2020. május 12.

Lakberendelési tippek - hogyan legyen szép és parktikus egyben az otthonunk

Ennenk a bejegyzésnek nem az lesz a lényege, hogy mi szép és miket tegyünk az otthonunkba, hogy stílusosak legyünk. Hiszen mindannyian mások vagyunk, míg egyeseknek a farm stílus jön be, valaki a klasszikus berendezésre esküszik, akad akinek a minimalista lakberendezés áll közel a szívéhez és valaki az eklektikus stílusban berendezett lakásban/házban érzi otthon magát. Senkit sem szeretnék rábeszélni semmire és megmondani, hogy rendezze be az otthonát.
Szeretem ha a mi ízléünk szerint szép az otthonunk, de nem vagyok haljalndó a küllemért cserébe feláldozni magam - a lakás legyen értünk, nem mi a lakásért. Éppen ezért a praktikum legalább annyira fontos szerintem mint a szép kinézet. A külcsíny és a praktikum ötvözésével szeretnék nektek néhány ispiráló ötletet mutatni.

Előszoba

A legtöbb esetben kicsi, keskeny és nem a legvilágosabb helyiség (szerencsés ember akinek nagy, tágas és világos). Méretei miatt több ember együttes ott tartózkodása igencsak kényelmetlen lehet - reggeli rohanás, indulás oviba, munkába, de több vendég együttes érkezése is problámás lehet, ki vegye a cipőjét, ki a kabátját, hol a táskám, a gyerek alvós plüsse... A nagy tülekedésnek általában a fal issza meg a levét. Ez fokozottan igaz a gyerekes és az állatokat tartó családokra - bár megvallom őszintén még Gréta születése előtt voltak olyan (gyerektelen) vendégeink, akik az első 5 másodpercben hazavágták a falat 😂
Nálunk kb havonta lenne időszerű egy festés, de ez abszúrd és kivitelezhetetlen kategória. 
Gyerekkoromban az előszobánkban borovi fenyő lambéria volt (sőt még a nappaliban is), esélyünk sem volt semmit összemancsolni. De bevallom nekem nem igazán állt közel az ízlésemhez (sem akkor, sem most). A fenyő az évek múlásával sötétedik, nem lehetséges megtartai egy bizonyos árnyalatát, és mivel puha fa könnyen sérül a sérülés helyén újra az eredeti árnyalat lesz látható.
  • Hogy megvédjük az előszobát a folyamatosan foltos, koszos faltól, és a sérülésektől már sokkal stílusosabb megldások is vannak mint a retro lambéria. Egyedileg is kivitelezhető, de kereskedelmi forgalomban is kapható a legújabb falburkoló az English panel. Kultúrált marad a kinézet, könnyen tisztítható, fehér színben pedig optikailag is megnöveli a kis előszobánk terét. 

Kép forrása

Kép forrása

Kép forrása
  • Igazság szerint még a lambériától sem zárkózom el teljesen, de nem a hagyományos formájában, inkább skandináv stílusban fehérre festve, lakkozva. A pálcás mintázatú a személyes kedvencem.
Kép forrása

  •  Ami pedig már tényleg az újabb trendeket követi az a a falra felfordított vinyl vagy laminált padlóburkolat (akár vízszintes, akár merőleges mintában kirakva).
Kép forrása
  • Optikailag növelhetjük a teret egy egész alakos tükörrel és ha maradunk a világosabb árnyalatú falaknál elkerülhetjük a komor, odú hatást.
  • Ha elég nagy hozzá az előszobánk érdemes beépített gardróbot is csináltatni, hogy az éppen nem aktuális ruhadarabok és cipők ne legyenek folymatosan elő, a zsúfoltság hatását keltve. Ha erre nincsen helyünk ügyeljünk arra, hogy az évaszakváltásokkor elrajuk a ruhásszekrénybe a kabátokat, csizmákat, cipőket.
  • Azért is mert általában sötét helyiségről van szó, gondoskodjunk a megfelelő világításról.
  • Saját tipp: a téli időszakra rendszeresíteni szoktam egy dobozt az öltöző padon amikbe a sapkákat, sálakat, kesztyűket rakom, így nem keverednek el, nem esnek ki akabátok ujjából, zsebéből, mindenki megtalálja a magáért a reggeli rohanásban.

Konyha

Amikor a konyhánkat terveztem jó lett volna már túl lenni pár tapasztalaton, sok bosszúságot megspórolhattam volna vele, de ugye a saját hibáiból tanul az ember. Bár meg kell valljam, ha akkor jobb anyagi körülményink lettek volna nagy valószínűséggel máshogyan alakítjuk a lakást, de akkor éppen annyira fototta, hogy a legfontosabbak meglegyenek (ágy, asztal, tűzhely, hűtő). Semmi extra, nemhogy lehetőség a nagyobb alakításra. Fontos volt belátnom, hogy hiába lehet nagyon kényelmes a magasan beépített sütő, a konyha mérete és adottságai miatt erre csak úgy lett volna lehetőség, ha a ha mindössze egy 60x60 cm-es munkapultom maradt volna. Teljes esztelenséglett volna - Tatán amikor még a szüleimnél laktunk is csak egy mini főzőfülkében dolgozhattam és az albérletben is, tudtam mennyire kényelmetlen, a belátás sokkal hasznosabbnak bizonyultmmint egy oda nem illő dolog beerőszakolása.
  • A legnagyobbat a színnél hibáztam. Akkoriban az egész alkást a lehető legminimálabb stílusban terveztük berendezni erős kontrasztokkal. Mindenhova bézs falakat és sötétbarna bútorokat álmodtunk meg, köztük a konyhába is.De sajnos mióta beszerelték nem volt szép a bútorom (ennek már több mint 8 éve)😢 Szerintem ennél rosszabb választásom nem is lehetett volna, hiába törlöm, sikálom, suvickolom, fényezem, polírozom mindig foltos és csíkos marad, koszos bútor benyomását kelti. Mostanában nagy divat a fehér konyha, anyukám is ilyet csináltatott - kis cserkész becsületszavamra mondom azon kevésbé látszanak meg a konyhai foltok, és szépen folt és csíkmentesre lehet törölni. Leginkább úgy gondolom, hogy a közép és világos árnyalatú bútorokkal van a legkevesebb probléma - nem kényesek és könnyen tisztán tarthatóak.
Kép forrása

Kép forrása

Kép forrása

Kép forrása

  • Ha lehetőségünk van rá alakíttassunk ki a konyha közelében egy kamrát, tároló helyiséget, a legtöbb tartós élelmiszerjobban érzi magát a hűvösebb páramentes környezetben, amit a konyhában kicsit nehezebb kivitelezni. Az áttekinthető rendszerezéssel nagyban megkönnyebbítjük a saját dolgunkat is. Ha nincs lehetőségünk kamra kialakítására akkor lehetőleg minél messzebb a tűzhelytől lévő szekrénybe pakoljunk, hogy a főzés közben keletkező meleg és gőzök minél kevésbé áthassanak az élelmiszerek minőségének.
Kép forrása

Kép forrása

  • A konyhabútor tervezésénél érdemes gondolni a kisgépeinkre is. A legtöbben nem szeretik őket a pulton hagyni, kivételt talán egy Kitchen Aid robotgép jelenthet, ami önmagában is éke lehet egy konyhának. De ez a gép kevesek otthonában van jelen, általában a túl sok kisgéptől a pult zsúfot lehet, nem marad használható munkafelületünk. Emiatt a legtöbb ember a szekrény, mélyére, tetejére, a kamra legeldugottabb pontjára száműzi őket - ahonnan egy idő után már nincs visszaút, porfogó válik belőlük. Egy redőnyös vagy felnyíló ajtós pultra ültetett szekrénnyel megoldható a probléma. Mégjobb ha a villamos vezetékek tervezésekor a szekrény belsejébe is tetetünk dugaljokat, így tényleg nincs szükség a mozgatásra, használatkor kinyitjuk a szekrényt, utána pedig el tudunk rejteni egyszerre mindent.
Kép forrása

  • Legyen kicsi vagy nagy a konyhánk, a megfelelő hely kihasználás és berendezés kulcsfontosságú.A nyíló ajtók hossz helykihasználásúak, ha éppen most terveztek konyhát inkább godoljátok át a fiókos redszert. Egy kis furfanggal még a lábazati léc helyére is tároló fiókot lehet csináltatni.
Kép forrása

Nappali

Nekünk sajnos le kellett mondani róla, mert csak 2 szobás a lakásunk. Grétával voltam 9 hónapos terhes amikorra beérett a gondolat, hogy el kell adnunk a sarokkanapénkat és egy rendes ágyra kell cserélnünk. A hátunk már nem bírta a az illesztések okozta folyamatos hátfájást (ezt emeljétek a négyzetre egy hordónyi pocakkal). Így megszűnt a nappalivá alakítható hálónk, de valljuk be hosszú távon nem egészséges a kinyitható kanapékon való alvás.

