2020. június 1.

Kovászos kenyér sütése otthon lépésről lépésre - krumplis kovászos kenyér

Eljött a házi kenyér sütés második állomása, a kovászolás.  A viedóban mesélek a tapasztalataimról, és bemutatom az eddig legjobban bevált krumplis kovászos kenyerünk készítését lépésről, lépésre. Remélem tetszeni fog nektek.😊



A videóban készülő krumplis kovászos kenyér receptje a következő.
Hozzávalók: 50 dkg (BL80) kenyérliszt 10 dkg (BL50) pizzaliszt 420 ml víz 12 dkg kovász ( 2,5 dkg anyakovász, 5 dkg liszttel és 5 dkg vízzel etetve) 10 dkg főtt-áttört krumpli 12 g só A kovász etetését követően megjelöljük a szintjét és szobahőmérsékleten megvárjuk, míg megduplázza a mennyiségét. Ekkor lehet felhasználni a kenyér dagasztásához. A liszteket a vízzel keverjük el és hagyjuk pihenni (autolizáljuk) 1 órán át. Ha letelt az 1 óra adjuk a liszthez a kovászt, a tört krumplit és dagasszuk 10 percig, majd hagyjuk pihenni 30 percet. A pihenő után adjuk hozzá a sót és ismét dagasszuk 10 percet. A tésztát tegyük át egy zárható tetejű kiolajozott dobozba és vegézzünk el az első szirom hajtást rajta, majd pihentessük 30 percet. A pihenő letelte után újabb sziromhajtás következzen, majd újabb 30 perc pihentetés. Vizezzük be a munkafelületet és a tésztát ráborítva mint a rétest húzzuk ki minden irányba szakadáspontig (lamináljuk). Hajtsuk össze a kihúzott tésztát és a dobozba visszatéve újabb 30 percig pihentessük. Coil hajtást végezzünk a tésztán 45 percenként összesen négyszer. Az utolsó hajtás után 30 percig pihentessük, majd lisztezett munkafelületen formázzuk, tegyük rizslisztezett szakajtóba. Ha éjszakai hűtős kelesztést fog kapni a tészta akkor a szakajtóba kerülés után még 30 percet pihentessük a konyhapulton, majd konyharuhával letakarva, zacskóba húzva tegyük a hűtőbe éjszakára. Ha melegben, azaz a pulton kelesztjük, akkor a szakajtóba kerülés után 3 órát kelesszük a konyhapulton. A sütőt kacsasütővel/jénai tállal együtt melegítsük fel alsó-felső sütésen 250°C-ra, a megkelt kenyeret borítsuk sütőpapírra, metszük be, mintázzuk és sütőpapírostól együtt emeljük be a felforrósított kacsasütőbe. Vízzel alaposan spricceljük be, tegyük rá a tetejét és tegyük vissza a sütőbe 250°C-on 20 percre. 20 perc után vegyük ki a sütőből, vegyük le a kacsasütő tetejét, engedjük ki a gőzt, vegyük vissza a sütő hőmérsékletét 220°C-ra, tegyük be fedő nélül a kenyeret és süssük még 25 percig. Az elkészült kenyeret tegyük rácsra és még forrón permetezzük le hideg vízzel, majd hagyjuk teljesen kihűlni. Végül vágjuk fel és élvezzük a házi kovászos kenyerünket. 💗

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...