2016. november 3.

Időbeosztás (nem csak) gyerekes családoknak/anyukáknak

Sokszor írtam már nektek arról, hogy mióta visszatértem a munkába szinte lehetetlen küldetés az időmet beosztanom, nem tudok minden területen nem hogy 100%-osan, de sokszor 50%-osan sem teljesíteni. Úgy érzem szétszakadok, közben a lakás mégis szalad. Mindenképpen megoldás kellett, mert jó-jó fontossági sorrend van, a gyerek a legfontosabb, meg a lakás van értünk, nem mi a lakásért, de azért egy általános rendet, illetve tisztaságot nem árt fent tartani így nekiálltam kutatni és megtaláltam (a számomra) ideális megoldást.
Nem, nem én tojtam a spanyol viaszt, az érdem azoké, akik a rendszer(eke)t kidolgozták. Nem fogok minden renszert kifejteni, az elérési utakat viszont megadom hozzájuk, hiszen ők dolgoztak meg érte az érdem az övék, én csak az általam átdolgozott, magunkra formált változatot osztom meg részletesen veletek.

3 fő, egymásra épülő, egymáshoz kapcsolódó inspirálóm volt:
 1. Először is szükség volt a megvilágosodásra. Ugyan én nem vagyok olyan, mint a nagypapám volt (a II. világháború ideje alatt volt gyerek, és mivel akkor szükséget szenvedtek szinte mindenben, ezért későbbi élete folyamán mindent gyűjtögetett, mert ki tudja mikor jön majd jól, hogy van belőle kint a kamrában/sufniban/stb.), de ha magamba azaz a szekrényekbe, helységekbe nézek, akkor észreveszem, hogy bőven van olyan holmink ami csak porfogó. Nem ezzel nem arra godolok, hogy az olyan kincseket kár őrizgetni, amihez szoros érzelmi szálak fűznek (pl. a nagymamámtól kaptam egy havas házikós nippet, amit még a halála előtt vett a szanatórium melletti kis szuveníres bódéban nekem - ez soha sem lesz kérdés, hogy velem marad e).
De bőven akad nálunk (és szinte teljesen biztos vagyok abban, hogy másnál is) kizárólagosan porfogó, helyfoglaló:
 • gyorséttermek szórólapjai - bár soha sem rendelünk semmit,
 • ajándékba kapott giccsek, amiket bocsi, de Istenments' hogy  ki is rakjak a polcra
 •  a ruhásszekrényben olyan melléfogások, amik nagyon megtetszettek a boltban, de aztán kiderült, hogy rosszul áll, vagy kényelmetlen a viselése,
 • és ami rám nagyon jellemző: a kinyúlt, foltos, lyukas, leharcolt ruhák otthoni "játszós" ruhává minősítése (vannak már vállalhatatlan több mint 10 éve ebbe a kategóriába minősített darabok, amiket már otthonra sem hordok, ne kérdezzétek, hogy miért nem dobtam még ki őket, mert én sem tudom),
 • azok a konyhai eszközök, amikkel szintén lyukra futottam, és soha sem kerülnek elő a szekrény, kamra mélyéről,
 • azok a kozmetikai szerek, amikre azt hittem, hogy szükség van, vagy egyszerűen csak nem váltak be a használat során.
 • és még hosszasan sorolhatnám...
(Ezek a nálunk található szanálásra ítélt holmik, de minden lakásban változó az összetétel, amiben biztos vagyok, hogy mindenkinél akad selejtezésre váró holmi).
Ez most nem azt jelenti, hogy őrült módjára mindent dobjunk ki, hanem szelektáljunk, ami ténylegesen kidobásra ítélt azt ne sajnáljuk (pl: én a leharcolt, vállalhatatlan otthoni "játszós" ruhákat). Amit lehet adjunk el (én a jófogáson és a facebookos csoportokban szoktam hirdetni általában minden elkel), eladáson kívül ajándékozhatunk is (ismerősöknek, barátoknak, rokonoknak), vagy jótékonykodhatunk is a még használható állapotú holmikkal.
A lényeg az egyensúly, Jónás Anna ezt nagyon jól megfogalmazta Kicsivel könnyebben c. könyvében: "Ne több legyen, hanem elég." Legyen elég holmink ami hasznos számunkra, segíti az életünket, de ne annyira sok, hogy az már hátráltasson minket (pl: takarításnál ne kelljen csak fél órán keresztül lepakolnunk a nippeket a polcokról csak azért, hogy tisztára törölhessük a polcot, utána pedig pakolhassunk mindent vissza újabb fél órán át...).


