Köhögésre - mezei kakukkfű, szurokfű, fekete bodza, fehér akác, csalán, apróbojtorján
 • Lázra - feketebodza, erdei málna, csalán
 • Megfázásra - csipkebogyó, fürtös menta, szurokfű, fekete bodza, mezei kakukkfű, csalán, orbáncfű, levendula, kamilla
 • Mandulagyulladásra - cickafark, diófa, kamilla
 • Nyákoldásra - mezei kaukkfű, fehér akác
 • Torokgyulladásra - cickafark, diófa, kamilla
 • Tüdőgyulladásra - fekete bodza, diófa, kamilla
(Forrás: György tea)

A mostanában az egyik talán legfelkapottabb gyógymód a homeopátia. Bevallom nektek én nem hittem benne. Először akkor kerültem kapcsolatba vele, amikor Gréta megszületett és hiába küszködtem-kínlódtam csak nem tudtam értékelhető mennyiségű tejet kicsikarni magamból, pedig minden lehetséges módszert kipróbáltam. Legvégére hagytam a homeopátiás bogyókat. Ugyan nem hittem hogy hatni fog, de nem azon a 700 forinton fog múlni a dolog, sokkal több pénzt kiszórtunk már mindenféle tejserkentőre és szaporítóra eredménytelenül. A legnagyobb csodának tartottam, hogy végre sikerült - ugyan nem olyan mennyiséget mint kellett volna, de egy 2-3 napos csecsemőt már jól tudtam volna lakatni a mennyiséggel - "tejet fakasztanom". Nagy volt az öröm, meg a lelkesedés, kipróbáltuk a hasfájásra, fogzásra, köhögésre való szereket, ez esetekben viszont az összes teljesen hatástalannak bizonyult nálunk.
(Mostanábban egyre több helyen olvasni, a homeopátia megbukott minden teszten: HVG, Origo, de lebeszélni róla senkit nem akarok, ha úgy érzitek ez számotokra hasznos, akkor alkalmazzátok tovább. Fentebb már említett okból: a hit is legalább annyira fontos, mint maga a gyógymód - placebo hatás.)

Mi mire jó?
 • ACONITUM NAPELLUS - (gyerekeknél) Hirtelen magas láz, kipirosodott arc, nyugtalanság, izzadás nélkül. Heveny influenzás láz. Napszúrás.
 • AETHUSA - Anyatej fogyasztásakor heves hirtelenséggel, nagy erővel nagy mennyiségű hányás, nagy savanyú rögök ürülnek. Utána fáradtság, aluszékonyság figyelhető meg.
 • ALLIUM CEPA - (gyerekeknél) Nátha és szénanátha.
 • ANTIMONIUM TARTARICUM - (gyerekeknél) Heveny hörghurut (bronchitis). Pattanásból visszamaradt, kékes-lilás sebhelyek.
 • APIS MELLIFICA - (gyerekeknél) Rovarcsípés. Elsőfokú égés, kiütéssel járó allergia. Kötőhártya-gyulladás. Ízületi problémák miatt kialakult heveny ödéma, ficam.
 • ARGENTUM NITRICUM - (gyerekeknél) Felfúvódás, böfögés. Izgalom által kiváltott hasmenés. Szúró érzéssel kísért gégegyulladás. Nyugtalansággal kísért lámpaláz.
 • ARNICA MONTANA - (gyerekeknél) Sérülések, sokk, ütődések és ezekből keletkező dudorok. Véraláfutás, kék foltok. Bizonyos náthás megbetegedések kezdetén; sportolással töltött nap vagy a levegőn való egész napos tartózkodás okozta álmatlanság.
 • ÁRNIGÉL - fitoterápiás készítmény - 3 évesnél idősebb gyermekeknek kisebb balesetek (játszótéri, óvodai vagy iskolai játék közben vagy kirándulás alatt bekövetkezett), kék-zöld foltok kezelésére, családoknak, idősebbeknek kisebb házi balesetek (véraláfutások, zúzódások, ütések, púpok stb.) kezelésére, sportolóknak, aktív életet élőknek izomláz, izomfáradtság, húzódások kezelésére, sérüléseknél (rándulás, zúzódás, ficam, ütés, törés) a sérült testrész regenerációját segíti, kiegészíti a terápiát. Kiegészítő javaslat, tipp: Az Árnigél kiegészíthető az Arnica Montana növény homeopátiás hígításával, belsőleg.
