2017. január 29.

Heti menü - gyorsan elkészíthető ételek (alakbarát és normál verzió) 3. hét

Tovább dübörög a menütervezés.Újabb hetet állítottam össze nektek, kezdhetitek a csemegézést. Remélem most is találtok kedvetekre valót közte.

Normál menü

Hétfő: Rakott sonkás penne


Kedd: Sütőtök krémlevesTojásos, baconos reggeli pite



Szerda: Töltött paprika


Csütörtök: Balzsamecetes-szójaszószos csirkecomb, Parmezános cukkinicsíkok



Péntek: Tésztasaláta


Szombat: BBQ oldalas, Coleslaw saláta



Vasárnap: Batyus levesFűszeres csirkemell limeos-chilis szósszal, SteakburgonyaMeggyes pite







Alakbarát menü

Hétfő: Húsgolyók gombás-fehérboros szósszal (bulgurral)


Kedd: Székelykáposzta (joghurttal és zabpehelyliszttel habarva)


Szerda: Tejszínes cukkinikrémleves csirkekockákkal, Cukkinilepény



Csütörtök: Gőzölt karfiol édes paprika szósszal


Péntek: Avokádóöntetes csirkesaláta


Szombat: Falafel, Balzsamos vegyes saláta



Vasárnap:Diós csirkemell kukoricás rizzsel (basmati rizzsel), Kókuszos chia puding




Ezen a héten is igyekeztem változatos menüket összeállítani, és még nincs vége a sorozatnak, hamarosan folytatom... 😉

2017. január 28.

Nyitott hálózsák - újabb próbálkozás a nyugodt alváshoz

Ezt a bejegyzést is eltávolítottam a tipegő hálózsákkal egy időben, mielőtt még másnak is bökni kezdi a szemét. Most átírva, átalakítva, kiegészítve megosztom újra veletek, hogy a tipegőzsákból kinőtt gyerekeket is melegben tudhassátok😊
Nos a tipegőzsákot már régen kinőtte (senki sem gondolta volna, hogy ilyen magas gyerek lesz belőle), de mivel idén nyáron átállt a szobatisztaságra, nem akartam egy nagyobb méretű tipegőzsákot varrni, (ugyan nem jellemző, hogy éjszaka rájön Grétára a pisilhetnék, de azért volt már rá példa) az éjszakai pisilést elég körülményes tipegőzsákkal megoldani.
Ezért egyértelmű volt, hogy olyan megoldást kell találnom ami hosszútávú megoldást biztosít. Így a legegyszerűbben oldottam meg.

Eszembe jutott, hogy annak idején a húgomnak is volt egy rémisztően csúnya sárga horgolt hálózsákja,amit amikor hosszában kinőtt anyu kibontotta az alját és még 2 évig hordta Lujzi úgy hogy kilógott a lába (amire úgy is mindig zoknit húztunk, de így a dereka mindig védetten volt). Sokan megteszik ugyanezt az átalakítást, nem mi tojtuk a spanyol viaszt 😜😄
Mivel Gréta már túlnőtte az 1 m-es magasságot nem így nem sokra mennék a kinőtt hálózsákjai kibontásával, mert a fenekét is alig takarnák.
Nyitott hálózsákok rendelhetők webshopból is, de olyan horrorisztikus áron, hogy Gréta méretében 21.400 Ft lenne.😱
Nos ha a tipegőzsákra nem szántam 10.000 Ft-ot akkor gondolhatjátok hogy ennek a dupláját pláne nem vagyok hajlandó kifizetni (leegyszerűsítve csak egy baromi hosszú bélelt mellényről van szó). Tudom nagyon spull vagyok, de ez van, nem szeretem a nyilvánvaló pénzkidobást, amikor anya is tud varrni, amióta megkapta a varrógépét ráadásul időhatékonyabban is.

