2015. november 26.

A legtökéletesebb folttisztító

Amíg csak ketten voltunk Krisztiánnal nagyon egyszerű dolog volt a mosás, minden héten szétszortíroztam a ruhákat, átnéztem a zsebeket, felhúztam a zippzárakat, begomboltam a gombokat, kifordítottam a nadrágokat és elindítottam egy sötét és egy világos mosást. Egyikünk se fizikai munkát végez, így munkaidőben nem igazán koszoltuk össze magunkat, maximum én kentem magam össze itthon, ha rám fröccsent valami sütés-főzés közben. Emiatt nem is igazán volt szükségem arra, hogy beleássam magam a folttisztítók világába, elég volt egy egyszerű mosás a saját készítésű ökomosószeremmel.
Aztán megszületett Gréta (igen, ez a rövid mondat elmond mindent). Először a mosható pelusoknál a kakifoltokat kellett eltüntetnem, aztán a hozzátáplálásnál már folyamatosan pacás lett valami a legmakacsabb foltokkal.
Akiknek nincs gyereke el sem tudják képzelni, hogy milyen nagy meló a mosás. Azt hiszik, csak be kell dobálni mindent a mosógépdobba, aztán ha lejárt a program, akkor ki kell teregetni. Pedig kemény meló vadászni a foltokat, aztán mosás előtt foltkezelni, előáztatni, sikálni rengeteg idő elmegy vele (nem is beszélve arról, hogy vadászni kell a kavicsokat, faleveleket, csigaházakat, bogarakat, kupakokat, zsepiket és egyebeket a legeldugottabb helyeken, mert a gyerekek mindig gyűjtenek valamit és kilószámra hordják haza a ruhájukon/-ban - ugye ismerős anyukák?). Ha pedig nem a megfelelő módszert alkalmazzuk, előfordul, hogy mosás után azt látjuk, hogy a folt bizony még mindig a ruhán virít, akkor pedig kezdhetünk mindent előről.
Szerencsére addigra mire a legmakacsabb foltokig eljutottunk már tudtam, hogy csodaszer van a kezemben, ami ráadásul olcsó és környezetbarát is.

Ép eszű nő nem csinál ilyet, én a kedvetekért mégis megtettem. Egy textilpelenkát összemaszatoltam  vártam egy napot, hogy ne legyenek frissek a foltok, jól beleszáradjanak az anyagba (ugyan minden foltot frissen a legkönnyebb eltüntetni, de erre nincs mindig lehetőségünk a való életben sem). Aztán megmutatom, hogy a foltkezelés, mosás után milyen lett a textilpelenka. Csodát fogtok látni megígérem ;)

Akkor következzék a titok.

  • Először csak az egyik szuper folttisztítót használtam (ezzel tüntettem el a kaki foltokat a mosható pelusról). Végre hulljon le a lepel róla. A csodaszer neve Marhaepe kivonatos szappan. A DM-ben Denk mit folttisztító szappan néven árulják, darabját 200 Ft-ért. Ha kizárólagosan csak folt eltávolításra használjuk, akkor hónapokra elég egy szappan tehát kijelenthetem, hogy teljes mértékben pénztárcabarát.
  • A második csodaszer, tényleg valódi csodaszer, kitűnően fehérít, eltávolítja a foltokat, DE a színes ruhák színeit sem fakítja. Mondhatjátok azt, hogy ilyen nincs, ami egyszerre fehérít, de a színes ruhákat nem teszi tönkre. Én viszont már tudom, hogy van, a neve: folttisztó só (egy kicsit tudományosabban nátrium-perkarbonát). Ez az anyag aktív oxigénnel tisztít, hő hatására oxigén szabadul fel (tehát az oxigén fehérít, mivel klórt nem tartalmaz!). Sajnos a legismertebb drogériákban (DM, Rossmann) nem kapható, én a Goods Marketben szoktam venni, de rendelhető webshopokból is és Pesten jó eséllyel több helyen is beszerezhető. Egy fél kilós csomag 600 Ft, ez pedig nálunk kb. fél évre elég (pedig rengeteget kell használnom, mert Gréta folyton összeken valamit, pontosabban mindent). Folttisztításon kívül használom áztatásra is, ezzel varázsolom újra fehérré az ágyterítőnket (mosás előtt egy éjszakára beáztatom a kádba forróvízbe és 4 ek. folttisztító sóba, másnap beteszem a mosógépbe és onnan hófehéren szedem ki). És a függönymosásnál is csodákat művel az előmosás és a mosás adagolójába teszek a mosószóda mellé 2-2 evőkanálnyi mennyiséget, valamint mosószert a gép dobjába, vakítóan fehéren szoktam kivenni a mosógépből az elszürkült függönyöket.

Ezzel a két mosó/tisztítószerrel olyan csodákat lehet elérni, mint semelyik másik ismert szerrel nem.
Véletlenül jöttem rá, hogy ha ezt a két szert egyszerre használom kölcsönhatásba lépnek egymással és felerősítik egymás hatását. Az eredmény hihetetlen, mint azt mindjárt látni is fogjátok az előtte-utána képeken. Megpróbáltam mosószert is készíteni belőle, hogy hátha el lehetne így kerülni a mosás előtti foltkezeléses részt, de sajnos nem jött be :(
Mosószer készítésnél azonnal reakcióba lépett egymással a szappan és a folttisztító, és 1 nap múlva is még működött a dolog. De valószínű, hogy miután felszabadult az összes oxigén, elveszítette hatékonyságát a folttisztító só, a marhaepe szappan pedig kevés volt a foltkezelés nélkül a mosógépbe rakott ruhák pacáinak eltüntetéséhez.


10 folton mutatom be a módszer hatékonyságát:
  1. alma
  2. banán
  3. cékla
  4. sütőtök
  5. meggy
  6. spenót
  7. olaj/zsír
  8. (víz)festék
  9. paradicsom 
  10. kakaó



Ezekre voltatok kíváncsiak a facebookos közvélemény kutatáson. Amit nem fogtok látni, de ugyanígy működik a módszer azokkal a foltokkal is: 
  • babakaki (nem vagyok hajlandó ilyen képet feltölteni, szerintem ez már nem tartozik a szalonképes kategóriába)
  • barack (sajnos kicsúsztam az idényből, így már nem tudom beszerezni).


Egy tetra pelusra rajzoltam 10 kört, amiket mályvaszínű cérnával körbevarrtam, hogy jól látható legyen a pacák helye mosás előtt, ill. utána. A 10 körbe bepacsmagoltam a felsorolt "mumusokat", majd 1 napra félretettem, hogy jól beleszáradhassanak a foltok az anyagba (mert az életben sem tudunk mindent azonnal kimosni, foltkezelni, hiába akkor a leghatékonyabb a dolog).

a friss pacák

1 napos száradás után benedvesítettem a pelenkát, minden foltot alaposan beszappanoztam a marhaepe szappannal, megdörzsöltem, majd egy csipetnyit a folttisztító sóból minden kör közepébe az alaposan beszappanozott részre tettem és alaposan összedörzsöltem az anyagot.

1. közvetlenül folttisztítás előtt a beszáradt foltok 2. a pelenka bevizezése után 3. alapos szappanozás 4. folttisztító sóval átdörzsölés 5. a sűrű fehér hab jelzi, hogy működik a dolog és elkezdett dolgozni a folttisztító

Ha mindent jól csinálunk sűrű fehér hab képződik (itt szabadul fel az oxigén), tulajdonképpen ennyi a feladat, öblítés nélkül (ez nagyon fontos mert így tovább tud dolgozni a foltokon a folttisztító egészen a mosásig) így habosan betettem a mosógépbe a pelust és másnap elindítottam egy 40°C-os másfél órás mosást az ökomosószerrel és öblítő helyett ecet és víz keverékével (természetesen tele mosógépbe tettem, egy pelusért nem indítok el egy programot, és nem, nem lesznek ecet szagúak a ruhák, pedig mielőtt kipróbáltam nekem is ez volt a nagy parám).
Mosás után minden folt nélkül vettem ki a pelust.

mosás és fél óra száradás után
előtte-utána
Láthatjátok ennyire hatékony a módszer ráadásul, ha utánaszámoltok nagyon olcsó (főleg a hatékonysága miatt, és mert sokáig elég) és bőr és környezetbarát (ami az én szívemet különösen melengeti).

Ha úgy érzem, hogy nagyon makacs folttal állok szemben, akkor a mosáshoz plusz adok 2 ek mosószódát és 1 ek nátrium-perkarbonátot (azaz folttisztítót), így 1000%-os a foltmentesség.

Mit gondoltok belevágtok a kipróbálásába megszabadultok az életeteket megkeserítő foltoktól?
Ha kipróbáltátok írjátok meg nekem, hogy mi a véleményetek, és ha elégedettek vagytok adjátok tovább a módszert, hogy más is megszabadulhasson a pacáktól.

A Csibekalandok a facebookon is elérhető, így biztosan nem maradtok le semmiről! :)

2015. november 17.

Csokoládés madártej torta

Nehezen készült el ez a poszt, rengeteg dolgom volt és nem is éreztem magam túlságosan jól az utóbbi héten, úgyhogy hanyagoltam egy időre a blogolást, remélem nem bánjátok.
Idén nagyon nehezen tudtam eldönteni, hogy milyen tortát süssek a születésnapomra. Hogy őszintén megmondjam nem is érdekelt az egész hacacáré (fontosabb a többieké, mint az enyém). Aztán ahogyan közeledett a nap csak-csak el kellett döntenem, hogy mi legyen. Akkor választottam Marina csokoládés madártej tortáját, ami nem éppen cukorbetegeknek ajánlott, valamit csak akkor érdemes belefogni az elkészítésébe, ha az ember egy szakajtónyi tojást halmozott fel a hűtőben amivel nem tud már mit kezdeni (a méretét le is csökkentettem 20 centisről 16 centisre, mert így 5 tojást tudtam spórolni). Nem állítom, hogy olyan tökéletes lett az enyém, mint Marináé, de hihetetlenül finom volt még a bakik ellenére is.







Csokoládés madártej torta 

Hozzávalók (16 cm átmérőjű tortához):

Kakaós piskótához:
40 dkg cukor (rengetegnek tűnik, de ebből a mennyiségből 2 piskóta fog készülni)
3 g só
5 dkg holland kakaópor
4 g szódabikarbóna
180 ml forrásban lévő víz
180 ml olaj
1 ek vaníliáscukor (házi)
1,5 instant kávé
165 g finomliszt
3 tojássárgája
1 egész tojás
180 ml tejföl

Tejsodóhoz:
20 dkg cukor
240 ml tej
10 tojássárgája
30 dkg vaj
1 ek vaníliáscukor (házi)

Díszítő krém:
kb 1 csészényi a tejsodóból (2,4 dl)
3 dl felvert tejszín

Ganache:
1 dl tejszín
10 dkg étcsoki (Tibi)
2,5 ek kukoricaszirup (ez nálam kimaradt)

Először a tejsodót készítettem el, a tojássárgákat, a cukrot, és a vaníliáscukrot és egy kisebb nyeles lábasba tettem, alaposan összekevertem majd a tejet is hozzákevertem. Alacsony hőmérsékleten folyamatosan kevergetve sűríteni kezdtem (nem szabad abbahagyni a kevergetést, mert a magas tojástartalom és a hő együttesen rántottát eredményezhet), addig amíg a fakanál hátán végighúzva az ujjamat a krém már nem futott össze. Ekkor beleraktam a vajat, és addig kevergettem amíg teljesen elolvadt. Ekkor folpakkal lefóliáztam (így nem tud bebőrösödni a teteje) és szobahőmérsékleten hagytam kihűlni.
Amíg a krém hűlt nekiálltam a piskótának (és bekapcsoltam a sütőt 180°C-ra alsó-felső sütésen), a tojást, a tojássárgákat összekevertem a tejföllel és félretettem. Az instant kávét a forróvízzel elkészítettem, majd cukrot, a kakaóport, a sót és a szódabikarbónát hozzákevertem és a tűzhelyen melegítve addig kevertem, amíg a lehető legsötétebb színt el nem érte. Hagytam 10 percet hűlni, aztán gépi habverővel 3-4 percig alacsony fordulaton vertem, hogy a maradék hő is távozzon a masszából. Amikor teljesen kihűlt hozzáadtam az olajat, a vaníliáscukrot, és ezekkel is simára kevertem. A liszttel is összedolgoztam és végül a tojásos keveréket is hozzákevertem.
A 16 centis tortaforma alját kibéleltem sütőpapírral, az oldalát kikentem vajjal és körbeszórtam kakaóporral, kívülről az alját pedig alufóliával burkoltam be, mert a piskótamassza nagyon folyékony így az illesztésnél hajlamos kiszökni mielőtt még megsülne, így viszont a helyén tudtam tartani. A massza felét a formába öntöttem és betettem a sütőbe (eredeti recept szerint 25-30 percig kellene sütni, de azt már régen megtapasztaltam, hogy ez sose jön be az amcsi sütiknél, mindig tovább kell sütni őket) és tűpróbáig sütöttem. Gyors mosogatás, újra sütőpapírozás, vajazás, kakaóporozás után a formába öntöttem a maradék tésztát (nem felejtettem el most sem alufóliával kívülről bevonni a formát) és szintén tűpróbáig sütöttem a második adagot is.
Amikor kisültek a piskótalapok kiborítottam őket a formából, lehúztam az aljukról a sütőpapírt és rácson hagytam őket teljesen kihűlni. A piskótalapokat egyszer keresztben félbevágtam így lett összesen 4 lapom.
Tortatálcára tettem egy réteg piskótát, köré raktam a tortaforma oldalát és a madártej krémből ráhalmoztam egy nagy adagot, majd jött a következő réteg piskóta, a rétegezést addig folytattam amíg rá nem került az utolsó piskótalap is a torta tetejére. Amikor végeztem folpakkal leborítottam és egy egész délutánra a hűtőbe tettem dermedni.
Este aztán levettem a tortáról az oldalsó gyűrűt, a maradék madártej krémhez hozzáforgattam a felvert tejszínt és a 2/3-ával bevontam kívülről a tortát.
Elkészítettem a ganachet, az apróra vágott csokoládéhoz hozzáöntöttem a tejszínt és mikróban kiolvasztási fokozaton 2 perc alatt felolvasztottam a csokit (2 evőkanálnyit kivettem belőle és egy kisebb uzsonnás zacsiba tettem). Hagytam hogy a csokiöntet kihűljön, és a torta tetejére öntöttem az öntetet és spatulával a szélek felé simítottam, hogy a torta oldalán le tudjon csorogni (valószínű nem vártam eleget, mert a torta tetejéről vitte magával a tejszínes madártej krémet is, sebaj, ez csak esztétikai bibi, az ízén nem változtatott).
A megmaradt tejszínes madártej krémet csillagcsöves habzsákba tettem és a torta tetejére dundi halmokat nyomtam, teljesen befedtem a tetejét velük, valamit a torta aljának az oldalát is körbenyomtam a habos krémmel.
A félretett csokiöntetes zacsi sarkára kicsi lyukat vágtam és a torta tetejére csorgattam belőle a maradék csokiöntetet.

Felvágásnál kiderült, hogy a torta belsejébe töltött madártej krémet teljes egészében felszívta a piskóta (jó lett volna úgy is megkóstolni, hogy a piskóta rétegek között marad), de így is nagyon finom volt, megérte a pepecselést.

Mit szóltok? Lenne kedvetek kipróbálni, megkóstolni? Ideje volt egy kis változtatás 2 évnyi vörös bársony torta után (erre most Krisztián kért a születésnapjára vörös bársony tortát 😂 ).

2015. november 10.

14. hónap


Szeretjük a smilekat

Zsófikával igazi jó barátnők

Még a játszóházban is olvas

Kor: 
14 hónap

Súly: 
10,3 kg

Fogak: 
8 db (múlt hónap elején kibújt a 8.)

Egészség/betegség: 
A múlt havi betegeskedés után már sokkal jobb volt a helyzet, de így is sikerült egy hasmenéses vírust benyelnie szegénykémnek. Vasárnapra virradó éjszaka belázasodott, 38 fok alá vasárnap délutánig nem tudtam semmivel lenyomni. Csak feküdt és sírt szegénykém. Olyan volt akár egy darab fa, majd megszakadt a szívem, az én folyton rohangáló, egy perce meg sem álló, egyfolytában beszélő, kiabáló kislányomra rá sem lehetett ismerni. Durva hasmenése is volt emellett, vasárnap 18szor kellett újrapelenkáznom, hétfőn már csak 6szor, kedden és szerdán már csak 4szer.
Immunerősítésre Cebion multit adok neki.
Emellett az én drága kajla kislányomból unikornis lett október közepén. A nagy lakásban rohangálásnak az lett az eredménye, hogy a folyosón elesett  és amikor már a járólapon térdelt lebólintotta a fal élét. Ennek háromnegyed órányi vigasztalhatatlan ordítás lett az eredménye és egy hatalmas unikornis (vagy orrszarvú) szarv a homloka közepén.


Magasság: 
81 cm (most először lett állva mérve és nem fekve, szóval ez most a hivatalos magassága nem gondoltam, hogy ekkora lesz a kettő között az eltérés)

Ruha, pelenka: 
Ruhákból 86-os, pelenkákból 4-es méretet hord

Kedvenc ételek: 
Már azt eszi amit mi. Továbbra is tápszert kap 2 éves koráig (mivel asthmás vagyok, az öröklődő hajlamot, nem akarjuk ideje korán kiváltani a tejjel). Kap már olyan ételeket, amik tejjel készültek, de full totálban nem akarjuk adni neki (pl reggelire, vacsorára 2-2 dl tejet).
Nagy kedvenc az almás táska, az amerikai palacsinta a tócsi (van ahol tócsnyinak, cicegének vagy macoknak ismerik), a zabkása és a túrógombóc Továbbra is csak háromszor eszik, a tízórait és az uzsonnát bojkottálja. Eddig a kifli és kenyér katonákról lelopkodta a csirkemellsonkát, most pedig csak a sonkát hagyja meg, a katonákat bepuszilja.
Átlag 1,5-2 l folyadékot iszik meg egy nap. Ebből 2,5 dl babatea a többi víz, már a gyümölcsleveket sem akarja meginni.

Beszéd: 
Továbbra sem áll be a szája, de nagyrészt halandzsul mondja. Vannak ugyan értelmesnek hangzó szavak, de nincs mögöttük, tartalom, nem tudja, hogy mit "beszélt".
A tudatosan értelmes szavai: aja (ez lennék én), deje/gyere, erre, ott. Mostanában újra elkezdte mondogatni bababa és új a mamama, nanana, de ezeket is még tartalom nélkül mondogatja.

Kedvenc játékok: 
Luca babát, fogja, viszi magával, ölelgeti, nyitott szájjal puszilgatja. Méhecskés 4 db-os fa puzzle, formabedobó, Ede a zörgő pimponglabda, és Meggietől és Lillytől kapott távirányítós autókázó Minnie egér, irányítja, de hol inába száll a bátorsága a kicsi kocsitól, hol pedig üldözőbe veszik, hogy Minnie fejénél fogva elkapja (ja és természetesen közben nyomkodja a távirányítóját). Ami pedig abszolút kedvenc az a kihajtható piros FP babatelefonja. Nekünk is odaadja, hogy telefonáljunk, de ő maga is a füléhez fogja és hangosan, kiabálva halandzsázik.

Kedvenc elfoglaltságok: 
Halász Judit koncert nézés közben táncolás és tapsolás. No meg természetesen egész napos rohangálás. Folyton kipakolja a pelenkás fiókot, a konyhapultról és az asztalról lopkodja a meghámozott zöldségeket (rá van kattanva a krumplira és a sárgarépára, majd szépen elrágcsálja őket). Nagyon nagy barátok lettek a mosógéppel, ha nyitva van a fürdőajtó egyfolytában a mosógépben matat és nyomkodja a gombjait. Bújkál a konyhában az asztal és a székek alatt.
Ha apa a laptopnál ül, az ölébe kéretszkedik együtt nézik a fórumot, apa olvassa Gréta pedig mutogat és magyaráz a hozzászólások alján a likeoló smileknak.

Amit nagyon nem szeret: 
Ha nemet mondunk neki. valami hihetetlen hiszti jön rá. Elkezd sírni, csapkod, dobál, kiabál aztán jön hozzám, hogy vigasztaljam meg, majd utána minden kezdődik előről.

Összefoglaló: 
Hónap közepén átváltott magától az egy alvásra (már csak ritka alkalmakkor alszik el kétszer).  Az óraátállítással csak nyegyed órát csúsztattunk így most este 7-fél 8kor fürdetünk és 8kor már alszik a kisasszony. Mivel a rengeteg éjszakázásban teljesen kimerültem elkezdtem olvasni Elizabeth Pantley: Békés álom - könnyek nélkül c. könyvét. Hihetetlen de mindössze 2 hét leforgása alatt sokat javult a helyzet. Már nem kell ringatnom, hanem csak melléfekszem, simogatom, átölelem vagy csak simán fekszem mellette, hogy érezze ott vagyok. Még éber állapotban rakom be az ágyába és még simogatom amíg el nem alszik teljesen. Az éjszakai ébredéseket is sikerült visszaredukálni 1re és akkor is simán vissza tudom altatni pár perc alatt. Szóval szépen lassan haladunk asz éjszakák átalvása felé. A könyvet minden rossz alvó gyerkőc szüleinek csak ajánlani tudom!
 Úgy tűnt hogy túl vagyunk a szeparációs szorongáson ezért apával megbeszéltük, hogy heti egyszer el tudok menni edzeni, hogy a szülés óta még mindig rajtam lévő plusz kilókat le tudjam dolgozni, de közben újra rátört Grétára a félelem. Ha wc-re megyek akkor sem lehet soha csukva az ajtó, ha valami miatt apára kell bíznom és ki kell mennem a lakásból akkor olyan hihetetlen ordítás bontakozik ki ami csak akkor marad abba, ha visszajövök és hozzám bújhat. (Ha nem javul a helyzet akkor sajnos le kell mondanom az edzésekről, mert így apa nem vállalja).

Továbbra is imádja a gyerekeket, jól érzi magát közösségben, de féltékeny a kisebb babákra (anya csak az övé, nehogy megbabusgasson, ölbe vegyen egy másik gyereket). Nagyon cuki, mostanában megkínál minket mindenből legyen az cumisüveg, a vacsi kenyér katonái vagy akár a játékai. Sokat mosolyog, nevet, jókedvre derít mindenkit a környezetében.
























2015. november 8.

Sütőtökös zabkása recept

Tudtátok, hogy...
...a zab rendszeres fogyasztása akár már hat hét alatt látványos eredményeket hozhat a vér koleszterin szintjének csökkentése terén. Egy igazi ”superfood” (a bab mellett) a megfelelő koleszterinszint elérése tekintetében. 
Ehhez a hatáshoz a magas rosttartalom, a komplex szénhidrátok jelentléte mindenképp hozzájárul, de a zab mint az egyik legértékesebb gabona ezen kívül még segít egyenletesen tartani a vércukorszintet, csökkenteni a magas vérnyomást, növelni az energiaszintet, fokozni a szellemi és fizikai teljesítményt, illetve támogatja az immunrendszert. Elősegíti az egészséges bélműködést és anyagcserét (csökkenti a vég- és vastagbélrák kialakulásának kockázatát), valamint előnyös fogyókúrázóknak. Bizonyított tény, hogy a zabot rendszeresen fogyasztók körében ritkább a szív- és érrendszeri betegségek kialakulása (American Cancer Society), valószínűleg pont koleszterincsökkentő hatása miatt. A benne található ún. fitokemikáliáknak köszönhetően még a különböző hormonokkal kapcsolatos rákbetegségek megelőzőzésével is párhuzamba hozható, mint például az emlőrák, prosztatarák, petefészekrák.
Rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz; mint a kálcium, magnézium, vas, cink, B és E vitaminok, és igen magas egészéges növényi fehérjékben is ( 18 különböző aminosavat tartalmaz).
Legtöbben ugyan főve kedvelik, de aki különböző müzlikeverékeket is szokott fogyasztani, az valószínűleg nyersen is szeretni fogja, ugyanis ezek egyik fő alkotórésze a nyers zabpehely. Sajnos nem teljes egészében, mert a boltban megvásárolható müzlikben ezt szeretik keverni az olcsóbb búza- és árpapelyhekkel (és sajnos cukorral). Na persze ezek is nagyon hasznosak, de azért a zab a legjobb közülük. Ezért inkább arra bátorítalak, hogy készítsd el saját müzlidet. Egyszerűen csak szeletelj nagyszemű zabpehelyhez minél apróbb aszalt gyümölcsöket (sárgabarack, mazsola, szilva, füge, datolya, meggy, áfonya), szórd meg egy evőkanál búzakorpával, egy kiskanál fahéjjal, adj hozzá friss banánkarikákat, öntsd le rizstejjel (vagy bármilyen növényi tejjel), locsolj rá pici mézet, ha édesebben szereted és indulhat a napod. Az otthon készített müzli így sokkal olcsóbb és egészségesebb, mert még a sok aromát, cukrot, olajat is lehagytad róla, amik a boltiban benne vannak sok esetben.
Mindezek alapján mind cukorbetegeknek, szívbetegeknek, magas koleszterinszinttel, vérnyomással küszködőknek is melegen ajánlott a zab rendszeres fogyasztása, de nem utolsó sorban gyerekeknek és fogyókurázoknak is.
(Forrás)

Nálunk szinte mindennapos  a zabfogyasztás valamilyen formában. Először csak én ettem, aztán Krisztián is rákapott (bár ő ritkábban eszi) és most Gréta is beállt a zabfunok táborába.

Mostanában többször készítek zabkását és mint szinte mindennel ezzel is megkínáltam Grétát, hátha felkeltem vele az érdeklődését. Most olyannyira meglepett, hogy a szavam is elállt, első alkalommal már megette a zabkásám felét és azóta is felezünk.
Most hogy tudjátok, hogy miért is hasznos a zabfogyasztás, érdemes belevágni és elkészíteni a saját változatotokat, én megmutatom, hogy hogyan csinálom.

Hozzávalók az alap zabkásához

Minden a lábosban van, kezdődhet a melegítés

Felforrt, ideje letakarni és levenni a tűzhelyről

Hagyjuk pihenni, hogy magába szívhassa a folyadékot

Pihenés után alig maradt körülötte tej, szinte mindent magába szívott

Sütőtökpürével gazdagítottam

Hogy is mondjam a kinézete nem valami mennyei, no de az íze, az bizony az (tipikusan ronda, de finom)!

Anya és Gréta minden alkalommal együtt kanalaznak.


Sütőtökös zabkása

Hozzávalók:

apró szemű zabpehely 1 minibögrényi (nálam ez a rizs adagolós 1,2 dl-es minibögrém)
tej 2 minibögrényi (lehet akár növényi gabonatej is laktózérzékenyek és 1 év alatti babák esetén)
eritrit/stevia/cukor (diétázókak eritritből 1,5 ek, steviából fél kk, akik nem diétáznak készíthetik cukorból 1 ek)
sült sütőtökpüré (2 púpos ek, azaz nálam 9 dkg)

Zabkását sokféleképpen készítenek van aki vízben forralja, majd ha már kész a kása felönti tejjel, van aki fele tejjel, fele vízzel készíti, én jobban szeretem csak tejjel készíteni, sokkal teltebb lesz és krémesebb a végeredmény.
A zabkása készítésének a lényege, hogy kétszer annyi folyadékot használjunk mint amennyi zabpelyhet, én mércének a minibögrémet használom.
Szóval az alapanyagokat egy kis lábasba öntöm: zab, tej, édesítő (gyerekek esetében ne használjunk eritritet, mert nálunk kevesebb mennyiség is hasmenést okozhat, valamint gabonatejből is csak rizst, vagy zabtejet válasszunk).
A lábasban lévő alapanyagokat felforraljuk, ekkor fedővel lefedjük a lábost, elzárjuk alatta a főzőlapot, és le is vesszük róla (mert a maradékhőtől is kifuthat).
10 percet hagyjuk pihenni fedő alatt, így van ideje megpuhulni és a tej nagy részét is magába tudja szívni.
Amikor kipihente magát a kása, levettem a fedőt és (egy előzőleg már megsütött) sütőtök kikakpart belsejéből hozzákevertem 2 evőkanálnyit.

Tulajdonképpen bármilyen gyümölccsel, magvakkal, mogyoróvajjal (kizárólag 3 éves kor után, ha nem allergiás rá a gyerkőc) el lehet készíteni, ami éppen otthon van/szezonális így a lehetőségek tárháza szinte végtelen. (Rengeteg ötletet lehet meríteni a Zabkása kiráylnőtől.)

Kitűnő reggeli, egész napra energiával tölt el, lassan felszívódó szénhidrát forrás (bár Gréta miatt vacsira is szoktam készíteni, mert eltelíti a pocakot és biztosan nem fog az éhség miatt felébredni a kisasszony).

 Ahogyan még mi szeretjük:
- sütőtökkel
- sült almával és fahéjjal
- meggyel és banánnal
- őszi-/sárgabarackkal
- mangóval
- eperrel/málnával/szederrel
- őszibarackkal és maracujával
- mézzel, dióval, mandulával, törökmogyoróval.

Ti milyen ízesítésben tudnátok még elképzelni?

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...