2017. március 31.

Gréta aktuális kedvencei 2017. március

Minden gyerek más és más, míg vannak gyerekek akik alkotni szeretnek, akár órákig elszöszmötölnek, rajzolnak, színeznek, ragasztanak, festenek, nos Gréta pont nem ilyen, sőt...😂
Mindenbe csak belekap, játszik egy kicsit, de túl sokáig semmi sem köti le, rögtön belekap valami másba. De mégis vannak dolgok amikkel viszonylag hosszan el tud játszani, érdekli, szereti, ezeket gyűjtöttem most össze.


  1. Legózás                                                                                                                                                     
Ez főként társas tevékenység: apa házat, várat, iskolát, strandot, boltot, stb. épít Gréta pedig a Dupló figurákkal játszik, történeteket, szituációkat talál ki. Képes akár 15-20 percet is eljátszani vele (egyedül!)

       2. Mostanában egyre empatikusabban viselkedik, a bölcsődében vigasztalja a síró gyerekeket, a Papa fájós kezére gyógypuszit ad, a Mama fájó bütykös lábát pedig megsimogatja. Szívesen hozza hozzánk az orvosi táskát, megvizsgál minket, kapunk injekciót, gyógyszert, levágja a körmünket, belekukucskál a szánkba, a fülünkbe. Ő a legcukibb kis "dottónéni" 😍

         3. Nagy kedvenc a karácsonyra kapott vonatos abc puzzle. ABC sorrendben  lehet összerakni a vonat vagonjait, ha mondjuk melyik következik nagyon ügyesen rakja, de már van, amikor ő maga tudja mik lesznek a következő darabok.

            4. Abszolút kedvencek a macis mesekönyvek, sokszor bilin ülős "olvasmánynak" is ezeket viszi magával. Nagyon kis egyszerű történetek sok rajzzal egy kis bocsról és az apukájáról/anyukájáról, miket szoktak együtt csinálni, miért is szeretik ennyire egymást - nekünk már a könyökünkön jön ki.... 😜😂

                5. Az "Egy év a törpéknél" még a húgom mesekönyve volt, szóval már ez sem egy mai darab, de tökéletes állapotú, sok szép színes rajzzal, pont annyi szöveggel, amennyit egy ennyi idős gyerek még nem un el, emellett hasznos tudásanyag rejlik a mesékben, a hónapok évszakok megismerése, és az adott hónapra jellemző elfoglaltságok.

                   6. Igazi klasszikus! Anyukám sokszor emlegette, hogy annak idején már 18 hónaposan fejből fújtam az első 3 versszakát (cserfes kislány voltam 😀). Mivel nagyon sok emlék kötődik ennek kapcsán a nagymamámhoz sokáig sírás nélkül fel sem tudtam olvasni Grétának, de aztán az esti rutin részévé tettük, ez lett az alvásra hangoló mesénk. 2-3 alkalom után már újra fejből mondtam, ez jól jött mert közben Gréta az ágyban fekve össze vissza lapozgatta a könyvet és 1 hét után már ő is tudta a felét emlékezetből.

                  7. Anyukám vette ezt a mesekönyvet, rövidített, egyszerű mesék vannak benne és sok színes kép, így hamar kedvenc lett belőle. Legfőképp a Piroska és a Farkas nyerte el Gréta tetszését.


                    8. Szintén nem mai mesekönyv, ez is Lujzi húgié volt, egy csupa fül kis nyuszi kalandjairól szól tüneményesen aranyos megfogalmazásban. Ugyan nem túl sok kép van benne (általában mesénként 1), de a történet lebilincselő még ennek ellenére is!


                      9. Felfedeztük Kis vakondot is (ez még az enyém volt), ugyan csak 2 mese van benne, de aranyos a történet, hiszen mi már ismerjük és sok szép színes kép van benne ami nagyon lebilincselő és ezer kérdésre ad okot 😄

                     10. Lujzi húgi régi mesekönyvei közül ebben a hónapban ez a két utolsó, sok mese gyerekekről, a természetről, lebilincselően gyönyörű kidolgozású rajzokkal (jó sokkal, mert ugye nálunk ez még fő szempont).

                    11. A Mama fedezte fel, aztán végül nekem is be kellett mennem a postára érte. Ezek a foglalkoztató füzetek nagyon tetszenek Grétának, matricás mellékletük van, a megfelelő helyre kell a megfelelő matricát kiválasztani és beragasztani, ezen kívül sok színeznivaló van bennük és logikai feladatok pöttöm gyerekek számára.

                      12. Legutolsó sorban pedig a színező, Bár egyelőre inkább firkálónak hívhatnám. Gréta nem figyel, hiába mutatjuk hogyan kell, a szinezési stílusa felér egy "fekete lyuk keletkezésével" 😂

A ti gyerkőceiteknek mik a kedvenc elfoglaltságai, játékai?

2 megjegyzés:

  1. A kislányom 1 hónap múlva lesz két éves. Az ő kedvencei:
    - Duplo: szeret építeni is, ügyesen rakja egymásra a kockákat, de van, hogy csak a figurákkal játszik
    - Mesekönyvek: Bogyó és Babóca a nagy kedvenc. A foglalkoztatókönyv elején és hátán fel vannak sorolva a szereplők. Ha kérem, megmutatja bármelyiket. De a kemény lapozókat is szereti belőle.
    - Van egy Panni nevű babája, azzal is szívesen játszik, tologatja babakocsiban, eteti, levetkőzteti (az öltöztetés még az én reszortom)
    - Szeret főzőcskézni, játékkonyhát fog kapni a szülinapjára.
    - Van favonatos játéka. Ügyesen összeilleszti a síneket és tologatja rajta a vonatokat.
    - Szeret firkálni, egy papír- és ceruzagyár lassan már meggazdagodik rajtunk :)
    hmmm... hirtelen ennyi jutott eszembe :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Amit még nem írtam:
      A kisvakond nálunk is kedvenc :) Az öreg néne őzikéjét egy jó ideje már félálomban is elmesélem neki :)

      A vonatos puzzleról van valamilyen egyéb infó? Nagyon tetszik, lehet, hogy beszereznék egyet :) Köszi!!!

      Törlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...