2014. október 23.

Moshatók a babapopón

Eljött az idő, most már 3 hete használjuk csak és kizárólagosan a mosható pelusokat éjjel-nappal. Az elején 3 kisebb balesettől eltekintve (akkor még ügyetlenebb voltam) teljesen zökkenőmentesen ment az átállás.
Már a terhesség alatt sokat hezitáltam, gondolkoztam, olvasgattam különböző mosható pelusos weboldalakat és fórumokat, hogy hogyan tudnánk kímélni a pelenkás időszak alatt a környezetünket, hogyan támogathatnánk a születendő babánk egészségét és nem mellesleg, hogyan lehetne ezt minél pénztárcakímélőbben megoldani.
Végül Sohan Zsuzsitól a Mosható Pelenka Kuckóból rendeltünk egy 18 db-os mikroszálas pelus készletet (amihez kaptunk ajándékba egy bambuszos pelenkát is).
Ezek a pelenkák kb 4 kg-os testsúlytól jók egészen a szobatisztaságig, patentokkal állítható a pelenka nagysága. Gréta 3490 grammal született, de a kórházban sokat fogyott 3260 grammal hoztuk haza, így amíg elérte a 4 kilós súlyt eldobható pelenkát használtunk nála, 1 hónapos kora után tudtunk elkezdeni hasznáni. 
Amikor elfogytak az eldobhatók átmenet nélkül egyszerűen váltottunk a moshatóra, mint említettem volt 3 kisebb balesetünk, (2x pisi, 1x a babakaki), de végül belejöttem a feladásba így azóta már nem volt gond. 

És a tapasztalataim:

- A feladása ugyanolyan egyszerű, mint az eldobható pelenkának.

- Mivel száradás után a betéteket és a kakifogó papírt rögtön beleteszem a pelenkákba, így a feladásnál, már nem kell semmit pepecselni vele, csak kiveszem a fiókból és már adhatom is fel Grétára.

- Már kiismertem a kisasszony emésztési szokásait (rögtön a reggeli tápszer után szokott meglepni egy hatalmas és szagos csomaggal, amit aztán rögtön le is veszek róla), ezért megkímélem magam attól hogy a reggeli előtt feladott pelust rögtön reggeli után cserélhessem, így a reggelit Gréta még az éjszakai pelusban szokta elfogyasztani és csak azután cserélem ki, hogy ténylegesen "telerakta".

- A 18 db pelus ténylegesen 3 napra elég, de vennünk kell még 6  db-ot, hogy 3 naponta tudjak mosni. A jelenlegi készlettel minden másnap kell mosnom, mert 1 napig tart a száradás, így tulajdonképpen a 3 naponta történő mosáshoz 4 napi adag kell.

- Grétus nagy részben tápszeres baba így az etetéseken kívül vizet és teát kap folyadékpótlásra, hogy ki ne száradjon. A kisasszony nagy ivó, a tápin kívül napi 5-6 dl folyadékot legurít. Éjszaka tökéletesen bevált a bambuszos pelenka, ami akár 12-14 órát is bír csere és átázás nélkül (a 6 db extra pelusból 3 biztosan bambuszos lesz, ha rendelünk).

- Nem szoktam felébreszteni a gyereket, hogy egyen ő úgy is érzi, hogy mikor van itt az idő. Amikor kiürül a pocak ébred és reklamál, hogy hol a kajcsi. Ezért előfordul, hogy nem 4 hanem, 5-6 óránként eszik és ezzel együtt a pelenkázási idő is kitolódik. A mikroszálas pelenkák nagyon jól bírják ezt az időtartamot is.

- Mióta ezt használjuk nincsen szükség (nemhogy popsikenőcsre), de még sheavajra sem, egy ici-picit sem piros a popsija.

- Kakifogó papírt kezdetben még minden pelenkába tettem, de amikor beállt az emésztési ciklusa, már csak a reggeli pelenkába kellett betennem.

Összességében nagyon örülök, hogy így döntöttünk, nem bántam meg egy percig sem, hogy belevágtunk a moshatózásba.

És íme néhány kép :)

A pelenkás fiók
a tiszta készlet (a többi a mosásban van)
a pelenkás vödör
csak úgy falja a használt pelusokat :)

a többi pedig szárad

(Amennyiben igény van rá készítek videót a használatukról és kezelésükről.)


2 megjegyzés:

  1. Gréti nagyon murisan fest ezzel a hatalmas pelussal :D Igazán cuki! Én kíváncsi lennék a videóra is ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Gabi! :)
      Rendben, így hogy legalább téged érdekel belevágok és hamarosan jelentkezem a pelusos videókkal :)

      Törlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...