2015. április 8.

7. hónap


Csak úgy jó aludni, ha a fejem hozzáér valamihez (akár a pocakban)


Súly: Pénteken mérte a védőnő, 7,8 kg a kisasszony jelenlegi súlya,  kicsit most már lelassult a hízás mértéke.

Evés: 145 ml-t tápszert eszik reggel, este pedig 210 ml-t. Pár napja váltottuk ki a harmadik étkezést is, így ízóraira, ebédre és uzsonnára kanalas ételt kap Gréta. Tízórainál szokta kapni az újdonságokat, ebédre főzeléket kap, uzsonnára pedig tejpépet gyümölccsel. Most kezdem egy kicsit darabosabbra turmixolva adni neki a főzelékeket, ha olyan a főzi, ami ízlik neki, akkor nem zavarják a kisebb darabok, de ha nem kifejezetten kedvelt zöldségről van szó akkor hallani sem akar róla, hogy lenyelje. Újdonság volt a hónapban a borsó, a főzőtök, a cukkini, a zeller, a fehérrépa, a paradicsom és a köles. A borsó nagyon ízlett neki, a zeller a fehérrépa és a paradicsom is gond nélkül lecsúszott a pocakba, a főzőtököt és a cukkinit nem igazán kedvelte, a kölest pedig kifejezetten utálta. Imádja a tejpépet (most Milumil Sinemilt kap gyümölcspürével keverve), valamint nagy élmény volt hogy hatalmas cuppogással és nyammogással falta a húsvétra főzött tyúkhúslevest (kevés sószegény levet, krumplit, sárga- és fehérrépát, zellert, paradicsomot, borsót és sovány tyúkhusit turmixoltam neki össze).
Ebben a hónapban spárgát, salátát, szőlőt fog kóstolni, nagy ugrás pedig majd 8 hónapos korától lesz, amikor majd savanyított tejtermékeket is kaphat.

Alvás: Mióta kijött Gréta alsó két metszőfoga sokat javult az alvás, de az igazi áttörést az óraátállítás hozta. Ugyan most is van hogy negyed ötkor, fél ötkor ébred, de ha nem sírva kel, hanem csak magyarázást hallok a szobájából, akkor nem megyek át, a sötétben az egyedüli beszélgetésbe vissza szokott aludni még, így nyerünk plusz másfél órát. Átlagban 6-kor kel, és utána 10-ig pörög, forog, kúszik, rugózik, rágcsál, sikongat, magyaráz és huncutkodik, aztán a tízórai után kisebb-nagyobb küzdelem árán leteszem aludni (ekkora már vörösre dörzsöli a szemét és egyfolytában ásítozik, de korábban lehetetlenség letenni, mert csak visítás a vége), ha minden jól megy alszik 2 órát, ha nem akkor csak 1 órát. Ha alszik 2 órát akkor már csak egyszer alszik délután 4 és 6 óra között. Ha csak 1 órát sikerül durmolnia akkor 2-re kidől, alszik 3-ig és még 5 és 6 óra között is. Az esti rituálé már egészen pici újszülött kora óta egyformán zajlik, fél kilenckor ájultan teszem az ágyába.

Egészség/betegség: Szerencsére most semmi gond nincsen, nagyon stram a kiscsaj. Viszont 1 hónap kihagyás után újból beindultak a fogacskái, egyfolytában dörzsöli az ínyét a hüvelykujjával. Látszik is hogy a felső metszőknél , a metsző mellettieknél és a szemfogaknál, és alul a szintén a szemfogaknál is (összesen 8) ott vannak már az ínyében a fogacskák (már dudorodnak). Emiatt most nyűgösebb és van, hogy sírva ébred hajnalban. Jó lenne ha hamar kibújnának és nem kínoznák tovább.

Napirend: A reggeli ébredés után azonnal szükség van a tápszerre, mert különben hangos a reklamáció, utána játszunk, kúszik-másik, rendezkedik, pakol, rágcsál, nyálaz. Aztán kiültetem az etetőszékbe a kisasszonyt én pedig elkészítem a reggelit apának és magamnak. Miután mi is megreggeliztünk átöltöztetem, és lerakom a játszószőnyegre. Miközben módszeresen szétpakol és igyekszik lepakolni a tv állványról Halász Judit Gyerekkor Aranyalbumát hallgatjuk. Tízkor aztán tízórai és utána irány az ágy. Ha felébred vagy játszunk tovább, vagy ha szükség van valamire itthon, akkor lemegyünk vásárolni. Kettőkor ebéd, és ha nem aludt sokat délelőtt akkor újra kidől. Alvás után ha nem voltunk kint délelőtt akkor ilyenkor megyünk ki sétálni. Ötkor meguzsonnázik és hatig-negyed hétig alszik. Aztán estig megy a szülők nyúzása. 8-kor fürdeni viszem, negyed 9-kor vacsi, majd fél 9-re ágyba kerül a Kiscsibe.

Mérföldkövek: Tökéletesen kúszik, négykézlábra áll és rugózik előre hátra, bár mostanában már nem vagyon akarja letenni a térdeit, így a kezecskéin és a talpacskáin támaszkodva egyensúlyozik. Nagyon szépen ül már. Folyamatosan fel akar állni. Önmagához képest egyre jobban eszik, így már az én szívem is kicsit megnyugodott :) Elkezdődött a szeparációs szorongás Grétánál :( amint kikerülök a látóteréből sírva fakad. Hiába van akár apa kezében, vagy játszanak pont amikor kimegyek, ha észreveszi keserves sírás van addig amíg vissza nem jövök.

Ruhák: Már 74-es (6-9 hós) méretet hord Gréta, de szerintem a bodyk már csak ebben a hónapban lesznek jók rá. Nadrágokból még a 68-asok is jók rá, de már a 74-esek is, pólókból, pulcsikból viszont szinte hihetetlen még van 62-es méret is amit hord. Az overált eltettük, már csak kiskabátot és kocsicipőt adok rá a sétákhoz.

Pelenka: Egy hónapos kora óta mosható pelust használunk Grétánál. (Erről itt írtam bővebben.) A patentokat teljesen kiengedve, a leghosszabb méreten használjuk őket, napi átlag 4-5 pelust. 

Sírás: Mostanában az alvás miatt vannak sírások, ha szinte elájul az álmosságtól akkor is sírva fakad, amikor leteszem az ágyba, ő akar lenni az úr a háznál, de ennyiben is marad a dolog, mert olyan fáradt, hogy egy felsírás után már durmol is. Fél a furulya hangjától a ringatón, attól is sírva fakad. Elpityeredik, ha más babákat hall sírni és akkor is sír ha fáj a foga, ez mostanában sűrűn van :(

A baba kedvencei: Nagyon szereti Halász Judit Gyerekkor aranyalbumát, ringatja magát a zenére, kapálózik, jár keze lába, majd kiugrik a bőréből. Szeretné megkaparintani a telefonjainkat, a távkapcsolókat, a laptopokat, tulajdonképpen minden műszaki cuccra fáj a foga :D Nagyon szeret hintázni, hatalmasakat sikongat. Most sláger a jól befagyasztott rágóka. Nagy kedvencek mostanában a lapozók, leporellók és fürdőskönyvek: lapoz, nézeget megrágcsál. Amennyire nem volt cumis soha most annyira szeret a cumival játszani, beteszi a szájába, kiveszi, megforgatja, fordítva kapja be. De mindez csak játék, önnyugtatáshoz továbbra sem kell neki. Imádja a hajam, nemcsak megtépni, de most már meg is rágja.

Anya kedvenc pillanata(i): Ahogyan alvás után benyitok a szobájába és ő négykézláb előre-hátra rugózva vigyorog rám. Amikor este viszem be a fürdőbe és Ő szinte kiugrik a kezemből annyira akar menni pancsolni. Amikor nagyokat nyammogva jóízűen eszik és reklamál, hogy hol van már a következő kanál. Még azt a huncut nézését is imádom, amikor rászólok, hogy nem szabad szétszedni a habtapit és megrágni, erre sandán fél szemmel rám néz és még jobban tépi szét és rágja, közben pedig jár a lába, hogy minél gyorsabban minél több csínytevést meg tudjon csinálni mielőtt odaérek.

Anya legkevésbé kedvenc pillanata(i): Kikészülök, hogy folyton tépi a hajam (hiába van összekötve, összefonva, felkontyozva, kitépi a fonásból, gumizásból). Meg tudok őrülni, hogy mindig akkor jön a postás, a futár az óraleolvasó stb. amikor  a gyerek alszik. Régebben nem ébredt fel a kaputelefonra bezzeg most folyton. Ez akkor nagyon kellemetlen, amikor előtte negyed órával raktam le aludni, tehát baromira nem pihente még ki magát, de utána már nem tudom visszatenni aludni és így nyertem egy nyűgös, hisztis kialvatlan gyereket min. 2 órára, amikor majd újra próbálkozhatok az altatással. Attól sem vagyok túl boldog, hogy ha nincs itthon apa, akkor konkrétan egy tapodtat sem tudok mozdulni a gyerek nélkül. Mióta elkezdődött és durva méreteket öltött a szeparációs szorongás elképzelhetetlen hogy egyedül menjek ez wc-re vagy egymagam teregessek. Így vagy beül velem a pihenőszékre, vagy ha teregetek akkor befektetem a gyerekkádba (milyen jó, hogy ergonómikusat vettünk) és azt sasolja Gréta, hogy hogyan teregetek a kád feletti fregolira, azaz fölé.

2 megjegyzés:

  1. Szinte hihetetlen hogy már 7 hónapos, olyan mintha most írtál volna arról hogy készülsz pakolsz az indulásra! Tündér Gréta erős masszív babának látszik. Az hogy érdeklődik a technika iránt már nem is lepődök meg rajta, látom az unokáim is mind érdeklődnek ebbe a világba születtek látják a felnőtteknél! Gratulálok nagyon aranyos Gréta baba!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szépen köszönöm Éva! :) De Te sem panaszkodhatsz 3 ilyen gyönyörű unoka mellett. Ó, bizony tényleg nagyon gyorsan repül az idő, azon gondolkodtam, hogy egy év múlva már túl leszünk a bölcsődei beíratáson, pedig épp csak az előbb született Grétus. Igen jó kis masszív lábakon áll a kisasszony, de egyébként kis vékony dereka van és pocakja sincsen. Amikor mozog kitűnik, hogy a lábában van a legtöbb erő :D
      Bizony a mai gyerekek már ebbe a technikai világba születnek bele, nem is lehetne, de szerintem nem is érdemes elzárni őket ezek elől. Nekik már ebben van a jövőjük.

      Törlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...