2018. február 6.

Hogyan jöjjünk ki a konyhapénzből - spórolás jó háziasszony módjára

Most az ünnepek elmúltával valószínűleg sokaknak lett nagyon vékony és könnyű a pénztárcája. És nem kellemes az új évet pont úgy kezdeni, hogy a nagy ünneplés után igencsak meg kell húzni a nadrágszíjat. Ha 2018-ban igazán jól akarjátok vezetni a család pénzügyeit és spórolni szeretnétek, akkor nem árt egy két dolgot megfogadni.
Nem én vagyok a téma szakértője, de ott kerestem, kutattam ,ahol igazi profi osztja meg a legjobb tippeket. Sokaknak talán már ismerős lehet Fa Kinga neve, aki internetes oldalán lát el mindenkit pénzügyi tippekkel.Ha profi segítségre van szükségetek Őt is kereshetitek én most egy összefogót hoztam nektek a (szerintem legfontosabb pontokkal). Mivel mindannyian más anyagi háttérrel rendelkezünk, mások az életkörülményeink, így nem fog minden tipp, javaslat és ötlet mindenkire illeni, de szerintem megtaláljátok a rátok illő részeket.

Kép forrása

  1. Lássuk át a káoszt
Vegyük számba, hogy milyen bevételeink és kiadásaink vannak (az állandó összegű kiadások pl: tv-internet, szemétszállítás, közös költség, stb. a változó összegű kiadásainkat átlagoltan vegyük számba pl: víz, villany, fűtés, telefonszámla, stb.) Így már számszerű, hogy mennyi pénzből gazdálkodhatunk. Ez az első lépés ahhoz, hogy rendet teremthessünk, hogy tudjuk, mekkora összeg áll rendelkezésünkre.
     
      2.  Konyhapénz meghatározása

Ide sorolhatjuk a saját, és/vagy a gyerekek ebéd befizetéseit is valamint a bevásárlásokat is. Érdemes figyelni a meghatározásnál, hogy úgy hozzuk ki a legkevesebből, hogy közben ne essünk bele a minőségromlás hibájába. Ha megvan a meghatározott keret, akkor különítsük el erre a célra, igyekezzünk tartani magunkat hozzá. Ha tartósan nem sikerül tartani a meghatározott értéken belül a kiadásokat, akkor érdemes újragondolni a keretet.

      3.   Az elosztás
  • rezsi és egyéb kiadások
  • konyhapénz
  • ruhapénz
  • szórakozás
  • tartalék
      4.    Tippek és trükkök

Akkor nézzük az elejétől. Szóba kerülhet a bevételek növelése (akár egy jobban fizető munkahelyre váltással, vagy a lehetőségek kiaknázásával - ennek csak a kreativitás szab határt pl: vasalás, varrás, takarítás, gyerek felvigyázás - mindenképpen konzultáljunk előtte egy könyvelővel, hogy a plusz jövedelmek után hogyan kell adóznunk, mert nem lenne jó ha egy magas összegű nav bírságot is kapnánk a plusz befolyt jövedelmünk mellé).

