2013. augusztus 14.

Apu nagy kedvence - gyümölcsös túrótorta

Néhány éve apunál az egyik vérvételen magas cukor szintet állapítottak meg. Nem veszélyes még az eltérés, de azért jóval a határérték felett teljesített. Akkor kicsit megijedt, és hogy ne forduljon komolyabbra a helyzet elkezdett diétázni. Az én régebben olyan nagyon édességmániás apukám egyik napról a másikra elhagyta a fehér kenyeret, péksüteményeket, a cukrot, sütiket, csokikat és mindenféle egyéb nasit.
Egy dolgot viszont azóta is nagyon szeret és szinte büntetlenül megeszik (főleg, hogy olyan sűrűn nem is készítem): az én gyümölcsös túrótortámat . Leredukáltam benne a szénhidrát mennyiséget a lehető legkevesebbre, ráadásul a cukrot steviára cseréltem, most pedig megpróbálkozom a zabpehelyliszttel is. Ebből lett most apu 55. szülinapi tortája. Isten éltesse! :)




Gyümölcsös túrótorta

Hozzávalók:

Piskótához:
4 db tojás (354 kcal)
4 ek hideg víz
1 csapott kk stevia por (0 kcal!)
20 dkg zabpehelyliszt (788 kcal)
1 tk sütőpor (12 kcal)

Krémhez:
50 dkg  zsírszegény túró (390 kcal)
1 csapott kk stevia por (0 kcal!)
1 db kezeletlen citrom reszelt héja
5 dl habtejszín (1510 kcal)
1 dkg étkezési zselatin (32 kcal)
1 dl víz

Díszítéshez:
30 dkg tetszőleges gyümölcs (jelen esetben ribizli 102 kcal)
1 csomag piros tortazselé (40 kcal)
2 dl víz


Összesen 3228 kcal, ennél a 16 szeletes tortánál pedig szeletenként 202 kcal, ami nem valami kevés, de ennek a sütinek a normál változatához képest nagyon is diétás.

A tojásokat megmostam, szétválasztottam őket, a tojások fehérjét a hideg vízzel és a steviával kemény habbá vertem.
Hozzákevertem a tojások sárgáját, végül a sütőporral elkevert zabpehelylisztet forgattam bele.
Sütőpapírral kibélelt 22 cm-es kapcsos tortaformába simítottam a tésztát és előmelegített 180°C-os sütőben, alsó felső sütésen tűpróbáig sütöttem.

A krémhez a túrót sűrű szűrőn áttörtem, összekevertem a steviával, hozzá reszeltem a citrom héját. A tejszínt kemény habbá vertem, majd beleforgattam a túróba. A zselatint a vízzel kis tálkába tettem és mikróban 1 pert alatt összemelegítettem (nem kell forralni, csak fel kell oldódni a szemcséknek), ezt a folyadékot kevertem végül bele a túrókrémbe és betettem a hűtőbe, hogy picit dermedjen a töltés előtt.

A piskótát vízszintesen három karikára vágtam, egyet rögtön tortakartonra tettem és ráhalmoztam a krém negyedét. Szépen elegyengettem, majd következett a második réteg piskóta, még egy adag krém, zárásnak pedig az utolsó tésztakarika. A betöltött tortát kívülről bevontam a maradék egynegyednyi krémmel és  hűtőbe tettem.

A torta tetejére halmoztam a fagyasztott gyümölcsöket (nekem bevált ez a módszer, mert a fagyos gyümölcsöktől azonnal megköt a tetejükön a tortazselé). A zselatint elkevertem 1 csipet steviával és 2 dl vízzel, mikróban 1 perc alatt összemelegítettem, majd ecsettel felkentem a zselét a gyümölcsök tetejére.
A végére csak a díszítés maradt, a megmaradt krém felével a torta oldalát spatulával szép simára simítottam, a másik felét habzsákba töltöttem és kidekoráltam vele a körben a torta tetejét.

Nagy meglepetés volt, mert apu arra sem számított, hogy átmegyünk és megköszöntjük, nemhogy a tortát remélt volna, ami idén extra diétás fehérliszt és cukor nélkül, nem túl édesen viszont extra gyümölcsösen úgy ahogyan Ő szereti.

2 megjegyzés:

  1. Gyönyörű lett!További egészséget apukádnak :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon aranyos vagy :)
      Köszönöm szépen a dicséretet.
      Nagyon jól esik, hogy mindig ilyen kedvesen biztatsz :)
      Apu, meg remélem még jó sokáig bírja majd a strapát, így hogy vigyáz (meg persze mi is) magára, és az egészségére.

      Törlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...