2016. június 15.

21. hónapBölcsis gyereknapi ugrálóvárÉs a városi gyereknapon is volt ugrálás minden mennyiségben

Gyereknap minden mennyiségnen


 
Apa szerint unikornis :D

 

Kisházat kapott a névnapjára a Papától és a MamátólEzeket most megszagolom : CI! (hapci)Bölcsődei alkotás: napocska pingálásŐ ülte meg legbátrabban a mozgó bikátIlyen jól érezte magát


Henryx cityben jártunk családi napon

Csudaszuper új járgányt kapott

 


Pedikűr, manikűr bemutatót tartott

Kor:
21 hónap

Súly: 
12,3 kg a héten mérték a bölcsiben (ruhástól, pelenkástól)

Fogak: 
16 db (már csak a második tejőrlők hiányoznak, amik már beindultak, magukkal hozva a nyugtalanságot, ömlő nyálat, szájban turkálást, náthát, köhögést és az újbóli éjszakázást)

Egészség/betegség: 
A múltkori vírusos torokgyulladás óta csak egy kis néthát sikerült összeszedni, de semmi komoly nem történt vele szerencsére.

Magasság: 
89-90 cm

Ruha, pelenka: 
Ruhákból már csak nadrágokból hord 86-os méretet (ugyanis a lábai rövidek), minden másból már áttértünk a 92-es méretre . Pelenkákból 4-es méretet hord, éjszakára 5-ös  Liberót adok rá, mert annyit iszik éjszaka is, hogy már nem bírta a 4-es méret). Most mindenből 22-es méretet vettünk neki (félcipő, szandál) hogy biztosan jók legyenek rá őszig.

Kedvenc ételek: 
A bölcsiben állítólag nagyon jól eszik. Amikor jövünk hazafelé mindig betérünk a pékségbe és kap ezt-azt (nosztalgia kiflit, croissant, perecet), amit szinte mindig teljesen bepuszil, annak ellenére, hogy "állítólag" alig egy órával azelőtt tömte degeszre a pocakját (itt azért vannak kétségeim, mert hétvégén amikor otthon usonnázik utána nem szokott egy óra múlva újra farkas éhes lenni...).Vannak olyan esték, amikor ledöbbenek, hogy mennyi minden fér a pocakba (2 virsli, 1 szelet kalács, 1 banán és néhány szelet sajt pluszban). Hétvégéken előnyben részesíti a főzelékeket az ebédnél, kevés husikával (érdekesség, hogy míg a borsófőzeléket még megszagolni sem hajlandó nemhogy megenni, addig köretként a borsót bármikor megeszi, sőt sokszor kiválogatja és csak azt eszi meg). Szereti az édes ízeket, de péksütiből inkább a sós változatra voksol (nosztalgia kifli, sajtos perec). Újra megszerette a friss gyümölcsöket, nagy kedvenc a banán, az alma, a kivi és a cseresznye. Viszont most hogy ehetne aprómagvasokat sajnos a magyar eper nem nyerte el a tetszését. Vizet kap otthon, a bölcsiben fogalmam sincs mennyit iszik, amikor érte megyek viszek neki vizet, hazáig elfogy 2,5 dl. Reggel, 1,5 deci tejet/kakaót/tejeskávét kap még otthon (a bölcsiben is van tej/kakaó/tejeskávé minden nap a reggelihez), este pedig átlagosan 2,5 decit iszik meg lefekvés előtt.

Beszéd: 
Minimális előrelépést tapasztaltunk. Köszön, szépen tisztán mondja, hogy SZIA. Ami még megy ezen kívül: ANYA, APA, MAMA, PAPA, BABA. A legújabb pedig a TESSÉK (amikor odaad valamit nekünk), és most már ha valamit nem akar, akkor nemcsak rázza a fejét, hanem mondja is hogy NE/NEM. Valamint a virágok megszaglálása után CI/ACI-t (azaz hapcit) mond. De legtöbbet még mindig a nagy öhh-öhh-t hallgatjuk mindenre amit nem tud kimondani.
Kedvenc játékok: 
Imád Duplózni, hazaérve rögtön kiborítja a dobozt és nekiáll építeni. Nagyon jók a finommototros képességei, az összerakós, illesztős játékokkal jól boldogul. Megtanulta összerakni a dupló darabokat, mostanra már tornyot is tud egyedül építeni. Leül a kis asztalához próbálgatja a ceruzákat és mindenfélét irkafirkál a papírra vagy kéri, hogy én rajzoljak neki. Imád labdázni, az a legjobb móka ha közösen Apával 3-asban labdázunk. Hatalmasakat sikongat, kurjongat, annyira tetszik neki. Vettem neki egy kiskosarat benne műanyag zöldségekkel, már minden zöldséget ismer, megmutat. Mivel a bölcsiben nagyon szereti a babakonyhát itthonra beszereztem egy kis teás készletet, így most önti a kancsóból a képzeletbeli teát a csészékbe, megkavargatja a kiskanállal és odaadja nekünk, hogy igyuk meg, vagy ő tesz úgy, mintha meginná.

