2014. január 28.

Mexikói csirkés burrito - ahogyan én készítem

Ez az étel nálunk nem igazán új keletű, de valamiért mióta a saját lakásba költöztünk (ami néhány napon belül két éve lesz már) kimaradt a repertoárból. Legalább 10 évé már hogy valami ízében és kinézetében nagyon hasonlót ettem Tatán a Pikantóban (akkor még nem csak hétvégi discoként működött, hanem az egész nyári szezonban étteremként funkcionált).
Teljesen el voltam ragadtatva tőle, az ízei pikánsak voltak mégis teljesen kiegészítették egymást. 
Mindenképpen el akartam készíteni otthon is, így hát jött a kísérletezgetés és megszületett a mű, ami lehet, hogy nem autentikus, de nagyon finom és minket teljesen lenyűgözött.




Mexikói csirkés burrito

Hozzávalók (4 személyre):
50-60 dkg csirkemellfilé
1 ek olaj
1 db közepes vöröshagyma
1 db közepes sárgarépa
1 kisebb szál fehérrépa
1 kisebb zellergumó fele
1 tk só
0,5 kk őrölt bors
1 tk őrölt fahéj
1 ek liszt
2,5 dl víz

Tortillához:
9 dkg finomliszt
4 dkg kukoricaliszt
0,5 dl olivaolaj
87 ml forró víz
2 g sütőpor
0,5 tk só

Salátához:
fejes saláta (a legjobb a lolo rosso saláta lett volna, de most nem kaptam)
kígyóuborka
csemegekukorica
szárzeller
sárgarépa

Mustáros-kapros öntethez:
2 ek mustár
1 dl olaj
nagy csipetnyi só
néhány tekerésnyi őrölt bors
1-1,5 dl víz
1 ek szárított kapor
1 kk ecet

tejföl
(köretként Krisztiánnak sült krumpli vagy párolt rizs)

A húsos raguhoz a csirkemellet felcsíkoztam, a vöröshagymát felkockáztam, a zöldségeket meghámoztam és nagy lukú reszelőn lereszeltem (jobban mondva a robotgéppel végeztettem a munkát, mert ma igencsak munka undoritiszem volt).
Az olajon a felkockázott vöröshagymát megfonnyasztottam, majd hozzáadtam a lereszelt zöldségeket. Épp csak addig pároltam őket, amíg összeestek, majd a csirkemell csíkok következtek. Fehéredésig sütöttem, akkor aztán hozzáadtam a lisztet, a sót, a borsot, a fahéjat és felöntöttem vízzel. Alacsony hőfokon addig főztem, amíg a hús megpuhult és a ragu besűrűsödött.

A tortillához a hozzávalókat alaposan összegyúrtam, és 4 egyforma részre vágtam, egyenként alaposan lisztezett nyújtólapon (szinte átlátszóan) vékonyra nyújtottam. Száraz serpenyőben addig "sütöttem" az egyik oldalát, amíg hólyagosodni kezdett, ez mindössze néhány másodperc, majd megfordítottam és a másik oldalát is néhány másodpercig sütöttem. Tányérra tettem őket a töltésig és letakartam alufóliával hogy ne száradjanak ki.

A salihoz a zöldségeket megmostam, felszeleteltem. Az öntethez a mustárt kis tálba tettem, az olajat folyamatosan csorgatva hozzá simára, krémesre kevertem, sóztam, borsoztam, hozzáadtam a kaprot, az ecetet és a vizet. Ezzel el is készült az ebéd, kicsit tovább tartott ugyan az elkészítése, mint azt szerettem volna, de ez megérte az áldozatot.

2 megjegyzés:

  1. Nagyon jól fest, elég rég csináltam már én is most kedvet kaptam hozzá :)

    Ha van kedved játszani egy kicsit, akkor nézz be hozzám:
    http://sunisuti.blogspot.hu/2014/01/ismerjuk-meg-egymast.html

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Gabi!
      A játékot pedig már tovább is adtam :)

      Törlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...