2019. július 31.

Fürdőszoba felújítás - a tervek

Már régóta emlegetem nektek, hogy nagy felújításra készülünk, ti pedig jeleztétek, hogy örülnétek a lakberendezős bejegyzéseknek is. Idén eljött az ideje, hogy belevágjunk a dologba. Az egyik ismerősömtől kaptam egy vállalkozó telefonszámát, hogy ne nekünk kelljen levezényelni, logisztikázni az egész projektet, hanem átadhassuk és az elkészült  eredményt csak át kelljen vennünk.

Korábbi elképzelésünk az volt hogy a fürdőszoba ablak felőli végében, a fürdő teljes szélességében épített zuhanyzónk lesz, amellett a mosdó, a mosógép végül az ajtó mellett a wc (mert azt nem tudjuk áttelepíteni sehova a társasházi szennyvíz összefolyó kötöttségei miatt).
Évekig ez volt az elképzelésünk, aztán ahogyan közeledett a felújítás időpontja úgy jöttek az újabbnál újabb ötletek (főként Krisztiántól). Felvetődött, hogy a zuhanyzó helyett maradjuk meg a kádnál, Krisztián az utóbbi 2-3 évben rászokott az esti kádban "ázásra" relexálásra és olvasgatásra. Nem szívesen mondott volna le ezekről az esti rituálékról, így át kellett gondolnunk, hogy hogyan lehetne mindenki boldog. Nekem mindegy volt hiszen a kádban is éppúgy tudok zuhanyozni mint a zuhanyzóban, így mértünk, rajzoltunk és tervezgettünk, minden változatban. Abban az egyben biztosak voltunk, hogy a jelenlegi elosztás se nem praktikus, se nem kényelmes, így a fürdőszoba hosszában elhelyezett fürdőkád ötletét rögtön az elején elvezettük.
Praktikussági szempontból az ablak mellett elhelyezett mosógép, majd egy közbülső kétoldalt biztonsági üvegfalas épített zuhanyzó ötlete is feledésbe merült, mert nem tudtuk volna a hely szűke miatt hátratolni a mosógépet.
A sarokkád sem volt optimális, hiszen rengeteg hasznos helyet veszítettünk volna vele és egy ilyen keskeny helyiségben ahol ráadásul a hosszból is veszítünk a strang miatt majdnem fél métert nagyon meg kell gondolni hogy mire hány cm-t hagyunk.

Egyetlen variáció maradt csak a kádas megoldáshoz, ha befordítjuk az ablak alá, így rengeteg helyet nyerünk, a kád bal oldalán törölközőszárítós radiátor, a másik oldalán mosdó. Emellett a torony monstrum (Krisztián nagyon sokáig tiltakozott a toronyba épített mosó-szárítógép miatt, de végül belátta, hogy így lesz a legjobb, hiszen egyrészt leválasztja a torony a mosdót a wc-től, ami mindenképpen higiénikusabb, emellett pedig nagyon rossz véleményeket olvastam az egyben mosó-szárítógépekről. 




Ez volt a könnyebbik rész, a burkolat, a szaniterek, a csaptelepek és minden egyéb kiválasztása volt a nehéz feladat. 
Krisztiánnal mi nagyon más nézőponton vagyunk. És ezzel most nagyon finom és nőies voltam. Ő azt mondta, modern fürdőszobát szeretné, de mint kiderült ez csupán azt jelentette, hogy nem 20x25 cm-es csempékkel szeretné burkoltatni.

Én másképpen modern fürdőt képzeltem el: beleszerettem a szürke színbe, a cementlapos csempékbe, a fa hatású burkolatokba, a metro csempékbe és a halszálka mintába. A kettőnk ízlése nem találta meg a közös egyezési pontot. Krisztián először mereven ellenállt minden ötletemre aztán azt mondta csináljak amit akarok, de ő csak csukott szemmel megy be a fürdőbe...
mindkettőnknek kompromisszumot kellett kötni, én lemondtam a metro csempéről, a cementlapról, a fa hatású járólapról, Krisztián a hagyományos burkolási gyakorlatról (derék magasságban vízszintes dekorcsempével kettévágott csempézésről).

Ezek voltak az én fürdőszoba inspirációim (forrás: Pinterest)






Az Arabesque csempébe egyenesen szerelmes voltam, de  a négyzetméterenkénti közel 60 ezer forintos ár teljesen kiverte nálam a biztosítékot

Elmentünk egy fürdőszobaszalonba (nem is egyszer) nézegettük a csempéket, a járólapokat, a szanitereket, a fürdőszoba bútorokat, fényképeztünk és elkezdődött a huzavona.
Abban hamar sikerült megállapodnunk, hogy a szürke szín mindkettőnknek tetszik és megfelelő lesz a fürdőszobához. Először fehér-szürke matt csempe járólap volt a nyerő kombináció, egy mozaik mintás szürke dekor csempével, de amikor meg akartuk rendelni, akkor derült ki, hogy leállították a gyártását és már raktáron sincs annyi amennyire szükségünk lenne.
Jó nagy pofára esés volt... 2 hónapig nyúztuk egymást hogy ki tudjuk választani a mindkettőnknek megfelelő burkolatokat, most meg egy hónappal a tervezett felújítási időpont előtt nagyjából azonnal kell döntenünk arról amiről korábban 2 hónap alatt is alig sikerült.




Nem is tudom, hogy hogyan csináltuk, de 5 percen belül megoldottuk a dilemmát. Az előző választásunkból a  dekorcsempéből szerencsére volt raktáron 3 doboznyi, úgyhogy ezt az egyetlen dolgot megtartottuk és egy világos és egy sötét cementszürke gres lapot választottunk. Igen , jól olvastátok gres lapot választottunk a padlóra és a falakra is.





A mosdószekrényelnél nagyon gyorsan döntöttünk és csodálatos módon közös nevezőn voltunk már az első pillanattól. A fürdőszobaszalonokban, barkácsáruházakban kapható modelleknél a felső fiók hasznos alapterülete igen csekélyke, mert a középen lévő mosdó szifon elfoglalja a helyet így csak egy keskeny U alakú fióktér marad ahova pakolni lehet. Ráadásul a modernebb tervezésűek ára 130 ezernél kezdődött, úgyhogy elvetettük ezt az ötletet. Az Ikea Godmorgon mosdóállványa viszont tökéletes volt számunkra. A ferde szifon elhelyezés miatt mindkét fiókja mély így maximálisan kihasználható, modern a megjelenése, és a 60 cm széles szekrény mindössze 50 ezer forintba kerül.

A lámpákkal gondban voltunk, mert modern és stílusos darabot szerettünk volna mindenképpen, ami illeszkedik a fürdő miliőjébe, de nem szerettünk volna a 4 lámpára százezres nagyságrendben költeni, hiszen ez a felújítás tudtuk, hogy nagyon nem lesz kíméletes a megtakarításainkhoz. Vagy százszor végignyálaztuk az Alkonylámpa kínálatát, ami valljuk be igen csak széles, de nem sikerült megtalálni azokat a darabokat, amik stílusban illenének az elképzelésünkbe és nem kéne 100 ezret fizetnünk érte.
Ebben végül én döntöttem, Krisztián pedig az ára miatt rábólintott. A koncepcióm az volt hogy ha kerek tükröt teszünk a mosdó felé, akkor a kerek formákat folytatva nagyon jól illenének az összképbe az Ikea Lillholmen falikarja és mennyezeti lámpája.



A tükör mindkettőnknek első látásra szerelem volt, szóba sem jött más, mint az Ikea Stockholm. Aztán az egyik ikeás vásárlásunk során szembesülnünk kellett a ténnyel, hogy hiába imádjuk, a mérete miatt nem fér el, hiszen minden centinek meg van a helye sajnos kevesebb, mint 5 m2-rel kellett gazdálkodnunk a wc, a mosókonyha és a fürdő összehozására egyetlen légtérben. Így búcsút mondunk a Stockholm tükörnek és helyette Langesundot vettünk.






A wc-t is modernizálni akartuk, beépíthető (Geberit) wc tartályt és falra ültethető, peremmentes (Kolo) wc csészét választottunk.
A kád választását Krisztiánra bíztam, hiszen ő a nagy pancsoló, nekem mindegy volt hogy miben zuhanyzom. Az ó választása egy 130x70 cm-es akryl kádra esett, hozzá pedig kerestünk még egy 50 cm széles kádparavánt, hogy óvjuk a mosót a zuhanyzáskor kifröcsögő víztől.

A gépesítés terén én hoztam meg a döntést, mosó és szárítógépből is Electroluxot találtam a legmegfelelőbbnek számunkra, a jó alkatrész és szerviz ellátottság miatt. Mosógépnek egy 8 kg töltetű 3A+-os, szárítógépnek pedig egy 7 kg töltetű inverter motoros hőszivattús 2 A+-os gépre esett a választásom.

Legközelebb a felújítási fázisokat mutatom be és megmutatom a végeredményt is 😉

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...