2015. október 6.

13. hónap


Amint látja, hogy apa bekapcsolja a gépet, már teper is és kéretszkedik fel az ölébe a kis számítógép zseni :D

A semmittevős hétvégéken bemászik közénk és ránk heveredik

Kor: 
13 hónap

Súly: 
10 kg

Fogak: 
7 db (tegnap előtt reggelre áttört a bal alsó oldalsó metszőfogacskája)

Egészség/betegség: 
Elég ramaty volt ez a hónap egészségügyileg. Először a baráti társaságban kapott el minden felnőtt, gyerek valami játszóteres bacit (nátha, láz), több, mint egy hét volt mire már nem kellett szívnom Gréta orrát, közben megkapta az 1 éves kötelező oltást és beadattuk neki a fertőző agyhártyagyulladás ellenit is, aznap szegénykém be is lázasodott. Mire kijöttünk az első betegségből addigra pelenkakiütése lett, abból pedig egy frankó gombásodás. 5 nap alatt kikezeltük , mire helyrejött a második ringatón összeszedett egy jó kis vírusos, hólyagos torokgyulladást (köszi annak az anyukának aki betegen elhozta a gyerekét a zárt közösségbe). Tele lett a tüdeje trugyival, próbáltuk köptetővel megoldani (a gyerekorvosunk húzni az időt, hogy ha nem muszáj ne kelljen antibiotikumot kapnia), de nem sikerült, péntek óta kap antibiotikumot, mert félő volt, hogy tüdőgyulladást kap.
A sok betegeskedés miatt Cebion multit adok neki, hogy kicsit felturbózzam az immunrendszerét.

Magasság: 
83-84 cm (egyedül elég nehéz mérni)

Ruha, pelenka: 
Ruhákból 86-os, pelenkákból 4-es méretet hord

Kedvenc ételek: 
Már azt eszi amit mi, már csak akkor kell bébiétel, ha a szüleimhez megyünk. Leszokott a tejpépről, viszont továbbra is tápszert kap 2 éves koráig (mivel asthmás vagyok, az öröklődő hajlamot, nem akarjuk ideje korán kiváltani a tejjel). Kap már olyan ételeket, amik tejjel készültek, de full totálban nem akarjuk adni neki (pl reggelire, vacsorára 2-2 dl tejet).
Tulajdonképpen mindent szívesen megevett, amit főztem, ami nagyon ízlett neki az az amerikai palacsinta (miniket sütöttem, 3 db-ot csupaszon bepuszilt) és az almás táska (ebből akármilyen hihetetlen 2 háromszöget benyomott vacsi után). Továbbra is csak háromszor eszik, a tízórait és az uzsonnát bojkottálja.
Amikor visszaesett a hőmérséklet pár napig kevesebbet ivott, aztán újra belehúzott, sőt meg is emelte az adagját, most már másfél liter folyadéknál járunk naponta (nagy része csapvíz, kisebb része koffein mentes babatea ízesítés nélkül).

Beszéd: 
Továbbra is be nem áll a szája, de nagyrészt halandzsul mondja. Vannak ugyan értelmesnek hangzó szavak, de nincs mögöttük, tartalom, nem tudja, hogy mit "beszélt".
A tudatosan értelmes szavai: aja (ez lennék én), deje/gyere, erre.

Kedvenc játékok: 
Luca babát, fogja, viszi magával, ölelgeti, nyitott szájjal puszilgatja. Méhecskés 4 db-os fa puzzle, formabedobó, Ede a zörgő pimponglabda, és Meggietől és Lillytől kapott távirányítós autókázó Minnie egér, irányítja, de hol inába száll a bátorsága a kicsi kocsitól, hol pedig üldözőbe veszik, hogy Minnie fejénél fogva elkapja (ja és természetesen közben nyomkodja a távirányítóját). Ami pedig abszolút kedvenc az a kihajtható piros FP babatelefonja. Nekünk is odaadja, hogy telefonáljunk, de ő maga is a füléhez fogja és hangosan, kiabálva halandzsázik.

Kedvenc elfoglaltságok: 
Halász Judit koncert nézés közben táncolás és tapsolás. No meg természetesen egész napos rohangálás. Igen mert már nem csak stabilan megy, de szalad is a gyerek előre, miközben oldalra néz. A nagy vakmerőségét jó néhány esés koronázza. Mostanra szinte leszokott a cipős polc lepakolásáról, helyette a hűtőről szedegeti le a hűtőmágneseket és hurcolja magával a lakás minden pontjára (rájött, hogy a hűtőn kívül is vannak olyan felületek, amint fent maradnak).

Amit nagyon nem szeret: 
Ha nemet mondunk neki. valami hihetetlen hiszti jön rá. Elkezd sírni, szó szerint, mint egy bőgő masina aztán jön hozzám, hogy vigasztaljam meg, majd utána minden kezdődik előről.

Összefoglaló: 
Ez a hónap ólom lábakon vánszorgott, miközben egyik betegségből a másikba esett Gréta, a patika pedig belőlünk élt. Ezzel párhuzamosan súlyosbodott a hiszti helyzet is, ha valamit nem lehet, vagy nem abban a pillanatban kapja meg akkor azonnal bőgő masina válik belőle. Még mindig kétszer alszik napközben, az éjszakák pedig kaotikusak és rémisztően fárasztóak. Le kellett padlószőnyegeznünk a gyerekszobát, mert a Gréta alatt lakó család elfelejtette, hogy milyen volt amikor az ő fiuk volt kisgyerek és reggelente cimbalomhangversenyt adtak a fűtéscsöveken. Úgyhogy most lett egy cuki baglyos szőnyege Grétának (a szomszéd pedig vehemensen azóta is zörget, de már nem tudunk és nem is akarunk mit kezdeni vele). Gréta igazi egyéniség, nehezen irányítható, valószínű ebből adódóan még sok gondunk lesz. Még mindig nagyon anyás, jön utánam a lakásban, bújik bele az ölembe (persze, ha a lakáson kívül vagyunk esze ágában sincsen utánam/hozzám jönni). Szerencsére elég jól eszik, ezért már emiatt nem kell aggódnom, az, meg hogy nem eszik napi ötször gondolom az egyéni igényei miatt alakult így.
Egész nap jön-megy intézkedik, nem tud megállni egy percre sem. Szereti a gyerekeket, jól érzi magát közösségben, de féltékeny a kisebb babákra (anya csak az övé, nehogy megbabusgasson, ölbe vegyen egy másik gyereket). Nagyon cuki, mostanában megkínál minket mindenből legyen az cumisüveg, a vacsi kenyér katonái vagy akár a játékai. Sokat mosolyog, nevet, jókedvre derít mindenkit a környezetében.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...