 • ARSENICUM IODATUM - (gyerekeknél) Allergiás nátha. Asztma. Allergiás, görcsös köhögés. Ekcéma, gombás bőrbetegség.
 • ARUM TRIPHYLLUM - (gyerekeknél) Rekedtséggel párosuló gégegyulladás.
 • BAPTISIA - (gyerekeknél) Heveny gyomor- és bélhurut. Bélgyulladással járó influenza.
 • BELLADONNA - (gyerekeknél) Orr-garatgyulladás, torokgyulladás, fülgyulladás. Heveny gyulladás és láz. Hőguta, napszúrás. Elsőfokú égési sérülés.
 • BERBERIS VULGARIS - (gyerekeknél) Ekcéma.
 • BRYONIA - (gyerekeknél) Légcsőhurut, bronchitis, olyan fájdalmas köhögés, melynél a fájdalmat csökkenti, ha a beteg a kezét a fájó torkához vagy a mellkasához szorítja. Rándulás. Influenza, fokozatosan kialakuló influenzás állapot.
 • CALCIUM CARBONICUM - (gyerekeknél) Fenék kipirosodása, ótvar, ekcéma, sírógörcs, ismétlődő torokgyulladás, északai félelmek, asztma, görcshajlam.
 • CANTHARIS VESICATORIA - (gyerekeknél) Heveny húgyhólyaggyulladás. Másodfokú égési sérülés, hólyagosodással. Herpesz, lázkiütés. Afta.
 • CAPSICUM ANNUUM - (gyerekeknél) Kezdeti vértolulással járó középfülgyulladás. Heveny garatgyulladás.
 • CAUSTICUM - (gyerekeknél) Gégegyulladás, a hang elvesztése. A végbél záróizom működésének zavarai. Szemölcsök a köröm alatt.
 • CHAMOMILLA VULGARIS - Szeszélyes, ingerlékeny, a fájdalmat rosszul tűri. Dührohamok jelentkeznek az egyébként jó természetű, udvarias gyereknél. Megnyugszik, ha karba veszik, ringatják vagy sétálnak vele. (Fogzáskor is hasznos szer!). Nyűgös, dühös, szeszélyes viselkedés jelentkezhet az egyébként kedves, jó babánál. A fájdalom hatására fokozott érzékenység, ingerlékenység, alvászavar figyelhető meg, gyakran emésztési rendellenesség, hasmenés van. A fogzás okozta fogínyfájdalmat csillapítja, ezáltal a baba nyűgösségét, rossz alvását is jelentősen javíthatja a szer. A baba arcának egyik oldala piros és meleg, a másik sápadt és hűvös lehet. A gyerek állapota javul, ha ringatják, felveszik, kocsikázni viszik.
  A fokozottan ideges, a fájdalmat rosszul viselő betegek számára. A fájdalom melegre rosszabbodik, és hideg borogatásra sem javul. Nyűgösség jellemző. A beteg, fájdalmas fül oldalán az arcfél kipirult, a gyermek izgatott, türelmetlen, a fájdalmat rosszul tűri. Akkor nyugszik meg, ha karban ringatják.
 • CHINA RUBRA - (gyerekeknél) Gyomor- és bélhurut. Lábadozás influenzás állapot után. Felfúvódás.
 • COCCUS CACTI - (gyerekeknél) Szamárköhögés, légcsőhurut.
 • CUPRUM METALLICUM - (gyerekeknél) Csuklás. Hasgörcs. Görcsös köhögés. Asztmás roham.
 • DROSERA - (gyerekeknél) Éjszakai asztmaroham, köhögési rohamokkal.
  Görcsös köhögéssel járó légcsőhurut, amely influenza vagy hörghurut szövődményeként alakul ki, és a köhögés a légcső kaparó érzésével kezdődik, főleg éjszaka. Szamárköhögés.
 • DULCAMARA - (gyerekeknél) Nedves időben fellépő orrgarat-gyulladás olyan érzéssel, mintha az orr bedugult volna. Krónikus orrváladék-folyás. Nedves időben a nyirokcsomók erősen megduzzadnak. Nedves időben fellépő asztma olyan érzéssel, mintha a légutak eltorlaszolódtak volna.
