2018. január 20.

Gréta 2018 téli kedvencei

Elég régen készült már hasonló poszt, de nagyon sokat formálódik Gréta mostanában, úgyhogy úgy éreztem eljött az ideje, hogy megmutassam mit szeret, milyen is ő mostanában, lassan 3,5 évesen.

Imádja a meséket, a könyveket, rengeteget olvasunk neki. Bevett rítus 20 hónapos kora óta az esti mese, először apa olvas, aztán anya, sőt közte van hogy ő is "felolvassa" a meséket, e az esti meseolvasás utána kiterjedt a délutáni alvást megelőző altatási folyamat részévé, és beleivódott a mindennapjainkba. Már nem csak az elalvást megelőző rituálé része, beleivódott Gréta minden sejtjébe a mesék, a könyvek és az olvasás szeretete. Már most sokat mondogatja, hogy ha ő iskolás lesz akkor megtanul olvasni és esténként ő fog majd nekünk esti mesét olvasni 😊😍
Kedvencei Boribon mesék, Vackor, Szutyejev mesék, Kippkopp mesék, Dr. Seuss mesék, Walt Disney Micimackó meseválogatások, Pöttyös Panni, Sicc, Öreg néne őzikéje, Andersen mesék, Gyerekdalok és mondókák.






Aktuális nagy kedvenc még a kirakózás, egyre jobb a logikája 30 és 70 közötti darabszámúakat rak ki, a kedvencek a Jégvarázsos témájúak, de Mickey- Minnie egér, Disney hercegnők, Micimackó és Peppa malacos kirakók is folyamatosan kirakásra kerülnek. Legújabb próbálkozásunk a memóriajáték, amit csökkentett darabszámmal már próbálgatunk. Ha van annyira türelmes, hogy kivárja, hogy mi következzünk a lapok felforgatásában akkor már elég ügyesen megy neki a párok keresgetése. Az ellentétpárok fejlesztő kártyás játékban pedig már szinte brillírozik.




Hatalmas képzelőereje van, és imád szerepjátékozni, az új babaház nagy sláger, de nem csak a fa bábukat vonja bele a hanem a nagy babáit, a plüss állatait. Eljátsza a már hallott, ismert meséket, itthon és az óvódában megtörtén eseményeket is, hatalmas színésznő. 😄



Ősszel már készítettem egy összeállítást róla, hogy hogyan fejlődött Gréta kézügyessége, nos nem csak fejlődött az utóbbi fél évben, hanem elkezdett szárnyalni. Már nem csak színez hanem rajzol is, nem egy Michelangelo, de kifejezetten Picasso felismerhető stílusában alkot.



Egy volt kolleganőmtől kaptunk egy matricás foglalkoztató füzetet, ami annyira megtetszett Grétának és annyira lekötötte, hogy utána mi is vásároltunk még neki matricás foglalkoztatókat. Sajnos a Funny Farm egyetlen magyarországi lelőhelyén jelenleg nincs raktáron ez a típusú foglalkoztató füzet (az Amazon pedig nem szállít Magyarországra), így jóval egyszerűbb kivitelű és minőségi füzeteket tudtunk csak venni, de szerencsére őt ez még nem hatja meg, egyszerűen csak örül, hogy ragasztgathat.😊

Az első rajza a mi kis családunkról

Néha piknikeset játszik, ennek elengedhetetlen részét képezi egy takaró, egy kupac játékétel a babakonyhából, no meg persze egy remek piknikező társ

A kedvenc mesék mostanában: Moana, Grincs, Peppa malac, Mary Poppins, Bébi úr, Kalapos macska, Bűbáj, Szépség és a Szörnyeteg, Trollok.

A kedvenc kikapcsolódása pedig a tánc. Nem mondhatnám, hogy nagy tehetség, de az a lényeg, hogy élvezi, mozog, van fél óra énidőm heti kétszer (és amíg ott van addig is fárad 😂).

Mivel Grétáról nem nagyon írtam mostanában ezért róla is írnék "pár" mondatot. Sokat változott mióta óvodás lett, van hogy ha magyarázok neki már meg is hallgat 😋és meg is érti, amit mondok neki, el is fogadja (persze van hogy nem, pl, ha péntek délután kitalálja az oviból kifele jövet, hogy ő most akar balettra menni Kata nénihez akkor hiába magyarázom, hogy majd kedden megyünk és táncolhat, addig meg megmutathatja otthon, hogy milyen ügyes, de mintha a falnak beszélnék csak ordít mérgében, aztán ha kihisztizte magát jobb híján abbahagyja, hiszen ezen ha akarnék se tudnék változtatni a kedvéért). Normálisan el lehet menni vele bárhova, tud viselkedni közösségben, akár gyerekek, akár felnőttek között, csak győzze az ember kivárni az ő tempójával, hogy bárhova is elsétáljon (kb. mint egy nyugdíjas csiga úgy vánszorog, nézeget jobbra-balra, még csak véletlenül sem előre 😄).
Szereti az ovit, de reggel általában eljátszuk a hattyú halálát, hogy ő nem akar menni. Ennek pedig nem más az oka, mint, hogy nem tudja kialudni magát és reggel még halálosan fáradt, amikor keltjük. Este időben ágyba dugjuk, fél 9-re már ágyban van, de nem ritka, hogy csak 11re alszik el, iszonyú, hogy milyen nyűglődést tud előadni. Hónapok óta újra kel éjszaka, szóval onnantól kezdve én is vele alszom mellette a földön a matracon (kihúzott ágyon nem fértünk meg egymással mert folyamatosan össze-vissza rúgdosott, ütött-vert engem álmában), kiosonni nem tudok tőle, mert akkor egész éjszaka csak szaladgálok hozzá, óránként, másfél óránként újra jön, vagy kiabál értem.
Barátai is vannak az oviban, akikkel együtt játszik, legtöbbet Hannát, Natáliát és Jankát emlegeti, velük játszik.
Alig várja, hogy hétvége legyen, hogy mehessünk a szüleimhez. Nagyon szeret náluk lenni, rendszerint ki is bulizza magának, hogy ott aludhasson a mamánál.
Ugyan most éppen beteg mégis azt mondhatom, hogy már sokat fejlődött, javult az immunrendszere, ovikezdés óta most volt másodszor beteg (a náthát azért ne számítsuk ide, mert folyton náthás valaki a csoportban, így 1 max. 2 hét után minden kezdődik előről, amire csak rátesznek a hatalmas orrmandulái).
A magassága 106 cm a súlya 16,5 kg. Eltűnt a pocakos, csupa hurka baba, aki babaként volt, vékony (de nem sovány) és szín tiszta izom lett mostanra.
Az étvágya nagyon változó, de alapvetően azt mondhatom el, hogy nagyon keveset eszik, a húsféléket általában nem kéri, de azért vannak erre is kivételek. Az édességet viszont nagyon is szereti, mostanában a kókuszgolyó mellett a fánk a legnagyobb kedvenc .
Teljesen leállítottam a kakaózásról, mivel a tej nyákképző a téli időszakban pedig amúgy is több a betegség ezért teljesen kiiktattam az étrendjéből. Reggelente narancslét kap, ami olyan szempontból is ideális, hogy tökéletesen el tudom benne rejteni a Béres cseppet és a C vitamint. (Immunerősítésre ezen a télen naponta 5 ml Immunotrofinát, 10 csepp Béres cseppet, 500 mg C vitamint, és 1000 NE D vitamint kap, ami szerintem idáig a leghatékonyabb kombináció, amit kipróbáltunk).
Azok után, hogy olyan sokára kezdett el beszélni, most úgy néz ki pótolni akarja az elvesztegett időt és be nem áll a szája (néha azért kerül az irdatlan szóáradatba halandzsa is).
Nagyon anyás, de mostanában Krisztiánnal is kezd szorosabb kapocs kialakulni közöttük, amit nagyon jó látni.
De ha tömören kellene jellemeznem, akkor csupán ennyit mondanék róla minden elfogultság nélkül, hogy egyéniség.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...