Egyszerűen nem tudtam nemet mondani neki, olyan tündéri és segítőkész volt mindig is velünk, hogy rögtön le is egyeztettük az összes részletet, vagyis 26 cm-es torta vaníliás piskótával, kakaós főzött-vajas krémmel, marcipán borítással az egyik felére Levi, a másikra Zsuzsi felirattal, péntek délutánra.
A piskótát a szokásos vizes piskótából készítettem, csak a krémet kellett keresgélnem (,mert nem szeretem a vajas krémeket, ezért nem is szoktam ilyen sütiket készíteni önző módon) Móni receptjét választottam, elég szimpatikusnak tűnt.
Ünnepi csokitorta
Hozzávalók
Tésztához:
- 4 db tojás
- 4 ek hideg víz
- 20 dkg cukor
- 1 ek házi vaníliáscukor
- 20 dkg liszt
- 1 tk sütőpor
Krémhez:
- 6 dl tej
- 3 ek rétesliszt
- 2 ek holland kakaópor
- 2 db tojás
- 15 dkg porcukor
- 15 dkg vaj
Bevonáshoz:
- marcipán
- porcukor
Először a főzött krémet készítettem el, a lisztet, a kakaót, a tojássárgákat és a tejet csomómentesre kevertem. Egy külön tálban a tojásfehérjéket egy csipet sóval kemény habbá vertem és félretettem. A tejes keveréket közepes hőfokon sűrűre főztem, még forrón belekevertem a tojáshabot és félretettem hűlni.
A kapcsos tortaforma alját kibéleltem sütőpapírral, az oldalát kivajaztam-liszteztem.
A tojások fehérjét hideg vízzel kemény habbá vertem és közben kanalanként hozzáadtam a cukrot.
Majd óvatosan belekevertem a tojások sárgáját és a vaníliáscukrot, végül az átszitált, sütőporral elkevert lisztet.
Belesimítottam a tortaformába és 180°C-ra előmelegített sütőben alsó-felső sütésen fél óra alatt megsütöttem. Amikor készen lett rácsra borítottam és hagytam, hogy teljesen kihűljön. Közben robotgépbe tettem a vajat a porcukorral, kihabosítottam és hozzákevertem a főzött krémet.
A kihűlt piskótát 3 részbe vágtam, megtöltöttem a krémmel, az oldalát és a tetejét is bevontam vele.
Az áthúzáshoz a marcipánt porcukron 2 mm vastagra nyújtottam és a tortára simítottam.
Nem egy ördöngősség, de remélem örülni fognak neki.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése