Addig viszont, amíg nem járunk újra Szentendrén itthon készül többféle formában a csülök, most éppen jénaiban sütve krumplival, hagymával és sok-sok tejföllel.
70-80 dkg-os sertéscsülök
80 dkg burgonya,
6 db fokhagymagerezd
2 db közepes vöröshagyma
1 nagy doboz tejföl (450 g)
só
őrölt bors
A csülköt a hentes kicsontozta nekem, szóval ezzel már nem kellett bíbelődnöm. Itthon megmostam és feltettem alacsony hőmérsékleten főni egy akkora fazékban, amiben bőven ellepte a víz. Mivel nem nagyon volt időm ezért csak másfél órán át tudtam előfőzni.
A krumplikat megpucoltam és 1 centi vastag karikákra vágtam, sóztam, borsoztam őket és a jénai aljába rendezgettem a karikák felét.
Az előfőzött csülköt felszeleteltem, szintén sóztam, borsoztam és a krumpli rétegre rendeztem a csülök szeleteket. Közéjük dobáltam a megpucolt fokhagymákat, aztán befedtem az egészet a maradék felkarikázott krumplival és 1 dl vizet öntöttem az aljára. Megpucolt, felkarikázott vöröshagymát szórtam a tetejére, a tejfölt kikevertem sóval, borssal és jó vastagon megkentem az egész tetejét. Rátettem a jénaira a tetejét és betettem a 180°C-ra előmelegített sütőbe hőlégkeverésen 4 órára sülni (ha lenne kuktám és rendesen elő tudtam volna főzni a csülköt, akkor elég lett volna 2,5-3 óra is).
Az illata valami hihetetlen volt, még nekem is "csorgott a nyálam", pedig én nem is szeretem a disznóságokat.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése