2015. november 26.

A legtökéletesebb folttisztító

Amíg csak ketten voltunk Krisztiánnal nagyon egyszerű dolog volt a mosás, minden héten szétszortíroztam a ruhákat, átnéztem a zsebeket, felhúztam a zippzárakat, begomboltam a gombokat, kifordítottam a nadrágokat és elindítottam egy sötét és egy világos mosást. Egyikünk se fizikai munkát végez, így munkaidőben nem igazán koszoltuk össze magunkat, maximum én kentem magam össze itthon, ha rám fröccsent valami sütés-főzés közben. Emiatt nem is igazán volt szükségem arra, hogy beleássam magam a folttisztítók világába, elég volt egy egyszerű mosás a saját készítésű ökomosószeremmel.
Aztán megszületett Gréta (igen, ez a rövid mondat elmond mindent). Először a mosható pelusoknál a kakifoltokat kellett eltüntetnem, aztán a hozzátáplálásnál már folyamatosan pacás lett valami a legmakacsabb foltokkal.
Akiknek nincs gyereke el sem tudják képzelni, hogy milyen nagy meló a mosás. Azt hiszik, csak be kell dobálni mindent a mosógépdobba, aztán ha lejárt a program, akkor ki kell teregetni. Pedig kemény meló vadászni a foltokat, aztán mosás előtt foltkezelni, előáztatni, sikálni rengeteg idő elmegy vele (nem is beszélve arról, hogy vadászni kell a kavicsokat, faleveleket, csigaházakat, bogarakat, kupakokat, zsepiket és egyebeket a legeldugottabb helyeken, mert a gyerekek mindig gyűjtenek valamit és kilószámra hordják haza a ruhájukon/-ban - ugye ismerős anyukák?). Ha pedig nem a megfelelő módszert alkalmazzuk, előfordul, hogy mosás után azt látjuk, hogy a folt bizony még mindig a ruhán virít, akkor pedig kezdhetünk mindent előről.
Szerencsére addigra mire a legmakacsabb foltokig eljutottunk már tudtam, hogy csodaszer van a kezemben, ami ráadásul olcsó és környezetbarát is.

Ép eszű nő nem csinál ilyet, én a kedvetekért mégis megtettem. Egy textilpelenkát összemaszatoltam  vártam egy napot, hogy ne legyenek frissek a foltok, jól beleszáradjanak az anyagba (ugyan minden foltot frissen a legkönnyebb eltüntetni, de erre nincs mindig lehetőségünk a való életben sem). Aztán megmutatom, hogy a foltkezelés, mosás után milyen lett a textilpelenka. Csodát fogtok látni megígérem ;)

Akkor következzék a titok.

 • Először csak az egyik szuper folttisztítót használtam (ezzel tüntettem el a kaki foltokat a mosható pelusról). Végre hulljon le a lepel róla. A csodaszer neve Marhaepe kivonatos szappan. A DM-ben Denk mit folttisztító szappan néven árulják, darabját 200 Ft-ért. Ha kizárólagosan csak folt eltávolításra használjuk, akkor hónapokra elég egy szappan tehát kijelenthetem, hogy teljes mértékben pénztárcabarát.
 • A második csodaszer, tényleg valódi csodaszer, kitűnően fehérít, eltávolítja a foltokat, DE a színes ruhák színeit sem fakítja. Mondhatjátok azt, hogy ilyen nincs, ami egyszerre fehérít, de a színes ruhákat nem teszi tönkre. Én viszont már tudom, hogy van, a neve: folttisztó só (egy kicsit tudományosabban nátrium-perkarbonát). Ez az anyag aktív oxigénnel tisztít, hő hatására oxigén szabadul fel (tehát az oxigén fehérít, mivel klórt nem tartalmaz!). Sajnos a legismertebb drogériákban (DM, Rossmann) nem kapható, én a Goods Marketben szoktam venni, de rendelhető webshopokból is és Pesten jó eséllyel több helyen is beszerezhető. Egy fél kilós csomag 600 Ft, ez pedig nálunk kb. fél évre elég (pedig rengeteget kell használnom, mert Gréta folyton összeken valamit, pontosabban mindent). Folttisztításon kívül használom áztatásra is, ezzel varázsolom újra fehérré az ágyterítőnket (mosás előtt egy éjszakára beáztatom a kádba forróvízbe és 4 ek. folttisztító sóba, másnap beteszem a mosógépbe és onnan hófehéren szedem ki). És a függönymosásnál is csodákat művel az előmosás és a mosás adagolójába teszek a mosószóda mellé 2-2 evőkanálnyi mennyiséget, valamint mosószert a gép dobjába, vakítóan fehéren szoktam kivenni a mosógépből az elszürkült függönyöket.

