2016. április 4.

Beszoktatás a bölcsődébe 1. hét

Szóval eljött ez a (várva várt vagy éppen rettegett) pillanat is, szerdán délelőtt elkezdtük a bölcsődei beszoktatást. Gréta betegeskedése miatt csúsztunk egy hetet, így a húsvét utáni csonka hét még rövidebb lett, mire megkaptuk az orvosi egészséges igazolást. Tovább már nem lehetett húzni az időt, mert a munkahelyemen nagyon várnak már vissza, így ezzel a 8 nappal kellett gazdálkodni.

Szerdán 10-re kellett mennünk, és miután leadtuk az "egészséges igazolást" kezdhettük az ismerkedést.
Gréta a katica csoportba került, Terike és Csilla lettek a gondozónői (nagyon kedves, aranyos hölgyek) a jele pedig az eper lett.
Kaptunk egy kisebb listát hogy miket kell beszereznem a kezdéshez (bölcsődei ágynemű, 3 váltás benti ruha, benti cipő, pelenka, popsitörlő, fogkefe, fájdalomcsillapító, naptej, üzenőfüzet és egy tacskó formájú gyerekfésű - amit még sehol sem sikerült beszereznem pedig már a boltokon és magyar webshopokon kívül az aliexprest és az ebayt is végigböngésztem, mind hiába).

Aki esetleg tudja, hogy hol kapható ne legyen rest megírni nekem ;)
A szekrénykéje elfoglalása után átöltöztettem és átmentünk az átadó helyiségbe kezet mosni (ez állandó rutin, mert a bölcsibe menet a gyerekek gyakran összefogdosnak mindenfélét - száraz falevéltől kezdve, kavicsokon, bogarakon, gilisztákon keresztül, szóval tényleg minden vackot - így a csoportba már tiszta praclikkal mennek, nem koszolják össze, viszik rá a bacikat, vírusokat, fertőzéseket a benti játékokra).
A gondozók bemutatták Grétát a gyerekeknek (12-en vannak, tizenegy 3 év feletti kisgyerek, akik szeptemberben már megkezdik az óvodát, és egy 2 éves kislány, aki Gréta előtt 1 hónappal kezdett). A csoportszoba nagyobb gyerekekre van inkább berendezve, se mászóka, se csúszda, se baba libikóka. Ellenben asztalok, mini ülőkék bőven akadnak, valamint kosarakban játékok (dupló, építőkockák, műanyag állatkák, tüske építő, műanyag kis étkészlet, műanyag gyümölcsök, játékbabák, játék babakocsi, babalaptop, játéktelefon, stb.) babakonyha.
Gréta nem igazán foglalkozott a többi gyerekkel, meglátta a játékbabakocsit és az ott töltött egy óra alatt végig azt tologatta. Amikor egyik másik gyereknél elszakadt a cérna, kiborultak, sírtak, összevesztek a játékokon akkor lemerevedett, nem tudta hova tenni a dolgot, de utána folytatta a csoportszoba babakocsis felfedezését. Amikor letelt az egy óránk elköszöntünk, átöltöztettem Grétát és hazamentünk.

Csütörtökön szintén 10-re kellett mennünk (aznap már 2 órát töltöttünk bent), mire odaértünk már kimentek az udvarra a gyerekekkel, Terike várt meg minket és engedett be a az öltözőbe. Kimentünk az udvarra, Gréta rögtön elemébe került amint meglátta a labdákat, egymás után kezdte őket begyűjteni. Kb. 10 perc után Terike szólt, hogy köszönjek el Grétától, biztosítsam afelől, hogy vissza fogok jönni hozzá és negyed órára menjek be az öltözőbe. Számomra teljesen nem várt dolog történt, amikor megfogtam, hogy elköszönjek tőle, teljesen bedühödött, hogy megállítom és arra a fél percre elválasztom a labdáktól. Egyáltalán nem foglalkozott vele, hogy elmentem, nem is keresett, abban a 15 percben.
A kinti játék után bementünk és már Gréta is a többiekkel ebédelt. Igaz nekem kellett etetnem, mert nem szabad kézzel enni, csak kanállal, Gréta viszont hamar fel szokta adni a kanalazást, és onnantól már mindent kézzel eszik. Ellenben szinte azonnal nagyon ügyesen ivott egyedül pohárból, az újdonság és az, hogy látta a többiektől, hamar szórakoztatóvá és utánzandóvá tette számára. Az ebéd olyannyira ízlett neki, hogy még repetázott is. Ebéd után kezet mostunk, elköszöntünk, felöltöztünk és hazamentünk.

Pénteken már 9-re kellett mennünk (aznap 3 órát töltöttünk bent), egy kis játék és krumplinyomdázás után tízóraiztak, ami Grétánál csúfos kudarc volt, nem volt hajlandó gyümölcsöt enni, a gyümölcsléből is csak 2 kortyot ivott, mindösszesen 2 db kölesgolyót tápolt be. 
Tízórai után gyakoroltak a bölcsőde 45 éves fennállása alkalmából rendezendő gálaműsorra a kis műsorukat (Gréta imádta, tapsolt és riszált a dalokra, mondókákra). Majd kimentünk az udvarra, aznap már háromnegyed órára kellett elmennem. Gréta ez alkalommal se foglalkozott a távozásommal, nem keresett ellenben felfedezte az udvart és nagyon jól érezte magát. Ebédnél megint nagyon jól evett és kétszer is repetázott. Kézmosás élköszönés és átöltözés után elaludt a babakocsiban hazafelé, nagyon kifárasztotta a nap.

Nem merem elkiabálni, de idáig nagyon jól fogadta Gréta a bölcsődét, a közösséget, a gyerekeket, a változást (remélem ez így is marad). Ezen a héten már reggeltől járunk és mindennap egy órával növeljük az ott töltött időt - és csökkentjük azt, amit anya bent van. Keddtől már az ottalvással is próbálkozunk pénteken pedig már nélkülem fogja a teljes napot bent tölteni reggel fél nyolctól délután fél négyig. Krisztián is már el fog kísérni minket reggelente, hogy átlássa, szokja a helyzetet, mert élesben, ő fogja majd minden nap vinni a kisasszonyt.
Beszámolok majd újra a hét folyamán történtekről és a második beszoktatós hetéről is.

A Csibekalandok a Facebookon is elérhető, így biztosan nem maradtok le semmiről! :)


7 megjegyzés:

  1. Ha tacskós nem is, cicás pölö van: http://stellabeauty.hu/titania-gyermek-fesu-1816.html

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. vagy macis: http://stellabeauty.hu/titania-gyermek-fesu-1815.html
      (gondolom az akasztó miatt kell, ezeken van)

      Törlés
    2. Nagyon köszönöm, hogy belinkelted ezeket a fésűket, de sajnos csak a kutyás jöhet szóba. Tavaly cicás volt, de idén mindenkinek egységesen tacsisra szeretnék lecserélni. (Már azon is gondolkodtam, hogy egyszerűbb lenne, ha az egész csoportnak vennék egységes normálisan beszerezhető fésűket).

      Törlés
  2. Örülök, gogy jól halad a beszokás.
    Miért éppen tacskós kell? :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Gabi! :)
      Nem tudom miért épp ez a tacsi kell. Valaki nagyon oda lehet a kutyákért :P

      Törlés
  3. Örülök hogy könnyen vette Gréta baba az első hetet! Biztos nem lesz a továbbiakban sem gond!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük Éva!
      Szerencsére stram, rátermett gyerek Gréta, a gongozónők szerint nagyon jól halad. :)

      Törlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...