2013. szeptember 1.

Aranygaluska karamellsodóval, majdnem úgy ahogyan a mama készítette

Még mindig emlékszem azokra a szomódi szünidő alatt együtt sütögetős napokra, amikor a sámlira állva a hatalmas faragott lábú fa konyhaasztalon gyúrtuk, nyújtottuk, formáztuk a tésztát a mamával. Gyönyörű kuglófokat sütöttünk, házi krémest készítettünk és aranygaluskát szaggattunk amihez vaníliasodót főztünk. Ó, bizony az az aranygaluska azóta is felejthetetlen számunkra. Most úgy döntöttem megmutatom Krisztiánnak mit hagyott ki idáig. Csak a sodón kellett változtatnom, mert az én Kedvesem nem szereti a vaníliás ételeket, ezért karamellöntetet kapott, ami tökéletesen passzolt a dióhoz.





Aranygaluska karamellsodóval

Hozzávalók:

Tésztához:
25 dkg liszt (16 dkg finomliszt, 9 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt)
1,5 dkg élesztő
1,5 dl tej
5 dkg nyírfacukor
1 tojás sárgája
4 dkg olvasztott vaj/kókuszolaj
10 dkg darált dió
8 dkg nyírfacukor

Sodóhoz:
2 tojás sárgája
3 ek nyírfacukorcukor
1 ek keményítő
5 dl tej

Az élesztőt belemorzsoltam a langyos tej és 1 tk cukor keverékébe és felfuttattam. A liszteket összekevertem, hozzáadtam a maradék cukrot, az olvasztott vajat, a tojás sárgáját és a felfutott élesztőt. Az alapanyagokat lágy tésztává dagasztottam össze, letakartam egy konyharuhával és 1-1,5 óra alatt a duplájára kelesztettem.
Amikor már jól teleszívta magát levegővel a tészta (és közben én is megcsináltam minden más házimunkámat), átgyúrtam a tésztát és ujjnyi vastagra nyújtottam és egy 4 cm-es pogácsaszaggatóval kiszaggattam a tésztát (nem kell, hogy szabályos kör alakúak legyenek, sőt jól jönnek a foghíjas darabkák is). A galuskákat egyenként olvasztott vajba mártottam és a kis brownie sütő tepsibe rakosgattam őket szorosan egymás mellé. Amikor tele lett a kis tepsi, megszórtam nyírfacukorral elkevert darált dióval.
A sütőt bekapcsoltam 200°C-ra alsó-felső sütésen, és amíg felmelegedett a már tepsiben csücsülő galuskákat újra kelesztettem kb. 20 perc alatt. A megkelt galuskákat betoltam a forró sütőbe és  20 perc alatt szép aranybarnára sütöttem.

A sodóhoz a cukrot vastag talpú teflonserpenyőbe tettem és kevergetés nélkül, csakis a serpenyőt mozgatva aranyszínűre karamellizáltam, vigyázva nehogy a cukor odaégjen. Amikor elérte a kellő árnyalatot, hozzáöntöttem a tejet, és hagytam hogy újra visszaolvadjon a melegedő tejben a karamell, kivettem belőle egy merőkanálnyit, amit elkevertem a tojások sárgájával, és a keményítővel. majd a keveréket lassan csorgattam, közben folyamatosan kevertem a karamelles tejet. Alacsony hőmérsékleten folyamatosan kevergetve addig melegítettem, amíg kellőképpen besűrűsödött.

Végül a galuskákból tányérra pakoltam egy adagot és jól meglocsoltam a karamellsodóval.
Már a látványtól összefut a nyál az ember szájában. Krisztián is teljesen odáig volt érte.

2 megjegyzés:

  1. Szia Barbi :) Azt hiszem, ezt kipróbálom...
    Csabi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Örülök, hogy tetszett. Nem egy nagy ördöngösség, biztosan finom lesz nálad is :)

      Törlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...