Mi kellett hozzá?
80 cm hosszú 150 cm széles wellsoft
80 cm hosszú, 150 cm széles pamut jersey
1 db nem szétválasztható 50 cm hosszú zippzár (enélkül is megvalósítható belebújós változatban)
2 m pamut ferdepánt

Kiválogattuk az anyagokat, Gréta segített benne és még aznap este elkezdtem rajzolni a szabásmintát (méricskéltem Grétát és számolgattam) a kicsi Csibe pedig jött és simogatta a wellsoftot és folyamatosan mondogatta, hogy "puha , meleg, Gréta nem fog fázni" - komolyan mondom teljesen elolvadok tőle!😍

Kiszabtam a darabokat 2 wellsoft elejét, 2 wellsoft hátulját, 2 pamut jersey elejét és 2 pamut jersey hátulját. Azért raktam össze 2 részből a hátulját is, mert így a szabásnál össze tudtam forgatni a részeket és leesett egy 12 cm széles, 150 cm hosszú csík amivel meg tudtam toldani a zsák alját így alig lett leeső anyagmaradék, de hosszabb lett a hálózsák.
Összevarrtam a hátát majd két oldalról hozzávarrtam az elejét (külön-külön a wellsoftnál és a pamut jerseynél). A varratokat befelé fordítva összeraktam a külső és belső részt, az elejébe betűztem a zippzárt, belevarrtam és a zippzár alatti részeket is összevarrtam.
A leeső maradék anyagcsíkokat a az aljára varrtam, majd a külső és belső részből fél centit befelé hajtva összevarrtam és lezártam  a hálózsák alját. Eddig a pontig mindent varrógéppel csináltam ami hihetetlenül meggyorsította a dolgomat.
A nyakrészen és a karkivágásoknál feltűztem és kézzel felvarrtam a ferdepántokat. Ha Gréta nagyobb lenne akkor maradhatott volna így a hálózsák, de még nem tudja megjegyezni (pláne álmából ébredve), hogy fel kell húzni a zsák alját, ahhoz, hogy járni tudjon benne hasraesés nélkül. Az alsó 10 cm-t felhajtottam és 4 helyen felrögzítettem, így rendesen tud benne járni, de fekve nem takarja be a lábfejét. Ha nő le tudom engedni az alját, és később ha szükséges a hosszhoz is tudok még hozzátoldani (minimum 2 szezonra terveztem, de toldással még évekig használható lesz). Szabásminta rajzolással együtt 2 délután alatt elkészültem, abszolút nem volt bonyolult, tovább lehetett volna egyszerűsíteni, ha nem raktam volna bele zippzárt, csak belebújósra varrom. Mindezt összesen 4.400 Ft-ból.







UPDATE (2018.01.18.):
Most még nincsenek olyan hűvösek, hogy indokolt legyen a wellsoft hálózsák, de Gréta mint a ringispil úgy pörög egész éjszaka, a takaró pedig ehhez mérten 15 másodpercig van csak rajta.

Ezért készítettem egy zippzár nélküli belebújós polár hálózsákot is ami vastagságra pontosan tökéletes. Új kiegészítőt is kapott, egy nagy gombot alulra a lábai közé, hogy bárhogyan kukacoljon is, a hálózsák ne tudjon felcsúszni és ne legyen kint a dereka.
A polár remek választás a kézzel varróknak illetve a nem túl régen varrásba kezdőknek, ugyanis nem kell szegni, nem foszlik, nem bomlik, csak az összakpcsolódó széleket kell levarrni (a vállaknál és a két oldalán).
Szabásminta letölthető innen (pdf formátumban), nyomtatás után a számozás szerint összeragasztva kész az azonnal használható szabásminta.

2017. január 23.

Heti menü - gyorsan elkészíthető ételek (alakbarát és normál verzió) 2. hét

Folytatódik a menütervezés ismét normál és alakbarát verzióban, ha tetszett 1-2 étel az első heti verzióból, ezt is nézzétek át, hogy össze tudjátok állítani ti saját ideális menütöket.

Normál menü

Hétfő: Cukkini pestos spagetti

Kedd: Erdélyi tárkonyos húsgombóclevesVaníliakrémes mákos guba


Szerda: Sajtos makaróni

Csütörtök: Karalábéfőzelék gazdagon

Péntek:Pásztortarhonya

Szombat: Paradicsomos csirkés gnocci

Vasárnap: Csorba levesVasárnapi sült csirke, Bögrés mákos citrommázal




Alakbarát menü

Hétfő: Zöldbabos rizs (basmati rizzsel)

Kedd: Tonhalsaláta pirított lenmaggal

Szerda: Gyors paradicsomos zöldségragu

Csütörtök: Spenót tükörtojással

Péntek: Paradicsomos cukkinis csirke

Szombat: Csirkés zöldséges kuszkusz

Vasárnap:Húsgolyók bakonyi módra bulgurral, Kelesztés nélküli diétás kakaós csiga


Mit szóltok hozzá? Van benne néhány nektek tetsző étel is? Hamarosan folytatódik a menütevezés sorozat 😉

2017. január 18.

Kalandok a Csibéknél 17.01.18

Az ünnepi nagy betegeskedés után döcögősen szoktunk vissza a dolgos hétköznapokba. Nem tudni miért, de Gréta nem kívánkozott (kívánkozik) a bölcsődébe, sírva fakad, ha szóba kerül, hogy megy a bölcsibe a gondozónénikhez és a gyerekekhez játszani. Lehet, hogy csak a hosszú 3 hetes távollét váltotta ezt ki belőle, nem tudom, de ha már a bölcsiben van általában jól érzi magát, egyfolytában jár a szája (ez nem vicc, szó szerint ez megy), énekel, mondókázik, magyaráz a gyerekeknek, a játékoknak.
Mi is észrevettük itthon nála és a gondozónénik is megerősítették, hogy a bölcsiben is előfordul, hogy egyik pillanatról a másikra minden előzmény nélkül keservesen sírva fakad (nekünk már mondta itthon, hogy a foga fáj, szóval vagy beindult az utolsó 4 őrlőfoga vagy a törött első fogacskája fáj neki ilyen nagyon).Ilyenkor megoldódik a probléma a szeretgetéstő, pusziktól, öleléstől - hiszen anya gyógypuszijának varázsereje van! 😉💖
A hosszú kihagyás után most újra megmakacsolta magát és nem akar sétálni, Krisztiánnal cipeltette magát, akinek emiatt rögtön az első bölcsibevivős napján beállt a dereka a kisasszony cipelése miatt (nincs ideje kivárni, hogy jobb belátásra térjen őnagysága, hiszen neki is mennie kell dolgozni, reggeles hetében pedig elengedhetetlen a pontosság, mert ő nyitja a boltot). Így aztán bármennyire nem tetszett az ötlet múlt szerdától újra babakocsiznak a makacskodásra és az extra hidegre való tekintettel.
Mostanában szokásává vált a sértődékenység, pl. ha mondjuk neki, hogy ki el kell pakolni a legót mielőtt elővennénk a kisvasutat akkor felhúzza magát rajta átrohan a másik szobába először csak hüppög és elkezd hisztizni - hát mit ne mondjak már kezd borzasztóan idegesítő lenni.
Okos kislány, mindent megért, csak egyik fülén be a másikon meg ki (érteméndeleszarom tipikus esete). Kismilliószor elmondjuk, elmondtuk már neki, hogy ha gond van nekünk mindent elmondhat, megoldjuk a problémákat, de attól hogy hisztizik semmi nem oldódik meg, ezzel nem ér el semmit. - Eddig nem túl nagy a sikerünk.

Az alvással újra bajban vagyunk mióta elkezdett bölcsibe járni. Az éjszaka közepén gondol egyet, összeszedi az alvós állatait a kulacsát és elindul a mi szobánk felé (volt olyan éjszakánk, hogy 5x kellett visszakísérnem). Az első érkezésekor általában rögtön követeli a reggeli kakaóját lényegtelenül attól, hogy éjfél, 1, 2 óra van még csak. Ilyenkor nem szoktam ellenkezni, így is ki vagyok a kialvatlanságtól, úgyhogy inkább odaadom neki. Pedig már nagyon erősen érik bennem, hogy teljesen le kellene szoktatnom a cumisüveges kakaózásról, amíg így alakulnak az éjszakák biztosan nem állok neki, nem hiányzik az nekünk, hogy végigüvöltse az egész éjszakát a cumisüveges kakaója után (ja mert kakaót csakis az ágyban fekve lehet inni nála).
Anyukáméknál egyébként jól alszik, végigalussza az éjszakát.
Szóval nagy feladat lesz még előttem, de nem most.
A másik nagy feladatom a nagy, nagylányos ágy megszerettetése lesz vele. Olyan magas  már, hogy hosszában 1-2 hónapon belül teljesen kinövi a rácsos ágyát, már így is sokszor beakad a lába az ágy végében, nem tudja rendesen kinyújtani. A terv az, hogy átköltöztetjük a nagy ágyra (az ablak felőli részhez átrakjuk a jelenlegi kis leesésgátlót hogy ne tudjon beesni az ablak és az ágy közötti 30-cm-es résbe, a másik oldalra pedig rendelünk egy magasított leesésgátlót).
Jó (ebben az esetben pont nem), hogy Gréta szereti a kiságyát, mondogattam már neki, hogy a rácsos ágy kicsi babáknak való, milyen szuper a nagy ágy, és a nagy ágy az övé, azon fog majd aludni. Ha korábban kel mint kellene hétköznapokon, akkor átmegyek és magamhoz veszem a nagy ágyra, összebújunk ott ketten, hogy kicsit szokja. De amikor mondom, hogy milyen jó a nagy ágy és ez már az övé akkor hatalmas lelkesedéssel mutatja és mondja, hogy a kicsi rácsos ágy az övé, ha pedig mondom, hogy a nagy ágy is és nemsokára ebben fog aludni, akkor sírva fakad.
Erről még sokat kell beszélgetnünk vele, hogy el tudja engedni és nagy sírás nélkül térhessünk át a nagylányos ágyra.

