2016. február 8.

17. hónap


Nem csak a kicsi, de a nagyobb gyerekeket is szereti, így külön élmény neki, ha az iskola mellé érünk


Most már nem csak anyával, de apával is matricát játszik


Kor: 
17 hónap

Súly: 
10,9 kg (nem hízott most semmit, bár érzésre ez hihetetlen)

Fogak: 
10 db (útban vannak az alsó első őrlők, és az alsó-felső szemfogak, de még nem bújtak ki)

Egészség/betegség: 
Az új év jól indult, aztán január végén sikerült összeszedni egy megfázást, abból már kigyógyult van a kisasszony. Van még ugyan egy kis hurutos köhögése, de valószínű pár nap alatt Stodallal kilábal belőle.


Magasság: 
85 cm 

Ruha, pelenka: 
Ruhákból átlagosan 86-os méretet hord, bár van még 80-as H&M-es body, ami teljesen jó rá, Scamp bodyból már jó a 92-es is tökéletes, de van 74-es Next leggingje, ami még mindig jól passzol rá, szóval változatos a paletta. Pelenkákból újra 4-es méretet hord.

Kedvenc ételek: 
Az evés, hogy is mondjam nem az igazi. Rosszul és keveset eszik. Nem csúsznak a zöldségek sem a gyümölcsök ( se paradicsom, se uborka, se paprika, semmit nem hajlandó megenni). Mivel a gyümölcsöket is teljes mértékben elutasítja, ezért kénytelen-kelletlen 100%-os gyümölcslevet adok neki hígítva napi egyszer.Tudom ez nem olyan, mint az igazi gyümölcs, de jobb ötletem egyelőre nincsen. Elég keveset eszik, néha már-már úgy néz ki, mintha fényevő lenne (bár jó súlyban van, úgyhogy gond biztosan nincsen). Előszeretettel kunyerál a tányéromból, inkább azt eszi, mint a neki elkészített ételt. Így kiderült, hogy ízlik neki a kuszkusz, a bulgur, a sült zeller, a karfiolrizs, a karfiolfasírt. Újrapróbálkozás után nagy előszeretettel ette a túrógombócot is. Új dili, hogy nem hagyja etetni magát, egyedül akar enni. Amivel nem is lenne gond, DE a kanalat, mint olyat arra használja csak, hogy doboljon vele az etetőszék tálcáján. Mindent kézzel, széttrancsírozva eszik, és ami a legrosszabb ha végez a mancsos kezecskéit a hajába törli... Utána persze őrült ordítás van amikor le kell zuhanyozni és hajat kell mosni.
Hónap közepén sztrájkba kezdett és elutasította a már megszokott tápszert (ha jól emlékszem 4 hónapos kora óta kapta a Humana BabyFitet), így azóta átálltunk Babydream 3-as  tápszerre. Ezt, szívesen megissza, nem tiltakozik ellene: reggel 230 ml-t, este 260 ml-t iszik.
A folyadékfogyasztása visszaállt 1,5 literre.

Beszéd: 
Mintha visszafelé fejlődnénk. Indin kívül az ott az egyetlen olyan értelmes szó amit tudatosan használ. Ezen kívül mama, baba, néhányszor mondott már papát is, de ezeket csak úgy be-beszúrja a halandzsázás közé. Ha mutatom neki, hol a baba csak röhög, de mondani nem mondja, anyukámnak se mondja a mamát. Egyszerűen csak halandzsázik egész nap.

Kedvenc játékok: 
Minden játék, ami nem játék, valószínű ez más gyerekeknél is előfordul, nem vagyunk kivételes esetek. Kutyushugit nagyon szereti, addig nyomkodja, amíg a kedvenc dalait kezdi énekelni, a "fej, vállak, térd és láb" szövegű dalocskára, együtt mutatjuk meg, hogy melyik testrészünk hol van. Mostanában kevesebbet telefonál és telefonáltat bennünket a babatelefonjain (de azért apa még egy párszor kifogja a kötelező telefonálást). Az egyik szomszéd nénitől kapott egy kistáskát, azt a nyakába akasztja és jön megy vele. Kezd olyan érzésem lenni, hogy elkezdődött nála a szerepjátékos időszak. Nagyon szereti tologatni a két kis műanyag autóját (rém egyszerű és olcsó darabok, ebből is látszik, hogy nem számít a gyerekeknek, hogy egy játék mennyire drága). Néha csak melléfekszik a parkettára, a tetejére teszi a mutatóujját és előre hátra tologatja. Továbbra is imádja a könyveket, bár nem valami finoman és nőiesen bánik velük (ezért hetente egyszer magam elé veszem a nagy kupac megtépázott, széttépett leporellók, lapozók maradványait és bőszen ragasztgatok).

