2015. november 8.

Sütőtökös zabkása recept

Tudtátok, hogy...
...a zab rendszeres fogyasztása akár már hat hét alatt látványos eredményeket hozhat a vér koleszterin szintjének csökkentése terén. Egy igazi ”superfood” (a bab mellett) a megfelelő koleszterinszint elérése tekintetében. 
Ehhez a hatáshoz a magas rosttartalom, a komplex szénhidrátok jelentléte mindenképp hozzájárul, de a zab mint az egyik legértékesebb gabona ezen kívül még segít egyenletesen tartani a vércukorszintet, csökkenteni a magas vérnyomást, növelni az energiaszintet, fokozni a szellemi és fizikai teljesítményt, illetve támogatja az immunrendszert. Elősegíti az egészséges bélműködést és anyagcserét (csökkenti a vég- és vastagbélrák kialakulásának kockázatát), valamint előnyös fogyókúrázóknak. Bizonyított tény, hogy a zabot rendszeresen fogyasztók körében ritkább a szív- és érrendszeri betegségek kialakulása (American Cancer Society), valószínűleg pont koleszterincsökkentő hatása miatt. A benne található ún. fitokemikáliáknak köszönhetően még a különböző hormonokkal kapcsolatos rákbetegségek megelőzőzésével is párhuzamba hozható, mint például az emlőrák, prosztatarák, petefészekrák.
Rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz; mint a kálcium, magnézium, vas, cink, B és E vitaminok, és igen magas egészéges növényi fehérjékben is ( 18 különböző aminosavat tartalmaz).
Legtöbben ugyan főve kedvelik, de aki különböző müzlikeverékeket is szokott fogyasztani, az valószínűleg nyersen is szeretni fogja, ugyanis ezek egyik fő alkotórésze a nyers zabpehely. Sajnos nem teljes egészében, mert a boltban megvásárolható müzlikben ezt szeretik keverni az olcsóbb búza- és árpapelyhekkel (és sajnos cukorral). Na persze ezek is nagyon hasznosak, de azért a zab a legjobb közülük. Ezért inkább arra bátorítalak, hogy készítsd el saját müzlidet. Egyszerűen csak szeletelj nagyszemű zabpehelyhez minél apróbb aszalt gyümölcsöket (sárgabarack, mazsola, szilva, füge, datolya, meggy, áfonya), szórd meg egy evőkanál búzakorpával, egy kiskanál fahéjjal, adj hozzá friss banánkarikákat, öntsd le rizstejjel (vagy bármilyen növényi tejjel), locsolj rá pici mézet, ha édesebben szereted és indulhat a napod. Az otthon készített müzli így sokkal olcsóbb és egészségesebb, mert még a sok aromát, cukrot, olajat is lehagytad róla, amik a boltiban benne vannak sok esetben.
Mindezek alapján mind cukorbetegeknek, szívbetegeknek, magas koleszterinszinttel, vérnyomással küszködőknek is melegen ajánlott a zab rendszeres fogyasztása, de nem utolsó sorban gyerekeknek és fogyókurázoknak is.
(Forrás)

Nálunk szinte mindennapos  a zabfogyasztás valamilyen formában. Először csak én ettem, aztán Krisztián is rákapott (bár ő ritkábban eszi) és most Gréta is beállt a zabfunok táborába.

Mostanában többször készítek zabkását és mint szinte mindennel ezzel is megkínáltam Grétát, hátha felkeltem vele az érdeklődését. Most olyannyira meglepett, hogy a szavam is elállt, első alkalommal már megette a zabkásám felét és azóta is felezünk.
Most hogy tudjátok, hogy miért is hasznos a zabfogyasztás, érdemes belevágni és elkészíteni a saját változatotokat, én megmutatom, hogy hogyan csinálom.

Hozzávalók az alap zabkásához

Minden a lábosban van, kezdődhet a melegítés

Felforrt, ideje letakarni és levenni a tűzhelyről

Hagyjuk pihenni, hogy magába szívhassa a folyadékot

Pihenés után alig maradt körülötte tej, szinte mindent magába szívott

Sütőtökpürével gazdagítottam

Hogy is mondjam a kinézete nem valami mennyei, no de az íze, az bizony az (tipikusan ronda, de finom)!

Anya és Gréta minden alkalommal együtt kanalaznak.


Sütőtökös zabkása

Hozzávalók:

apró szemű zabpehely 1 minibögrényi (nálam ez a rizs adagolós 1,2 dl-es minibögrém)
tej 2 minibögrényi (lehet akár növényi gabonatej is laktózérzékenyek és 1 év alatti babák esetén)
eritrit/stevia/cukor (diétázókak eritritből 1,5 ek, steviából fél kk, akik nem diétáznak készíthetik cukorból 1 ek)
sült sütőtökpüré (2 púpos ek, azaz nálam 9 dkg)

Zabkását sokféleképpen készítenek van aki vízben forralja, majd ha már kész a kása felönti tejjel, van aki fele tejjel, fele vízzel készíti, én jobban szeretem csak tejjel készíteni, sokkal teltebb lesz és krémesebb a végeredmény.
A zabkása készítésének a lényege, hogy kétszer annyi folyadékot használjunk mint amennyi zabpelyhet, én mércének a minibögrémet használom.
Szóval az alapanyagokat egy kis lábasba öntöm: zab, tej, édesítő (gyerekek esetében ne használjunk eritritet, mert nálunk kevesebb mennyiség is hasmenést okozhat, valamint gabonatejből is csak rizst, vagy zabtejet válasszunk).
A lábasban lévő alapanyagokat felforraljuk, ekkor fedővel lefedjük a lábost, elzárjuk alatta a főzőlapot, és le is vesszük róla (mert a maradékhőtől is kifuthat).
10 percet hagyjuk pihenni fedő alatt, így van ideje megpuhulni és a tej nagy részét is magába tudja szívni.
Amikor kipihente magát a kása, levettem a fedőt és (egy előzőleg már megsütött) sütőtök kikakpart belsejéből hozzákevertem 2 evőkanálnyit.

Tulajdonképpen bármilyen gyümölccsel, magvakkal, mogyoróvajjal (kizárólag 3 éves kor után, ha nem allergiás rá a gyerkőc) el lehet készíteni, ami éppen otthon van/szezonális így a lehetőségek tárháza szinte végtelen. (Rengeteg ötletet lehet meríteni a Zabkása kiráylnőtől.)

Kitűnő reggeli, egész napra energiával tölt el, lassan felszívódó szénhidrát forrás (bár Gréta miatt vacsira is szoktam készíteni, mert eltelíti a pocakot és biztosan nem fog az éhség miatt felébredni a kisasszony).

 Ahogyan még mi szeretjük:
- sütőtökkel
- sült almával és fahéjjal
- meggyel és banánnal
- őszi-/sárgabarackkal
- mangóval
- eperrel/málnával/szederrel
- őszibarackkal és maracujával
- mézzel, dióval, mandulával, törökmogyoróval.

Ti milyen ízesítésben tudnátok még elképzelni?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...