2014. október 19.

Hasznos, haszontalan

A terhesség alatt csak tippelni tudtunk, hogy mi lesz majd hasznos az életünkben, ha megszületik a mi kis Gréta babánk. A valóság viszont az, hogy a mindennapokban derült ki, mi is a ténylegesen hasznos, és mi a haszontalan amit felesleges volt megvenni.

Most egy kis csokorba szedtem, hogy mi melyik csoportba tartozik.

Kezdjük a ruháknál: Nem tudom, hogy hogyan csinálja az az anyuka, aki mondja hogy elég mindenből 2-3 db. 2-3 naponta mosok, de így is volt hogy necces volt a tiszta ruha készlet kitart e addig amíg megszáradnak a kimosottak. Sajnos a pelenkákkal már többször volt balesetünk, ha éjszaka ázott át akkor nemcsak a teljes ruházatát kellett lecserélni, mosni, de az ágyneműt is. Ráadásul Gréta mostanában van, hogy evés után 1-2 órával bukik, így volt már nagy meglepetésünk is ebből kifolyólag (a tápszernek is eleve rossz szaga van, a tápszeres bukásnak meg méginkább). Szükség volt mindenből a minimális 7-8 darabra.



Cumik: Azt hittem jót teszek amikor fogszabályzós cumit vettem Grétának. Mivel a fogszabályzás előtt nekem is nagyon kiálló fogaim voltak, nem akartam, hogy a kislányunknak is ezzel a problémával kelljen majd megküzdenie. De aztán akárhogy is szerettem volna, sehogyan sem akarta elfogadni (mert egy kicsit sincsen cici formája ezeknek a cumiknak). Aztán végül a védőnő tanácsára cseresznye formájú cumit vettünk, hogy amíg megtanul cumizni addig legyen "cici formája" a cuminak, utána majd átváltunk a fogszabályzósra, ha már tudja, hogy hogyan tartsa bent a szájában.
A cumisüveggel is ugyanígy jártam. Mivel alapvetően szoptatni akartam ezért csak egyetlen olcsó cumisüveget vettem a biztonság kedvéért. Nos ezt a cumisüveget még véletlenül sem volt hajlandó elfogadni a kisasszony. Mivel kicsi volt a feje, ezért tövig be akart kapni, amitől aztán fuldokolni kezdett, végül a fejét rázva köpte ki.
Két fajta cumi vált be (mindkettő szelepes, hogy kevesebb levegőt nyeljen evés közben). Az egyik a Nuby, a másik pedig a Tommee Tippee. Ami még nagyon pozitív, hogy mindkettő az anyamellet formázza ezért Gréta nem cumizavaros, és azt a kevés anyatejet ami van a természetes forrásból tudja elfogyasztani.

Ami nem tetszett Grétának


és amit hajlandó elfogadni
Amit kifejezetten utált


és amiket elfogadott



Pelenkák: A Rossmann saját márkás Babydream pelenkáival kezdtünk, amik ugyan egy kicsit merevek voltak, de jól illeszkedtek, és elég sokat bírtak. Aztán elhasználtunk egy csomag Liberot, amitől konkrétan az agybaj kerülgetett engem is, meg Krisztiánt is, mert 2 órát nem nagyon bírt ki átázás nélkül. Amikor végre el tudtam altatni a hasfájás miatt már egy órája síró gyereket, akkor fél óra múlva szintén ordítva arra ébredt hogy mellkasig úszik minden ruhája a pisiben...
Szerencsére már elfogyott és már csak moshatózunk, ami igazi megnyugvás neki is meg nekem is. Bővebben majd később írok a tapasztalatainkról.







Pihenőszék: Komolyan mondom egy igazi áldás! Tudom ilyen kis korban nem tesz túl jót a babák gerincének, de mentségemre legyen szólva, hogy 10 percnél többet még nem töltött benne Gréta. Viszont ösztönösen mindig akkor kezdődik a sírás, ordítás, hisztéria amikor leülnénk enni és az első falatot a számhoz emelem. A székben elnézelődik, ellazul a rezgéstől és hallgatja a dalokat, amíg anyarabszolga villámgyoran belapátolja a flamóját.

Babaőr: 3 napig használtuk mindösszesen, aztán eltettük a szekrény mélyére. Mióta Gréta megszületett az amúgy is rossz alvókám mégrosszabb lett, a hallásom kiélesedett, minden apró nyöszörgését meghallom az éjszaka közepén a legmélyebb álmomban is. (Azóta már össze is hangolódtunk, mielőtt ő megébred negyed órával, 10 perccel kipattan a szemem és már ébren várom az ő jelzését.)
De még a szüleimnél a későbbiekben jó hasznát vehetjük, mivel egy kertes háznál jóval nagyobb távolságra lehetünk a picúrtól, ha le van téve aludni.



Mellszívó: Nagyon próbálkoztam, hogy kizárólagosan anyatejjel táplálhassam a babánkat, fejtem is éjjel-nappal, hogy szaporítsam a tejem, de sajnos nem jött össze így sem. Egy olcsóbb kézi mellszívót vettem, ami a funkcióját tökéletesen ellátta, de mivel a palackra tekerhető cumit Gréta szintén nem akarta elfogadni ezért végül a lefejt tejet lefagyasztottam, hogy a későbbiekben még legyen mihez nyúlni. Már nem fejek, mert a mennyiség nem szaporodik, beállt állandó 10-20 milire (ha megfeszülök se tudok többet elővarázsolni)), ezt pedig a pici lány jobban szereti a természetes forrásból elfogyasztani, mint cumisüvegből meginni. Ha újra kezdeném akkor sem vennék elektromosat egy vagyonért mert az én adottságaimmal teljesen felesleges, de talán mást típust választanék.



Amit nem vettem, de aztán most érzem igazán a szükségét az a zenélő forgó az ágya fölé. Grétus már nagyon figyel, sokat nézelődik, és mivel szeretném rászoktatni, hogy délelőttönként foglalja le magát az ágyában, amíg én főzök, ezért végül én csináltam neki (ez ugyan nem zenél, és nem is forog, de legalább nézelődhet a csajszi és lekötheti magát vele).


Amit szintén utólag kellett beszereznünk az a hálózsák. Ugyan éjszaka mindig hason altatjuk Grétát, mert sokat mozgatja a kezeit, lábait álmában, amivel rendszerint fel is kelti saját magát idő előtt, ráadásul a hason alvás a pocakfájásán is segít. De nappal nagyrészt hanyatt alszik, így viszont folyamatosan lerúgta magáról a plédet, takarót. Amíg a fűtés szezon nem kezdődött el a lakás viszont  elég hűvös volt egy babának főleg, hogy takaró nélkül aludjon. Szerencsére a vaterán gyorsan és hihetetlenül olcsón be tudtam szerezni, egy szinte teljesen új darabot.



2 megjegyzés:

  1. Gréta igazán cuki és a kukackás pörgettyű nagyon jól sikerült :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen! :)
      A forgó pedig így kicsit a szívemhez is nőtt, hogy én készíthettem, nem mellesleg az etsy-ről rendelve nagyon sokalltam volna az árát.

      Törlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...