2018. március 6.

Babafészek

Egy a szívünknek  nagyon kedves ismerősünk májusra várja a babáját, egy pici fiú van a pocakban.Szerettem volna meglepni valami saját kézzel készített hasznos dologgal, így esett a választásom a babafészekre. Sajnos 4 éve még nem volt nálunk elterjedt, így mi lemaradtunk róla pedig nagyon hasznos kis holmi. Tulajdonképpen az anyaméh körülölelő zártságát adja meg a babáknak, hogy ne legyen olyan ijesztően óriási a tér. A legtöbb baba szereti, igai kis kuckó számukra. Sokan annyira hozzászoknak a védelmező, öleléséhez, hogy később is ragaszkodnak hozzá. Nagyon sok videót és szabásmintát megnéztem, mire körvonalazódott bennem, hogy hogyan is lehetne a legpraktikusabban megoldani.
A kismama kívánsága az volt, hogy szürke, fehér, szürke-fehér csillagos anyagból legyen. Az álom darab az etsy.com-on rendelhető, fontról átszámítva majdnem 31.000 Ft-ba került volna és ebben még nem volt benne a szállítási költség. 😱

A megnézett videók alapján fő szempont volt az egyszerű kivitelezés, a stabil tartás, a kellő gerinc alátámasztás, és a jó tisztíthatóság.
Az egyszerű kivitelezés gondolom érthető, hogy miért volt fő szempont, a stabil tartás azért lényeges szempont, mert jó ha fészkestől is biztonságosan mozgatható, átrakható a baba pl. a kanpéról a kis ágyába, ezért eleve kiestek a lehetőségek közül a vatelinnel és szilikonizált poliészterrel töltött fekvőfelületű darabok, csakis a szivacs fekvőfelületűek jöttek innentől számításba. A gerinc alátámasztás is ugyanez csak pepitába.A tisztíthatóságot is figyelembe kell szerintem venni, mert ugyan Gréta kifejezetten keveset bukott, van olyan barátnőm akinek a kisgyermeke kifejezetten nagy mennyiségeket tudott bukni és elég rendszeresen. A fej alá tett tetra pelussal egy kis bukás felfogható, de nagyobb mennyiség már simán átszivárog rajta. A bomló anyatejnek/tápszernek viszont büdös, savanyú szaga van, ha nem mosható a fészek akkor hamar használaton kívüli lehet egy lebukott lehányt darab - kár lenne érte, így ezt is figyelembe vettem.

Az alapanyagokat elszámoltam, kicsit túl lőttem a célon, így viszont pont elegendő a csecsemő és a totyogó méretű fészek elkészítéséhez.

Anyagszükséglet csecsemő és totyogó méretű babafészekhez:
  • Szürke pamutvászonból (150 cm széles) 1,5 m-t,
  • szürke alapon fehér csillagos pamutvászonból (140 cm széles) 1,7 m-t
  • szivacsból (3 cm vastag, 140 cm széles) 75 cm-t
  • ikea SLAN párnából 6 db-ot,
  • fehér szatén szalagból (3 cm széles) 8 m-t
  • fehér pamut ferdepántból 7 m-t
  • szürke nem szétválasztható zippzárból  35 és 40 cm hosszúak 1-1 db-ot vettem.
Egy a neten keringő szabásminta alapján elkezdtem rajzolni a saját elképzelések alapján és nekiláttam a tényleges munkának a videós segítség alapján.

  1. A pamutvásznakat beavattam (na jó nem a szó szerinti értelemben, mert nem lobogva forró vízzel öntöttem le és hagytam teljesen kihűlni, hanem 60 fokon mosógépben kimostam). Ez azért fontos, mert a pamut tartalmú anyagok átlagosan 5%-nyit összemennek az első ilyen mosásnál. Ha csak a szabás varrás után mosunk akkor előfordulhat, hogy a egy csöppet sem azt a méretet kapjuk, amit szerettünk volna.
  2. A szabásmintát megrajzoltam, kivágtam, a pamutvásznakat egyenként félbe hajtottam, rátűztem a szabásmintát és 1 centit ráhagyva (a varrásnak) kivágtam őket. 


  3. A kivágott szürke és a csillagos anyagot színükkel egymás felé fordítva gombostűkkel végigtűztem és varrógéppel összevarrtam. Még ebben az állapotában rárajzoltam a fekvőfelületet a fészek közepére, így még könnyebb volt a jelölés. Az íves részeken a varrásig kis ék alakokat vágtam ki (így majd a kifordításnál szépen kifekszik az anyag, nem fog csúnyán összetolulni, gyűrődni.


          
          4. Kifordítottam színére a fészket és a ferdepánt egyik behajtott oldalát a két anyag illesztésénél körben felvarrtam. Így ez a varrás láthatatlan lesz majd. A ferdepánt másik oldalát a széléhez közel (1 mm-re tőle) varrtam le, biztosítótű segítségével belehúztam 3,5 m szaténszalagot. Ezek után körbe varrtam a bejelölt fekvőfelületet.


        5. Ezután a fekvőfelület szabásmintáját a szivacsra rögzítettem és sniccerrel kivágtam (szebben lehet vele vágni a szivacsot, mint ollóval). Szivacsot félbehajtva beletettem a fészek már körbevarrt belső fekvőfelületi részre.
         6. A külső részt (a kukacot) feltöltöttem a 3 db SLAN párna töltetével. A szilikonizált poliésztert jobban szeretem, mint a flízt (kevésbé tömörödik, deformálódik, jó tartású, ráadásul csak 500  Ft egy hatalmas párnányi tömőanyag az ikeában). A töltetet csak a szivacs hoszzáig tömtem nagyon szorosan be, ott gombostűvel letűztem. Így könnyebb lezárni, összevarrni az összehúzó végeket.

         
           7. A szivacs végét 10  cm-re visszahajtottam, így könnyebb hozzáférésem volt, és betűztem a fekvőfelülethez a zippzárt. (És ez a lényege a tisztíthatóságnak, ha a szivacs kivehető, mert az üres fekvőfelület kukacostól belefér a mosógépbe.) Ezt kézzel varrtam bele. Ezután már csak a ferdepántokat kellett felvarrnom a az összehúzó végekre. Bónuszból a szaténszalagok végére szilikonizált poliészterrel töltött szíveket.


Elkészült a fészek, mindkét oldala használható, lazábbra és szorosabbra húzható, hogy változzon a fészek mérete.
A kismamának nagyon tetszett és igazság szerint én is teljesen beleszerelmesedtem. 💓
Nem igényel nagy varrás tudást, egyszerű kivitelezni. Ha nekivágnátok mindenképpen nézzétek meg a videót is, itt pedig találtok nyomtatható szabásmintát 3 méretben. 
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...