Kedvenc elfoglaltságok: 
Dínókaland, Aranyhaj és Jégvarázs imádás van (nekünk pedig már az agyunkra megy), táncol, rázza a fenekét, sikongat és tapsol a zenékre, énekere. Egész nap jön meg, van amikor kifejezetten fel-le rohangál eszeveszetten sikongatva az egész lakáson keresztül. No meg persze a pakolás véget nem érő folyamata is tőle származik (ha rendet teszek a szobánkban mire végzek totális a káosz a konyhában, az előszobában és a szobájában). Igazi kis káosz királynő! Igazi nő. Öltözik. Szinte azonnal amint meglát bármilyen ruhadarabot, ez lehet akár pulcsi, nadrág, sapka, sál, stb. rögtön magár veszi, nagyon örül magának.

Amit nagyon nem szeret: 
Ha nincs mese, ha reggel nem megyünk ki a szobájából, amíg apa fel nem ébred, ha nem veszem fel azonnal amikor ő kitalálja. Egy szó, mint száz maga a NEM szó váltja ki a nemtetszést (no meg a toporzékolást és a hisztit).

Összefoglaló:
Ahogy telnek a napok egyre látványosabban fejlődik és nyílik ki a világ felé Gréta értelme. Már nem csak azért érdekli a környezete, mert mindent meg akar rágni. Rámutat dolgokra, hogy mondjuk meg mi micsoda, mutassuk meg, hogy hogyan működik. Mindent (tényleg szó szerint mindent) ért, amit mondunk neki. A fényképeken megmutatja hol van apa, anya, mama, papa, Lujzi (ő a húgom) és a baba). Ismeri a testrészeket megmutatja magán és rajtunk is, hogy hol van (a pocak, szem, nózi, fül, száj, kéz, láb, cici). Karácsony után tettünk a szüleim jóvoltából egy bevásárló utat az ikeába, mert újra alakítottuk a lakást (egyszer majd talán erről is írok, hogy mióta beköltöztünk mennyi mindent, újítottunk, alakítottunk át), a tv felkerült a falra, így már nem tud ott állni előtte 10 centire, fogdosni, lökdösni sem tudja. Tehát jól jártunk Gréta szeme épségét is óvjuk, másodsorban pedig megkíméljük magunkat egy új tv vásárlásától. Valamint vettünk egy leesésgátlót Grétának. Korábban írtam arról, hogy direkt olyan rácsos ágyat választottam, aminek az egyik teljes oldala levehető, így normál kiságynak még egy jó ideig használható. Két hete szedtem le a rácsot, átalakítottam kisággyá és feltettem a leesésgátlót. Grétának nagyon tetszett a végeredmény. Szívesen mászik be az ágyikójába, így hogy nincsen bezártság érzése végre megszerette az ágyát. Néhány ébredős éjszakánk ugyan volt (amíg rá nem jöttem, hogy fél 3-kor azért kukorékolt ébresztőt, mert a bekészített cumisüveg kicsúszott a a rácsvédő és az ágy közötti alig 8 cm-es résen), de megoldottam egy színes csomagolópapírral bevont kartonnal, így azóta Gréta ha megébred kiszolgálja magát újra egyedül, iszik és alszik reggelig. Ha ezt tudtam volna, hogy egy ilyen kis semmiséggel javíthatnánk az alvásán (alvásunkon) már sokkal hamarabb kapott volna rácsvédőt. Következő akcióm majd az lesz, hogy a délutáni alvásnál leszoktatom, arról, hogy rajtam aludjon el. Mert míg este csak mellé kell feküdnöm (van mikor még erre sincs szükség), addig nappal ha elfárad, csak úgy hajlandó elaludni, ha rám mászik, rám dől.
Megtanult felmászni az ágyunkra is (elég széles, 10 cm-es fa szegélye van körben még a matrac előtt, így eddig ezért nem sikerült), felmászik hozzánk közöttünk héderel, hempereg, vagy csak hátradől a párnánkra). Csúszik mászik, rajtam keresztül, élvezi, ha rám mászhat rám feküdhet. Ha lefekszem a szőnyegre rámászik a hátamra és pacigol, hatalmasakat ugrálva közben. Hozza a mesekönyveket mutogatja, hogy melyik állatnak mondjuk a nevét és utánozzuk, hogy milyen hangot ad ki.
Sajnos az utóbbi időben eléggé eldurvult és nem tudom, hogy mit kezdjek vele: harap csíp, karmol, üt, tép. Általában én vagyok a kiszemelt célpontja, apának csak a nagylábujját akarja folyton leharapni. Ami rettentő kellemetlen, hogy ringatón ha valamelyik gyereknél meglát valamit, ami tetszik neki és nem kapja meg, akkor üt, belecsimpaszkodik a hajába és megtépi. Magyarázom neki, hogy az fáj, és rossz, nem szabad bántani másokat, mi/ők sem bántjuk/bántják őt. Finoman kell bánni a babákkal. Mutatom neki, hogy kell puszit adni, hogy hogyan simogasson finoman, de mint a falra hányt borsó: egyik fülén be, a másikon ki. Puszit adni nem akar megtanulni, a finom simogatás tanulás is gyorsan átvált csapkodásba. Alapvetően nagyon szereti a gyerekeket, mindenkit meg szeretne ölelni, akár az utcán látja az ismeretlen gyerekeket, akár zárt közösségben. Közösségben a probléma az enyém-tiéd, birtoklási dolgok megértése, hogy nem minden az övé, nem kaphat meg mindent azonnal. Félek még sokszor fogunk a szőnyeg szélén állni a bölcsődében, óvodában, iskolában apával, hogy már megint mit művelt a Kulcsár Gréta...
Elkezdtem vele babakocsi nélkül sétálgatni, ha nem kell sok mindet vásárolni akkor gyalog sétálunk át Sárbelekbe, vagy megyünk le a Kodály térre. Kezdetben csak a ringatóról sétáltunk haza, hogy ne aludjon el, amíg hazaérünk. De láttam rajta, hogy élvezi és jól bírja, így több alkalommal voltunk babakocsi nélkül. Van amikor engedem, hogy előre menjen, tömbök között, a téren, ahol nem történhet semmi baj, de ha az út mellet megyünk akkor szigorúan fogom a kezét. Így ugyan egy 20 perces bevásárlásból van hogy egy óra lesz, de lényegtelen. Lehet ösztökélni az előre haladásra, ha van előttünk sétáló kutyus vagy gyerekek, de mindez csak addig válik be, amíg oda nem érünk, mert a kutyusok és a gyerekek mellett is lecövekel és nem akar mozdulni. Útban Sárberek felé két általános iskola is útba esik, ha kint vannak a gyerekek az udvaron meg kell állni a kerítésnél mert magaráz és sikongat nekik.
Januárban 2x is ott aludt a szüleimnél (egyszer velem együtt, amikor apák késő estig szereltek, és fúrtak, egyszer pedig nélkülem), minden nagyon simán ment, a mama és a papa nagyon örültek neki.
Hát röviden ennyi minden történ velünk, vele az elmúlt egy hónapban.


A Csibekalandok a facebookon is elérhető, így biztosan nem maradtok le semmiről! :)

2 megjegyzés:

  1. Tündéri, tényleg imádja a zenét, a gitárt, és imád táncolni.
    Az én kis Unokám sem akart se zöldségeket, se gyümölcsöket enni, én frissen facsart narancs és mandarin lével próbálkoztam, de azt is csak megszűrve itta meg. Persze már nagyobb volt, úgyhogy segített a facsarásban is, sőt hazavitte a citrusprést, és otthon is csavarták a mandarint, narancsot.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen María! :)
      Most már kicsit beletörődtem a gyümölcs bojkottba, jövő héten már úgy is betölti a kisasszony a 18 hónapot, úgyhogy megpróbálkozom az aprómagvas gyümölcsökkel, hátha azoknál nagyobb sikert aratok :)

      Törlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...