  • Egy nappali berendezésénel sok minden megengedett, hiszen a lényeg az, hogy otthonosan érezzük magunkat. Itt együtt lehet az egész család, játszhat, olvashat, beszélgethet, filmet nézhet. A legfontosabb talán egy kényelmes kanapé, amin mindannyian elférünk, hosszú távon is kényelmes rajta az ülés és nem hátrány ha ágyazható. Így ha vendégünk lenne gyorsan fekhelyet készíthetünk neki.
  • Gyakran történnek balesetek a gyerekes és a kisállatos családoknál főleg, de valljuk be velünk is előfordulnak néha szerencsétlen véletlenek ezért nem árt ha a kanapé víztaszító anyagú, könnyen letörölhető, esetleg a huzata mosható.
  • Egy kávézóasztal mindenképpen praktikus bútordarab a nappaliban, nemcsak a bögre kávénakt tehetjük ide, köré gyűlve társasozhatunk, a gyerekekkel, biztonságban letehetjük a nasit az esti filmnézéshez.
  • Gondoskodjunk a megfelelő világításról, ne csak a teret világítsuk be, alakítsunk ki hangulatvilágítást és az olvasáshoz is legyen irányított fény a helyiségben.
  • Ízlés kérdése, hogy mi tetszik nekünk, de képekkel, családi fényképekkel, néhány cserepes virággal sokkal otthonosabbá varázsolhatjuk a teret.

Kép forrása

Kép forrása


Munka sarok

A jelenlegi járványhelyzet sokakat az otthoni irodakörnyezet kialakítására kényszeritett, de volt akiknek már korábban is szükségük volt rá. Igényfüggő, hogy egy teljes helyisgéget, teljes csöndet és nyugalmat igényelő e a munkánk, vagy elégséges éppen csak egy kis sarok kialakítása egy kisebb asztallal.
  • A lényeg a megfelelő fény, ha lehetséges akkor természetes fény közelében alakítsuk ki, ha erre nincs lehetőségünk mindenképpen legyen a közelben áramforrás, hogy asztali lámpát kapcsolhassunk és a munkaeszközünket is üzemeltetni tudjuk róla.
  • A tároláshoz polcokat, fiókos konténereket, de akár térelválasztó polcot is használhatunk.
  • Talán mégis a legfontosabb a kényelmes szék, legyen az akár görgős, akár normál, a hosszú munka alatt  nagyon lényeges, hogy megfelelő tartásban üljünk.
Kép forrása

Kép forrása

Hálószoba

A nyugalom szigete, ide tényleg pihenni térünk be fontos hogy kialakításában is ezt helyezzük előtérbe.

  • Az ágy a legfontosabb, hiszen az egész napunkat befolyásolja az éjszakai alvásunk. Felejtsük el hosszú távra a kihúzható ágyakat, alkalmilag elmegy, de folymatosan használva tönkreteszi a hátunkat. Az ágyrácsok kiválasztásánál ügyeljünk arra, hogy minél több legyen a rácsok száma, hogy optimálisabb alátámasztást biztosítsanak. A matrac kiválasztása is kulcs fontosságú, ha megtehetjük, ne sajnáljunk erre többet áldozni, meg fogja hálálni.
  • A legjobb ha a hálóba minél kevesebb műszaki eszköz kerül be, így minél zavartalanabb az alvásunk (tudom ez sokaknál nem kivitelezhető, de legjobb ha a tv kint marad a nappaliban és a hálót tényleg csak pihenésre használjuk).
Kép forrása

Kép forrása

  • A legtöbbünk hálójában kaptak helyet a ruhásszekrények. Ami a legtöbb holmi elnyelésére képes az a gardrób szekrény, de ami a legpraktikusabbnak bizonyul az bizony a fiókos komód. Könnyen hozzáférhetőek és áttekinthetőek benne a ruhák, nem kell sokáig keresgélnünk, kotorásznunk, hogy megtaláljuk amit keresünk. Fiókrendezőkkel még átláthatóbbá tehetjük a szekrényt. A gardróbszekrény viszont tökéletes az elnyelésre, az éppen nem szezonális kabátok, cipők, vastag téli pulcsik, vagy éppen a nyári ruháink. Akár vásároljuk akár méretre készíttetjük jó választás lesz. A tolóajtós darabok helytakarékosabbak, de a nyíló ajtós darabok ajtóbelsőit felhasználhatjuk egy egész alakos tükörnek, vagy akár ékszertartónak.

Kép forrása

Kép forrása

Kép forrása

Kép forrása

  • Akiknél a hely nem akadály érdemes elgondolkodni egy gardrób helyiségen. Mindig eszembe jut a Sex és New York sorozat Carrie Bradshawjának kis lakása és a lakáshoz mérten hatalmas gardróbja, de szerintem többünket is megbabonáz a gondolat, hogy egyszer nekünk is lehet egy saját helyiségünk, ahol imádott ruháinkat, cipőinket és táskáinkat tartjuk, szeretetjük, dédelgetjük...

Kép forrása

Fürdőszoba

Itt még viszonylag frissek a tapasztalataim a tavalyi felújítás után.

  • Fontos hogy miután felmértük a helyiség adottságait a legoptimálisabban kihsználjuk azt, akár a zuhany, akár a kád mellett döntünk, esetleg mindkettőre van lehetőségünk úgy tervezzük meg a beépítési helyeket, hogy lehetőleg ne legyen túlzsúfolt, fullasztó érzésünk. (Persze egy panel fürdőszobánál szinte kivitelezhetetlen, de már láttam képeket  ilyen helységek felújításáról, ahol csodát tett 1-2 jól kivitelezett ötlet.)
  • A járólap és a csempe kinézete ízlés kérdése, az viszont biztosnági szempont, hogy a járólapunk legyen matt és struktúrált felületű (a nagyszüleim fürdőszobájába került le a 70-es években fényes járólap olyan életveszélyes volt, hogy végül a nagymamám telerakta darabszőnyegekkel, hogy elekrüljék a baleseteket). A csempe már nem biztonsági szempont, viszont annál inkább a praktikumot szolgálja, ha itt se fényes csempét választunk - az életünket is a csiszatolásával, fényesítésével fogjuk tölteni... A színek terén érdemes kerülni a nagyon erős, sötét színeket - pillanatok alatt kiül rajtuk a vízkő, már egy zuhanyzás után is fehér foltos pöttyös lehet pl a fekete csempe.
  • A csempézés magassága is nagy dilemma lehet, plafonig, vagy csak derékig, esetleg csak a zuhany, kád melletti falnál. Ez szerintem ízlés kérdése leginkább, valakit a végigcsempézés a kórházakra emlékeztet, én pl. a gondolatától is rosszul vegyok, ha beküldöm Grétát kezet mosni egy kakaós palacsinta evés után, és közben végigtapizná a csempe nélküli falat... rémálom. De ismerve magunkat választhatjuk a csempe nélküli megoldást is.
  • A törölköző szárítós radiátorokkal helyet spórolhatunk, sőt ha kiépíttetünk áramforrást a közelében, akkor elektromos hálózatra is köttethetjünk, hogy a tavaszi-őszi köztes fűtés nélküli hűvösebb időben is rendesen megszáradjanak a törölközőink.
  • Én a rejtett megoldások híve vagyok legyen szó szerelőablakról, takarítószer tároló szekrényről vagy a törölközök tárolóhelyéről. Ha már egy szép fürdőszobát készíttetünk, felújíttatunk nem szeretnénk egy a környezetétől elütő műanyag szerelőablak, elöl tornyosuló tisztítószeres flakonok rontanák az összképet, nem beszélve arról hogy kis gyerekes családoknál kifejezetten veszélyes is lehet. Szerelőablaknak lehet már kapni remek csempézhető, mágneses záródásút, ami teljesen észrevétlen marad, akármilyen csempét is választunk. A tisztítószereket igyekezzünk úgy elhelyezni, hogy minél magasabbra kerüljenek, a csukható ajtós szekrény talán a legideálisabb választás. Nincsen szükség hozzá nagy helyre, egy kis falbeugró, a wc tartály feletti falrész is tökéletesen megfelelő.
  • Ha fel tudunk áldozni 10 cm-t a  fürdőszoba méretéből, akkor beépített polcokat készíttethetünk a kádhoz, zuhanyzóhoz. Nagyon praktikus és maga a látvány is kész dekoráció.
  • Régen a fürőszobák sötét helyiségek voltak, rossz megvilágítással, alacsony wattszámú izzókkal - "mert minek oda díszkivilágítás". Elég nagy bolondság ebben a formájában. Átlalános menyezeti világításra és irányított fényre a mosdónál nagy szükség van. Sem egy normális borotválkozást nem lehet megcsinálni a férfiaknak, sem egy vállalható sminket, szemöldökszedést nem lehet megcsinálni vaksiskodva egy 40 wattos izzónál.
Kép forrása

Kép forrása

Kép forrása

Kép forrása

Mosókonyha

Akinek lehetősége van egy háztartási helyiség kialakítására és nem a fürdőszobában kell elhelyezniük a mosó (és esetleg szárítógépet) azok igencsak szerencsés helyzetben vannak, nagyobb terük marad a fürdőszobában a helyiség is rendezettebb marad. Ebben az esetben nem szükséges a fürdőszobában kialakítani a tisztítószeres szekényt és a szennyestartónak sem kell a fürdőben helyet keresnünk.
  • Emeletes háznál abban az esetben ha a mosókonyha a fürdő alatt van,  készíthető szennyesledobó, így célzottan oda jut a fürdés előtt levetett szennyes ruha a szennyestartóba.
  • Nem kell nagy helyiségre gondolni, szó szerint egy kis lyuk is elég, persze, ha sikerül akár 1 m2-rel nagyobb helyet erre szánnunk akihsználtságát s tovább növelhetjük. A mosó, szárítógépen kívül helyet kaphat itt a bojler, a kazán, de vizes blokk kialakításával a  foltos ruhák előkezelését is elvégezhetjük. 
Kép forrása

Kép forrása

Gyerekszoba


Én a semleges nem túlságosan babás gyerekszobákban hiszek. Gréta szobáját milliószor átrendeztük már az éppen aktális igények alapján, de maga a szoba születése óta ugyanaz és még most majdnem 6 évesen is tökéletes neki. Persze aki bolondul a Disney figurákért, a macikért, vagy akár a nyuszikért készítsen bátran ilyen szobát, csak számítson arra, hogy esetleg 2-3 év múlva újra kell tervezni a designt, mert egy önérzetes 3 évesnek már konkrét elképzelései vannak és a kedvenc mesehősök bizony gyakran váltják egymást. 
  • Csupán az én javaslatom, hogy optimális ha a gyerekszoba unisex színű, a fali díszítések helyett inkább válasszuk a képeket (ezeket könnyebb egy-egy kendvenc mesehős váláskor lecserélni) valamint a dekorációval tudjuk mesebeli gyerekszobává varácsolni a helységet.
  • Mostanában nagyon nagy divatja van a házikó ágyaknak, amik tényleg imádnivalóan cukik és esküszöm én is szerelmes vagyok beléjük, de számomra ugyanaz a kategória, mint a gyerek mintás fal/tapéta. Ezért nem vettünk 140x70-es gyerekággyá alakítható rácsos ágyat sem, mert ez is csak egy köztes állípotot jelent, amit pár éven belül le kell cserélni. Egy jó kialakítású ágy használható már közvetlenül a rácsos ágy lecserélése után és kitart amíg a gyerek otthon lakik (maximum a matracot kell időközben cserélnünk). Az is lehet hogy ebben a kérdésben túlságosan gyakorlatias vagyok, ítéljétek meg magatok, hogy inább szeretnétek pár évente a bútorok lecserélését, vagy inkább hosszú távra fektettek be.
Kép forrása
  • A gyerekek majdnem 100%-a kipróbálja az a falra firkálást. Naívan azt hittem, hogy latexes mosható festék ebben segítséget nyújthat, de mint tudjuk az életben több dologban tévedtem már, nos ez is pont ilyen volt (korábban a gyerekszoba festésénél már említettem nektek, hogy leginkább a Héra latexes fesékkel volt problémám - soha többet ilyen festéket). Gréta is összefirkálta a saját falát - egyszerűbb volt a sztori, mert csak grafit ceruzával - hát nem hogy könnyen de nehezen sem volt letörölhető a mosható festékről (a popsitörlővel való sikálás sikeres volt, eltűnt a firka és a fal színe is vele együtt, ezt a részt újra kellett festenem). A mostani eszemmel, tuti készítettem volna egy falrészletet krétatábla festékkel (mondjuk egy házikó formában lefestve) ahova szabadon lehet rajzolgatni, firkálni következmények nélkül.


Kép forrása

Kép forrása

  • Érdemes a gyerekek számára elérhető helyre is tenni  mesekönyvekből, ahhoz hogy szeressék, forgassák később pedig olvassák őket, hozzáférhetővé kell tenni számukra. Itt egy kis olvasó kuckó kialakítása is javasolt.

Kép forrása

  • Utoljára pedig talán a legfontosabb: a dobozok. Mert egy gyerekszobában nélkülük talán soha sem lenne rend. Elnyelik amit el kell, méghozzá pillnatok alatt. A gyerekek is nagyobb kedvvel állnak neki a pakolásnak ha a plüssöket, babákat, kisautókat, stb. nem glédába állítva kell visszarakosgatniuk a polcra, hanem csak a megfelelő dobozba kell bepakolniuk

Kép forrása

Remélem sikerült egy-két hasznos tippet adnom nektek. Biztosan van még sok lehetőség, amiről nem esett szó, ha eszetekbe jut ilyesmi kérlek írjátok meg, hogy másnak is segítség lehessen.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...