2020. május 3.

Csibekalandok - életünk a karanténban Grétával

Mióta Gréta 2 éves lett megritkultak a róla szóló bejegyzések. Korábban havonta írtam róla, a fejlődéséről, a szokásairól, a kedvenceiről, de ahogyan észrevettétek a munkába állásom óta folyamatosan egyre kevesebb a bejegyzés a blogon, nem volt már időm, erőm, energiám így maradt meg az évenkénti beszámoló róla. Most ti kértétek, hogy a következő alkalommal Grétáról írjak így összeszedem a legfontosabbakat és mutatok néhány képet és videót is róla.

Szóval 5,5 éves lett 120 cm magas, 20 kg és 29-es a lába. De ezek csak a száraz tények, ami valóban meghatározza őt az a személyisége. Krisztián nem tudom milyen volt gyerekként, így arra tudok csak alapozni, hogy Gréta külső jegyeiben továbbra is apára hasonlít, a személyiségében pedig nagyon is rám ütött, sőt úgy néz ki rajtam is alaposan túltesz...


Alkatra vékonyka, nem sovány, talán az átlagosnál picit vékonyabb, de nem tartozik a kóros kategóriába. Változott az alkata az utóbbi 1 évben, eddig hosszú felsőteste volt és rövid végtagjai, elég aránytalan volt a testfelépítése, mostanra viszont elkezdtek nyúlni a lábai, így már nem tűnik olyan aránytalannak, bár az most is látszik még, hogy extra hosszú a törzse.

Elég sokáig nem volt Grétán egyetlen anyajegy, sem szeplő, az utóbbi 2 évben jelent meg az első anyajegy és azóta még 3, majd a szeplők is előjöttek a nóziján.

A haja már nem olyan erős rókavörös, mint amikor megszületett, sokat szőkült, de tincsekben még mindig vannak erősen vörös loknijai.
A haja minősége Krisztiénéhoz hasonló - kevés és göndörödésre erősen hajlamos, főleg ha párás az időjárás.

A törött bal első felső metszőfoga erősen mozog (bár már egy éve azt mondta a fogorvos, hogy nemsokára kiesik, ázóta is rendületlenül a helyé van, már már legalább 2 éve el van halva). Erre az a teóriám, hogy az egész évben szedett K2D3 miatt van még a helyén a fogacska. Az alsó első jobb és bal metszőfogai épphogycsak, de már megmozdultak.

Már nagyon korán megnyilvánult, hogy jobb kezes (ezt Krisztián nehezen dolgozta fel, nagyon szerette volna ha bal kezes lesz és ezáltal másként szemléli a világot, de nem jött össze).A ceruzatartása botrányos, azt még gyakoroljuk.

Okos és jó esze van, ezt nem elfogult szülőként mondom, 2-3 hallgatás után visszaénekel szinte bármilyen dalt (leginkább a mesékben hallahtó dalok vannak terítéken), de ha valamihez nincs kedve a jó Istennek se tudom rábírni, hogy megjegyezze. Így jártunk pl. a címünkkel is. 2,5 évesen már el tudta mondani, hogy Tatabányán lakik és hogy hívják a szüleit (vezetéknevekkel együtt). 3 év kellett hozzá hogy megjegyezze a pontos címünket (fontosnak tartottuk, hogy ha bármi történik, elveszne, elkavarodna el tudja mondani, hogy hol lakik, hogy hazakerülhessen). Az orrfújást is csak most a télen tanulta meg. Hiába tanítgattuk évek óta egyszerűen nem ment, bárhogyan mutattuk, magyaráztuk, szemléltettük, egyszerűen nem tudta megcsinálni (amíg az unokatesója már másfél évesen ki tudta fújni az orrát, Grétának ehhez 5,5 évre volt szüksége).

