2019. szeptember 8.

Fürdőszoba felújítás - lépésről lépésre

Nagy volt az örömünk mert hosszú évek gyűjtő munkájával összespóroltuk a fürdőszoba felújítás költségét. Mivel korábban a munkám során sok kivitelezőt megismertem egy 10 éves munkakapcsolatból ismert vállalkozás abszolút precízen, emberi áron dolgozó vezetőjének ajánlása alapján kértem fel egy kőművest, hogy jöjjön ki hozzánk felmérni a terepet és adjon árajánlatot. Márciusban kijött rá egy hétre meg is kaptuk az árajánlatot, ami igencsak húzósra sikeredett, így úgy döntöttünk, hogy az előszoba felújítást halasztjuk egy pár évre, mert ilyen összegre nem számítottunk (aljazbetonozás, újra járólapozás és egy ajtókeret kivétel lett volna benne gipszkartonos javítással). Ezzel 400e Ft-ot spóroltunk csak a munkadíjon., még így is sok volt a fent maradó munkadíj, de mivel ajánlás alapján hívtunk egy "profit", aki ráadásul hozza magával a többi "mester" embert így úgy gondoltuk megéri, hogy minőségi munkát kaphatunk ráadásul nem nekünk kell összelogisztikázni 4 szakember munkáját.

Áprilisban le is egyeztettük, hogy május 27-én átveszik a munkaterepet és másfél, max 2 hét alatt elkészülnek. Ezt állította váltig a vállalkozó - ez volt a megegyezésünkben .



Az első kellemetlenség akkor ért minket, amikor május 26-án vasárnap épp a holmink maradékát pakoltunk össze, hogy kiköltözzünk, (ugyanis a felújítás idejére teljesen el kellett zárnunk a vizet ezért nem tudtunk a lakásban maradni a felújítás ideje alatt) és a kőművestől jött az első üzenet, hogy nem tudnak a megbeszéltek szerint kezdeni másnap, 2 nap csúszásra számítsunk, mert a vizes emberének elromlott a kocsija és így nem tud jönni. Nem túl szép kezdés, de efölött még szemet hunytunk volna, néha történnek kellemetlen véletlenek, de ez csak az első "véletlen volt"...

1.nap



2. nap






3.nap




6.nap



7.nap






8.nap






9. nap









10.nap




16.nap







28.nap







29. nap









Egy hónap múlva vehettük újra birtokba a lakást Akkor már igen erőteljesen jeleztem a vállalkozó felé, hogy végezniük kell, mert a hét végén vissza kell költöznünk a saját lakásunkba, nem lehet tovább húzni az időt (már nem igazán voltam kedves és nőies). Bosszantó,  hogy egy hétig Grétával voltam állományban, minden nap elsétáltunk a lakásba, ahol konstatáltuk, hogy a kutya sem járt arra rajtunk kívül, a munkáról nem is beszélve. Hiába telefonáltam a vállalkozónak, ugyanúgy minden alkalommal lerázott, hogy mindjárt ott lesz a vizes/villanyszerelő/festő (természetesen másnap láttuk, hogy senki nem járt ott).
Most a szép összhatást mutatom meg nektek, ha van rá igény bemutatom a milliónyi súlyos hibát amit csináltak. Őszintén szólva egy egész vagyonba került ez a fürdőszoba (olcsóbb településeken házat lehet ebből az összegből vásárolni), így megvallom őszintén nagyon nem fűlött a fogam a fizetéshez, tekintve a jelentős csúszást, valamit az ordas méretű hibákat.
Ne értsetek félre ha valami kókler, részeges, egykor kőművesnek mondott ember jött volna, akiről tudjuk milyen fajta munkát végez és minderre azt mondja, hogy 300 ezer munkadíjért cakkom-pakli vállalja, azt mondtuk volna hogy tudjuk mit vállalunk, ebben az árban ez a minőség van benne. De mi ennek a sokszorosát fizettük ki munkadíjra az összes költségekben pedig még ott voltak az alapanyagok amiket mi szereztünk be, a gépesítés és 2 ajtócsere is, így pláne ajánlás alapján extra minőségű munkát várunk volna egy ilyen összegért, nem holmi kókler melót.











Tapasztalataink a kivitelezéssel kapcsolatban:


  • Hiába jön bárki ajánlás alapján ezernyi referenciával, szerződés és kötbérezés nélkül senkit nem fogadnék fel semmi fajta felújítási munkára ezek után.
  • Spórolás szempontjából sem dolgoznék soha többet felújítás alatt, ott állnék a munkás fölött és még időben javíttatnám a hibáit.
  • Meg merem kockáztatni hogy a műszaki ellenőr fogadása sem elvetemült feladat és nem is olyan luxus ha azt nézzük, hogy mennyi plusz kiadástól, hibától és plusz méregtől kímélhet meg minket.

Gyakorlati tapasztalataink a fürdőszobával kapcsolatban:


  • A kialakítás szempontjából nagyon beletrafáltunk, tökéletes lett számunkra és sokkal tágasabb, mint korábban volt.
  • Jó választás volt járólap/csempe - nem kényes, semmi nem látszik meg rajta (na jó a mosdónál a fogkrém cseppek azért láthatóak. Jól struktúrált felületű ezért elcsúszásra esély sincsen, nem úgy mint a korábbi járólapunknál, amin Gréta rendszeresen kicsúszott.
  • A beépített wc tartály víz visszatöltése szinte hangtalan.
  • A perem nélküle wc csésze miatt sokkal egyszerűbb a takarítása.
  • Az ikeás mosdó + szekrény mindent elnyel, amit korábban a felső szekrényben tároltunk, hihetetlenül jó a helykihasználása.
  • Kádból 10 cm-rel rövidebbet választottunk, mint amilyen a korábbi fürdőszobánkban, de utólag belegondolva ugyanúgy 140-es kádat kellett volna vennünk, hiszen a csempét úgy is ráültették a kádtestre
  • A csempézhető mágneses szerelőablak miatt kultúráltan meg tudtuk oldani s vezetékekhez való hozzáférést - ennek nagyon örültem.
  • Az ajtó melletti szekrény bár 10 cm-vel keskenyebb lett a burkolás miatt mint kellett volna, szerencsére láthatatlanul elnyeli (ugyan szűkösen) az összes tisztító- és mosószerünket.
  • A hab a tortán az új  mosó és a szárítógép - egy álom azóta a mosás. Minden szennyes ruha a mosás megkezdésétől számítva maximum 4 órán belül tisztán illatosan hajtogatva a szekrénybe kerül. Mindkettőt én választottam hosszas utánajárás és mérlegelés után és nem bántam meg. A mosógép gyönyörűen mos, rengeteg beállítási lehetőséggel, a szárítógép pedig tökéletesen gyűrődés mentesre, puhára, szösz mentesre szárítja a ruháinkat.
Ha felújítás előtt álltok legyetek nagyon körültekintőek, sok bosszúságtól és rengeteg kidobott pénztől kímélhetitek meg magatokat

2 megjegyzés:

  1. Szia! Pontosan ugyanilyen a fürdőnk és átalakítás előtt állunk. Hasonló megoldáson gondolkodtam,de egy dolog nem hagy nyugodni. Hogyan tisztítod az ablakot?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! A kád külső illetve belső peremére szoktam terpeszben ráállni, onnan elérem az ablak legtetejét is és stabilan állva tudok ablakot tisztítani.

      Törlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...