Hugi barátnőjétől Vicustól kaptam kölcsön két kismama nadrágot, amikor még szigorúan ágyhoz voltam kötve és nem jöhetett szóba az, hogy felkerekedjünk és elinduljunk vásárolni. Csípőben elég hamar kikerekedtem, így a régi nadrágjaim nem voltak már kényelmesek, nagyon szorították a hasam, a kötelező vizsgálatokra viszont el kellett járnom, így életmentő volt a kölcsönkapott kismamafarmer.
Mikor már fent lehettem és jól bírtam a "strapát", felmentünk a családdal Budaörsre, hogy vegyünk nekem egy saját nadrágot, ami tökéletesen passzol rám.
Így kimostam a kölcsönkapott nacit és visszavittem Vicusnak. De semmiképpen sem szerettem volna üres kézzel érkezni, hogy valamivel meghálálhassam a kedvességet sütöttem egy tálca sütit teljesen gluténmentesen, hogy a család minden tagja tudjon enni belőle.
A gluténmentes piskóta receptjét Limarától vettem, a töltelék és az áthúzó krém pedig lemon curd volt, amit megspékeltem még negyed tábla gluténmentes olvasztott tejcsokival (sajnos gluténmentes étcsokit nem találtam sehol, pedig ízben az jobban illett volna hozzá).
![]() |
Szelet kép nem készült, mert nem akartam úgy átadni, hogy én már fel van vágva |
Gluténmentes piskótatekercs lemon curddal
Hozzávalók:
Piskótához
6 db tojás
6 púpozott ek cukor
fél kezeletlen citrom reszelt héja
6 púpozott ek rizsliszt
1 ek burgonya keményítő
Krémhez
2 db meyer citrom reszelt héja
9 dkg cukor
2 db tojás
1,1 dl citromlé (a lereszelt héjú citromokból)
12 dkg vaj
gluténmentes tejcsokoládé
A sütőt előmelegítettem 175°C-ra. A piskótához a tojásokat szétválasztottam, a sárgájukat a lereszelt citromhéjjal és a cukorral habosra kevertem. A tojások fehérjét kemény habbá vertem és két evőkanálnyit a cukros tojássárgájához kevertem, lazítva ezzel az állagát, majd hozzáadtam a lisztet, a keményítőt és ezekkel is simára kevertem. Végül a tojásfehérje habot forgattam bele óvatosan, majd sütőpapírral kibélelt sütőlemezre simítottam és kb 15 perc alatt megsütöttem.
Amikor kisült sütőpapírostól áthúztam egy konyharuhára és a hosszabbik oldala felől sorosan feltekertem. Rácsra tettem hűlni, közben pedig elkészítettem a krémet.
A tojásokat hőálló tálba ütöttem, hozzáadtam a cukrot, a citromok lereszelt héját, kifacsart levét és a keveréket gőzfürdő felett folyamatosan kevergetve addig melegítettem, amíg puding sűrűségű nem lett. Ekkor levettem a gőzről és néha megkeverve (hogy ne bőrösödjön be) kihűtöttem, amikor már csak langyos volt a citromos, tojásos krém belekockáztam a vajat és tökéletesen elkevertem benne. Ekkor már csak a hűtés volt hátra (addig nem igazán tölthető a krémmel a piskótatekercs, amíg a vaj vissza nem szilárdul, mert egyszerűen kifolyik a végeken).
A kihűlt piskótát kigöngyöltem a konyharuhából, óvatosan lehúztam róla a sütőpapírt és a krém kétharmadával megtöltöttem. Újra feltekertem, a külsejét is áthúztam a maradék krémmel.
A csokit tálkába tördeltem és mikróban kiolvasztási funkción másfél perc alatt megolvasztottam. A folyós tejcsokit kiskanállal a tekercs tetejére csorgattam, ezzel pedig el is készült a minden porcikájában gluténmentes citromkrémes piskótatekercs.
Vicus visszajelzéséből azt tudtam meg, hogy ízlett nekik :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése