2014. június 17.

A nagy pelenkakérdés

Nagyon vártuk a mi pici csibénket, szinte egy egész örökkévalóságnak tűnt. Mindenből a legjobbat szeretnék megadni neki (ami nem egyenértékű azzal, hogy mindent meg szeretnénk venni, nem hiszünk abban, hogy csak akkor lehetne boldog gyerekkora, ha mindent megkapna, amit a marketingesek szerint meg kell kapnia egy gyereknek).
Már egy ideje igyekszem a lakásunkat egyre zöldebbé tenni, kímélni a környezetünket és magunkat is az erős vegyszerektől. Feleslegesen nem szeretném olyan kemikáliákkal terhelni a bőrünket és a szervezetünket, amik csak ártanak. Nagyon nagy segítség volt nekem Ildi azaz Ms. Tindigo. Eloszlatott néhány tévhitet és felhívta a figyelmemet néhány nagyon fontos dologra, amit mindenképpen figyelembe kell vennem a vásárlásokkor. Az ő cikkei alapján állítottam össze Gréta első "kozmetikai csomagját" is.

A másik dolog, amiben viszonylag hamar döntöttünk a pelenka volt. Még mielőtt megfogant a mi picikénk már olvastam a mosható pelenkákról. Először azok a tetra pelusok jutottak eszembe, amikbe még engem meg a húgomat pelenkázott anyu, a végén pedig jött rá egy gumibugyi.
Viszont a mai modern mosható pelenkák már egyáltalán nem hasonlítanak azokra a több évtizede használt cseh pelenkákra, amit még áztatni, sikálni , kifőzni kellett. Ezek a mai pelusok kinézetre ugyanúgy néznek ki, mint egy hagyományos eldobhatós papírpelus, a rögzítésük vagy tépőzáras vagy patentos. Nem egy macera feladni a gyerekre, dettó olyan, mint az eldobhatós társai.

A sok információ között el is vesztem egy kicsit, mert valaki ezt írta, valaki azt. Ebből ennyit, abból annyit vagy pont fordítva. Ezzel mosd, azzal mosd, szóval kicsit belekavarodtam. Így megrendeltem Sohan Zsuzsi Modern Mosható Pelenka Kézikönyvét, ami segített a végső eligazodásban (a könyvet itt lehet megrendelni).




Persze még így is rengeteg kérdésem akadt, de nagy szerencsémre Zsuzsi mindenben nagyon segítőkész és készséges volt, így kifejezetten a nekünk való csomagot tudtam megrendelni. Azért is esett rá a választásom, mert ugyan több helyről lehet rendelni ezeket a pelenkákat (kinél olcsóbban, kinél drágábban), de Zsuzsi az egyetlen, aki segít felmérni az egyéni igényeket, megválaszolja a kérdéseket, így nem csak egy személytelen webshopon adhattam le a megrendelést, hanem hosszú hetekig leveleztünk, mire eljutottunk a vásárlásig. Biztos lehetek benne, hogy azt kaptam, amire szükségünk lesz, így nem kell felesleges köröket futnom, ha mégsem jön be a típus/méret/anyag és nem kell előröl kezdenem a pelenka vadászat-vásárlást.





Hogy mitől jobb mégis a mosható pelus, mikor azzal még foglalkozni is kell? (kimosni, kiteregetni, száradás után elpakolni)
Több szempontból is érdemes átgondolni, hogy miért használjunk moshatót, mi ezért döntöttünk mellette:

  1. Amíg a gyerek szobatiszta lesz (előreláthatólag 2-2,5-3 év) addig átlag havonta 9-10 ezer  forintot költenek a szülők pelenkára (közepes minőségűekre, mert egy idő után a legtöbb szülő már nem tudja megvenni a prémium pelusokat), ez összesen minimum 300.000 Ft.
  2. Az eldobható pelust használó babák fenekét folyamatosan krémezni kell, mert a pelusban lévő vegyi anyagok elszívják a bőr természetes nedvességét is (nem csak a pisit), így kipirosodik, ez újabb plusz kiadást jelent (ráadásul a legtöbb popsikrém tele van kőolaj származékokkal és egyéb irritáló összetevővel).
  3. Abból fakadóan, hogy a papír pelenkák annyi nedvességet fel tudjanak szívni vegyszeresen kezelik őket, és mivel sok szülő spórol rajta, ezért a gyerekek akár 6-8 órán keresztül (neadj Isten még tovább) is aszalódnak az vegyszeres-pisis pelusokban, folyamatos ammóniagőzben, ettől is piros a popsijuk és egyfolytában kenni kell (ugye milyen ördögi a kör?)
  4. Minden hónapban vadászni kell a pelenka akciókat és hatalmas pakkokat cipelni haza (előnyt élveznek akiknek van autójuk, nekünk pl. nincsen), használat után pedig a teli pelusos szemetessel kell rohanni a szemeteshez, mert a szag rövid időn belül elviselhetetlenné válik.
  5. Amíg a gyerekek megérnek a szobatisztaságra közel 1 tonnányi kakis-pisis pelenkát használnak el. Egy darab pelenka lebomlási ideje 100 év! Tehát terheljük a környezetet ahelyett, hogy megóvnánk gyermekeinknek.
  • Ezzel szemben a mosható pelusokat egyszer kell csak megvenni, egy 18 db-os készlet elegendő a baba születésétől egészen a szobatisztaságig. (Persze többféle variáció létezik, de mi ezt tartottuk a legpraktikusabbnak.) 
  • Mivel a baba szabályos időközönként pelenkázva van, a bőre csak természetes, vegyszermentes anyagokkal érintkezik ezért nincsen szükség popsikrémre sem.
  • A mosható pelusnak tartása van, így abban is segít, hogy megfelelő terpesztartásban legyen a baba (anyukám is és én is csípőficamosak voltunk, azért megnyugtató hogy ilyen szempontból is segítségünkre lesz ez a pelenka).
  • Ugyan a mosható pelusokat nem göngyölik össze és dobják ki a pelenkázás után, de nem kell folyamatos beszerzőkörútra járni.
  • A pelusok mosása nem kerül plusz energiába, pelusozás után egyszerűen egy (teafa olajat kell csepegtetni az aljára) fedeles vödörben kell gyűjteni őket, majd az aktuális gyerekruha mosáskor a vödör tartalmát átborítani a mosógépbe. Ennyi.
  • Az sem lehet kifogás, hogy drága a mosás (3 naponta):
          áram 10 mosás havonta összesen       440 Ft
          víz 10 mosás havonta összesen           100 Ft
          csatornadíj havonta összesen              170 Ft
          mosószer 10 mosás havonta összesen   80 Ft (házi mosószerrel és ecettel öblítve)
Ez havonta 790 Ft, azaz évente 9.480 Ft vagyis a szobatisztaságig 28.440 Ft (3 évet véve alapul).
Egy 18 db-os pelenkacsomag Zsuszinál 55.000 Ft (más helyeken 40.000 Ft és 80.000 Ft közötti értékben lehet összeállítani a csomagot), ha ehhez hozzászámolom a mosási költséget akkor a mosható pelenkázás csecsemőkortól a szobatisztaságig 83.440 Ft szemben az eldobható pelusokkal amire minimum 300.000 Ft-ot lehetne költeni. A különbség 216.560 Ft. Ti mi mindenre tudnátok költeni ezt az összeget?

Persze kifogások mindig is vannak és lesznek is, de ez csak nemakarás kérdése (na meg a lustaságé).

Ha a papír pelusból kifolyik a kaki (mert még az eldobhatósnál is előfordul) kidobjátok a babaruhát, amit összekoszolt?
- Ha jól gondolom kimossátok.

Ha nem válik be a Tesco-s/Rossmann-os/Penny-s/stb. pelus akkor megmakacsoljátok magatokat és azt mondjátok, hogy a papír pelusok vackok és  többet juszt se adtok a gyereketekre eldobható pelenkát?
- Kipróbáltok egy másik típust, márkát, megkeresitek azt, ami számotokra a legmegfelelőbb.

Sok a macera vele?
- Az eldobható pelust összegöngyölitek és kidobjátok a kukába, a moshatósat csak a vödörbe kell tenni.

Túl sokat kell mosni?
- Egyébként nem mosnád ki a gyerekruhákat, amik mellé akár a pelusok is beférhetnének? 

Majd nyakig babakakiban fogtok turkálni?
- Aki moshatózik, nem kell, hogy kakit sikáljon (mint régen a tetra pelusoknál áztatni és sikálni kellett), a pelenka belsejébe egy egyszerű papírbetétet (vagy akár egy kimosott popsitörlő kendőt téve). A cserénél a "nagydolgot" egyszerűen a wc-be lehet juttatni a papír négy sarkát összefogva. Így volt-nincs, a pelenka belseje pedig egyszerűen csak pisis.

Mindösszesen annyit kellett változtatni a bevált szokásainkon, hogy a házi mosószert amit készítek, már nem sima mosószappanból gyártom le (mert az eltömíti a szálakat és egy idő után már nem tud annyi nedvességet magában tartani a pelus), hanem marhaepe szappanból, ami nem káros a pelenka állapotára nézve és a baba bőréhez is ugyanolyan kíméletes. És vettünk egy új kád fölé szerelhető ruhaszárítót, hogy a mosások után is el tudjunk férni a mindösszesen 49 m2-es kis lakásunkban.

További beszámolókat Gréta születése után töltök majd fel, hogy bebizonyítsam nem is olyan nagy ördöngősség a moshatózás.

4 megjegyzés:

  1. Ezzel felkeltetted az érdeklődésemet, ha egyszer végre nekünk is lesz babánk biztos mérlegelni fogom a lehetőségét :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon örülök, hogy "személyhez szóló" volt az írásom :) Kívánom hogy ti is minél hamarabb átélhessétek a babavárás minden örömteli percét!
      Ha tényleg úgy látod majd, a példámból, tapasztalataimból (ígérem leírok minden pozitív és negatív élményt is), hogy számodra még mindig érdekes a dolog, akkor érdemes lesz tényleg neked is jobban utánaolvasgatni a témában, amikor aktuálissá válik.
      További szép napot kívánok neked! :)

      Törlés
  2. Díj továbbadása kapcsán - amit itt is nagyon köszönök - találtam a blogodra, és beleolvasgattam kicsit. Nagyon érdekes bejegyzést írtál a pelus témában. Tudom a fiataloknak a könyökén jönnek ki az "én időmben" kezdetű mondatok, de leírnám, hogy amikor az én gyerekeim születtek, még nem voltak eldobható pelusok. Sima fehér mosható, főzhető tetra pelenkát vettünk, (vagy húszat) mellé fehér kötözhető műanyag fedést gumibugyi helyett, belülre pedig egy vékony kidobható papír betétet, amivel a kaki tényleg könnyen a vécébe juttatható volt. Teafaolajat nem használtam szagtalanításra, egy fedeles vödörben hypós vizet tartottam, ami fertőtlenítette és fehérítette is a pelenkát. Akkoriban ráadásul még csak keverő tárcsás mosógép, gyerek kádban történő öblítés, majd centrifugálás volt a módi - legalábbis nálunk, mert egy ideig fürdőszobánk sem volt. A vizet is sparhelten melegítettem a mosáshoz. A gyerekeket (legalább másfél évig kettőt) mégsem 12 óránként tettem tisztába, hanem minden étkezés után, illetve ha érezhető volt, hogy soron kívüli tisztába tevés esedékes. A kakit mindig gyógyszertárban kapható napraforgó olajjal átitatott vattapamaccsal töröltem le a fenekükről, ha nagy ritkán piros lett, akkor Neogranormon kenőccsel pillanatok alatt rendbe tudtam hozni. Akkoriban - 79-ben, 81-ben és 86-ban még nem környezetvédelmi okokból nem használtunk eldobható pelust, hanem mert nem volt - így utólag mondhatom, hogy kész szerencse :). Ezek a számítások, amiket itt levezettél elképesztőek. Mire szobatisztára fejlődik egy gyerek az kész környezetszennyezés. Becsülendő, hogy így vigyázol a környezetre és ráadásul a pénzetekre is. Bocsi, hogy ilyen hosszan kommenteltem. Jó egészséget kívánok Nektek a kis jövevény felneveléséhez :) Üdvözlettel: María

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves María!
      Nagyon szépen köszönöm kedves soraid és bátorításod. Jól esik ha néha valaki nem csak a különc csodabogarat látja bennem, amiért nem csinálok mindent úgy ahogyan mások és nem megyek a "csorda" után. Bár őszintén az se nagyon zavar, ha emiatt valaki őrültnek tart.
      Nem feltétlenül elavult és rossz minden ahogyan azt régen csinálták (sok mindenben mi lettünk nagyon is kényelmesek).
      Lehet hogy naívan, de úgy gondolom, hogy a változás bennünk van. Amíg mi saját magunk nem teszünk azért hogy változzon a világ (kisebb léptékben csak a saját környezetünk), addig hiába óbégatunk, hogy hova jutott az emberiség/ez az ország/a fiatalok stb.
      Bízom benne hogy a jó példa is lehet "ragadós" :)
      Köszönöm szépen a leveled és, hogy megosztottad Te is a tapasztalataidat velem. :)

      Törlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...