Mostanában a betűk és a számok érdeklik nagyon. Tudatosan hoztuk az életébe az olvasást és a könyvek szeretetét és meg lett az eredménye. Már régóta mondogatja, hogy már alig várja az iskolát, mert meg akar tanulni olvasni, hogy ő is olvashassa a mesekönyveit. Az utóbbi időben apának sokat kell iskolásat játszani vele. Nem célunk, hogy bármire is megtanítsuk, de az útjába állni nem fogunk, ha valamit meg szeretne tanulni. Így ha kérdez válaszolunk, sőt segtünk is, ha próbálkozik, hogyan másolja le a betűket. Van amit ismer és van amit csak másol. Mivel szeptembertől lesz csak nagycsoportos, az évvesztessége miatt még nem mehet iskolába így bőven van ideje, hogy a koncentrációja javuljon. Egyedül az hibádzik, az érdeklődése már most is maximális, csak könnyen elkalandozik...
Nagyon szeret mostanában babázni, szerepjátékokat játszik a babákkal és a plüss állataival, ezenkívül legózásban is egyre ügyesebb, nagyon sokat rajzol (szinte minden rajzán van egy királylány). Ügyesen kirakózik, a 200 db-os kirakót egyedül sec-pec összerakja.
Jókat szoktunk együtt társasozni, a kedvencek mostanában: Bogyó és Babóca - Erdei kirándulás, Olaf a jégen, Kukacvadász, Elveszett játékok, Cseresznyéskert és legújabban a felnőtt társasok is nagyon bejönnek neki a Carcassonne, és a retro Gazdálkodj okosan az aktuális favoritok.

A könyvek szerelmesi vagyunk mindhárman, Grétában is éppolyan hevesen ég a könyvek iránti szenvedély mint bennünk. Már évek óta nagy kedvencei a Dr. Seuss könyvek ( Kalapos macska, Kell egy kedvenc, Ha volna egy cirkuszom, Zöld sonkás tojás, Rókamóka, A kalapos macska visszatér) ezeket egytől egyig fejből tudja. Elkezdtük megvenni neki a Disney aranykönyv sorozatot amit elég sűrűn olvasunk, de újra elő-előkerülnek azok a a Barátnőm Bori mesés füzetek amilyen téma éppen nagyon foglalkoztatja, (pl: Bori és a fogtündér, vagy Bori beteg, Bori szülinapi buliba megy, Bori a balerina). Még nem igazán olvassák a korosztályának, de ebben kicsit koravén, imádja  Harisnyás pippi összes történetét, hatalmasakat kacag az elképesztő kalandjain. Néhanapján előkerül a nagy Benedek Elek összes és a Kis gyerekek nagy mesekönyve, de ezek ritkábban kerülnek olvasásra.

A sok olvasás miatt a korához képest hatalmas a szókincse, de nem mindig sikerül megfelelő szövegkörnyzetbe raknia őket. A ragozásba is sokszor belekeveredik, javítjuk, de a figyelme elkalandozó, nem is mindig jut el a célig amit monduk.

Nem tabu náluk a mese nézés, de szabállyok mellett most a karantén alatt maximum napi 2 mese engedélyezett, de van hogy csak egy lesz belőle. Én rendesen 8 órában dolgozom itthonról is, így délelőttöként nem tud vele játszani senki - hatalmas bűntudatom is van miatta, hogy nem foglalkozom vele úgy mint más anyukák, de most az én fizetésem az egyetlen fix bevételi forrásunk amiből mindent meg kell oldanunk, így nem mondhatom azt hogy nem dolgozok. Délután már együtt játszunk miután felébred, de akkor is elszomorít, hogy egész délelőtt egyedül kell lennie. Visszakanyarodva a mesékhez szereti azokat ameséket emikben énekelnek: Mary Poppins, Mari Poppins visszatér, Moana, Jégvarázs2, Bűbáj herceg, Bűbáj, Szépség és a szörnyeteg, Dzsungel könyve, Shrek.

Igyekszem olyan játékokat játszani vele, mikhez szükség van a koncentrációra, összpontosításra, de hajlamos a bestresszelésre. Ha szólok neki hogy tévesztett, nézze meg jobban hajlamos annyira stresszelni magát hogy teljesen szétesik és már semmit nem képes megcsinálni. Ilyenkor abbahagyjuk és más alkalommal próbálkozunk újra akkor rendszerint ha nem is elsőre de másodikra sikerül neki.

Imád táncolni, szeptemberben a balett mellett elkezdett az oviban showtáncolni. Amilyen kis trampli volt 3 évesen amikor kiscsoportban elkezdte a balettet, most olyan kecses tud lenni, a show tánc karácsonyi gála bemutatóján pedig láthattuk milyen fantasztikus jó lett a rimusérzéke. Minden porcikájában ott a zene, teljes átéléssel táncol.

A személyiségétől olykor falnak megyek és előre rettegek a tinikortól... Nem vagyok egy engedékeny anyuka, Krisztiántól már sokszor meg is kaptam, hogy túlságosan katonás a szigorom. Következetes vagyok Grétával, mégis olyan mértékű dacba és ellentmondásba ütközöm vele ami már kezelhetetlen. Sokszor megkapom, hogy "nem érdekel mit mondasz!", "úgy sem csinálom meg amit mondasz!" hatalmasak a hisztik, még nem tudom a megoldást. Ha Krisztián éppen otthon van amikor történik akkor neki elég ha megemeli a hangját erélyesen rászól Grétára és minden megoldódott - szótfogad és befejezi a hisztit is.

A kisasszony sztárallűrei közé tratozik mostanában az időhúzás művészi szintre emelése legyen szó öltözésről, pakolásról, de azt hiszem a legrosszabb az evés.
Még most is emlékszem, hogy mennyit sírtam amikor már hozzátápláltam Grétát - kész rémálom volt az etetés. Folyton azon rettegtem hogy éhen hal, mert szó szerint szinte semmit nem akart megenni bármit készítettem neki. Most annyiban változott a dolog, hogy viszonylag elég sok mindent megeszik, de képes egy szelet kenyérből készült szendvicsen másfél órát elnyámmogni. A mennyiségek általában vicc kategóriásak (kb annyit eszik, mint amennyit a bölcsődében adtak nekik, pedig azt a saját szememmel láttam,  hogy kb egy 8-10 hónapos csecsemőnek elegendőek). De ez nem igaz az édességre, ha sütit sütök, vagy megengedjük, hogy a mikuláskor, húsvétkor felhalmozott édességekből egyen akkor bezzek nem húzza az időt és nem is mikron méretű falatokat tol az arcába 😂

Nagyon szereti a vadast, a sült csirkét rizibizivel, (ne nevessetek, de imádja) a spenótot - mondjuk én nem úgy készítem ahogyan a közétkeztetésből ismerjük 😜 Szereti a tojást szinte minden formában Fehértojás - keménytojás, sárgatojás - rántotta, lapostojás -tükörtojás. Utálja a májat, elég nagy húsrajongó, legyen az ragu, pörkölt, sült neki egyre megy. A halat csak halrudacska formájában hajlandó megenni sajnos. A zöldségek közül már megeszi az uborkát, a paprikát, a sárgarépát, a kukoricát, a borsót, a gombát és a céklát céklasalátaként, viszont utálja a paradicsomot, a hagymát és a káposztát.
A gyümölcsök könnyen csúsznak neki, mandarin, narancs, alma, ananász, kivi, eper, málna, áfonya, cseresznye, barack, körte (a pomelót nem tudtam vele megszerettetni).

A gyakori felsőlégúti megbetegedések miatt 2 éve leszoktattam a tejről, azóta csak kókusz és mandula tejet iszik, ez nagyon sokat javított az egészségügyi állapotán. Az áttörést a K2D3 vitaminnal értük el, 2 éve nem volt felső légúti megbetegedése, amióta elkezdte szedni. Emellett szokott kapni C vitamint és időnként prebiotikumot.

Hatalmas szíve van, nagyon empatikus tud lenni. Szereti a gyerekeket az oviban, új barátokat szerzett. Hatalmas vágya egy kistestvér és tudom, hogy jó nagytesó lenne, de azt hiszem sajnos erről lecsúsztunk. A nehéz csecsemőkor és a problémás kisgyerkkor után sokáig úgy gondoltam, hogy nem szeretnék még egy gyereket. Amikor végre elkezdett aludni Gréta éjszakánként akkor kezdtem enyhülni és már nem láttam olyan borúsan a dolgokat, de jöttek a hormonális problémák és úgy néz ki sajnos beköszönt nálam a korai menopauza, szóval a kistesó csak egy szép elkéspzelés marad.

Ha kíváncsiak lennétek valamire, ami még kimaradt, írjátok meg és íréerm pótlólag azt is megírom még.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...