Kedvenc elfoglaltságok: 
Hiú kismajom, amint cofit csinálok a hajába, vagy új ruhát kap rögtön rohan a tükör elé, hogy megnézze magát, illegjen-billegjen. Nagy kedvenc lett a kismotorozás, ha megemlítem neki, hogy ha hazaérünk motorozhat, akkor felcsillan a szeme, vigyorra húzódik a szája és vadul bólogat, hogy menjünk már haza, otthon pedig amint fordul a kulcs a zárban rögtön rohan a mocijáért

Amit nagyon nem szeret: 
Reggel befejezni az ágyban nyújtózkodást-héderelést, ha valamit nem kaphat meg,  és ha ki kell szállni a fürdőkádból.

Összefoglaló:
A bölcsibe most már teljesen adaptálódott. Jól érzi magát, szívesen megy, a napi rutin részévé vált. Apa reggel viszi 7 és háromnegyed 8 között, Munka után pedig én megyek érte, sovány malac vágtában háromnegyed 4-re érek oda érte. Délután sétálunk vásárolunk, játszóterezünk, ha pedig épp főznöm kell akkor apa szórakoztatja jó esetben (ha délelőttös), ha délutános akkor egyszerre kell megoldanom a főzést és Gréta szórakoztatását. Bölcsiből hazafelé jövet veszünk a bölcsis uzsonna után normális uzsonnát este pedig 7 és 8 között vacsizunk (legalább is Gréta). Fél 9-kor indulunk fürdeni, Miután levetkőztettem viszi és bedobja a ruhái a mosógépbe (utána természetesen ráhajtja az ajtót és tekergeti a gombokat, hogy felvillanjon a led a mosógépen) mostanában nagyon szeret pancsolni, magának mos fogat utána pedig egy kisvödörrel és egy locsolókannával játszik (egyikből a másikba töltögeti a vizet). Miután megfürdetem még ő maga is megmossa a pocakját, a lábait, a kezeit és az arcát (olyan cuki). Törölközés, öltözés után a mi ágyunkban issza meg a tejecskét, közben pedig apa mesét olvas neki (mostanában az ivás befejeztével nem fordul rögtön hozzám, hogy menjünk aludni, hanem tovább hallgatja apát. A mese végeztével átviszem a szobájába, betakarom és a vele szemben lévő ágyra kucurodom. Rájöttem, hogy már nem segíti az elalvásban a közvetlen közelségem, csak kínlódott, mert folyton produkálni akarta magát nekem, holott, alig bírta nyitva tartani a szemeit. A szobából nem mehetek ki, de maximum 2 perca latt egyenletessé válik a szuszogása, akkor lépek meg és csukom be az ajtót. Mostanában általános a hajnali ébredés fél 5 és háromnegyed 5 között. Jó esetben miután megissza a tejet azonnal visszaalszik rosszabb esetben egy óra mira elszenderül (ez kicsitt kellemetlen nekem, mert nem lehet visszafeküdnöm aludni, hanem el kell kezdenem készülődni a munkába induláshoz). Szép lassan leszoktattuk az elektromos kütyükről, nincs se tv, se laptop. Néhány napig volt ordítás, de nem törtünk meg így belenyugodott, hogy kizárólagosan játszani lehet.
Nagyon jó gondozónénije van Grétának (sajnos fél év múlva nyugdíjba megy), csupa szív, imádja a gyerekeket és látszik, hogy ez neki ténylegesen a hivatása. A másik gondozó nénivel nem vagyok elégedett (mást sem hallok tőle, hogy panaszkodik légbőlkapott vagy pitiáner dolgok miatt, még egy normális szava nem volt Grétára, kicsit tele van a hócipőm vele, de visszafogom mindenben magam és jópofit vágok, mert nem akarom hogy egy esetleges nézeteltérésnek Gréta igya meg a levét). És olyan ordas hülyeséget sem hallottam még, hogy a gyerek az ágyában ülve mozdulatlan állapotban szétharapta az alsó ajkát... szó ne essék róla, tudom, hogy kicsi és kajla Gréta így sokszor történik apróbb baleset vele, ez kivédhetetlen szinte, de az bizony nyitogatja a bicskát a zsebemben, amikor a gondozónő a saját figyelmetlenségét hazugsággal próbálja eltusolni, hiszen a gyerek nem beszél, nem tudja nekünk beárulni, hogy valójában, hogyan történt. Szóval nem azért vagyok mérges, mert megtörtént a baleset, hanem, hogy hazugsággal próbálja leplezni a körülményeket!
A testrészek tanulásában ebben a hónapban tovább léptünk (fej, haj, szem, fül, orr, száj, fogak, pocak, cici, kéz, láb, popsi, váll) a legújabb pedig a térd. Ügyesen mutatja a kezeivel, a mondókát "Borsót főztem, jól megsóztam...", a "Fej, vállak térd és láb" dalocskát is végigmutogatja, valamint az "Egyszer egy hétpettyes katicabogárkát". is
Hihetetlen kis partyarc a csajszi, úgy rázza a zenére a kézét, popsiját és az egész kis testét, hogy az valami hihetetlen, elolvadunk tőle!


A Csibekalandok a facebookon is elérhető, így biztosan nem maradtok le semmiről! :)

4 megjegyzés:

  1. A kiscsaj továbbra is nagyon cukker az tuti :D

    VálaszTörlés
  2. Nagyon aranyos a Kislányotok és gyönyörűen fejlődik :)! Jó volt végigolvasni a bejegyzésedet :)!

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...