2016. január 26.

Diétás túrófánk - édesség lelkiismeret furdalás nélkül

Az élet nem fekete és fehér így a szénhidrát diéta sem. Attól hogy elhatároztam, hogy számolom az ételek ch értékét és az alapján étkezem (mint láthattátok) nem kell lemondanom a kenyérről, gyümölcsről, tejtermékekről, édességekről, viszont kompromisszumot kellett kötnöm.
Itt a farsang időszakban apának már háromszor készítettem fánkot így most eljött az én időm is. Kipróbáltam egy sütőben süthető diétás változatot is, amit végül a kuka evett meg, mert olyan kegyetlenül rossz lett (szégyellje magát, aki rossz receptet képes feltölteni). Aztán rájöttem, hogy a legjobb, ha a túrófánkomat reformosítom át és igazam lett.





Szénhidrát csökkentett túrófánk

Hozzávalók:
25 dkg túró
3 db tojás
7 dkg teljes kiőrlésű liszt (nálam most Nagyi Titka teljes kiőrlésű búzaliszt)
1 ek eritrit
1 csipet só
0,5 kk szódabikarbóna

A hozzávalókat összekevertem, vizes kézzel pingponglabda méretű golyókat formáztam belőle és bő, forró (kókusz)olajba pottyantottam őket. Egyszerre ötöt, mert így még kényelmesen tudtak forogni és nem hűtötték le túlságosan az olajat. A fánkok először lesüllyednek aztán, felemelkednek az olaj tetejére és önmagukat forgatva szép barnára sülnek.
Ebből az adagból nekem 16 db fánk lett, amik összesen 52 g ch-t tartalmaznak, vagyis 1 db túrófánkban összesen 3,25 g ch van.
Vagyis ugyanannyi szénhidrát van 1 db-ban, mint 1 db korpovit kekszben. Tökéletesen beilleszthető a tízóraiba vagy uzsonnába (3 db és egy kisebb alma, vagy 3 db és egy marék bogyós gyümölcsből pl. málna frissen főzött cukormentes lekvárral).
Az eredeti túrófánkhoz képest kevesebb teljes kiőrlésű lisztet tettem a tésztába (mert a sima finomliszthez képest a teljes kiőrlésű lisztek több folyadékot vesznek fel), így nem lett tömör, nehéz az elkészült fánk, ugyanolyan lett az állaga, mint a hagyományosnak, az egyedüli eltérés azon kívül hogy sokkal alacsonyabb a ch értéke, hogy sötétebbek lettek a golyóbisok.

Mit gondoltok, lenne kedvetek kipróbálni?

A Csibekalandok a facebookon is elérhető, így biztosan nem maradtok le semmiről! :)

3 megjegyzés:

  1. Hmmmm jól hangzik ;)Hétvégén lehet kipróbálom Úgyis ,,farsangozunk,, :) A minap én is megjártam egy fánk recepttel ( tejben főtt lett volna) végül a kutyák ették meg...

    VálaszTörlés
  2. Remélem sikered volt ezzel a fánkkal. Nagyon figyelek rá, hogy csak olyan receptek kerüljenek fel, amik ténylegesen működnek és nem csak az én konyhámban ;)

    VálaszTörlés
  3. Bar nekem egy pottyel tobb lisztet vett fel,de nagyon jo recept! Meg a gyerekek is szerettek :) koszonom!

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...