2015. június 16.

Babakeksz

Ismertek milyen vagyok: kicsit dilis , de az nem mondható el rólam, hogy ne a legjobbat akarnám Grétának. A magyar egészségügyi ajánlás szerint a csecsemőknek 7 hónapos korig be kell vezetni a glutént, napi fél háztartási keksz formájában.
Néztétek már meg az összetevőlistáját a háztartási kekszeknek? Rengeteg felesleges cucc van benne és mindegyikben megtalálhatóak (nyomokban) az allergének (mogyoró, tej, tojás). A babakekszek nagy része csak túlmarketingelt normál háztartási keksz gyerekmintás csomagolásban. Pedig olyan egyszerű a csemetéknek otthon igazán jó alapanyagokból allergénektől mentes szuper minőségű babakekszet készíteni..

Egy recept  kering a neten, mindössze (létezik egy továbbfejlesztett változata is, de az annyira nem szimpatikus, mert a készítéséhez fruktóz és tojássárgája szükséges).
Nem kell hozzá semmi más csak :

  • alma
  • hidegen sajtolt semleges ízű olaj (pl: napraforgó, kókusz)
  • liszt.
Tulajdonképpen azt a receptet turbóztam én is tovább plusz felesleges hozzávalók nélkül, csak természetes és egészséges alapanyagokkal. Mert miért csak almából lehet kekszet készíteni? Annyi rengeteg gyümölcs van (főleg most nyáron), korcsoportonként eltérően adható gyümölcsökből rengeteg féle kekszet készíthetünk.

Első körben az almás-sütőtökös-zablisztes keksz sült ki.

Mire volt hozzá szükségem?
Egy közepes méretű almára (golden volt itthon), egy zacskó lefagyasztott pürésített sült sütőtökre (kb. 8-10 dkg-os volt a zacsi, sajnos Gréta egyébként hallani sem akar a sütőtökről, így ez logikus felhasználási módnak tűnt), és 25 dkg zablisztre.
Én olajat nem használtam, mert hidegen sajtolt olajból nekem csak repce és oliva volt itthon, ezek viszont annyira markáns ízűek, hogy nem szerettem volna eltolni vele a kekszek ízvilágát.

Az almát megmostam, meghámoztam és üvegreszelőn lereszeltem (akár turmixolni is lehet, de én nem akartam annyit mosogatni), hozzákevertem a kiengedett  sütőtökpürét és a zablisztet. Rugalmas állagú tésztát gyúrtam belőle és 3-4 mm vastagra nyújtottam. 1,5 cm széles, 7-8 cm hosszú csíkokra vágtam mert így tökéletesen illeszkednek majd a babapraclikba (a kerek kekszekkel ellentétben) és 180°C-ra előmelegített sütőben alsó felső sütésen 17-18 percig sütöttem őket. Sajnos miután kivettem és megnéztem őket rájöttem, hogy ez nem elég, mert középen "szalonnás" maradt az összes, így további 10-12 percig sütöttem azaz szárítottam még őket hőlégkeveréssel. Így elérték a tökéletes keksz állagot.
Csodát ne várjatok: nem felnőttek szája íze szerint való, tömör és mivel a gyümölcsben található gyümölcscukron kívül más édesítőt nem tartalmaz ezért nem is igazán édes. (Krisztián megkóstolta és rögtön indult is a kuka felé, hogy köpjön, mint a TV Maci)
DE! Csupa egészséges alapanyagból van, akik tartanak a fulladásveszélytől nem kell aggódniuk, mert ez a keksz nem törik, hanem a gyerek szájában mállik csak szét. 
Grétának kifejezetten ízlett a végeredmény.

Második körben almás-barackos-maracujás-tönkölylisztes változat készült.
Tulajdonképpen kicsit maradékmentő akció is volt ez, mert volt egy megkezdett gyümölcsös babadesszert a hűtőben ami már 3. napja volt nyitva, de elfogyni nem akart, így utolsó pillanatos felhasználási lehetőségként a keksz tésztájába került.

Így csak ennyivel lett különbözőbb a hozzávalólista:
1 db közepes (golden) alma meghámozva, lereszelve
3/4 üveg őszibarackos-maracujás babadesszert
25 dkg bio teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt

Mindent alaposan összegyúrtam, 3-4 mm vastagra kinyújtottam, 1,5x8 cm-es csíkokra vágtam és 180°C-ra előmelegített sütőben sütöttem 17 percet alsó-felső sütésen, majd 12 percet hőlégkeverésen.

Tulajdonképpen rengeteg féle ízvariációt el tudok képzelni belőle: almás-körtés, almás-sárgarépás, almás-őszibarackos 4 hónapos kortól, almás-meggyes-banános 5 hónapos kortól, (szigorúan morzsákra törve, gyümölcsbe keverve), almás-sárgabarackos 7 hónapos kortól , és természetesen ha maradékot kell menteni, akkor bármilyen megmaradt az adott életkorban adható üveges gyümölcsdesszerttel is kisüthető.

A készítésnél helyezzük előtérbe a teljes kiőrlésű liszteket, ugyanis ezekben található rostok elősegítik az emésztést, a B6 vitamin pedig az idegrendszer fejlődését támogatja (a fehér lisztben nem található már meg a B6 vitamin). 1 éves kor alatt mindenképpen BIO teljes kiőrlésű lisztet használjunk, mert e gabona minden alkotórésze a lisztbe kerül így (nem esik át olyan "tisztításon", mint a fehér liszt, ezért mindenképpen célszerű vegyszerektől mentes terméket vásárolni).

Remélem tetszett a recept , és ti is nekifogtok ezeknek e hihetetlenül egyszerű és egészséges babakekszeknek a legyártásához.
Mosolygós, szép napot kívánok mindenkinek!





Először csak megnézte, hogy mi lehet ez

Aztán a biztonság kedvéért meg is nyalta



Végül jóízűen elkezdte csócsálni


8 megjegyzés:

  1. Egészségére Gréta babának! Anya te pedig csak süssél ilyen finomakat:-))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szépen köszönjük Éva! :) Igyekszem a legfinomabb falatokat varázsolni a kisasszony elé :D

      Törlés
  2. Barátnőm 8 hónapos kisfiának fogok készíteni egy adagot ajándékba, ez már biztos :) (almás-sárgarépás-teljeskiőrlésű búzalisztes verzióban, kevés kókuszolajjal) Köszi a receptet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Remélem a fiatalúrnak is ízleni fog a házi babakekszed :)
      Igazán kedves ajándék tőled! ;)

      Törlés
  3. Sziasztok ezt én is kifogom próbálni. Meddig áll el ez a keksz?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Lilla!
      A keksz nem romlamdó, nyugodtan készíthetsz belőle több adagot, hónapok múlva is ugyanolyan lesz, mint frissen sülten. :)

      Törlés
  4. Nem tudom tudtad-e de a bio és teljeskiörlésű lisztek lehetnek fuzárium fertőzöttek, mivel nem tisztítják a gabonát. Olyan jó, régen amit a disznóknak adtak most azzal hízlalnak mindenkit, mert az egészséges. Meg a cukor készítés melléktermékeit eszi mindenki cukor helyett, mert állítólag egészséges pedig nem(lsd barnacukor, melasz). Mivel nincs olyan iparág, amely felvenné őket... így beállítják. egészsigesnek...

    VálaszTörlés
  5. Sziasztok,
    Jó a recept, de érdemes kicsit feldobni a keksz formáját, hogy méginkább elnyerje a "közönség" tetszését! :)
    Itt találtok mesefigurás, állatos stb. sütikiszúrókat-> https://3dneked.hu/

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...