Bözsi szelet
Hozzávalók:
5 db tojás
15 dkg vaj
38 dkg porcukor (ennyi cukor kész mérgezést okoz, úgyhogy én csak 15 dkg-ot tettem bele, a cseresznye úgy is édes)
1,5 csomag sütőpor (én 3 tk szódabikarbónával készítettem inkább)
38 dkg liszt (nálam 18 dkg zabpehelyliszt, és 20 dkg finomliszt)
1 dl tej
meggy (most kb. 80 dkg cseresznye került bele)
A cseresznyéket megmostam, szár, illetve magtalanítottam és félretettem, amíg a tésztát összeállítottam. A sütőt előmelegítettem 180°C-ra alsó-felső sütésen. A tojások sárgáját fehéredésig habosítottam a cukorral, majd óvatosan hozzácsorgattam az olvasztott vajat és a tejet. A tojásos részhez hozzászitáltam a szódabikarbónával elkevert lisztet és homogén masszává kevertem. A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá vertem és óvatosan a tésztába forgattam.
Mivel el sem tudom mondani, hogy mennyire utálok mosogatni (és a beköltözéskor már nem volt pénzünk mosogatógépre, amiért azóta is fáj a szívem), ezért nem zsíroztam-liszteztem a kis zománcos tepsimet, hanem sütőpapírral béleltem ki, ebbe öntöttem a tésztát, így legalább nem olyan macera a tepsit elmosni a végén.
A cseresznyékre egy kis lisztet szitáltam (hogy ne süllyedjenek le a tészta aljára), és a tészta tetejére egyenletesen rászórtam. Betettem a sütőbe és 25 percig sütöttem míg szép aranybarna lett a teteje (tűpróba dönt, hogy biztosan jó e).
Miután kihűlt szeletekre vágtam és porcukorral meghintve kínálom Krisztiánnak, amikor hazaér.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése