2015. január 7.

4. hónap


Súly: Ma délelőtt mérte a védőnő, 6200 g a kisasszony jelenlegi súlya (csak 380 g-ot hízott egy hónap alatt).

Evés: 120 ml-t eszik napközben, azt esti adagja pedig 140 ml. De most emelni kell mindenképpen, mert keveset hízott. Elkezdtem kóstoltatni vele, egyenlőre addig jutottunk, hogy az alma levét örömmel szürcsöli, de a reszelt almát nem igazán csípi. Egy kevés lecsúszik neki, de a többit tolja ki a nyelvével. Úgyhogy próbálkozom a többivel (körte, őszibarack, sütőtök, avokádó, banán, sárgarépa, krumpli). És bekészültünk már tejpépből is, ha hajlandó lesz rendesen enni a kanalas ételeket, akkor elkezdjük azt is nála.

Alvás: A mi tökéletesen alvó angyalkánk 3 hónapos korától "elromlott". Újra kel éjszaka, van, hogy kétszer is. A fogzás miatt kezdődött, de mostanra a mozgásfejlődési ugrás is szerepet játszik az ébredéseiben.

Egészség/betegség: A jobb felső szemfogának a hegye kibújt, de a többi még mindig nem akar előjönni, pedig kifejezetten örülnénk, ha végre kibukkannának az ínyéből, mert így csak ömlik a nyála (olyan, mint egy csigabiga), egyfolytában a szájában van az egyik ökle (esetleg mindkettő), nagyon nyűgös és nem kicsit hisztis. Végre eljutottunk a gyerekortopéd rendelésre (egy hónaposan kérhettem csak neki időpontot, amikor megérkezett a TAJ kártyája, mert addig szóba sem akartak állni velem és 2 hónapos határidővel meg is kaptuk), mint sejtettük, neki sincs minden rendben a csípőjével (anyu is meg én is csípőficamosak voltunk). Nem stimmeltek a combján a redők és mivel a nőági örökletesség miatt veszélyeztetett így javasolták a csípő ultrahangot és egyben közölték, hogy az sztk rendelés keretein belül csak min. 2 hónap múlvára tudnak időpontot adni, inkább vigyem el magánorvosi rendelésre, szívesen adnak telefonszámokat is (azt hittem hogy felrobbanok!).
A magánorvoshoz másfél hét alatt sikerült eljutnunk, aki egy kisebbfajta vagyonért megnézte, megultrahangozta és elmondta az ítéletet. A combcsontjai túl meredek szögben kapcsolódnak a medencecsontjába, a csípő ízületei túl feszesek és a lábfejei túlságosan felfelé csapottak (ez hajlamosít a későbbi lúdtalpra). Mivel mosható pelust használunk ezért terpesz pelenkára nincsen szükség, megfelelő terpesztartásban tartja a lábacskáit. Viszont minden pelenkázásnál többféle módon tornáztatnom kell. Az elején nagyon rossz volt szegénykémnek, végig sírta a tornát, de mostanra már sikerült kilazítanom annyira, hogy egyáltalán nem sír közben, sőt, röhögcsél és nagyon magyaráz. Január végén kell majd visszamennünk kontrollra. Ma megkapta a 4 hónapos oltásokat, szerencsére most 1 éves koráig nem lesz semmiféle injekcióval megkínozva az én pici csibém.

Napirend: Totálisan felborult minden eddigi napirend mióta megint felébred éjszaka. Van hogy fél 2 kor ébred, van hogy fél 3 - fél 4 - fél 5 kor. Eszik magyaráz, játszik, utána megpróbálom egy szép adag teával elaltatni, de ez sajnos a legtöbbször nem nem jön be így ringatva sétálgatva altatom vissza 1-1,5-2 óra alatt. Akkor beteszem az ágyába és lábujjhegyen visszalopózok a mi szobánkba hátha még én is tudok egy picit aludni. Legkésőbb reggel háromnegyed 8 kor ébred újra, amennyire tudom húzom az időt, hogy csak 9 negyed 10 kor kapjon tízórait. Ilyenkor sikerül letennem aludni, az időtartam változó. Van hogy csak egy órát alszik, de van, hogy a következő etetésig durmol. Negyed kettőkor ebédel. Ha előtte keveset aludt (csak egy órát) akkor van esély rá, hogy alszik még egy órát, ha előtte többet aludt akkor fent van kezdetben mókázik, gügyög tömi a szájába az öklét, a rágókát aztán elkezd nyűgösödni, akkor érdemes vele elindulni sétálni, mert amint a kocsiba teszem és kitolom a lépcsőházból azonnal elalszik kint a hideg, friss levegőn. Negyed 6 kor uzsonna utána le kell tennem minimum fél-háromnegyed órára aludni, különben nem bírja ki az esti 8 as fürdetésig. Este már amúgy is nyűgösebb, leginkább csak kézben van el, de ne merjünk leülni vele, mert azt nem tűri valami jól. 8 kor fürdetjük, amit nagyon szeret, akármennyire nyűgös is egész nap, a fürdés vidámság az életünkben. Kacag és a lábával fröcsköli a vizet :) 
Fürdés után vacsora és alvás fél 9 től.

Mérföldkövek: Végre nézegeti a kezecskéit. Egyre jobban koordinálja a mozgásukat, már tudatosan elkapja megszorongatja és bekapja a hordozója karjára fellógatott lepke pajtiját, és a kezébe akadó rágókát is kétmarokra fogja rögtön tömi a szájába. Megtanult hanyatt fekvésből oldalra fordulni (egyenlőre még csak jobbra sikerül neki), onnan hasra, hasról pedig simán átfordul hátra. Hajnalonta a legkülönfélébb pozíciókban szoktam megtalálni a kiságyában (mi születésétől kezdve hason altattuk, mert hanyatt nagyon nyugtalan volt, a folyton kalimpáló kezecskéi, lábacskái percek alatt felébresztették). Mostanra mindennapos, hogy ébredéskor hanyatt fekszik sokszor teljesen keresztben az ágyban, van, hogy c betűbe görnyedve az ág végében vagy éppen teljes 180 fokos fordulatot téve a fejecskéje már nem az ablak felé van, hanem a szoba szemközti oldala felé. Nyugisan már nem lehet letenni a gyerekszobai kanapéra, mert ha egy pillanatra nem figyelnék legurulna. Valószínűleg a pelenkázást is átköltöztetem a komód tetejéről az ágyra vagy a parkettára, mert olyan hirtelen mozdulatokat tesz, hogy a végén még lebukfencezik.

Ruhák: Január elsején kezdtem szortírozni a ruhácskáit, mert már voltak olyan 68-as ruhái, amiben olyan mély dekoltázsa volt, mint egy sztriptíztáncosnőnek. Maradt még a komódban neki ugyan néhány 68-as ruha, de már a 74 esek is jók rá.

Pelenka: Egy hónapos kora óta mosható pelust használunk Grétánál. (Erről itt írtam bővebben.) Középső méretre patentolva használjuk őket, napi átlag 5 pelust. Minden etetés előtt cserélem neki, így napközben max. 4 óránként van cserélve éjszaka pedig 10 órát van rajta. (Még mindig nem jutottam el odáig, hogy elkészítsem a pelenkás videót, de igyekszem minél hamarabb behozni a lemaradásaimat.) Mivel újra kel hajnalban a kisasszony és a visszaaltatás közben nem kis mennyiségű teát legurít (1,5-2,5 dl) ezért a bambusz pelusokba pluszba be kellett hajtogatnom egy tetra pelenkát előre (a hason alvás miatt), hogy kibírja a durva kiképzést reggelig.

Sírás: Szerencsére nem túl sokszor, de előfordul, hogy sírva ébred, nem tudom, hogy mitől lehet. Valamit akkor sír ha nagyon fáradt, nyűgös és már nem tud magával mit kezdeni. A hajnali altatásnál sem sír, hanem szó szerint kiabál. 

Anya kedvenc pillanata(i): Imádom ahogy hangosan kacag, ahogyan erőlködik és végül csak-csak sikerül átfordulnia. Azt ahogyan örül a fürdésnek és a lábaival hatalmasat rúgva fröcsköli a vizet. Ahogyan a boltban incselkedik az emberekkel, rájuk mosolyog és amikor visszamosolyognak rá kis szégyenlősen hozzám bújik és a vállamba fúrja az arcát. Tulajdonképpen imádok minden vele együtt töltött percet :)

Anya legkevésbé kedvenc pillanata(i): Nehezen viselem az újbóli hajnali keléseket, mert miután nagy nehezen őt sikerül visszaaltatnom, nekem még 1-1,5 óra mire sikerül elaludnom, addigra viszont ő is ébred újra, de igyekszem napi 4, max. 5 óra alvással (2 részletben) fitt lenni és üde.

2 megjegyzés:

  1. Szia! Terhességed vége óta olvaslak/nézegetlek :-) én egy 2 gyerekes anyuka vagyok,a "nagy" 2 éves múlt,a pici 1 hónapos :-) muszáj hozzászóljak... Micsoda kis rizsamanci ez a lány!! :-)))) irtó édes,ahogy mondja a magáét. Minden jót
    nektek! Niki

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Niki!
      Nagyon jó volt olvasni, amit írtál :) Gréta ugyan külső jegyekben egyáltalán nem hasonlít rám, egyébként viszont nagyon is rám ütött ez a gyerek ;) Én voltam ugyanilyen mozgékony és nagyon bőbeszédű, de anyukám szerint a kiscsaj még rajtam is túltesz.Azon szoktunk nevetni apával, hogy nem nekünk kell a gyereket foglalkoztatni, hiszen minden este amikor már együtt a család ő tart minket szóval (csak mondja és mondja a magáét) egészen addig, amíg ágyba nem kerül :)
      Kívánok Nektek is minden jó, egészséget, boldogságot és sok-sok szeretetet a gyerekekkel! :)
      Ölellek és puszillak benneteket!
      Barbi

      Törlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...