       2.   Ha pedig már visszaredukáltuk használati tárgyainkat nem árt olyan rendszerben elhelyezni őket, hogy átláthatóak legyenek, jól hozzáférhetőek, ne kelljen mindent órákig keresgélni és rendrakáskor egyszerűen a helyére lehessen tenni.
 • Ebben nagyon hasznosak a fiókos szekrények, dobozok, kosarak. Igényesen el lehet pakolni mindent szem elől (ha mindig ugyanoda tesszük vissza a holmikat akkor nem csak az elpakolás lesz egyszerű és az üres felületeknek köszönhetően a takarítás is pikk-pakk készen lesz, hanem mindent gyorsan meg is találunk). Lehet nagyon igényes kinézetű dobozokat kapni akár természetes alapanyagokból akár műanyagból, netán fémből, de egyszerű kiürült papírdobozokat is be lehet vonni (csomagolópapírral, madzaggal, fonallal, vagy akár le is festhetjük, ez tisztán ízlés kérdése).
 •  Hasznos lehet a dobozok, kosarak felcímkézése is, ha nem mi magunk rakunk rendet, vagy keresünk valamit, hanem pl. életünk párja, vagy az éppen nálunk gyerekcsősz szerepébe bújt nagyi.
 • Polcos szekrényekbe előszeretettel tudom ajánlani az ún. fiókrendező dobozokat, amiket ugye nem csak fiókoba tehetünk.
 • A kamra átláthatósága érdekében érdemes beruházni (jó)néhány műanyag dobozra. Nem csak az átláthatóság miatt, hanem mert így megkíméljük magunkat attól a kellemetlenségtől, hogy molyok, bogarak és kukacok költözzenek a boltból hazahordott zacskókból, csomagokból az otthon betároltakba (így ezzel tulajdonképen hosszútávon csak spórolunk).
 • Nálunk még a fürdőszoba szekrényben is kis kosarak, dobozok vannak (egy a hajgumiknak, csatoknak, egy a kéz-, láb- és köröm ápoló holmiknak, egy a körömlakkoknak).
 • A gyerekszobában szintén dobozolunk (külön van legós, építőkockás, babás és kézügyességi játékos doboz, a következő a babakonyhás játékoknak fog készülni).
A ruhák hajtogatást mutatja be Marie Kondo

Itt pedig az alsóneműkét
Forrás

Forrás

Forrás

     3.  És ha már minden a helyén van következik a számom(unk)ra legoptimálisabban átformált időbeosztási rendszer.

A flylady (Finally Love Yourself - végül szeresd magad) rendszer lényege a rutin kiépítése. Ugyanis ha felosztjuk a feladatokat és nem egyszerre akarunk belekapni mindenbe, akkor nem fenyeget az a veszély, hogy a nagy kapkodásban semmi sem készül el.
Ehelyett jó beosztásban, apró részfeladatokra osztva a munkát minden elkészülhet és ezért nem kell órákon át a robotolnunk.
Először is az apró dolgok: reggel felkelés után, mosakodás, fogmosás, fésülködés, (bőr rutin: hidratáló, fényvédő, smink) , öltözködés, beágyazás, villámgyors rendrakás a konyhaasztalon, reggelizés (ez soha sem marad ki), Gréta ébresztése, öltöztetése, és indulás munkába/bölcsibe.
Hogy elősegítsük a másnap reggeli gyors és zökkenőmentes készülődést Krisztián szokta legyártani a másnapi reggeli szendvicseket (így csak elő kell venni a hűtőből őket, ha reggeli készek vagyunk), ezzel sem kell már húzni az amúgy is kevés időt .
Este mindig kikészítem Gréta másnapi "bölcsibemenős" ruháját, a hátizsákját, amibe azok a holmik kerülnek amit másnap reggel be kell vinni a bölcsődébe, a saját ruháimat, a táskámat illetve ha szükséges akkor papírokat, iratokat és bekeverve a hűtőbe teszem a másnap reggeli kakaót (ha nem magától ébred Gréta akkor már csak a gyorsan megmikrózott kakaójával ébreszthessem, ha pedig magától kel akkor még fontosabb a gyorsaság, mert akkor rögtön kéri a neki járó ébresztős kakaót).
Amit újabban bevezettem az az esti mosogatás, így üres a mosogatótálca, jobb érzés ha hazaérek munkából, hogy nem azt látom, hogy még az is rám vár.

Ezek apró dolgok, mindössze pár percet vesznek igénybe, mégis hatalmas előny, ha nem reggel kell keresgetni az aznapi ruhákat, előtúrni a bölcsibe bevivős játszós pólókat, vagy akkor elkezdeni bekeverni a kakaót, amikor már ordít a gyerek, hogy kell neki.

(A saját rutinotok kialakításához itt kaphattok segítséget.)

És akkor következzék az én időbeosztásom heti menetrendje.
Minden napra jut valami, nem akarom egyetlen nap alatt kitakarítani az egész lakást (ez ugyan gyerek nélkül még ment, de ha most megjelenik Gréta, hogy "Anya gyeje! erre nem mondhatok nemet, akkor bizony fel kell függesztenem a munkát így teljesen esélytelen, hogy az egész lakást "végignyaljam" egyetlen nap alatt). Ehelyett egyetlen feladatra koncentrálok. pl. csütörtökönként kitakarítom a hálónkat. letörölgetek, összeszedem és lefűzöm a még papír alapon érkező számlákat, porszívózok. Emellett a zónázást (avagy ha így jobban tetszik a nagytakarítást) is abban a helyiségben végzem el. Én a negyed éves nagytakarítást választottam , így a nagytakarítást 12 hétre azaz 12 részmunkára osztottam (így van lehetőségem egyszer akár a halasztásra is mert átlag 13 hét a 3 hónap), fölöslegesnek tartom és nálunk kivitelezhetetlennek is a havi zónázást.

Ez a hálóban ez így néz ki:
1. Az ágyunk feletti falon lévő polcról lepakolás, a könyvek kiporszívózása, a polc teljes áttörlése.
2. Az íróasztal kipakolása, áttörölgetése, kívül-belül
3.Az íróasztal fölötti polcok lepakolása, a dvd-k áttörölgetése, a polcok teljes áttörlése.
4. Az ággyal szemben lévő falon lévő polcról lepakolás, a könyvek kiporszívózása, a polc teljes áttörlése.
5. Vitrin kipakolása, az emléktárgyak portalanítása, áttörlése, a vitrin teljes külső-belső áttörlése.
6. Az alsó szekrény kipakolása, a könyvek kiporszívózása, és teljes külső-belső áttörlése.
7. A gardrób bal oldalának kipakolása, teljes külső-belső áttörlése.
8. A gardrób jobb oldalának kipakolása, teljes külső-belső áttörlése.
9. A mennyezeti lámpa portalanítása, átmosása.
10. A radiátor és a fűtés csövek átmosása.
11. Ablakpucolás, függöny mosás, ajtó lemosása.
12. Fotelhuzatok, ágytakaró, díszpárnahuzatok kimosása.

A gyerekszobában:
1. A komód feletti pocok lepakolása, mesekönyvek kiporszívózása, a polcok teljes áttörlése.
2. A komód kipakolása, a kinőtt gyerekruhák szortírozása, a komód teljes külső-belső áttörlése.
3. A polcos szekrény kipakolása, a játékok szortírozása, teljes külső-belső áttörlés.
4. A polcos szekrény fölötti fali pocok lepakolása, letörése.
5. A gardrób jobb oldalának kipakolása, a kinőtt ruhák szortírozása, (sajátok dobozolása méret szerint, kölcsönkapottak összekészítése visszaadáshoz), a szekrény külső-belső kitörlése.
6. A gardrób középső részének kipakolása, a kinőtt ruhák szortírozása, (sajátok dobozolása méret szerint, kölcsönkapottak összekészítése visszaadáshoz), a szekrény külső-belső kitörlése.
7. A gardrób bal oldalának kipakolása, a szekrény külső-belső kitörlése.
8. A gardrób tetején lévő dobozok átszanálása, kitörlése, a gardrób tetejének letakarítása.
9. A felnőtt ágy ágyneműtartójának kipakolása, áttörlése.
10. A csillár letakarítása.
11. Ablakpucolás, függöny mosás, ajtó lemosása.
12. Plüssállatok, ágytakaró, díszpárnahuzatok kimosása.

Fürdőszobában:
1. A külső polcok lepakolása, áttörlése, kozmetikumok szanálása.
2. A tükrös szekrény belső polcainak lepakolása, letörlése, kozmetikumok szanálása.
3. A tükrös szekrény tetejének lepakolása, letörlése, a fürdőszobai lámpa letakarítása.
4. A mosdó alatti részátpakolása, kitakarítása.
5. A mosógép tetején tárolt lavórok, fürdős játékok lepakolása, letörlése.
6. Csempék átmosása.
7. A mosógép átmosása, kitakarítása.
8. A törölközőtartó lepakolása, a törölközők felfrissítése, a polc letörlése.
9. A tisztítószeres polc lepakolása, szanálása, letörlése,
10. Ablakpucolás, ajtó lemosása.
11. Fürdőszobaszőnyegek kimosása.
12. Radiátor, és fűtéscsövek áttörlése.

Konyhában:
1. A hűtő tetejének lepakolása, a szakácskönyvek kiporszívózása, a hűtő tetejének letörlése.
2. Hűtő nagytakarítás, belső áttörlés, "eltemetett" kőkori maradékok eltávolítása.
3. Fagyasztó leolvasztása.
4. Mosogató alatti szekrény kitakarítása.
5. Mosogató feletti szekrény kitakarítása.
6. Fiókos szekrény kitakarítása.
7. Üvegajtós felső szekrény kitakarítása.
8. Sarok felső szekrény kitakarítása.
9. Sarok alsó szekrény kitakarítása.
10. Főzőlap-sütő  kitakarítása
11. Csillár áttörlése.
12. Ablakpucolás, függöny mosás.

Előszobában (itt nincs annyi teendő, úgyhogy nem 12 hetes a ciklus, hanem csak 4):
1. Előszobafal áttörlése.
2. Cipős szekrény külső-belső áttörlése.
3. A bejárati ajtó és kamra ajtó áttörlése.
4. Mennyezeti lámpa áttörlése.


Így részfeladatokra osztva még a nagytakarítás sem olyan nagy feladat. Szóval az általános rendrakás és takarítás mellett minden héten csinálok valami nagytakarítós mellékfeladatot.

És akkor lássuk a heti táblázatomat:


Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat Vasárnap
fürdőszoba
takarítás,
zónázás
gyerekszoba
takarítás,
zónázás
háló takarítása,
zónázás
fürdőszoba
villámtakarítása
előszoba
zónázás
konyha
zónázás
járólapos
helységek
felseprése
járólapos
helységek
felseprése
járólapos
helységek
felmosása
járólapos
helységek
felseprése
mosás mosás mosás
száraz ruhák
elpakolása
száraz ruhák
elpakolása
száraz ruhák
elpakolása
főzés főzés főzés

 Láthatjátok, hogy napra leosztva nem sok, a folyamatos mindennapos takarítás következménye, hogy ugyan nem patyolat a lakás, de egy váratlanul beeső vendég esetén is teljes mértékben vállalható.

Remélem tudtam segíteni nektek, hogy könnyebb legyen az idő és munkabeosztás.
Nektek hogyan néz (nézne) ki a beosztásotok?

A Csibekalandok a facebookon is elérhető, így biztosan nem maradtok le semmiről! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...