Ezzel a két mosó/tisztítószerrel olyan csodákat lehet elérni, mint semelyik másik ismert szerrel nem.
Véletlenül jöttem rá, hogy ha ezt a két szert egyszerre használom kölcsönhatásba lépnek egymással és felerősítik egymás hatását. Az eredmény hihetetlen, mint azt mindjárt látni is fogjátok az előtte-utána képeken. Megpróbáltam mosószert is készíteni belőle, hogy hátha el lehetne így kerülni a mosás előtti foltkezeléses részt, de sajnos nem jött be :(
Mosószer készítésnél azonnal reakcióba lépett egymással a szappan és a folttisztító, és 1 nap múlva is még működött a dolog. De valószínű, hogy miután felszabadult az összes oxigén, elveszítette hatékonyságát a folttisztító só, a marhaepe szappan pedig kevés volt a foltkezelés nélkül a mosógépbe rakott ruhák pacáinak eltüntetéséhez.


10 folton mutatom be a módszer hatékonyságát:
 1. alma
 2. banán
 3. cékla
 4. sütőtök
 5. meggy
 6. spenót
 7. olaj/zsír
 8. (víz)festék
 9. paradicsom 
 10. kakaóEzekre voltatok kíváncsiak a facebookos közvélemény kutatáson. Amit nem fogtok látni, de ugyanígy működik a módszer azokkal a foltokkal is: 
 • babakaki (nem vagyok hajlandó ilyen képet feltölteni, szerintem ez már nem tartozik a szalonképes kategóriába)
 • barack (sajnos kicsúsztam az idényből, így már nem tudom beszerezni).


Egy tetra pelusra rajzoltam 10 kört, amiket mályvaszínű cérnával körbevarrtam, hogy jól látható legyen a pacák helye mosás előtt, ill. utána. A 10 körbe bepacsmagoltam a felsorolt "mumusokat", majd 1 napra félretettem, hogy jól beleszáradhassanak a foltok az anyagba (mert az életben sem tudunk mindent azonnal kimosni, foltkezelni, hiába akkor a leghatékonyabb a dolog).

a friss pacák

1 napos száradás után benedvesítettem a pelenkát, minden foltot alaposan beszappanoztam a marhaepe szappannal, megdörzsöltem, majd egy csipetnyit a folttisztító sóból minden kör közepébe az alaposan beszappanozott részre tettem és alaposan összedörzsöltem az anyagot.

1. közvetlenül folttisztítás előtt a beszáradt foltok 2. a pelenka bevizezése után 3. alapos szappanozás 4. folttisztító sóval átdörzsölés 5. a sűrű fehér hab jelzi, hogy működik a dolog és elkezdett dolgozni a folttisztító

Ha mindent jól csinálunk sűrű fehér hab képződik (itt szabadul fel az oxigén), tulajdonképpen ennyi a feladat, öblítés nélkül (ez nagyon fontos mert így tovább tud dolgozni a foltokon a folttisztító egészen a mosásig) így habosan betettem a mosógépbe a pelust és másnap elindítottam egy 40°C-os másfél órás mosást az ökomosószerrel és öblítő helyett ecet és víz keverékével (természetesen tele mosógépbe tettem, egy pelusért nem indítok el egy programot, és nem, nem lesznek ecet szagúak a ruhák, pedig mielőtt kipróbáltam nekem is ez volt a nagy parám).
Mosás után minden folt nélkül vettem ki a pelust.

mosás és fél óra száradás után
előtte-utána
Láthatjátok ennyire hatékony a módszer ráadásul, ha utánaszámoltok nagyon olcsó (főleg a hatékonysága miatt, és mert sokáig elég) és bőr és környezetbarát (ami az én szívemet különösen melengeti).

Ha úgy érzem, hogy nagyon makacs folttal állok szemben, akkor a mosáshoz plusz adok 2 ek mosószódát és 1 ek nátrium-perkarbonátot (azaz folttisztítót), így 1000%-os a foltmentesség.

Mit gondoltok belevágtok a kipróbálásába megszabadultok az életeteket megkeserítő foltoktól?
Ha kipróbáltátok írjátok meg nekem, hogy mi a véleményetek, és ha elégedettek vagytok adjátok tovább a módszert, hogy más is megszabadulhasson a pacáktól.

A Csibekalandok a facebookon is elérhető, így biztosan nem maradtok le semmiről! :)

2 megjegyzés:

 1. Nagyon jól hangzik és látványos :)

  VálaszTörlés
 2. Hűűű...Én mindenképp kipróbálom 😊 Köszi az ötletet 😊 A nagyon rég beszáradt,foltos ruhán is segít ?

  VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...