Ha a lehetőségeinkhez képest a maximalizáltuk a bevételeket ideje átnézni a kiadásainkat. 
  • Vannak dolgok amiket váltással tudunk optimalizálni, pl. tv-internet-vezetékes telefon nál megoldás lehet a szolgáltató váltás. Figyeljetek rá, hogy van olyan szolgáltató aki a 2 éves hűségidő lejártakor automatikusan az egekbe emeli az árát, de ha figyelünk rá, hogy újabb hűségidőt kössünk, vagy új szolgáltatót keressünk nem kerülhetünk ilyen kellemetlen helyzetbe.
  • Amiknél nem tudunk jobb árasítani, pl: víz, távfűtés, áram ott bizony spórolnunk kell. Azaz pl.: figyelni, hogy a csap fogmosás közben ne folyjon, a hagyományos égőket cseréljük energiatakarékosra, ha lehetőségeink engedik LED izzókra, ha állítható termosztátos (hőmennyiségmérős) radiátorokkal felszerelt lakásban lakunk, akkor éjszakára visszavehetjük a hőmérsékletet, így jobban is alszunk.
  • Lehetőségeink, ha engedik az ősrégi, elavult energiazabáló eszközeinket (hűtő, mosógép platnis elektromos tűzhely) cseréljük energiatakarékosra, így a villanyszámlánk hatalmasat fog fellélegezni. Igaz nagy kiadások, de hosszú távon jó befektetés.
  • Várjuk meg amíg megtelik a mosógép, ne mossunk fél adagokat. Ezzel rengeteg áramot és vizet spórolunk (a környezettudatosság pedig csak hab a tortán) Valamit gondoljuk át még egyszer a mosáshoz hozzáadott mosószer mennyiségét, a magyar háztartásokban átlagosan dupla mennyiségű mosószert használnak teljesen feleslegesen a háziasszonyok.
  • Ha nem ragaszkodtok mindenképpen az átható öblítőillathoz, a drága öblítőket le lehet cserélni ecetre (amellett, hogy fertőtlenít, tökéletes öblítőszer).
  • Érdemes elgondolkozni a saját márkás termékekről is, persze nem mind válik be, de vannak kifejezetten szuper minőségűek  (jobbak, mint márkás társaik) például az Aldi, Lidl saját márkás mosószerei a Tandil és a Formil, vagy a Lidl nadrágpelenkája a Toujours, szintén Lidl-s Mikado majonéz (jobb, mint eddig bármi amit kóstoltunk), Spar S-Budget 100%-os narancslé, DM Babylove babakozmetikumai. És még biztos ti is tudnátok folytatni a sort, sőt meg is kérlek benneteket, hogy ha felfedeztétek valamelyik bolt saját márkás termékét, ami jobb, vagy legalább ugyanolyan jó, mint márkás testvérei, akkor kommentben írjátok a poszt alá, hogy mások is profitálhassanak a  felfedezésből 😏
  • Érdemes figyelni az akciókat és a nem romlandó élelmiszerekből, kozmetikai árukból, vegyi árukból előre vásárolni, hogy amikor éppen kifogy az otthoni készletünk ne kelljen akciók híján a legdrágább áron megvennünk. Ennek az egyetlen hátulütője lehet ha átmegyünk mókusba és hatalmas raktárkészleteket halmozunk fel. A zsír alapú kozmetikumok megromolhatnak még mielőtt használatba tudnánk venni, a konyhai szárazárukkal pedig élelmiszermolyt és zsizsiket vihetünk haza (tudtunkon kívül) ezzel pedig megfertőzhetjük az egész otthoni készletünket. Ez 1-2 kilónál még nem akkora érvágás, de mondjuk 10 kilónál tuti megütne a guta. Szóval ne raktározzátok túl magatokat, mert lehet hogy nem spórolás, hanem inkább veszteség lesz belőle.
  • A nagy akciókeresés is csak addig kifizetődő, ha emiatt nem kell egész nem buszoznunk, gyalogolnunk, kocsikáznunk az egész városon keresztül, az idő és az üzemanyag is pénz. Így járhatunk úgy is, hogy az akció ráfizetéses lesz.
  • Nagy buktató lehet az internetes vásárlás: "jaj, de jó, milyen olcsó, és már csak 1-2 db van belőle, ezt most kell mindenképpen megvenni!". Persze ténylegesen lehetnek ilyen esetek is kétségtelen, de azért ne vásároljunk csak mert most olcsó. Fontos hogy tisztában legyük vele: tényleg szükségünk van e az adott termékre, mikor és mennyit használnánk, tényleg a mi méretünk e. Ebből ered a következő dolog: sose vásároljunk úgy magunknak ruhát hogy "majd belefogyok", ha nem a mi méretünk meg se vegyük (az esetek 99%-ban ez nem elegendő motiváció a fogyáshoz, az áhított de túl kis méretű ruha pedig ott fog kihasználatlanul kallódni a szekrényünkben, amíg le nem selejtezzük...).
  • Vásárolni mindig bevásárlólistával, jóllakottan és a táskátokban bevásárlószatyorral induljatok el, így nagyon sok felesleges kiadástól kímélitek mag magatokat. 
  • Szuper dolog, hogy átlagosan a magyar háztartásokra már 2 autó jut, de néha átgondolatlanul feleslegesen van használva, pl a legtöbben az 5 perc sétányira lévő boltba is kocsival ugranak le 1 l tejért és 1 kg kenyérért. Bevallom sokszor én is gondolok rá, hogy milyen jó lenne nekünk is egy autó, mikor 4 teli szatyorral vánszorgok haza megjárva a Spart, a zöldségest, a pékséget, a hentest és a tojásost, de pl.: reggelente és délutánonként az a 15-20 perc séta a munkahelyemre és vissza kifejezetten jól esik.
