2015. január 26.

Hamburger otthon

Nem igazán voltam kívánós az egész terhesség alatt, viszont volt egy dolog, amit bármikor megettem volna, ha nem stresszeltem volna a súlyom miatt. Egy alkalommal átmentünk Tatára és a Spektrum műsorából ismert Fald fel Amerikát c. műsorról elnevezett hamburgerezőben ettünk Krisztiánnal fejenként egy-egy sajtburgert (a normál méretből, mert az óriás hamburgerhez még ketten is kevesek lettünk volna). Nos merem állítani, hogy olyan finom hamburgert még életemben nem ettem soha. Helyben készült 12 dekás húspogácsával, helyi pék által sütött hamburgerzsemlével, zöldségekkel, szósszal jól megpakolva, méltán megérdemelte az Isteni jelzőt.
Sajnos azóta se jutottunk vissza oda, de néha azért ránk jön a hamburger ehetnék, viszont akkor már ne a tipikus mekis "kettőtbeleharapokésmárelistűntdeénmégmindigéhesvagyok" típusú hambit együnk, hanem valami olyat, amiből nincs kispórolva semmi, nem műkaja, és csak attól gyors, mert gyorsan elkészül.
Maga a hamburger húspogácsa készítése nem nagy dolog, hiszen klasszikusan csak darált marhahúsból, őrölt fekete borsból és sóból készül (mindent amit egyesek ezen felül tesznek bele abból már inkább fasírt lesz, ha jót akartok enni akkor nem kell bele, sem hagyma, sem tojás, zsemlemorzsa, tejszín és hasonlók).
A zsemle kérdés viszont okozott némi fejtörést, mert Krisztián nem szereti a tipikusan magyar hamburgerbucit avagy puffancsot. Nála csak az előrecsomagolt lágy, majdhogynem édes tésztájú bolti hambizsemle jöhet csak szóba. Na de akkor már majdnem ott vagyunk, hogy akár a vörös, göndör hajú bohóctól is vehetnénk, abban sincsen kevesebb tartósító, színezék, állományjavító, ízfokozó, stb.
Végül rájöttem, hogy a megoldás a kalácstészta. A fonott kalácsom tésztáját kell hozzá bedagasztanom, zsemléket formázni belőle és a tetejét megszórni szezámmaggal. És rögtön meg van az a zsemle, amivel már tökéletes az összhatás.




Hamburger

Hozzávalók (2 személyre):

Zsemléhez:
7,5 dkg finomliszt
7,5 dkg rétesliszt
1 tk cukor
1/4 tk só
75 ml tej
2 dkg olvasztott vaj
1/2 dkg élesztő
1/4 tk sütőpor
1 tojás
szezámmag

Húspogácsához:
30 dkg darált marhacomb

bors

saláta (legjobb a lolo rosso, de csak ritkán kapni, úgyhogy jó helyette a jégsaláta is)
uborka
paradicsom
lilahagyma
érett vörös cheddar sajt
ketchup
mustár
majonéz

Előző este bedagasztottam a kalács, azaz hamburgerzsemle tésztáját és folpackba csomagolva a hűtőbe tettem, hogy lassan keljen (a tésztába csak a tojás sárgáját tettem bele, a fehérjét szintén hűtőbe raktam, de külön egy kis tálkában, mert ez kellett a lekenéshez).
Másnap átgyúrtam a tésztát, kétfelé vettem, kerek zsemléket formáztam belőle, sütőlemezre tettem őket és 20 percet pihentettem, hogy az élesztőgombák feléledjenek a szobahőmérsékleten. Közben a sütőt 180°C-ra előmelegítettem alsó-felső sütésen. A félretett tojásfehérjét villával egy picit felhabosítottam, csak azért, hogy ne csússzon le az ecsetről, és megkentem a zsemlék vele, végezetül pedig megszórtam őket szezámmaggal.
Addig sütöttem őket, amíg a zsemlék teteje szép aranybarna lett (sajnos az időt nem néztem, hogy hány perc lehetett).

A darált marhát megsóztam, megborsoztam, jól összegyúrtam és két egyenlő részre osztottam. Elméletileg lapított pogácsákat kellene belőlük formázni, DE tapasztalatból már tudom, hogy a sütés során kb. 20%-os méretcsökkenésen mennek keresztül, és ahogy csökken a méretük fordítottan arányosan nő a magasságuk. Így a végeredmény olyan kicsi és magas húspogi, ami elveszik a zsemlében, de a vastagsága miatt nehezen ehető. Ezért találtam ki azt, hogy egy gombócnyi darált húst két folpack közé teszek és sodrófával kb fél centi vastag "lepényt" nyújtok, ami kb. 20%-kal nagyobb a zsömi átmérőjénél.
A zsemléket félbevágtam és serpenyőben megpirítottam a vágott felüket. A kinyújtott hambi husit kivettem a fóliából és (kis olajjal kikent) serpenyőben közepes hőmérsékleten megsütöttem az egyik oldalukat, majd a fordítás után a tetejükre tettem egy szelet cheddar sajtot, így amíg az alja sült addig a tetejére rá tudott olvadni a sajt. A végeredmény: pont akkora  átmérőjű (és kb. 1 cm vastag) hús, mint a zsemle.
A kisült hamburgerpogácsát a zsemlére tettem, került rá saláta, karikázott uborka, - paradicsom, - lilahagyma, ketchup, mustár, majonéz, végül pedig a zsemle teteje.
A végeredmény hihetetlen... nagyon gyors, igazán finom,egyáltalán nem egészségtelen, és ami meglepő még, hogy gyorséttermes hamburgerekhez képest már 1 db nagyon laktató.

Bátran ajánlom minden hamburger rajongónak! :)

4 megjegyzés:

  1. A házi bucinál ninics is jobb :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ugye?! ;)
      Látom ebben a nagyon is fontos kérdésben egyetértünk. :)

      Törlés
  2. Nagyon guszta , most én is jól megkívántam!:-))

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...