2019. július 18.

Mindennapok Grétával - figyelemzavar és túlmozgás

Tavaly óta teljesen eltűntem, hiába szerettem volna folytatni a blogot, ez már egyszerűen meghaladta minden erőmet. Mi volt az ok? Egy óvodai "beidézés" után teljesen megváltozott az életünk.
Őszintén szólva teljesen belénk ültették a parát az óvónők, amikor megkértek, hogy apával mindketten jelenjünk meg az egyik délután egy elbeszélgetésre az óvodában.
Mint kiderült a félelmünk nem volt alaptalan, nem bájos kis délutáni csevejre hívtak minket, hanem hogy valami olyat zúdítsanak a nyakunkba amitől hetekig úgy éreztem mintha fojtogatnának. Probléma van Grétával...
Az elmondottak alapján, a mi kis vörös démonunk egy igazi pokolfajzat, aki terrorizálta a gyerekeket a kiscsoportban, emiatt a társai félnek tőle és nem fogadják be, sőt az egyik óvónő nem túl burkolt módon célozgatott rá, hogy szerinte nemes egyszerűséggel hülye a gyerek. - Teljesen leforráztak. Tudtuk mi mindig is hogy nem egy földre szállt angyal - akaratos, erős jellemű, iránytó személyiség - de hogy maga az ördög fattya lenne azt erős túlzásnak éreztük.
Megszületett az ítélet - nevelési tanácsadóba küldték tovább Grétát. 
Teljesen összetörtem - Ez hogy lehet??? Oda nem csak az extra problémás gyerekek szoktak kerülni? Mit keresünk mi ott? Tudom, tudom, hogy nem egy sarokban egyedül csendesen magában eljátszó gyerekről beszélünk, de azért a kettő között igen nagy a különbség...

Nem volt mit tennünk, menni kellett. Felhívtak a nevtanból először egy IQ tesztre kellett bevinnem, majd egy pedagógiai felmérésre. Az IQ teszt nagyon durva volt, Gréta kérésére én is bent lehettem. Szegénykém teljesen bestresszelt a feladatoktól. A teszt tervezett ideje 2 óra volt, ami elég komplex feladatokból állt össze és néhány kérdésnél még nekem is keresztbe álltak a szemeim (pedig akkor Gréta még csak 4 éves volt!) pl: határozd meg mi a szemöldök, könyök, köldök -testrészek- vagy sorolj fel bolygókat...
Másfél óra után a pszichológus belátta, hogy meg kell szakítania a felmérést, mert a gyerek láthatóan elfáradt, már nem tud koncentrálni a feladatokra, így egy újabb időpontot kaptunk hogy befejezhessük a tesztet. Majd egy pedagógiai felmérés következett. Aztán 2 hónap csend...végül felhívott a pszichológus és elmondta, hogy a látottak és kiértékelt adatok alapján a gyereket teljesen normálisnak minősítené, nem is érti miért küldtek minket a nevtanba, a koránál fejlettebb, kiegyensúlyozott, normális gyerek. De mivel problémát jelentettek, így a kivizsgálást mindenképpen folytatniuk kell és engedélyt kért, hogy a Grétát megnézhesse az óvodai környezetében is. Újabb 2 hónapot vártunk mire behívtak a kiértékelésre - az eredmény most sem lett más normális gyerek, koránál fejlettebb értelmi képességű, óvodai környezetben jól beilleszkedő, a társai beveszik a játékba, nincs a hierarchia peremére szorulva, nem mutat szorongó magatartásjegyeket. - A felvetett problémákat tekintve nem kell aggódnunk egy tökéletesen átlagos egyke gyermekünk van. - Így értünk a végére a hónapokig tartó idegfeszültségnek.

Az óvodai beidézésünk után nem sokkal a kedves óvónénitől kaptunk egy nevet és egy telefonszámot, hogy hol kaphatnánk segítséget Gréta problémáira. A tatabányai TSMT torna specialistához jutottunk, aki először felmérést készített Grétáról. Szintén bent lehettem a felmérés alatt így a saját szememmel láthattam hogy a Gréta számára csak játéknak beillő feladatok alatt hogyan teljesít. Élvezte az egészet és abba sem akarta hagyni, híre nyoma sem volt nevtanban átélt foltokban arcvörösödős stressznek.
Amit láttam az viszont lesújtott. Ugyan nem olyan típusú a probléma, mint azt felvázolva megkaptuk, de van gond. Gréta a feladatokra egyáltalán nem tudott koncentrálni, és végrehajtani sem volt képes őket teljes mértékben, van amit pedig egyáltalán nem - pedig itt állíthatom tényleg nem testrészek vagy bolygók felsorolása volt az elvárt, hanem egy 4 éves gyerek számára is játszi könnyedséggel végrehajtható feladatok. 
Egy évvel korábban már az egyik balett nyílt órán láttam Grétán, hogy képtelen volt óra közben koncentrálni a feladatokra, semmire nem figyelt, már a többi gyerek szólt rá. Akkor megijedtem, de mindenki lebeszélt, hogy a gyerekek az ő korában (3) már csak ilyenek.
A felmérés ráébresztett, hogy nem csak életkori sajátosságról van szó. Meglett a diagnózisunk: figyelemzavar és túlmozgás....

És itt megváltozott az életünk fenekestül.

Kaptam egy listát, hogy milyen eszközöket kell megvennem, csináltatnom és decemberben elkezdtük a tornát. Elmentünk betanulni a gyakorlatokat, majd otthon hetente négyszer tornáztunk Grétával. Pokoli volt: Gréta ellenkezett, utálta, hogy ahelyett, hogy játszhatna kötelezően a megadott feladatokat kellett csinálnia. Azok a feladatok amik nehezen mentek neki (pl. labda földhöz pattintás, majd elkapás egy helyben állva közben pedig számolás) óriási hisztiket szültek. Májusig rendületlenül folytattuk a gyakorlatokat havonta kontrollra jártunk és új feladatsorokat tanultunk be. Gréta sokat ügyesedett, a koncentrációja is nagyon sokat javult amit én  a befektetett munka javára írok. 
Mindez jól hangzik, de májusban kelletlenül mégis abbahagytuk a TSMT tornát. Ennek oka az ellenállás volt. Gréta kezdetektől hatalmas hisztiket csapott a torna miatt Krisztián pedig kétkedő volt az elejétől kezdve - nagyon sok vitát szült közöttünk, mert szerinte csak kuruzslás, semmi értelme és csak kínozom a gyereket vele. Végül feladtam, már nem bírtam a napi szintűre duzzadt vitákat hisztiket és főleg hogy ketten összefogva voltak ellenem.

A probléma fennáll, de így képtelen vagyok egymagam harcolni. A torna helyett megmaradt a heti két balett, az óvodában heti egy néptánc, egy judo, és májustól szorongásoldóként heti két úszás, mert minden mozgásos feladat segít az agyi idegpályák érését.
Gréta évvesztes így még van 2 évünk, hogy olyan szintre felhozzuk, hogy ne legyen hátrányban a többiekkel szemben, amikor egyszerre kell figyelnie a táblára, a füzetére, írnia kell és hallgatnia kell a tanítónénit.

Addig is még aktívabban segítjük, támogatjuk őt, ez rengeteg idő és munka, de megéri, hiszen egy okos kislány, borzasztóan elszomorítana minket, ha a figyelemzavara miatt kerülne háttérbe, maradna le, esetleg válna csúfolódások céltáblájává.

Most megpróbálok szép lassan visszatérni pótolni a kimaradt bejegyzéseket és újra felvenni a fonalat.Hamarosan jelentkezem a következő poszttal.



5 megjegyzés:

  1. Barbi ! Kitartás! Gréta ügyes,okos lány és menni fog neki minden. Az iskoláig pedig még valóban rengeteg idő van. Ahogy láttam Gréta szereti a trambulint ( nekünk anno ezt ajánlotta leginkább a TSMT-s ) szóval egy mozgás máris pipa :) jah és a körbe forgás is szuper fejlesztő hatású ( tojásfotel ) Ezeket csak tippként írtam ne vedd tolakodásnak. Gondolom mindenki bombáz a tanácsaival. Várjuk a további bejegyzéseket. Szép nyarat kívánunk:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon köszönöm! Gréta rengeteget fejlődött azóta és ha most elfogultság nélkül kellene nyilatkoznom azt mondanám hogy ha nem lenne évvesztes amiatt az 5 nap miatt, akkor elérte volna már most az iskolaérettséget. Ügyesen figyel, képes leülni és akár egy órán át is koncentrálni, érdeklik a betűk, a számok. Szóval a befektetett energia mindig megtérül mi magunk láthatjuk a saját szemünkkel :)

      Törlés
  2. Most olvasom ezt a bejegyzésedet ezzel a problémával nem vagy egyedül sajnos. Az egyik fiú unokámnál szintén hasonló a helyzet most augusztusban lesz 6 éves. Küldték ide oda torna különböző foglalkozások, semmi konkrétat nem mondanak jövőre megy csak iskolába. Okos értelmes ami érdekli arról beszél de ha közbe kérdezek bármit mint aki nem is hallja meg. Lányoméknak is nagy gond de remélem minden rendbe lesz iskola kezdésre. Kívánom hogy a kis Gréta is sikeres legyen!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Éva!
      Sajnálom az elhanyagoltságot, korábban egy csúnya hozzászólás miatt állítottam be a moderációt a hozzászólásokhoz (azt viszont nem néztem, hogy így nem kapok értesítést az új moderálásra váró megjegyzésekről). Jó is hogy írtál róla, mert talán soha sem vettem volna észre.
      Ugyan az időm nagyon kevés és a blogolás sem úgy megy mint korábban (napközben rohanunk, délután Grétát viszem foglalkozásokra, vagy csak az elmaradt házimunkát pótolom, és már jó pár hónapja a az esték sem szólnak a pihenésről, amikor korábban írtam a blogot, akkor most még dologoznom kell az éjszakába nyúlóan). Igyekszem majd visszatérni, a szívem visszahúzni, és ha meg tudom oldani, hogy ne menjen az alvás kárára újra jelentkezem. Szép napot kívánok Neked! :)

      Törlés
  3. Remélem sokat javult, sőt megoldódott a helyzet azóta az unokáknál és szeptemberben probléma nélkül tudják elkezdeni az iskolát. Gréta sokat fejlődött, már nem aggódunk érte. Meg fogja állni a helyét :)

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...