 • ECHINACEA - Immunerősítő, gyulladásgátló, változatos eredetű fertőzéses állapotokban javasolt.
 • EUPATORIUM PERFOLIATUM - (gyerekeknél) Influenza.
 • EUPHRASIA OFFICINALIS - (gyerekeknél) Allergiás vagy fertőzéses kötőhártya-gyulladás.
 • FERRUM PHOSPHORICUM - (gyerekeknél) A légcső és a hörgők gyulladása. A dobhártyák gyulladása. Helyi vérzések. Nem túl magas láz.
 • GELSEMIUM SEMPERVIRENS - (gyerekeknél) Influenza. Félelem. Nehezen alszik el, félelem kíséretében.
 • HEPAR SULFUR - (gyerekeknél) Heveny garathurut.
 • HYDRASTIS CANADENSIS - Orrnyálkahártya-gyulladás, melléküreg-gyulladás. Szájfekély. Májelégtelenség, amelyhez székrekedés társul.
 • IPECA - (gyerekeknél) Torokgyulladás, el nem múló, görcsös köhögéssel. Köhögéssel és orrdugulással kísért asztmás roham. Heveny gyomor- és bélhurut miatt ismétlődő émelygés és hányás.
 • KALIUM BICHROMICUM - (gyerekeknél) Orrnyálkahártya-gyulladás, elzáródást okozó gennyes-nyálkás folyással járó homloküreg- vagy arcüreggyulladás. Nyálkás köhögés és váladékozás lefekvéskor és felkeléskor. Mélyen fekélyesedő afták. Fekélyes torokgyulladás.
 • KALIUM CARBONICUM - (gyerekeknél) Légúti problémák, levegőnyelés, rekeszsérv.
  Hajnali 2-4 óra között jelentkező asztmás rohamok.
 • KALIUM IODATUM - (gyerekeknél) Homloküreg-gyulladás. Allergiás kötőhártya-gyulladás.
 • KALIUM MURIATICUM - (gyerekeknél) Középfülgyulladás. Hosszadalmas nátha.
 • KALIUM SULFURICUM - (gyerekeknél) Az ízlelő- és a szaglóképesség elvesztésével járó, sűrű, zöldessárga váladékozással kísért nátha.
 • LACHESIS MUTUS - (gyerekeknél) Heveny gyulladások. Féltékenység. Asztma.
 • MAGNESIA PHOSPHORICA - (gyerekeknél) Hasi görcsök. Izomgörcs kalciumhiány miatt.
 • MERCURIUS DULCIS - (gyerekeknél) Savós középfülgyulladás.
 • MERCURIUS SOLUBILIS - (gyerekeknél) Nyákos-gennyes orrgaratgyulladás. Fogínygyulladás. Afták. Foggennyesedés. Torok- és garatgyulladás. Iskolai nehézségek. Változékony jellem. Erőteljes remegés.
 • MEZEREUM - (gyerekeknél) Arcüreggyulladás. Gennyes varasodás, ótvar. Herpesz, övsömör, bárányhimlő utolsó szakasza. Éjszaka erősödő viszketés (neurodermatitis).
 • NATRIUM SULFURICUM - (gyerekeknél) Krónikus fül-, orr-, garatbetegségek vagy légzőszervi rendellenességek. Krónikus vastagbélgyulladás. A kezek és a lábak diszhidrózisa (hólyagos hámlása). Koponyasérülés után.
 • OSCILLOCOCCINUM - (gyerekeknél)  Hatása figyelemre méltó az influenzához kapcsolódó és a heveny vírusos fül-, orr-, garatfertőzések kezelésében. Az oscillococcinumot szedheti a család minden tagja, csecsemők, gyermekek, várandós anyukák, felnőttek és idős emberek is.
 • PHYTOLACCA - (gyerekeknél) Torokfájások.
 • POLLENS - (gyerekeknél) Légzési allergiák.
 • PULSATILLA PRATENSIS - (gyerekeknél) Torokgyulladás. Nappal hurutos, éjszaka száraz köhögés. Elalvás előtti álmatlanság. Hörghurut, sárgás huruttal. Elhagyatottság érzése.  
 • PYROGENIUM - (gyerekeknél) Gennyesedések, tályogok, furunkulusok.
 • RHUS TOXICODENDRON - (gyerekeknél) Reggeli rekedtség, száraz torokkal, nehézség a hangképzésben. Rándulások vagy törések utáni rehabilitáció, a rögzítést követően. Influenzás állapotok izomfájdalmakkal és fázékonysággal. Ekcéma, vörös foltokkal és kis hólyagos kiütésekkel. Övsömör. Herpesz. Bárányhimlő.
 • RUMEX CRISPUS - (gyerekeknél) Légcsőhurut, görcsös köhögés.
 • SABADILLA - (gyerekeknél) Szénanátha. Torokfájások.
 • SAMBUCUS NIGRA - (gyerekeknél) A gyermekek éjszakai, heveny gégegyulladása. Asztma, erős fulladásérzettel az éjszaka közepén, bedugult orr.
 • SPONGIA - (gyerekeknél) Gyermekek heveny, sípoló gégegyulladása. Asztma.
 • STAPHYSAGRIA - (gyerekeknél) Hólyaghurut, mely nem bakteriális eredetű. Változó helyeken jelentkező viszketés. Árpa és jégárpa. Sebészeti vágások hegesedése. Minden olyan pszichés megnyilvánulás, ami visszatérő harag vagy bosszankodás következtében áll elő.
 • STICTA PULMONARIA - (gyerekeknél) Arcüreggyulladás. Folyamatos nátha, száraz köhögéssel.
 • STODAL - Száraz, illetve hurutos, köpettel járó köhögés csillapítására ajánlott homeopátiás gyógyszer, amelyet a gége-, légcső- és hörghurut kezelésében évtizedek óta sikerrel alkalmaznak mind gyermekek, mind felnőttek gyógyításakor.
 • STRAMONIUM - (gyerekeknél) Nagyon magas láz, félrebeszéléssel vagy hallucinációkkal. Éjszakai félelmek. Delírium dühroham kíséretében.
 • SULFUR - (gyerekeknél) Bőrbetegségek. Ekcéma. Herpesz. Élősködők (paraziták) és bőrgombák (mikózis). Furunkulus. Fül-, orr-, garat- és légúti betegségek. Asztma. Szénanátha. Krónikus torokgyulladás.
 • SULFUR IODATUM - (gyerekeknél) Influenza miatt fellépő, a fület, az orrot és a gégét érintő tünetek. Gyermekek és serdülők krónikus torokgyulladása. Fiatalkori akne. Lábadozás.
 • THUJA OCCIDENTALIS - (gyerekeknél) Torokgyulladás, homloküreg-gyulladás, savós fülgyulladás. Szemölcsök, cellulitisz. Hasgörcsök, gyomorkorgásokkal. 
 (Forrás: Homeopátia infó)

Nem vagyok egy félős típus, nem szövögetek összeesküvés elméleteket (azért tisztában vagyok vele, hogy hatalmas pénz van a gyógyszeriparban, ha mindenki meggyógyulna kinek adnák el utána a gyógyszereket?) hiszek a kutatásokban-kutatási eredményekben, amikor szükséges én bizony gyógyszerekre bízom a gyógyítást.
Amellett hogy pótolom a vitamin és ásványi anyag szükségleteinket, Grétánál immunerősítő készítményt alkalmazunk kúraszerűen (több változat létezik, mi a Broncho Vaxom port alkalmazzuk, ami csk kifejezetten az alsó és felső légúti betegségek kivédésében hatásos). Ezek a gyógyszerek a betegséget okozó baktériumok kivonatait, töredékeit tartalmazzák lifolizált formában, amelyek nem okoznak betegséget, de stimulálják az immunrendszert, felkészítik az esetleges fertőzésre.
Egy dolgot nehéz a legtöbb embernek megemészteni - többek között Krisztiánnak is - hogy nem csodaszer/varázsszer, nem hat azonnal. Az immunvédelem kialakításához legalább fél év szükséges!

Ezen kívül ne feledkezzünk meg a szabad levegőn való testmozgásról (ez hidegebb időben egy jó séta, kellemesebb időjárási viszonyok között aktívabb testmozgás tudja megadni), és a megfelelő mennyiségű alvásról sem!

Ti miben hisztek, milyen megelőző és gyógymódokat alkalmaztok a betegségek elkerülésére, legyűrésére?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...