2016. január 7.

Gyerekjátékok a téli időszakban

Amikor beköszöntenek a rossz idők, metsző hideg lesz a levegő, esik, fagy ráadásul még köd is ereszkedik a tájra nem tudunk a gyerekekkel kint játszani a szabadban. Már nincs arra lehetőség, mint nyáron, hogy órákig a játszótéren, parkban futkossanak, játszanak. Ha van hó szánkózhatunk, hóembert építhetünk, hócsatázhatunk, hóangyalozhatunk, de ha nem borítja fehér lepel a tájat csak nyikorgó hideg van, esik az eső, és latyak borítja a várost, falut nincs keresnivalónk kint a gyerekekkel.
A játszóházak a legtöbb helyen fizetősek, ahol nem ott elég kicsik, és kaphatjuk azon magunkat, hogy mi már pont nem férünk be, de vannak városok, települések ahol ilyen lehetőség egyáltalán nincs is.
Valamit mégiscsak kezdenünk kell, hogy az örökmozgó, energiával teli gyerkőcünk ne szedje szét a lakást (és a mi idegeinket).

Ezért arra gondoltam készítek egy összeállítást korcsoportokra bontva, mert nem lehet ugyanazzal lefoglalni egy 1 évest, egy 5 évest és egy 8 évest.

1-3 éves korig

Egy pici gyereket még elég nehéz lefoglalni, arra meg aztán szinte lehetetlen küldetés rávenni, hogy egy helyben maradjon és egy dologra figyeljen. Ebben az életkorban teljesen normális, hogy a figyelmük nagyrészt maximum néhány percig köthető le egy dologgal, viszont ilyenkor még nagyon nyitottak érdeklődőek.

  • Kezdetben nagy segítség lehet egy kemény lapú (leporelló) képeskönyv, ha rámutatunk a képekre és mondjuk hogy mit látunk rajta, akkor (idővel) rögzül a képhez tartozó megnevezés és már mi kérdezhetjük a gyerkőcöt, hogy "hol van a cica/kutya/kacsa/napocska/stb.".Ez remek lehetőség az új dolgok megismerésére és a szavak tanulására.

  • Ha sok időnk van és szívesen ügyeskedünk, akkor készíthetünk a gyerkőcnek puha lapozó könyvecskét, amiből remekül tanulhat és fejlődhet is (példát rá pl. itt találtok).

  • Építsünk együtt vele (kezdetben valószínű mi fogunk építeni ő pedig rombolni) duplóval, építőkockákkal, műanyag poharakkal, egy idő után ő is beszáll majd az építőmunkába ezzel pedig fejlődik a finommotoros képessége.

  • Mondókázzunk, énekeljünk, táncoljunk vele. Itt találhattok olyan mondókákat amiket már csecsemőkortól mondhattok a kicsiknek. Itt pedig ringatós mondókákat találtok.

  • Ahogyan én észrevettem Gréta szeret mindig ott lenni, ahol én vagyok, így ha főznöm, mosogatnom kell nagyon ritka, hogy ne lenne velem a konyhában. Az egyik konyhafiókba csupa olyan dolgot tettem amit bátran kipakolhat, játszhat velük (szilikon muffin forma, szilikon jégkocka készítő, szita, citromfacsaró, műa. zárókapocs, meg ilyesmik). Imád kipakolni, a legtöbb esetben katasztrófa sújtotta területté kellene ilyenkor nyilvánítani az egész konyhát, de inkább nagy levegőt veszek és hagyom, hogy had ismerkedjen a tárgyakkal, had játszon azt amihez kedve van.

  • Mutogassuk el neki a testrészeket, mondjuk, hogy melyiket mi a neve, majd kérdezzük meg "hol van a Te fejed/pocakod/kezed/lábad/stb.?".

  • Játszunk a tükör előtt, grimaszoljunk, artikuláltan ejtsünk ki egyszerűbb szavakat. A gyerekek imádni fogják, amúgy is nagyon izgalmasnak és roppantul érdekesnek tartják, azt amit a tükörben látnak.

  • Vegyünk elő néhány sapkát, sálat, régi ruhákat és hagyjuk hogy elkezdjenek öltözködni, magukra aggatni a ruhadarabokat.

  • Csiklandozzuk, puszilgassuk őket, hancúrozzunk velük, a testi kontaktus nagyon fontos a megfelelő fejlődésükben.

  • Fújjunk szappanbuborékokat és élvezzük ahogy csemeténk kergeti és kipukkasztja a őket.

  • Két éves kor után már van esély arra, hogy nem vesz a szájába és rág meg mindent amihez hozzáfér. Ekkor már elkezdhetünk gyurmázni, kézzel festeni velük (házilag készíthető gyurma receptet itt, ujjfesték receptet pedig itt találtok).

  • Nagyobb méretű (nem lenyelhető nagyságú) műanyag vagy fa gyönygyöket fűzzünk fel cipőfűzőre.

  • Mutassunk neki különböző színű, formájú, anyagú tárgyakat. Adjunk neki feladatot "válogasd ki a kupacból a kék színűeket/ háromszög formájúakat/ puhákat".

  • Kis darabszámú puzzle-ket rakjunk ki együtt (4-6 darabossal kezdjük, majd ha már jól megy nagyobb darabszámúval is próbálkozhatunk).

  • Vonjuk be a házimunkába:segíthetnek szitálni a lisztet, nyújtani a tésztát, keverni a krémet, adogatni a ruhacsipeszeket, tartani a lapátot a felsöprés végén. Nagy lesz a felfordulás, az garantálható, de jót szórakozunk és a gyerkőc élvezettel fog segíteni (talán a későbbiekben is eszébe fog jutni, hogy milyen jó móka segíteni anyának).

  • Gyerekbiztos, kerekvégű ollóval  vágjunk ki különböző mintákat.

  • Játékpénzzel játszunk boltosat.

  • Bár ha tömblakásban lakunk az alattunk lakók nem fognak ennek örülni (de tudván, hogy kisgyerek van a családban biztosan megértik) mutassuk meg hogyan kell páros lábbal ugrani, ugráljunk úgy mint nyuszi, kenguru, szöcske, stb.


3-6 éves korig

  • Ha már óvodás a gyerkőc bővül a repertoár, sokkal több mindent lehet játszani vele vérmérséklettől és érdeklődéstől függően. Legegyszerűbb, ha kreatív és meg tud ülni egy helyben. Ilyenkor ceruzát, zsírkrétát és festéket adhatunk neki, hogy színezzen. Rengeteg ingyenesen letölthető színezőt lehet találni a neten, én most a Pintesten összegyűjtött képeimet csatolom csak ide.

  • Pet palackból, földből és fűszernövény magokból (hogy haszna is legyen), készíthetünk együtt fűfejet (bár ez esetben inkább fűszerfejet), így minden nap lehet nézegetni, gondozni, locsolni és ha szükség van a zöldfűszerre fodrászkodhatnak is rajta.

  • Pet palackos kupakokra dekorgumiból kivágott mintákat, formákat ragaszthatunk, így házilag készülhetnek a kreatívabbnál kreatívabb nyomdák (utána csak arra figyeljünk, hogy a gyerkőc csak a papíron használja és ne a falon meg a bútorokon).


  • Hurkapálca, némi maradék anyag és tépőzár segítségével házi horgászversenyt rendezhetünk 

  • Műanyag poharakkal, egyenes szívószállal és fültisztítópöckökkel célbalövősdit játszhatunk.


  • Ha van erre alkalmas hely a házban/lakásban (pl. előszoba, folyosó), ahol kevés "kárt" tehetnek a gyerekek (és mi ha beszállunk a játékba) egy gombolyag fonalat celluxszal feszítsünk ki a falak között keresztbe kasul, hogy a réseken keresztül átbújva eljussunk a túloldalig. Ha már ügyesen megy a "Mission Impossible" feladat, akkor nehezíthetünk rajta, hogy a az átkelésnél nem szabad semmivel sem érinteni a fonalakat.

  • Szívószállal és pattogatott kukoricával játszhatunk célba fújási versenyt.

  • Dobozokat és tálakat egymás után sorba rakva egy (puha) labdával rendezhetünk célba dobási versenyt.

  • Egy lufival és két papírtányérral benti teniszt készíthetnünk, ráadásul nem kell attól tartanunk, hogy az elütött labda összetör majd valamit.

6 éves kor felett

Itt nem sorolom fel a lehetőségeket, hanem egyből linkelem a Gyereketető szünidei ötlettárát. Rendkívül sok és nagyon jó, játékot találtok, amik remek szórakozást nyújtanak a nagyobb gyerekeknek.
Ezen kívül szemezgethettek a játékok menüpontban még több ötletet találtok, az élményteli együtt töltött időhöz. A játékos fejlesztés fül alatt pedig szuper fejlesztő feladatokat találtok.

Remélem sikerült egy két új ötletet adnom, amivel sikerül a rossz időkben lefoglalni a lakásban bent rekedt gyerekeket. A lista nem teljes, egyelőre ennyit találtam. Ha esetleg van jó ötletetek, ami nálatok bevált írjátok meg nekem és tovább bővítem.


A Csibekalandok a facebookon is elérhető, így biztosan nem maradtok le semmiről! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...