2015. június 6.

9. hónap


Amint kinyílik a hűtőajtó rögtön rástartol a tejes dobozra (pedig még nem kapott idáig)

Súly: Szerdán délelőtt mérte a védőnő 8,8 kg a Gréta jelenlegi súlya.  Nem lassul a gyarapodása, pedig már nagyon jó lenne, mert alig bírom már el a kisasszonyt.

Evés: 210 ml-t tápszert eszik reggel, este pedig 240 ml-t. Tízóraira gyümölcsöt és kekszet kap, hónap elején maximálisan 5 kanállal fogadott el, sőt voltak olyan napok amikor egyáltalán nem volt hajlandó semmit enni. Most egy hete eszik újra rendesen 3/4-1 üveggel. Ebédre főzeléket kap, egyelőre úgy állunk, hogy kísérletezgetek, hogy mit hajlandó megenni abból, amit főzök, Nikitől kaptunk egy Babaétrend című könyvet, abból próbálkozok most finomságokat varázsolni a tányérjába. Üveges főzelékekből szinte mindenfélét megeszik. Uzsonnára fél adag Sinemilt kap a tízórairól maradt gyümölcsöt. Sajnos hónap elején tiszta kiütés lett a savanyított tejtermékektől (nem az első alkalommal jött ki, hanem kb. 1,5 hét után), így le kellett állnunk velük, megbeszéltem a védőnővel 2 hónap múlva próbálkozunk újra. Ha akkor sem bírja akkor tovább kell mennünk gasztroenterológushoz, de ez még képlékeny állítólag ezeket a csecsemő-gyerekkori étel intoleranciákat a gyerkőcök nagy része legkésőbb 2 éves korára kinövi. Jövő héten megmutatom a gyerekorvosunknak is, mert a kiütések nem múltak el teljesen (ugyan a savanyított tejtermékek miatti kiütésekhez képest csak elenyésző számban maradtak meg), de van egy olyan rossz érzésem, hogy a tápszer okozza neki, lehet, hogy váltanunk kell. Most új dolog csak a kelbimbó volt, és ma először adtam Grétának puffasztott kölesgolyót is, hogy véget vessek a babakocsis hisztinek. 
Mostanra rengeteget javult az evési stílusa is, már nem kell vadásznom a száját és brümmögnöm neki, hogy bevadászhassam a kanalat, ugyan nyugton megülni még mindig nem nagyon tud (egyfolytában forgolódik nézelődik, hogy körülötte történik e valami érdekes), de legalább már nem kell konkrét nagytakarítást rendeznem az egész konyhában miután evett.
A folyadékbevitel hatalmas, napi 7,5-1 l vizet megiszik a kiskacsa.

Alvás: Röviden jellemezve KATASZTRÓFA! De tényleg. Éjszaka kétszer ébred ilyenkor kap pár kortyot inni aztán a hintaszékben a vállamon altatom vissza . Ez gyorsan is megy, 1-2 perc alatt már édesen durmol is, de amint megpróbálom visszatenni az ágyába abban a pillanatban felébred és kezdhetem előről az egész procedúrát. Így fordulhat elő, hogy 1-1,5 órás egy visszaaltatás (és persze akkor a leghosszabb, amikor a legjobban kell pisilnem). Teljesen változó a reggeli ébredés 5:15-6:30 ezután 3 max. 4 órát tud ébren lenni és következik a délelőtti alvás, általában 9-10-től 10-12-ig. Ez is változó időtartamú 1-2 óra. A délelőtti és a délutáni alvása között érdekes módon rövidebb ideig tud csak ébren maradni: van, hogy csak 2 órát bírja. 2 és 3 között  alszik el újra. A délutáni már egy zaklatottabb alvás, általában 1-2 szer felébred közben és megintcsak jöhet a hintaszékben ringatózós visszaaltatás. Ha minden klappol akkor 4ig alszik, így kibírja az esti fürdetésig. Fürdés és vacsi után fél kilenckor teszem le aludni, ha minden okés akkor 1-fél 2-ig alszik, majd 3-4 körül ébred újra.

Egészség/betegség: Pünkösdkor idén is wellnesselni mentünk a családommal, pont aznap estére lett brutál náthás Gréta amikor odaértünk. Szerencsére nagyobb gond nem volt csak némi leszívásra váró fikusz a nagy mennyiségű garat felé visszacsorgó orrváladék miatti köhögés. De részletes pünkösdi élménybeszámolóval is készülök nektek ;)

Napirend: Tökéletesen beállt a napirendünk, bár nekem most ez annyira nem teszik, jó lenne némi változás.
5:15-6:30 Az éjszakai ébredések után Gréta ténylegesen felébred és indítja a napot
Megkapja a tápszerét és játszunk, Halász Juditot hallgatunk amikor apa már elment dolgozni.
9 és 10 között bemászik az ölembe, rám hajtja a buksiját és elalszik.
10-12-ig nyugi van addig én csinálhatom a házimunkámat.
1-kor ebédel utána még egy kicsit játszik és 2-kor leteszem a délutáni alvására. Ebből általában kétszer ébred fel, akkor szorgosan ringatva altatom vissza, hogy 4-ig tudjon aludni. 5 kor uzsonnázik a törpe és esténként minden nap változó hosszúságban apás program (játék) van.
Nyolckor irány a fürdő és jöhet a pancsi, utána megissza az esti tápit és fél 9-re az ágyában durmol a kis csibe.
Vannak fix programjaink, mint pl. csütörtök délelőttönként Brigivel és Zsófikával megyünk ringatóra vagy egyszerűen csak sétálni, vásárolni, játszóterezni és vannak változó programok is amikor a többi anyukával hozunk össze egy jó kis dumálós sétát, játszóterezést.

Mérföldkövek: Most már nem csak feláll (már nem kell neki semmi kiálló dolog a felkapaszkodáshoz, simán a falnak támaszkodva is megcsinálja) Gréta, hanem a bútorokba kapaszkodva az egész lakást körbejárja. Ahol nincs bútor ott szélsebesen mászik. Max 5 mp-ig stabilan megáll kapaszkodás nélkül és már az állásból leülés, térdelés, guggolás is nagyon profin megy neki. Már egyre kevesebbet esik-kel, nagyon sokat fejlődött az egyensúlyérzéke. De ha mégis eldől, mint egy krumpliszsák, akkor még mindig nem húzza be a fejét, egyszerűen mintha nem is akarna megtanulni vigyázni rá. Végre elkezdte mondani az első szótag ismétlést: DE-DE-DE-DE, ami mostanra átfejlődött dá-dá-dá-ra. Ha van kedve pá-pá-t int, és tapsol. 
Május 18-án áttörte az ínyét a bal felső metszőfoga, így már ez a 3. fogacskája.

Ruhák: Már 80-as (9-12 hós) méretet hord Gréta, nadrágokból még a 74-esek is jók rá, pólókból, pulcsikból viszont szinte hihetetlen még van 62-es méret is amit hord. Megkapta élete első igazi kis cipőcskéjét, egy puha talpú Freycoo-t a járástanuláshoz S-es méretben (még egy picit nagy rá, apró kis lábai vannak, de nagyon ügyesen lépeget már benne, ere majd egy külön bejegyzést szánok).

Pelenka: Egy hónapos kora óta mosható pelust használunk Grétánál. (Erről itt írtam bővebben.) A patentokat teljesen kiengedve, a leghosszabb méreten használjuk őket. Sajnos az utóbbi 2 hónapban elég sok problémánk volt a pelenkákkal, de Zsuzsi a Mosható Pelenkakuckó tulaja és háziasszonya egy igazi tündér (mindenre teljes körű garanciát vállal), a segítségünkre sietett és már dolgozik rajta, hogy megoldódjanak az átázásos problémáink. (Ha belevágtok csak olyan helyről vásároljatok, ahol foglalkoznak veletek és az esetleges problémákkal még ilyen hosszú idő múlva is, mert nagy csalódás, ha magatokra maradtok és senki nem akar segíteni a megoldásban.)

Sírás: A kisasszony hisztis. Ha nem adok neki oda valamit, vagy nem engedek meg valami olyat, amiért nagyon kepeszt, akkor jön az ordítás. Ezen kívül a babakocsizás az új mumus, kb. 15 max. 20 perc után megelégeli a kocsiban ülést és szintén hisztizik, hogy vegyem ki és cipeljem.
Ezen kívül az álmából felriadásokkor állandó a keserves sírás, és ha látszik, hogy a foga kínozza, akkor vigasztalhatatlan.

A baba kedvencei: Nagyon szereti Halász Judit dalait, ringatja magát a zenére, majd kiugrik a bőréből. Be van indulva mindenfajta vezetéktől, legyen az telefontöltő, elosztó vagy az olvasólámpáink kábele. Egy új nagyon rossz szokása, bár ő nagyon élvezi a dobálózás: ha az etetőszékben ül a keze ügyébe kerülő bármit (cumisüveg, cumi, kanál, előke, kifli, stb.) angyalian ártatlan képpel dobja ki, majd kérdőn néz le, hogy vajon hogyan kerülhetett le a járólapra. Nagyon szeret hintázni és csúszdázni is. Még mindig kedvencek a lapozók, leporellók és fürdős könyvek: lapozza, nézegeti, megrágcsálja. A formabedobóból imádja kiborítani a különböző formákat és csak akkor boldog, ha a gyűrűpiramisról leveheti a felső két gyűrűt. A habtapit az illesztéseknél egy mozdulattal szétrántja és elhajítja.Vettem neki a Tescoban egy gurulós játéktároló dobozt, hogy ne kelljen egyesével hurcolnom a játékait reggel és este az ő és a mi szobánk között, ezt a gurulós dobozt most konkrétan járássegítőnek használja, belekapaszkodik a tetejébe és ahogyan gurul a tároló ő lépked utána. Nagyon huncut imádna kertészkedni a Zambiococcusom cserepépen, de legalább egy jó föld kiszórást csinálni. Kijön a konyhába és kihúzogatja a fiókokat, a székeket szintén járássegítőnek használva közlekedik. Mostanában a legújabb móka az előszobaszekrényből való kipakolás, ha ide desszantol tuti, hogy szanaszét repülnek a textil bevásárlószatyraim :D
Ami nagyon érdekelné még, de igyekszem elzárni előle az a fürdőszoba, ott pedig egészen pontosan a felmosóvödör és a wc kefe. Ha éppen nem száradnak bent a ruhák, akkor mindig csukva tartjuk az ajtót (ha meg épp mosás után vagyunk akkor muszáj a szellőzés miatt nyitva lennie, de akkor a szobaajtónkat csukom be, hogy ne indulhasson el már a folyosó irányába se).

Anya kedvenc pillanata(i): Imádom ahogy hozzám bújik, az a puha, meleg, baba illatú kis test. Délutánonkét az ölembe ültetem és olvasok neki a leporellókból, közben bújik, nézi a képeket, lapoz és nagyokat rötyög, amikor utánozom neki az állatok hangját. Ahogyan rám néz vádlón amikor én ülök le ebédelni (mintha a világ legjobb dolgából készülnék kihagyni), hogy neki miért nem tálaltam belőle (akkor szoktam engedni neki, hogy odajöjjön és harapjon e csirkemellemből vagy kapjon a rizsemből). Amikor álmos és mászik az ölembe, kuporodik és hozzám simul.


Anya legkevésbé kedvenc pillanata(i): A hajtépésről, rágásról még mindig nem szokott le. Sajnos a legújabb dilik egyik a harapás, odabújik hozzám, majd egy óvatlan pillanatban beleharap a kulcscsontomba (mostanra tele vagyok fognyomokkal), amikor az éjszakai ébredések és több órás altatási procedúrák után negyed ötkor "közli" hogy ő márpedig nem alszik többet és játszani akar :(

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...