Délutánonként szívesen legózik, szerepjátékokat játszik a plüss állatokkal, fogja a kiskosarát és bevásárolni viszi őket, vagy lefekteti, de mostanában sokat játszik orvosodit a karácsonyra kapott orvosi kistáskával, megviszgál minket és a játékokat, szurit ad és gyógyszert, hogy meggyógyuljunk. 😃
Kedvenc meséje mostanában a Csingiling (Csingiling és a nagy tündérmentés és a Csingiling és a Soharém legendája). Teljes mértékben érti a meséket, a vicces részeknél hatalmasakat kacag, a szomorú részeken ő is elszomorodik, de megbeszéljük, hogy ez mese és minden jóra furdul, ekkor megnyugszik.
Az étvágya nem túl kiemelkedő, bár a szüleimnél általában jobban eszik, de itthon alig-alig csipeget. Meg is látszik rajta, mert sokat nyúlt, vékonyodott, átalakult az alkata.
Nagyon sokat nőt, már 98 cm (mint egy átlagos 3 éves), ruhákból változatosan öltöztetjük, mivel a törzse hosszú a végtagjai pedig rövidek, így a 98-as overál nadrág aljából 2-3 cm-t még mindig vissza kell hajtani, de kabátból már 104-110-est hord, hogy ne legyen kint a dereka (a kezei ugyan ki sem látszanak belőle). Nadrágból 98-104-es méretet adunk rá, felsőből 104-110-est. Pelenkából 5-ös méretet, a lába pedig kb. 23-23,5-es lehet most. Teljesen arányos átlagos kislány lett a mi husis, hurkás combijú kisbabánkból.
Jó dolog, hogy már érti mit mondunk, de azért nem mondanám, hogy kifejezetten könnyű dolgunk lenne vele, hiszen hiába érte, nem érdekli...😜
Hétvégén elkezdtem készíteni a farsangi jelmezét (kiscica lesz), fekete tülszoknyácskát varrtam neki. Most nem csomóztam, mint az első születésnapjára a tütüt, hanem rendesen ráncolással varrtam össze a rétegeket. Még a farkincát kell bedrótoznom és tulajdonképpen el is készült a jelmeze (ha készen lesz egyben rajta megmutatom az eredményt).

Én most megint/még mindig beteg vagyok. A múltkori hörgurut sem múlt el teljesen, de sikerült mellé beszereznem egy frankó arcüreg gyulladást is, úgyhogy amennyit csak lehet lámpázok, mert nem szeretnék újra antibiotikumot szedni + nem lenne jó móka egy újabb betegállomány (ezt mindenki ismeri, milyen érzékenyen érinti a családi kasszát nem beszélve ha több mint egy hétről van szó 😱 ).
Krisztián most kitart, jól bírjabetegség és nyavalyák nélkül.

Készülődök a következő átalakításra, már "zaklatom" az asztalost, hogy jöjjön el megnézni mi a helyzet a konyhám táján és adjon árajánlatot az átalakításra, és elkezdtem már nézegetni a mosogatógépeket (most tartok a táblázatkészítésnél és az adatok összehasonlításánál, de személyesen is bele szeretnék kukucskálni mielőtt megvesszük). Ez lesz a nagy tavaszi projektünk + visszarakatjuk a redőnyöket a szobákra, mert az tavaly már anyagilag nem fért bele a keretbe.
Idénre nem is terveztünk mást mert a fürdőszoba felújításra spórolunkami hatalmas összeg lesz, így minden forintnak megvan a helye.


Hol a macid Gréta? Ott csücsül anya!


Én gyerekkoromban anyukám "kopogós magassarkújába bújtam bele, és felvettem a pörgős szoknyáját. Nos Gréta is elkezdte, de ő egyelőre még csak a papucsomnál tart 😄

2017. január 14.

Heti menü - gyorsan elkészíthető ételek (alakbarát és normál verzió) 1. hét

Több kérés érkezett már hozzám, hogy foglakozzak a menü tervezéssel, mert olyan nehéz kitalálni, hogy mit főzzön az ember lánya (pláne ha az "úr a háznál" nem segít abban, hogy mit enne szívesen, csak megvonja a vállát és közli, hogy ehető legyen). A napjaink csak úgy robognak el mellettünk és ha jól is osztjuk be, nem azzal szeretnénk tölteni a munka utáni délutánjainkat, estéinket, hogy a konyhában keccsölünk (mert ott, a család, a párunk, a gyerekek, nekünk sem ártana esetleg pihenni vagy be kell segíteni esetleg a nagy családban, családi házban élőknél ott van a kert, van akinek még a háztájiakat is el kell látni...), szóval ne teljen el minden szabad időnk a főzéssel, sütéssel.
Én ugyan a több napra főzés és lefagyasztás híve vagyok (szinte mindent le lehet porciózva fagyasztani), de van akinek, ez nem megoldható, mert nincs fagyasztója, vagy van a családban olyan finnyás aki nem hajlandó két egymást követő nap ugyanazt megenni. Így abba a nagy fába vágtam a fejszémet, hogy komplett heti menütervet készítek normál és diétás verzióban is könnyen és gyorsan elkészíthető ételekkel. (Ugyan lesznek közte hosszabb elkészítési idejű ételek is, de kizárólag olyan esetben, ha azt csak be kell tolni a sütőbe, vagy fel kell rakni a tűzhelyre és hagyni kell rotyogni, nem igényelnek odafigyelést, kavargatást, szűrögetést stb., csak el kell indítani a készítési folyamatot utána magukat készítik el.) A receptek nagy része nem saját (de kipróbált, bevált receptek), minden esetben az étek nevéhez linkelem a receptet is, hogy könnyen megtalálhatóak és elkészíthetőek legyenek számotokra.
Lesznek hús és húsmentes napok, levesek, főzelékek, tésztaételek, vasárnap pedig desszert is  😏
Több részes sorozat lesz, így kedvetek szerint válogathattok, ha esetleg nem minden étel a ti ízlésetek szerint való, most pedig következzenek az első heti menük.

Normál menü

Hétfő: Sajtszószban sült tortellini


Kedd: Szupergyors koreai marhahús párolt rizzsel

Szerda:Krumplifőzelés sült kolbásszal


Csütörtök: Gombaleves gazdagon, Túrófánk


Péntek: Resztelt csirkemáj petrezselymes burgonyával

Szombat: Frankfurti leves, Hagymás bab




Vasárnap:Tárkonyos csirkeragu leves,  Milánói sertésborda, Forgácsfánk




Alakbarát menü

Hétfő: Rozmaringos tepsis csirke


Kedd: Húsgombócos rakott karfiol (bulgurral vagy barna-/basmatirizzsel ajánlom elkészíteni)

Szerda: Kapros cukkinifőzelék (tk liszttel és édesítővel), Csirkepörkölttel




Csütörtök: Mexikói vega bulgur

Péntek: Joghurtban pácolt csirkemell párolt zöldségekkel

Szombat: Roston sült, fűszerolajban pácolt csikecomb, Grillezet zöldségekkel



Vasárnap: Darált húsos levesCsirkemáj baconbe tekerve friss salátával, Túrófánk




Mit gondoltok az első hétről? Találtatok a kedvetekre való ételeket a tervben?
Hamarosan hozom a követező heti menütervet is 😉

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...