2015. május 4.

Hogyan kell tökéletes rizst főzni?

A világon az egyik legegyszerűbb étel a főtt rizs, amit ugyanilyen egyszerű elkészíteni is. Ennek ellenére rengetegen nem tudnak jó rizst főzni (közöttük az anyukám sem), a két nagy hiba a totális kiszárítás és a szétáztatás. Van, aki nem is vesződik vele, hanem inkább zacskós rizst készít (ami számomra rettentően kiábrándító).
Most megosztom veletek, hogy hogyan kell tökéletes, pergő szemű rizst főzni, mindenféle hókuszpókusz nélkül, képekkel bemutatva a fázisokat.

Hogy mire lesz szükség hozzá? Egy kisebb fedeles lábasra, egy kisebb bögrére, olajra, rizsre (barna, fehér), sóra és vízre. Én egy 1,2 dl-es bögrét használok mércének (ezzel mérem a rizst és a vizet is). 1 egész bögre rizsből 2 adag főtt rizs lesz.


A lábasba olajat öntök és kimérek 1 bögrényi (jázmin) rizst.


Szűrőbe öntöm és alaposan megmosom, majd hagyom lecsöpögni és nagyjából megszáradni.


A lábasban lévő olajhoz adom a megmosott rizst és 1 tk sót.


A tűzhelyen magas hőmérsékleten kevergetve átpirítom a rizst, míg a szemek nagyobb része opálosan fehér lesz.


Amikor ez megvan a rizsre öntök azonos mennyiségű vizet, mint amennyi rizst kimértem (tehát pl: 1 bögre rizsre 1 bögre vizet), visszateszem a tűzhelyre a lábast, és fedő és kevergetés nélkül felforralom. Kevergetni nem szabad, mert kioldódik a keményítő belőle és rizottót kapunk főtt rizs helyett. Amikor már rendesen forr a víz, lezárom alatta a főzőlapot, ráteszem a fedőt és nem elmozdítva a kerámialapról hagyom, hogy megfőjön (párolódjon) a gőzében a maradékhőn. Gáztűzhely esetén annyiban módosul a készítés, hogy a lángot nem kell elzárni, hanem takarékra kell visszavenni, és amikor a rizsszemek külső része már puha, de a belseje még haraphatóan kemény, akkor kell elzárni alatta a gázrózsát és lefedve továbbpárolni.


Az elkészült rizs, gyönyörű pergő szemű, nem ragacsos, nem száraz, hanem egyszerűen tökéletes.



Tavaszi csirkeraguval kínálva Krisztiánnak

Barna rizs esetén sem sokban tér el a készítési mód. Kimérem a hozzávalókat, megmosom és megszárítom a rizst, lábasba öntöm az olajat, hozzáadom a kimért rizst és a sót.


Magas hőmérsékleten folyamatosan kevergetve átpirítom.


Amikor a szemek megpirultak hozzáöntök háromszor annyi vizet, mint amennyi rizsből készítettem (tehát 1 bögre rizshez 3 bögre víz). Alacsonyra veszem a fokozatot, lefedem fedővel és hagyom, hogy a víz 3/4-ét magába szívja, ekkorra a külseje megpuhul és a belseje még kemény marad. Ekkor lekapcsolom alatta a főzőlapot  és a fedő alatt hagyom, hogy a  gőzben megpárolódjon a rizs.





Elkészülve ugyanúgy pereg, mint a normál fehér rizs


Kunyerálós Gréta is odavan érte, mivel kevés dolgot adhatok neki abból, amit magunknak főzök, ez kifejezetten jó, mert Ő is megeheti, ügyesen szétnyomkodja az ínyével így legalább rágásra is ösztönzi.

Rostonsült csirkemellel, vajban párolt spárgával tökéletesen pergő, puha barna rizs nekem :)


2 megjegyzés:

  1. Ez egy jó téma :D Én is sokáig kínlódtam a rizs főzéssel, ott rontottam el sokáig, hogy kavargattam és tapétaragasztó lett belőle végül. Aztán ráakadtam az olaszok módszerére, akik bő sós vízben főzik a rizst, mint a tésztákat, majd ha már készre főtt leöntik róla a vizet és átöblítik hideggel. Előtte nem kell olajon pirítani. Az eredmény a zacskós rizshez hasonló, így nem mindenkinek ízlett ez a megoldásom, ezért rászoktam arra, hogy nem főzőlapon készítem, hanem sütőbe teszem 160 fokon 10- 15 percre, előtte olajon lepirítva és dupla adag meleg vízzel felöntve, így biztos, hogy nem fogom kevergetni ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ugye-ugye :D Amilyen könnyűnek tűnik olyan nehéz igazán jót készíteni. De ügyes vagy, hogy a végén rájöttél, hogy mi miatt nem működött a főzés és leszoktattad magad a kevergetésről ;)

      Törlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...