Örömmel mutatom be nektek Nagy Violetta azaz Via oldalát a Tortaiskolát. Via üzemelteti a Glazúr Shopot, ahonnan rendelni is lehet szükséges alapanyagokat és kellékeket.
Szóval idén a recepteket Viától hoztam, a piskóta teljes kiőrlésű kakaós piskóta volt (mivel nincs magas falú formám, ezért 2 db 16 cm-es formában sütöttem ki). Remek alkalom volt, hogy kipróbáljam a legutóbb vásárolt formaleválasztó sprayt, ami tökéletesen működött, mindenféle alá zsírozás-lisztezés/sütőpapírozás nélkül tökéletesen elvált a formától és kijött. A piskótákat félbe vágtam, így összesen 4 piskótalappal dolgoztam. Nem túl nagy átmérőjű, de magas torta lett belőle.
A legcsokisabb csokitorta krémjével töltöttem, ami nevéhez méltóan tényleg brutálisan csokis, Gréta imádta. Betöltöttem a piskótalapokat, és kívülről is bevontam morzsakabát gyanánt a tortát. és betettem a hűtőbe dermedni a tortát.
Közben fehércsokiból elkészítettem a ganacht (okuljatok az én hibámból mindenképpen nézzétek meg milyen fehér csokit használtok, én véletlenül sütésálló cseppeket használtam, aztán csodálkoztam, hogy miért nem akar megolvadni több perces mikrózás után sem 😵). Végül titánium-dioxiddal fehérítettem a fehércsoki ganacht, mert sajnos olvasztás után (kivétel a Wilton extra fehér) mindegyik fehércsoki csibesárga árnyalatot vesz fel. Amikor felvittem a tortára a fehércsoki ganacht újra hűtőbe tettem dermedni.
Elkészítettem közben a díszítéshez a svájci vajkrémet.
210 g tojásfehérjéhez 250 g kristálycukrot adtam, és gőzfürdő fölött spatulával addig kevergettem, amíg a cukor szemcsék teljesen felolvadtak (10 perc), a cukros tojást átöntöttem a robotgépbe és szép fényes habot vertem belőle, és amikor már épphogy csak langyos volt kockánként hozzáadtam 565 g a szobahőmérsékletnél csak kicsit hidegebb vajat (NEM MARGARINT!), végül vanília kivonatot adtam hozzá.
Az így elkészült krém gyönyörűen fényes, krémes, habos és lágy (de a vajtartalom miatt dermeszthető, így formatartóvá válik), gyönyörűen lehet vele bevonni és díszíteni is. Korábban 5 Fractal gél állagú színezéket rendeltem, azokkal színeztem meg az 5 felé vett vajkrémet. Az 5 színből egymás mellé egy folpack darabra csíkokba halmoztam egymás mellé a színeket, majd a folpackot összetekertem és habzsákba tettem (ebből lett a színátmenetes szivárványos sörény 105-ös dekorcsővel). A maradék vajkrémet színenként habzsákba tettem és különböző díszítőcsöveket tettem a végükre. (7, 17, 21, 24, 199).
A szarvhoz, a fülekhez és a szemhez összesen 0,5 kg fondantra volt szükségem. 2 nappal a készítés előtt felcsavartam hurkapálcikára a szarvat, a fülekbe fogpiszkálót szúrtam, és gyógyszertári 96%-os alkoholban aranyport oldottam fel, egy puha mókusszőr ecsettel vittem fel az aranyozást a szarvra és a fülekre, a szemet fekete ételszínezék porral színeztem meg.
Nem lett tökéletes, de imádtam a készítés minden percét és az elkészült tortát is. Gréta még azóta is emlegeti, szóval tökéletesen megért minden perc fáradtságot!
Ti is hisztek az unikornisokban? 😉
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése