2016. január 31.

Kompromisszumok a diéta alatt

Önmagában a diéta nem egy jó megnevezés, a magyar nyelvben azonosítjuk azzal, hogy meg kell vonnunk magunktól dolgokat. Az angol diet szó magyarul étrendet jelent ez pedig sokkal inkább fedi a valóságot. A ch diéta vagyis étrend tartása alatt nem nem kell megvonnunk magunktól semmit.
Még a dietetikusok is engedélyezik a tejtermék, krumpli, rizs, tészta és liszt fogyasztást a cukorbetegeknek, az inzulin rezisztenciában szenvedőknek (a lényeg a mérték és a számolás).
A mértéket viszont ezeknél az élelmiszerben mindenképpen tartani kell, mivel magas glikémiás indexűek, azaz gyorsan felszívódó szénhidrátot tartalmaznak.
Én mégis úgy döntöttem, hogy kompromisszumot kötök, és ezeket az alapanyagokat lecserélem, alacsony glikémiai indexű ételekre.
Minden ételre van alternatíva, mindent ki lehet váltani alacsony lassan felszívódó szénhidrátra, így nem kell annyira szoros határokat szabnom.

Rizs (főve 100 g/28 g ch) helyett és kuszkuszt (főve 100 g/23 g ch), bulgurt (főve 100 g/19 g ch), quinoat (főve 100 g/21 g ch), karfiolrizst (100 g/4 g ch) eszem.
Ha töltött káposztába, -paprikába kellene a rizs, gerslivel (alias hántolt árpával, főve 100 g/12 g ch) vagy zabpehellyel (főve 100 g/10 g ch) is helyettesíthető.

Párolt rizs

Főtt kuszkus

Főtt bulgur

Főtt quinoa

Karfiolrizs

Főtt gersli

Zabpehely
Krumplipüré (100 g/17 g ch) helyett zellerpürét (100 g/6 g ch), sült krumpli (100 g/37 g ch) helyett sült zellert (100 g/ 8 g ch) készítek.
Pita (100 g/50 g ch), tortilla (100 g/23 g ch) helyett cukkini tortillát (100 g/8 g ch), spagetti (100 g/33 g ch) helyett cukkini spagettit (100 g/8 g ch) vagy szénhidrát mentes tésztát használok /100 g/0 g! ch).

Krumplipüré

Zellerpüré

Sült krumpli

Sült zeller

Pita

Tortilla

Cukkini tortilla

Spagetti

Cukkini spagetti

Szénhidrát mentes tészta
A ch diétában nagyszerű alapanyag a cukkini, a karfiol és a zeller, alacsony a szénhidrát tartalmuk és a glikémiás indexük, az ízük semleges és rengeteg mindent ellehet készíteni belőlük.
Hamarosan megosztom veletek azokat a recepteket amiket, már teszteltem/kipróbáltam és biztos vagyok benne, hogy könnyen, gyorsan elkészíthetőek, finomak, az alapanyagok pedig nem csak a fővárosban beszerezhetőek hozzá.

Ezenkívül szó lesz még egyéb receptekről (pl. tehéntej és tejtermékek, liszt, cukor helyettesítésére), amiket paleo és ketogén diétába is beilleszthetőek, ezt mindegyiknél külön jelezni fogom.

Nektek van valamilyen mumusotok, amit nagyon szerettek, de nem igazán fér bele a diétába? Ha van írjátok meg nekem és találunk alternatívát, hogy ne kelljen lemondani semmiről sem.


A Csibekalandok a facebookon is elérhető, így biztosan nem maradtok le semmiről! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...