Nálunk az őszi szezonban van a legtöbb születésnap, a novemberi hónapban pedig igazi a dömping. Krisztián is öregedett egy évet (na jó visszafiatalodott 20 évesre 😜 legalább is ezt szeretné). Nem szereti a felhajtást, nem szereti a születésnapokat és az ünnepeket, mert az idő múlására emlékeztetik (pedig még csak most lett 37 éves, upsz elszóltam magam 😆).
Nehéz neki meglepetést kitalálni, amit szeretnénk azt általában alkalomtól függetlenül megvesszük (az ép ész és a józan költségek határain belül), idén egy kuponfüzetet készítettem neki kis apró figyelmességekkel, amikre beválthatja pl. 1 reggel átvállalom Gréta bölcsibe vitelét, így ő tovább aludhat - ezt már be is váltotta - 1 teljes hátmasszázst, 1 mozizós délutánt vagy estét, stb., könyveket választott magának és egy új papucsot kapott a régi félbe törött talpú helyett.
Ami pedig soha sem maradhat el az a torta, idén nem csokis, hanem szedres lett (ami az egyik kedvenc gyümölcse). A recept az utóbbi években tőlem már megszokott módon amerikai 😁
Azt is sokan tudjátok már, hogy a Sweetapolita blog kanadai írójától Rosie-tól nagyon szeretek sütni, imádom a receptjeit, eddig tőle még csak jót készítettem. Most a Galaxis tortára esett a választás és egyikünk sem bánta meg. Anyukám konkrétam azt mondta róla, hogy: "De kár, hogy az ízét nem lehet lefényképezni".
Galaxis torta
Hozzávalók:
Piskótához:
345 g sütemény liszt
1 tk sütőpor
1 tk sötét holland kakaópor
3/4 teáskanál só
115 g szobahőmérsékletű vaj
410 g sütőcukor
120 ml növényi olaj
2 ek vörös bársony pikóta emulzió (Rosie szerint helyettesíthető 1 ek vanília kivonattal és 3 ek folyékony piros ételfestékkel)
1/4 tk fekete por állagú ételszínezék
3 db nagy szobahőmérsékletű tojás
360 ml szobahőmérsékletű író (helyett natúr joghurt)
1 tk szódabikarbóna
2 tk ecet
Krémsajtos krém:
115 g szobahőmérsékletű vaj
190 g porcukor
1 tk vanília kivonat
1/4 tk citromlé
csipet só
250 g csomag krémsajt
30-40 dkg friss szeder (november lévén fagyasztott)
345 g szobahőmérsékletű vaj
csipet só
615 g porcukor
180 ml habtejszín
2 tk vanília kivonat
fél üveg piros és fél üveg kék folyékony ételszínezék
25 dkg szórócukor (Sweetapolita webshopjában fantasztikus válogatások vannak, és meg is rendelném, ha a szállítási költség nem kerülne dupla annyiba, mint maga a szórócukor 😱)
Egy nagy tálban összekevertem a lisztet, a sütőport, a kakaóport és a sót., majd félretettem. Bevetettem az új robotgépet a habverővel (fantasztikusan szuperál és sokkal halkabb, Gréta barátabb, mint a tálas mixerem, a vajat, a cukrot, az olajat, a fekete festéket, a és a vanília kivonatot, közepes sebességen, amíg az nagyon könnyű és puha lett (kb. 5-7 percig.) Egyesével hozzáadtam a tojásokat,majd csökkentettem a sebességet alacsonyra és hozzáadtam a lisztes keverék egyharmadát és addig kevertem amíg teljesen homogén lett a massza , majd hozzáöntöttem a maradék lisztes keveréket és a joghurtot.
Egy kis tálban összeöntöttem a szódabikarbónát és az ecetet, majd gyorsan a tésztába kevertem. A tésztából 450 g-ot a tortaformába öntöttem és 3 részletben kisütöttem a piskótalapokat. Tűpróba!
Rácsra borítottam őket és hagytam teljesen kihűlni, közben elkészítettem a krémsajtos krémet.
A lágy vajat közepes sebességgel kb. 5 percig vertem a tálas mixerben így könnyű és lágy lett. Hozzáadtam a porcukrot, a vaníliát, citromlevet és a sót; csökkentettem a sebességet alacsonyra, és még 1 percig vertem.
Majd újra emeltem a sebességet közepesre és tovább vertem amíg nagyon habos és lágy lett a krém (kb. 4 perc).Csökkentse a sebességet, hogy a közép-alacsony, hozzáadjuk a krémsajtot, és verte, amíg sima, kb 1 perc.
A vaníliás vajkrémhez a tálas mixerben a vajat és a sót közepes sebességgel vertem, amíg nagyon sápadt és krémes lett (kb. 8 perc).Csökkentettem a sebességet alacsonyra, és fokozatosan hozzáadtam a porcukrot, a tejszínt és vanília kivonatot, 1 percig kevertem.
Közepesen magasra emeltem a sebességet, vertem, amíg nagyon könnyű és puha lett, (kb. 6 perc). Hozzáadtam fél üveg piros és fél üveg kék folyékony ételfestéket), a kívánt árnyalat eléréséig.
Egy réteg piskótát tortakartonra tettem és megkentem a krémsajtos krém felével, majd a lecsöpögtetett kiolvasztott szeder felét eloszlattam egyenletesen benne. Rátettem a második réteg piskótát, rákentem a krémsajtos krém másik felét és eloszlattam benne a maradék szedret. Végül az utolsó réteg piskótát is rátettem. Folpackba tekertem a tortát, és hűtőbe tettem 15 percre.
Miután kivettem és kicsomagoltam, forgatható (torta)tálcára tettem s teljesen bevontam egy rétegnyi vaníliás vajkrémmel. Majd újra visszatettem a hűtőbe 30 percre, hogy meg tudjon kissé dermedni és rá lehessen vinni a következő réteget.
Miután kivettem a hűtőből, és visszatettem az állványra. Felvittem rá sima és egyenletesen a második réteg vajkrémet, de félretettem kb. 1,5 dl-nyit belőle a díszítéshez majd újabb 30 percre visszatettem a tortát a hűtőbe.
Egy sima kerek díszítőcsővel ellátott habzsákba töltöttem a maradék vajkrémet kis halmokat nyomtam a torta felső szegélyére.
a szórócukrokat összekevertem, meghintettem a torta tetejét és oldalát vele. Ezennel el is készült a torta. Tortabontás előtt fél órával kivettem a hűtőből, hogy a vajkrém meglágyulhasson. Szokás szerint most is fantasztikusan finom volt, mint minden Rosie féle torta.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése