2012. október 14.

Az első X-faktor hétvége - rozscipó

Eljött az első élőadásos hétvége a kedvenc tehetségkutatónknál. A hét közepén már elkészítettem a híres salsámat, bevásároltunk chipsből, pattogatott kukoricából, sörből és borból. Hétvége közeledtével egyre nagyobb lett az izgalom és a várakozás.
Majd Krisztián szólt, hogy a korábbiakban már említett Zoli barátja átjön este és kiírnak valami elég beteg psziho-horror játékot. Mindkettőnkben voltak kétségek afelől, hogy mennyit is fogunk hallani a 12 döntős előadásából. Zolink ugyanis tavaly megmutatta, hogy nem tud csöndben végighallgatni egyetlen előadót sem, inkább nagyhangon lehurrogja őket. Az egyéni véleményhez persze mindenkinek joga van, de nekünk így véleményünk sem lehetett ugyanis nem hallottunk az énekesekből semmit.
Viszont ha már vendég, akkor kellene valami kis vendégváró süti és Zoli ízlését figyelembe véve csakis gyümölcsös jöhetett szóba. Fel is adtam magamnak a leckét rendesen. Ebédre Krisztiánnak zellerkrémlevest ígértem és házi hamburgert, estére pedig készülhetett a kosárka.



 Nagy bőszen reggel be is dagasztottam a rozscipók tésztáját, hogy a jó meleg krémlevest ebből kanalazhassuk délben, de kiderült feleslegesen, mert a ház "ura" inkább pirított zsemlekockával akarja, hogy jusson hely a pocakban a hamburgereknek is, ne lakjon jól már a levesnél.
De hogy ne menjen veszendőbe, íme a recept, elsősorban Anettnek címezve, hogy egy kis egészséges étel is kerüljön az asztalra.

Rozscipó 

Hozzávalók:
- 50 dkg finomliszt
- 16 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
- 4 dl langyos víz
- 1 ek. olivaolaj
- 2 tk. só
- 1,5 ek. cukor
- 2,5 dkg friss élesztő

Kimérem és összekeverem a liszteket és fél percre beteszem a mikróba (ha melegebbek az alapanyagok hamarabb megkel a tészta) közben 1 dl langyos vízbe belemorzsolom az élesztőt és hozzákeverem a cukrot, félreteszem és hagyom, hogy felfusson.
A megmelegített lisztbe belekeverem a sót, és beleöntöm az olivaolajat, majd a felfuttatott élesztőt, elkezdem dagasztani és fokozatosan adagolom hozzá a maradék 3 dl langyos vizet.
Ha minden jól megy, kapok egy rugalmas sima felületű tésztát, amit másfél órára meleg helyre teszek pihenni. Ha szép nagyra kelt a tésztám alaposan kinyomkodom belőle a levegőt és jól átgyúrom újra. Attól függően, hogy mekkora cipókat szeretnék, 2 vagy 4 gombóccá gömbölygetem és most már sütőlemezre teszem őket. Most kapcsolom be a sütőt hőlégkeverésre 200°C-ra. Kb. 10 perc múlva meglocsolom a cipók tetejét (darabonként) 2 ek. hideg vízzel, és uccu be a sütőbe. 25 perc elteltével már vehetem is ki a gyönyörű barna kérges cipócskákat a rácsra, amin kihűlhetnek.
Amikor a leveshez készítem elő a cipókat,  a közepükből ék alakot vágok ki és utána ritkítom meg a belsejét, hogy megágyazzak a krémlevesnek. Persze, hogy a kivágott, kikapart rész se menjen kárba, mehet a sütőbe 50°C-on szárításra, vagy költséghatékonyabban egy tálcán a radiátor tetejére. Egy kis darálás után kész a házi zsemle (azaz cipó) morzsa.



A leves cipó nélkül is nagy sikert aratott, és az este is elég jól sikerült, rendesen fogyott a kosárka, a sör meg a forralt bor. Zolink pedig megtanulta, hogy a véleményét azután is elmondhatja, ha már tudja, hogy ki mit alkotott.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...