2015. december 7.

15. hónap




Anya találj meg!


Kor: 
15 hónap

Súly: 
10,8 kg

Fogak: 
8 db (útban vannak az alsó első őrlők, de még nem bújtak ki)

Egészség/betegség: 
Ebben a hónapban először csak egy kis náthát sikerült összeszedni, aztán Mikulásra egy jó, kis hányós-hasmenéses vírust, az éjszakai hatszori sugárban hányás után nappali hasmenés következett. Szerencsére elég hamar túltette magát a dolgon, igaz az étvágya szinte nullára csökkent vissza (apa igazi hős volt, amíg Grétát nyugtattam, mosdattam, öltöztettem, addig Ő tisztára suvickolta az összehányt szobát). Most miközben írom sajnos újabb hányás, szakította félbe az alvást, szóval holnap reggel irány a gyerekorvos.


Magasság: 
83 cm (most már állva mérve januárban szeretnék készíteni egy magasságmérő lécet amin folyamatosan jelölgethetjük, hogy hogyan nő a kicsi Csibe)

Ruha, pelenka: 
Ruhákból 86-os, pelenkákból 4+-os méretet hord (az extra mennyiségű folyadékbevitel miatt kénytelen voltam méretet váltani, mert a 4-es már csak alig több, mint egy órát bírta)

Kedvenc ételek: 
Már azt eszi amit mi, de továbbra is tápszert kap 2 éves koráig. Kap már olyan ételeket, amik tejjel készültek, de önmagában tejet nem adunk még neki.
Nagy kedvenc sajt, ha látja, hogy apa szendvicset gyárt  és meglátja akkor onnantól már nem is eszik addig amíg nem kap, a kenyér,kifli katonák tetejéről folyamatosan leszedi. 
A folyadékfogyasztása borzasztóan megnőtt. Tápszerrel együtt napi 3 litert gurít le. Ebből 2,5 dl babatea a többi víz, már a gyümölcsleveket sem akarja meginni, ha belekortyol fintorog és kiköpi a cumit és inkább nem iszik.

Beszéd: 
Továbbra sem áll be a szája, de nagyrészt halandzsul mondja. Vannak ugyan értelmesnek hangzó szavak, de nincs mögöttük, tartalom, nem tudja, hogy mit "beszélt".
A tudatosan értelmes szavai: aja (ez lennék én), deje/gyere, erre, ott és a legújabb Iddi/Indi (Indiana Jones a sünink). Mostanában újra elkezdte mondogatni bababa és új a mamama, nanana, de ezeket is még tartalom nélkül mondogatja.

Kedvenc játékok: 
Luca babát, fogja, viszi magával, ölelgeti, nyitott szájjal puszilgatja. Méhecskés 4 db-os fa puzzle, formabedobó, Ede a zörgő pimponglabda, és Meggietől és Lillytől kapott távirányítós autókázó Minnie egér, irányítja, de hol inába száll a bátorsága a kicsi kocsitól, hol pedig üldözőbe veszi, hogy Minnie fejénél fogva elkapja (ja és természetesen közben nyomkodja a távirányítóját). Ami pedig abszolút kedvenc az a kihajtható piros FP babatelefonja. Nekünk is odaadja, hogy telefonáljunk, de ő maga is a füléhez fogja és hangosan, kiabálva halandzsázik. 

Kedvenc elfoglaltságok: 
Halász Judit koncert nézés közben táncolás és tapsolás, (bár mostanában Halász Judit kezd háttérbe szorulni a Dínókaland mögött). No meg természetesen egész napos rohangálás. Folyton kipakolja a pelenkás fiókot, a konyhapultról és az asztalról lopkodja a meghámozott zöldségeket (rá van kattanva a krumplira és a sárgarépára, majd szépen elrágcsálja őket). Továbbá mindennel játszik, ami nem játék, a szilikon muffin formákat ellopkodja a fiókból, ki és bepakol a mosógépbe, próbálkozik kinyitogatni a szekrényeket (ez legalább nem megy neki, mert mindenhol fent van a szekrényzár).  A bujkálásból mostanra igazi bújócska lett, függöny mögé, hintaszék mögé, konyhapult alá bújik. Ilyenkor nagyon "megijedek", hogy hol van ez a gyerek miközben hallom, hogy kuncog, majd nagy nevetve előjön, hogy bizony nem veszett el.

Amit nagyon nem szeret: 
Ha nemet mondunk neki. valami hihetetlen hiszti jön rá. Elkezd sírni, csapkod, dobál, kiabál aztán jön hozzám, hogy vigasztaljam meg, majd utána minden kezdődik előről.

Összefoglaló: 
Az éjszakák javuló tendenciát mutatnak, már átlagban heti 2 átaludt éjszakával "dicsekedhetünk", igaz olyankor korán ébred, de legalább egyhuzamban végigalussza az éjszakát.
 A szeparációs szorongás még mindig nagyon durván jelen van az életünkben, úgyhogy egyelőre kivárunk és közben biztosítjuk Grétát arról, hogy mi mindig itt vagyunk neki és számíthat ránk. 

Továbbra is imádja a gyerekeket, jól érzi magát közösségben. Nagyon cuki, mostanában megkínál minket mindenből legyen az cumisüveg, a vacsi kenyér katonái vagy akár a játékai. Voltunk Halász Judit koncerten, azaz csak az elején (elhúzódott az amúgy is késői kezdés így alig néhány dalnál tudott csak önfeledten örülni, ahogy közeledett a dél elkezdett álmosodni, rám dőlt és be-bebóbiskolt, de a hangzavarra pár másodpercen belül felriadt), mivel csak szenvedett úgy döntöttünk, hogy inkább hazajövünk, hogy aludhasson, abban az állapotban már úgy sem tudta volna tovább élvezni.
Kezd igazán kinyílni az értelme, megérteti magát, ha szeretne valamit, valamint ha mondunk neki valamit már abban is biztosak lehetünk, hogy tudja mit mondunk. Kérésre , ha van kedve (általában van) bármit odahoz, odaad, megcsinál nekünk, amit kérünk tőle. Kezd megmutatkozni, hogy a pici kis gyerektestben egy igazi nőci lakozik, lopkodja a ruháinkat és  öltözködik (ezután vajon a magassarkú cipőim következnek?).
Eddig örültem, azt hittem, amiért ilyen rövidek a lábai csak nagy sokára fog majd elkezdeni a bútorokon felfelé mászni. Nos tévedtem, kezdődött a konyhai fellépőmmel, aztán következett a fotel, a hintaszék, a játéktartó doboz....
Most már nincs megállás, rájött a technikájára és a félelemérzete totálisan nulla.
Tünemény ez a pici lány (amikor éppen nem a szokásos hisztirohamaival kínoz minket).


4 megjegyzés:

  1. Nagyon aranyos :)!! Nagy élmény lesz Neki ez a napló ha már nagy lesz.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egy részt miatta, egy részt miattunk készül, ha majd elrepülnek felettünk az évek az ilyen kis apróságokra is vissza tudjunk emlékezni. ☺

      Törlés
  2. Cukik ezek a kis copfok :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Gabi. Nekem is kedvenceim a kis csurkák 😁

      Törlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...