Eljött ez a nap is. Gréta 2. születésnapjára először
formatortát terveztem (mostanában odavan a cicákért), de aztán rájöttem, hogy
az idei valószínűleg az utolsó év, hogy még én dönthetek aztán innentől jönnek
majd a kívánságok, óhajok-sóhajok (amit természetesen a lehetőségeimhez képest
mindig teljesíteni fogok),de most még utoljára megkönnyítettem a dolgomat és csak egy „egyszerű” csokitortával lepem meg.
A történethez hozzátartozik, hogy mivel mióta dolgozom külön
időzsonglőrködés kell a sütögetős műveletekhez (délutánonként sem tudom kivitelezni,
mert szinte minden nap estig játszóterezünk), ezért anyukám segített és elvitte
magukhoz Grétát szombaton, hogy mindent meg tudjak gyorsan oldani a nagy
gyerekzsúrig (nagytakarítás, nagymosás, főzés, sütés). Így tényleg zavartalanul
bevethettem magam a teendőimbe, nem utolsó sorban a sütésbe.
És igen… most is egy amerikai receptre esett a választásom
Sweetapolita azaz Rosie igazi tortakölteményeket készít, és még soha sem
csalódtunk egyetlen torta receptjében sem. Most egy születésnapi csokoládétortára eset a választásom (ami tulajdonképpen a Nutellás muffin receptjére épül nutella nélkül).
Csokoládés születésnapi torta
Hozzávalók:
190 g finomliszt
300 g cukor
60 g holland kakaópor
7 g (kukorica) keményítő
7 g szódabikarbóna
7 g sütőpor
8 g só
160 ml natúr joghurt (író híjján)
120 ml forró kávé (koffein mentes)
90 ml kókuszolaj
2 db tojás
15 ml vanília kivonat
Csokoládés vajkrém:
450 g lágy vaj (készítés előtt min. 30 perccel vegyük ki a
hűtőből)
380 g átszitált porcukor
20 ml vanília kivonat
250 g 60%-os étcsokoládé
30 ml tej
A sütőt bekapcsoltam alsó felső sütésen 180°C-ra, a 22 cm-es
tortaforma alját kibéleltem szilikonos sütőpapírral, az oldalát kikentem vajjal
és kakaóporral szórtam be.
Egy tálban összekevertem a lisztet, a kakaóport, a cukrot, a
keményítőt, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót. Egy közepes tálkában a
joghurtot, a kávét, az olajat, a tojást és a vanília kivonatot kevertem simára.
Végül összekevertem a száraz és a nedves hozzávalókat. A tésztát 3 részre
osztottam (mérleggel kimértem, pontosan 350 g lett egy adag) és egymás után
tűpróbáig sütöttem őket, majd rácson hagytam teljesen kihűlni mindhárom lapot.
A krémhez a vajat és az átszitált porcukrot tálas mixerbe
tettem és alacsony fokozaton teljesen homogénre kevertem (kb. 1 perc). A
csokoládét mikróban megolvasztottam és hagytam kicsit visszahűlni, majd a vajas
krémhez adtam. A fordulatot felvettem magasra és kb. 2 perc alatt simára
kevertem vele. Legvégül adtam hozzá a vanília kivonatot és a tejet, majd újabb
1 percig kevertem alacsony fokozaton.
Tortakartonra tettem 1 kakaós piskótalapot (nagyon fontos,
hogy teljesen kihűlt legyen különben a vajkrém nemes egyszerűséggel megolvad és
lefolyik róla), majd erre került a vajkrém negyede, erre újabb piskóta, majd
megint a krém negyede, végül az utolsó piskóta és a krémmel teljesen bevontam a
torta külsejét. A tortát hűtőbe tettem fél órára, hogy a vajkrém megdermedjen
(a krémet betenni mellé szigorúan tilos! különben nem lehet majd vele
dolgozni az maradjon továbbra is szobahőmérsékleten), aztán újra áthúztam a torta külsejét még egy adag krémmel , a
maradékot habzsákba töltöttem, a torta oldalát #22-es csillagcsővel, a
tetejét #32-es csillagcsővel díszítettem.
A tortát vasárnap délutánig a hűtőben tartottam, aztán az
ajándékbontáskor kivettem a hűtőből, mert a vajkrémes tortákat fogyasztás előtt
minimum fél órával szobahőmérsékleten kell tartani, különben nem igazán
élvezhetőek. Ha viszont kivárjuk a „lágyulási” időt, akkor egy hihetetlenül
krémes, szinte már habos krémmel töltött tortát majszolhatunk.
És hogy milyen volt az összhatás? A piskóta a szokásos amcsi
piskótákhoz hasonlóan lágy „nedves”, gazdag és kicsit sem édes volt. A krém
édes, gazdagon csokoládés, lágyan babos volt, de kiérezhető volt a vanília íze
is. Tökéletesen passzolt a piskótához. Gréta az utolsó morzsáig bepuszilta
tányérjáról és másnál sem volt rá panasz.
Kipróbáljátok ezt a tulajdonképpen nagyon is egyszerű
csokitorta receptet?
A Csibekalandok a facebookon is elérhető, így biztosan nem maradtok le semmiről! :)
Úgy látom Grétának nagyon bejött :)
VálaszTörlésBizony, mert rajong mindenért, ami "csokki" 😄
Törlés