  • A mosogatás témája is elgondolkoztató, a mosogatómedencébe engedett vizes mosogatás esetén körülbelül 30 l vizet használunk el egy mosogatás során. A folyóvizes mosogatásnál akár 120 l víz is elfolyhat egy 20 perces mosogatás alatt, míg mondjuk a modern mosogatógépek már kevesebb, mint 10 l vízzel mosogatnak, időt spórolva nekünk és olyan hőmérsékleten tisztítva (fertőtlenítve) az edényeket, amiben már szabad kézzel nem tudnánk mosogatni.
  • A csapokra szereljünk fel víztakarékos perlátort, így a percenként átfolyó víz mennyiségét 13 l-ről akár 2-6 l-re csökkenthetjük  egy maximum 600-1000 forint befektetéssel.
  • A tisztítószerek egy részén is spórolhatunk, pl. lefolyótisztítónak trisó-forróvíz kombináció kiváló, fürdőszoba takarításhoz legjobb az ecet ami a vízkövet is marja és a lúgos szappanlerakódásokat is eltünteti, emellett fertőtlenít is. Ha pedig nem bírjátok az ecet szagát, akkor spricnis flakonba oldjatok fel vízben citromsavat (ugyanezt a hatást éritek el vele). A konyha zsíros felületeihez kiváló a mosószóda.
  • Fontos, hogy a számlák befizetésén és az étkezésen túl a ruházkodásra is különítsünk el pénzt, a gyerekre így is úgy is költünk, hiszen évszakonként új ruhatárra van szükség és általában nem vagyunk olyan szerencsések, hogy egymás utáni 2 télen ugyanazt az overált vagy kabátot hordja. De a gyerekek mellett magunkra is kell gondolni, ha huzamosabb ideig nem vásárolunk magunknak akkor pont abba a hibába esünk, hogy egyszerre fog egy tucat ruhánk lerongyolódni rólunk. Ezt hatalmas kiadás lenne egyszerre ezért inkább 2-3 havonta vegyünk magunknak is valamit ruhafrissítés gyanánt.
  • Ruházkodás szempontjából sem kell túlzásba esni, ugyan vannak olyan munkakörök amiknél öltözködési etikettet kell követni, de ha figyelünk az akciókra, körülnézünk a webáruházakban, az outletekben, és ha nem ódzkodtok tőle akkor a turkálókban is igazi gyöngyszemekre lehet bukkanni.
  • Szép dolog az önmegtartóztatás, de néha a családnak is szüksége van  kikapcsolódásra, a gyerekek focira, táncra, zeneiskolába, ide-oda szeretnének menni. Egy családi mozizás, állatkert, strand, stb. erre is szükséges az elkülönítés, már a tervezésnél vegyük figyelembe, hogy nem élhetünk folyamatosan aszkéta életmódot.
  • A tartalék képzés a legfontosabb pont. Váratlan helyzetek bőven adódhatnak (pl: munka elveszítése, valamelyik tartós fogyasztási cikkünk halála, az autó nagyszervize), hogy ilyenkor ne legyünk nagy bajban, kétségbeesésünkben ne kelljen valamelyik gyors hitelt nyújtó csoporthoz, esetleg hitelkártyához fordulnunk égig érő kamatok mellett.
  • Igyekezzünk megszabadulni a hitelkártyánktól, ez egy olyan folyamatos adósságspirál, ami nem tud megszűnni, arra ösztönöz, hogy többet költsünk, mint amennyink ténylegesen van. Itt újra megemlíteném, hogy a tartalék képzésre fordítsunk nagyobb hangsúlyt, hogy ha szükség van rá, akkor tudjunk mihez nyúlni, ne kelljen folyamatosan hitelhez nyúlni.
  • A bankügyekre is figyeljünk (ha csak nem lakáshitel miatt vagyunk egy adott banknál - ez szívás, addig nem lehet érdemben lépni, amíg a tőke teljes egészében vissza nem lett törlesztve), nézzük meg van amelyik bank meghatározott összegű bérátutalás mellett elengedi a havi számlavezetési díjat. Be tudjuk állítani a rezsi befizetéshez a csoportos beszedést, ennek jóval kedvezőbb a díja, mintha egyedileg kézzel utalgatnánk át a csekkjeink összegét. És pont azért mert az idő is pénz, mi pl. csak internet bankolunk, nem rohangálok a postára a csekkekkel.
  • Ínycsiklandozó ételeket lehet venni a büfében és nagyon finom ételeket szállítanak már házhoz, de ha spórolni akarunk, csomagoljuk magunknak a tízórait, uzsonnát. Házhoz szállítás helyett tervezzük a menüt, és csomagoljunk magunknak másnapra, így jelentős összeget foghatunk meg szintén.
  • Szabadulj meg a porfogóidtól, amik a szekrény mélyén, -tetején, a kamra legeldugottabb pontján vannak elrejtve és add el őket (tesz-vesz, vatera, jófogás, facebookos helyi csoportok).
  • A sok kicsi sokra megy alapon kapcsolós elosztókat használjatok, a telefon-, laptop-, tablet-, stb. töltőket pedig használat után húzzátok ki a konnektorból, elosztóból.
(A férfiak általában nem szeretnek aprópénzzel vásárolni, meg egyáltalán maguknál hordani. Mi a 200 Ft-osokat gyűjtjük Grétának perselyben, a többit pedig átváltjuk - lakást ugyan nem veszünk neki belőle mire felnőtt lesz, de lesznek majd olyan kiadásaink, amiket tökéletesen mértékben fedezni fog.)

Remélem hasznos voltak az ötletek. Ha nektek van egyéb spórolási tippetek osszátok meg velünk, másoknak is könnyebb lehessen a megtakarítás. 😉

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...